Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De zaterdagcolumn van Felix Rottenberg uit de papieren editie van het Parool verschijnt iedere zondag, maandag of dinsdag op Sargasso.

Pruimen- en perzikenplukkers, Syrisch-Koerdische boeren in het noordoosten van Libanon, worden verpletterd door Israëlisch rakettenvuur.
Waar is Europa?
Hezbollah trakteert de dorpelingen in Noord-Israël op honderden Syrische 301-raketten.
Waar is Europa?
De gezanten van Europa pendelen tussen de hoofdsteden in het oorlogsgebied, krachteloos, want het zijn mannen zonder standpunten. Javier Solana, buitenland-coördinator van de Europese Unie en de slimste netwerker van Europa, reist van Damascus naar Beiroet en via ingewikkelde omwegen naar Jeruzalem, samen met zijn sociaaldemocratische kameraad, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Miguel Ángel Moratinos.
Ze zijn radeloos, want ze kunnen niets omdat Europa verdeeld is. De Fransen steunen met omslachtige verklaringen Libanon, de Engelsen begrijpen de interventies van Israël, de Duitsers onthouden zich altijd als Israël in het geding is.
Nederland heeft zijn eigen routinier, minister Ben Bot van Buitenlandse Zaken. Hij is geen Midden-Oosten-specialist, geen man met unieke contacten in Syrië, Israël of Libanon. Maar Bot verdwaalt nooit in het Brusselse labyrint, hij weet in welke zalen de teksten worden geformuleerd waarmee Franse en Amerikaanse diplomaten proberen een unaniem standpunt van de VN-Veiligheidsraad te bereiken.
Het maakt allemaal een belabberde indruk. Iedereen weet dat tijd wordt gerekt, want de Amerikanen, met in hun kielzog de Engelsen, wachten totdat Israël de beoogde bufferzone in Zuid-Libanon onder controle heeft.

Behalve de lafheid van de Europese leiders valt nog iets op: hun onervarenheid met de conflicten in en de geschiedenis van het Midden-Oosten. De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken van Engeland, Margaret Beckett, kent niemand in de regio persoonlijk. Condoleezza Rice, haar Amerikaanse ambtsgenoot, is niet getraind in overredingskunde en improvisatie. Er zijn geen souffleurs om haar heen die nog met Henry Kissinger hebben gewerkt.
Rice maakte zondag een onvergetelijke fout, toen de Libanese premier Fuad Saniora haar na het dramatische bombardement op Kana meedeelde dat ze niet meer welkom was in Libanon. “Het spijt me, ik ben al onderweg naar jullie toe,” had ze moeten antwoorden.
Wat evenzeer verbaast, is dat de koningen van Marokko en Jordanië, een nieuwe generatie, opgeleid aan universiteiten in Londen en New York, geen enkele rol spelen. Dat is verontrustend, hun vaders bemiddelden en kalmeerden, bespeelden de media en waren onmisbare bruggenbouwers.

Maar dit is een ander tijdperk, waarin de fundamentalistische Hezbollah en de sjiieten in Iran zich ontoegankelijk tonen voor andere opvattingen.
Hier ligt de opdracht voor Europa: het isolement doorbreken.
Ik lees in deze onoverzichtelijke dagen gretig de analyses van Thomas Friedman van The New York Times, zeer persoonlijke berichten uit Syrië. Dáár, zegt Friedman, liggen kansen voor Europa. Want Syrië, het bruggenhoofd tussen de Hezbollah en Teheran, voelt zich niet op zijn gemak met de sjiietische ayatollahs in Iran, omdat Syrië een seculiere staat is, met een soennitische meerderheid. Daar kan dus een wig gedreven worden, dat kost alleen geduld en begrip. Bijvoorbeeld voor de veiligheids-belangen van Syrië in Libanon en zijn claims op de Golan.
Solana, de Man van Europa, zou als geen ander een rol kunnen vervullen. Maar door het gepriegel met de zogenaamde grondwet van de Europese Unie, beschikt Europa niet over een staatsman die gemachtigd is te handelen namens ons.
Daarom is Europa, nu de oorlog in zijn nabijheid is, opnieuw nergens.

Felix Rottenberg
Columnist Het Parool en associate-redacteur VPRO Tegenlicht.

0

Reacties (37)

#1 Sikbock

Rottenberg werp (weer) een heel nieuw licht op de kwestie.. (grapje)

  • Volgende discussie
#2 zutman

Krant moest vol, denkelijk. ‘k Wist trouwens niet dat Rotteberg ook zo’n Friedman-adept was. Die Friedman, tis toch een van de rattenvangers van Amerika (die snor alleen al maakt hem al verdacht).

