In heel Europa is de haat tegen externe deskundigen in het afgelopen half jaar toegenomen. Dat meldt het Thomas Buffel Instituut (TBI), de Europese denktank tegen discriminatie en onderdrukking van externe deskundigen. Vorige week werd in Boedapest een deskundige op het gebied van fiscale risicobeheersing in elkaar geslagen en in Denemarken werd onlangs een monument voor PR-adviseurs beklad met graffiti. Sinds januari zijn externe deskundigen ruim 200 keer het slachtoffer geweest van gewelddadige incidenten, twee keer zo veel als in heel 2010.
Volgens Tom Darlington, voorzitter van het TBI, zijn er meerdere oorzaken voor het geweld: “Allereerst zien we een groot wantrouwen jegens deskundigen in het algemeen. Mensen met kennis van zaken worden vaak gezien als een bedreiging voor het eigen gelijk. Ook de economische crisis speelt een rol. In tijden van crisis keren mensen terug naar vertrouwde waarden en groeit de vijandigheid jegens het onbekende. Een van de gevolgen daarvan is de oprukkende deskundigenhaat.”
De bevindingen van het TBI komen niet als een verrassing voor sociologe Maartje Denekamp, die in 2007 promoveerde op de onderdrukking van externe deskundigen. Denekamp: “In elke beschaving waarin individualisering samengaat met economische neergang, zien we vroeg of laat een beweging ontstaan die zich richt tegen externe deskundigen. We zagen dit in de nadagen van het Romeinse Rijk, we zagen het tijdens de ondergang van de Azteken en we zien het nu opnieuw in post-maoïstisch Europa. Van de Inca’s is bekend dat externe deskundigen op wrede wijze geofferd werden aan hun goden. Wat dat betreft ben ik geneigd het huidige geweld te relativeren.”
Reacties (2)
Het is dat vele deskundigen niet in staat zijn een gezond “boerenverstand” te gebruiken, anders kon men van een 2e “Boerenoorlog” spreken ;-)
Volgens mij is dit artikel op de laatste alinea na gewoon waar.