1. 6

  Ik heb het niet precies gevolgd, maar zo op het oog zijn in de afgelopen 3 weken meer dan 10 dagen warmer geweest dan de warmste temperatuur ooit gemeten in Moskou voor afgelopen juli.

 2. 7

  Goed idee voor een eerste werkbezoek Bruin 1.
  Samen met de ‘klimaatsceptici’, onder leiding van vvd’r nepneus, een uitstekend bezoek brengen aan Moskou. Om aldaar de uiterst wonderlijke en levensgevaarlijke cocktail van ‘climate gone roque’ en 1 maat ‘radioactiefafval’ te aanschouwen.

  Uiteraard zijn de mondkapjes gratis en van fluweel.

 3. 9

  Mwah hoeft geen radioactief afval te zijn, 1 dag in moskou rondlopen staat gelijk aan meer dan 100 sigaretten roken las ik ergens… Kan goed dat de arbo in de meer geciviliseerde landen daar niet zo blij mee is.

 4. 10

  Met het klimaat (als oorzaak) heeft dit toch niets te maken als die hitte door die bosbranden en/of rook komt?

  Overigens zou Bismarcks statistiek een stuk interessanter zijn dan de “warmste zomer ooit”.

 5. 11

  @10: Ik kan het helaas niet bevestigen. Ik vind geen maxima op tienden graden. Wel is het in de afgelopen 3 weken 5 dagen 37 graden of warmer geweest, die zitten dus allemaal boven het oude record (36,8). Daarnaast nog ettelijke dagen 36+, maar dat kan ook minder dan 36,8 zijn geweest. Hoe dan ook een unieke reeks. Ik heb verder wel te doen met de Moskovieten, al een maand maxima boven de 30 graden (met voor de rest van de week ook 30+ in de voorspellingen) en de laatste tijd ook nog met gratis voortdurende BBQ-geur.

 6. 12

  Kakkerlakken schijnen goed om te kunnen gaan met extreme hitte en rontgenstraling. Ik vind dat die blanke diplomaten wel erg snel hun biezen pakken.

 7. 13

  @10

  Het is niet met zekerheid te zeggen dat dit een direct gevolg is van opwarming. Omdat er volgens mij veel meer bij komt kijken. Maar het is denk ik wel aannemelijk dat dit soort extremen wél de oorzaak zijn van opwarming.

  Maar daar weten de experts vast een beter antwoord op. :)

 8. 14

  Het hangt een beetje af van hoe de wind staat, maar af en toe is de rook hier (in Finland) ook te zien en ruiken. Wat er in Rusland gebeurt met de temperatuur is niet normaal. Ik kijk nu al weken lang naar de weerkaart op TV, waar een enorm stuk Rusland onafgebroken donkerrood is gekleurd en het dus snikheet is. Ja, dat is nog steeds het weer en geen klimaat, maar als je de maand en later het hele jaar gaat bekijken en het plaatst in de trend, dan wordt het vanzelf onderdeel van het klimaat. Als je per sé wilt kijken naar relatief kortdurende, plaatsgebonden gebeurtenissen, dan is het wel in orde om het aantal lokale temperatuurrecords te bekijken. Zowel warm en koud en die dan af te zetten tegen oudere reeksen.

  Opbrengst van de Russische graanoogst wordt overigens ook steeds naar beneden bijgesteld.

 9. 16

  @boven: ja, dat klopt, maar voor de Russen is het nog altijd zuur als 20% minder graan zomaar 30% zal worden, waar het naar uit ziet. Overigens Medvedev (insert any other here) = Putin.