Wil dan iedereen liever in sprookjes geloven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 TheRule

Wat een gel*l van Rottenberg: “…onervarenheid met de conflicten in en de geschiedenis van het Midden-Oosten”. Het is juist die geschiedenis die ons in de weg zit: Duitsland kán niks zeggen tegen Israël want dan krijgt het de wind van voren, Engeland en Frankrijk waren de grote koloniale heersers wat in de regio nog steeds veel oud zeer teweegbrengt, en alle andere europese landen zijn tóch “allemaal potentiële Kruisvaarders”.

Het is juist dóór de geschiedenis is Amerika de enige is die daar enige zeggingskracht heeft. Dat ze daar geen -of althans: partijdig- gebruik van maakt zal haar op termijn net zó monddood maken.

Meneer Rottenberg moet eens een geschiedenisboek lezen blijkbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Youssef

Wel vreemd om de koningen erbij te betrekken.

De Jordaanse koning wou een rol spelen ( aan t begin van het conflict pro-Israel en anti-Hezbollah) maar is teruggefloten door de eigen bevolking.

De Marokkaanse koning heeft met zijn vader gebroken en wil Marokko politiek gezien los zien te koppelen van het gekissebis in het Midden-Oosten

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Youssef

Oh ik was nog niet klaar.

Rottenberg moet dus niet zo verbaasd zijn dat de koningen ( en dan vooral de Marokkaanse) zich niet zo interesseren in het conflict.
In Palestina, Syrië en Libanon mag het conflict wel heel erg leven, in Marokko niet.
Ok, in Casablanca heb je ook protestmarsen maar de bevolking aldaar heeft al genoeg aan haar eigen problemen. (treffend weergegeven in een programma van Aljazeera waar de “normale” man en vrouw op straat wordt benaderd om zijn/haar zegje te doen. In Syrie, Palestina, Jordanie en Libanon was t een en al “dood aan Israel” en “Amerikaanse honden”. In Marokko en Algerije was het meer “ja heel erg allemaal wat daar gebeurt, maar wij hebben onze eigen problemen”

En dan nog even over Syrie.
De heersende elite in Syrie (alawieten, een shiitische sekte in feite) moet men alleen de garantie geven dat zij niet omver geworpen zullen worden door de VS ( dat doet de groeiende binnenlandse oppositie wel)
En vooral geen begrip tonen voor de veiligheids-belangen van Syrië in Libanon
Tenzij je een nieuwe Syrische bezetting van Libanon nastreeft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lekker flauw

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lekker flauw
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Jasper

Felix,
Het doet mij deugd om te bemerken dat jij na jouw korte vakantie, niets van, de voor jou zo kenmerkende, jouw wereldastigmatisme hebt verloren.
Niet alleen geeft mij dat de mogelijkheid om mij mateloos te ergeren aan jouw wat aparte opmerkingsgave, maar het continueert ook jouw bijna ongeschonden staat van dienst als salon-criticaster. (En ja, dat is een gezelschap waar menig intellectueel tot wenst te behoren).

Er is wat mis met jouw stukje. Nogal wat overigens. Een korte greep.

Jouw vraag: waar blijft Europa? Een ieder met een historisch inzicht weet dat Europa in het Midden-Oosten in hoge mate verantwoordelijk is voor de moderne machtsbalans, een labiele balans overigens. Hiermee doel ik niet op het toegeven aan terroristen in 1948 -en waarom men heden ten dage niet toegeeft aan terroristen is mij qua consequentieel gedrag niet duidelijk- maar de periode direct naat het Ottomaanse rijk; het begin van de twintigste eeuw. Het Ottomaanse rijk wat overigens door Europese koningshuizen ontmanteld is, als ware het een te groot gevaar voor de wereldvrede. (Le histoire c’est repete.) De vraag is aardig, maar de reden van jouw vraag, waarom moet Europa wat doen, blijft in het ongewisse. Ik weet het antwoord wel hoor. Wij, hier in het welvarende Westen, zijn tegenwoordig erg arrogant; onze manier van leven, wel eens democratie genoemd, moet overal, dus ook in het Midden-Oosten.

Laten wij in het westen nu eens verstandig zijn en laten wij het de bewonersvan het Midden-Oosten het eens zelf uitzoen. Dan hoeven koningen niet meer op last van Felix Rottenberg, die fundamentalistische, bijna terroristische, democraat uit het het streng radicaal democratische land Nederland te bemiddelen.

