1. 1

  De Bakken formatie. De gedachte erachter is dat een laag olieschalie is drieen is verdeeld waarbij de middelste laag olie bevat. Dat is aangetoond en er is, als ik e.e.a. goed begrijp, werkende productie. De vraag is of de gehele middelste laag exploiteerbare hoeveelheden bevat. Er worden getallen van 200 tot 500 miljard barrel genoemd.

  Links afkomstig uit Deze thread op the oildrum:

  http://www.contres.com/index.cfm?id=50
  http://www.undeerc.org/Price/
  http://www.peakoil.com/fortopic35154.html

 2. 3

  Je hebt wel heel veel bronnen nodig, voorzover ik begrijp (ik lees er net pas wat over; geef enkel wat info door). Dat zou ongeveer hetzelfde principe behelsen als de toe-to-heel-injection methode die wordt voorgesteld om diepere oliezanden te exploireren.

 3. 4

  de us geological survey lijkt niet erg objectief te zijn. net nu chavez aan het dreigen is. Bovendie hebben de usgs al vaker met grote getallen gesmeten..

 4. 6

  Het wit konijn uit de hoge hoed …
  Iraq: fiasco.
  Venezuela: draait de kraan toe.
  Torenhoge schuld…

  Out of the blue … Een gigantisch olieveld (?).

  Frons …

 5. 7

  En dat wereldwijd. Moet bezaaid liggen van de reusachtige, voorheen bij een bepaalde hoogte olieprijs per barrel niet rendabele, velden van lagere kwaliteit op grotere diepten of onder niet te penetreren steenlagen.

  “Er is dus nog voor jáááren genoeg Hugo. Voor iedereen. Kan je wel gaan blazen en dingen roepen. Van jouw capriolen gaan wij dus écht niet wakker liggen Hugo…$ 200?, la me nie lachen en waar wou je (dan) eigenlijk heen met die zwavelrijke olie”.

  Dus @ Popeye inderdaad: out of the blue?

  Zoals ook hier: “The terrorists are planning fresh assaults that would make the Sept. 11 attacks pale by comparison.

 6. 8

  velden van lagere kwaliteit op grotere diepten

  Dieper is geen optie. Er is een bepaalde temperatuurszone waarin olie voorkomt. Dieper en het verbrandt of vergast, ondieper en het wordt niet gevormd. Sommige lagen migreren nog met olie en al, maar dat zal niet veel zijn.