Helaas Felix, de stiatie in het Midden-Oosten is veel complexer dan wij hier voorgeschoteld krijgen. Het gaat niet om Israel vs. de rest van het Midden-Oosten. Het Midden-Oosten is een smeltkroes van culturen, geloven, en plaatsen welke allen van groot belang voor velen in de hele wereld zijn. Vreemd genoeg lijkt mervoruw Rice de enige westerse politica die dat door heeft en die, terecht, nietnaar Libanonm ging, want zij is daar niet welkom. Zouden meer mensen moeten doen.

Grt
Jasper

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Larie

@Jasper, ergenis is niet goed voor je levenssappen je maagwand en je time-management. Gewoon negeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Larie

Om het duidelijker te stellen (sorry redactie, mea culpa), een post zonder interactie van de poster verdient geen reakties.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Think Tank

@Jasper: volgens mij doelt Rottenberg met “waar blijft europa” op een morele noodzaak iets te doen. Dat wij verantwoordelijk zijn voor de huidige stand van zaken hoeft Rottenberg en jij ook niet te verduidelijken. Het gaat erom wat nu te doen om de situatie te verbeteren. Aan de kant blijven staan lijkt mij niet de beste optie.

Waarom schrijven de reaguurders die het zoveel beter lijken te weten geen tegen-column (een oprechte uitnodiging, niet slechts een verwijt over de toon van de reacties). Kunnen we allemaal nog wat leren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 fietser

“Waar is Europa?” Heel eenvoudig: de EU is als vanouds verdeeld over een standpunt over deze crisis. Dat bleek al in de eerste week. Het VK en Nederland wilden geen afkeuring van het buitensporige Israëlische geweld, andere landen wel, toen ook Duitsland niet, en dus gebeurde er niets.

Je kunt je afvragen of dat zo erg is. Hezbollah is een club die terreuracties niet schuwt en die in zuid-Libanon ongestoord zijn gang kon gaan. Israël en met name het Israëlische leger ergerden zich daar al jaren aan, en wachtten op een mooie aanleiding voor een tegenzet.

De daardoor aanstaande verdrijving van Hezbollah uit zuid-Libanon lijkt me een ontwikkeling waar niemand rouwig om kan zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Storm

Goed zo Felix. Weg met ons!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

[quote=””]Daarom is Europa, nu de oorlog in zijn nabijheid is, opnieuw nergens.[/quote]

Zo soms heb ik wel eens behoefte ál m’n kleren uit te trekken, de straat op te rennen en keihard te roepen: “Ik ben pislink,…en ik pik het niet meer!!!”
Heeft U dat ook wel eens of weet iemand daar soms raad op?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 RennieB

Gewoon DOEN, YP!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Yevgeny Podorkin

Nou,…dat ”nergens” van Felix staat me op de één of andere manier totáál niet aan!,…en steeds maar weer in elk denkbaar conflict het woord ”opnieuw”,…. begint me óók danig de keel uit te hangen,..Europa??,….Pleuroppa zal je bedoelen!!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 mescaline

@YP wil hier maar eens kijken voor steun en opluchting.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Yevgeny Podorkin

Dank C…..,eeh Mescaline,…voor de broodnodige verlichting, …maar ik ben hier nog láng ”niet klaar” mee,…de historische fout door NEE tegen EU- grondwet te stemmen,…voor wat het waard is,..en niet kunnende in koffie-dik-kijken bedoel ik dan,…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Yevgeny Podorkin

Maarrr,..zal t.z.t. aanwezige makke teringschapen alhier trachten te confronteren met e.e.a.,….zonder clownsgedoe….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 mescaline

Zonder clown ? Daar vergis je je. Kijk toevallig nu maar eens op http://panzerfaust.org en zoek op Kinky Friedman. En pas op het maaiveld ;)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Yevgeny Podorkin

Tja,…ik word soms écht ontiegelijk kwaad over het ”gepriegel op de vierkante millimeter” hier Mescaline,…niet lang,..want ik ben van nature optimist,…en,.. waarom lul ik opeens toch ook zo serieus,….laat gaan….zal m’n tijd wel duren….
Maaiveld?,…ach,…qua knauw in ’t nekkie op het web bedoel je? Pfff,…’t zal me wat!
De Groeten!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 mescaline

Een Titaantje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Larie

Ik voel wel voor een revolte onder de geregelde reaguurders hier, wat vind u van weg wezen Felix, tot nooit en vervuil mijn blikveld niet meer!

Iemand?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 Larie

@YP, kent u de film Network?

“I am mad as hell and I am not going to take it any more.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Oplawaai

Ach, je af en toe eens lekker ergeren, wat is daar nou mis mee? Misschien kan Felix in de voetsporen treden van illustere voorgangers als Wibo van der Linde en Aad Kamsteeg (wie kent ze nog?). Mensen bij wie je altijd terecht kon voor het broodnodige wekelijkse erger-kwartiertje. Of hebben we daar Fox News voor, tegenwoordig?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 mescaline

Het stukkenbeleid t.a.v. Felix is idd wel een beetje blog likt krant @Larie. En ik zie alleen een houding van ‘waarom zou ik me nog verder met het blogpeupel inlaten’. Blijf dan maar weg. Dat het PArool daar geld voor betaalt, gek eigenlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 MP

Het is jammer dat dhr F. Rottenberg geen reacties geeft. Ik denk, dat hij op zijn best is wanneer hij de interactie zoekt met zijn publiek. Zolang hij de mensen prikkelt, al dan niet naar genoegen mag zijn column hier wat mij betreft gewoon blijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 Larie

Precies, het is die houding die mijn wrevel opwekt. Over whiskey gesproken, mijn exoverbuur Ingvar Kamprad, soort van heel aardige sociale grote porte de monnaie meneer, had een collectie oude Mascallan en ik moet bekennen dat dat wel smaakte.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Larie

@mescaline btw

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 mescaline

Ja Larie, het werd wel achterlijk laat gisteren met dat Famous Grousetje erbij. Altijd gedacht dat het een fazant was, maar fout. Patrijs heet de vogel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Larie

Macallan voor mijn geboortejaar zie ik op mijn pics, tijd voor bed zie ik nu wel in, ik raaskal.

cheers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 mescaline

De analyse van Friedman over Europa en Syrië zit er wel zo compleet naast dat het niet mooi meer is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 mescaline

cy

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Larie

Sharp tailed grouse hunting, aha iets uit mijn engelse tijd, dat was lachen..Trompettengeschal en pijn in mijn bovendijen van dat paard en die vreemde posities on the grass..etiquette and all, enfin Cheers mate :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 SalonSocialist

@Fietser 12

Dat Hezbollah zuid-libanon wordt uitgekinkkert wordt zullen niet veel mensen rouwig om zijn, spijitg is wel dat bij iedere bom op Beirut de sympathie voor diezelfde Hezollah alleen maar groeit. Overigens, zou ik het ook niet rouwig vinden als Israel zich weer terugtrekt uit zuid-libanon.

Felix,

Een lichte schets van de rol van Europa in plaats van eigen mening ? Wat dacht je, ik brand mijn vingers niet.
Ik lees liever van Dam, hoe apert je zijn mening ook vinde moge, duidelijk is het tenminste wel waar hij staat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Jasper

@Think Tank
Dat begrijp ik helemaal. Natuurlijk doelt Felix op een morele noodzaak iets te doen. Ik stel alleen die morele noodzaak ter discussie. Waar baseren wij die noodzaak op, en waarom is onze mores zoveel beter dan die van anderen?
Overigens is de mores wel een beetje selectief he? Overde burgeroorlog in Irak, of de burgeroorlog in Aghanistan hoor ik niemand roepen dat eer een staakt het vuren moet komen. Sterker wij gaan dat met geweld afdwingen.
Als kritsch sargasso lid (dank Kees van Kooten) zet ik vraagtekens bij de impliciete aanames over onze neiging om onze mores als dwingend aan de rest van de wereld op te dringen. En zet ik vraagtekens bij onze mores in het algemeen.
De hypocrisie van onze standpunten omtrent war wel en niet acceptabel is in de wereld lijkt meer door de publiciteit ingegeven te worden, dan door een oprecht medeleven. En Felix draagt er meer dan een steentje aan bij dat wij de selectiviteit gewoon zijn gaan vinden.

(En als je mijn eerste bidrage goed hebt gelezen, zie je dat ik mij zelf onder de salon-critcasters zou kunnen rekeken).

En ik wil met liefde tegen-columns schrijven hoor, ik wacht wel op de uitnodiging.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Yevgeny Podorkin

#24 precies larie,…film Network,…kwaadheid, waarheid en waanzin,….en dan vervolgens toch maar verder met de orde van de dag.

  • Vorige discussie