Gemengde gevoelens in Irak

Der Spiegel en ABC News (VS) hebben samen onderzoek gedaan in Irak. Daarbij hebben ze onderzocht hoe de Irakezen op dit moment tegen de situatie aankijken.
Daar komt een zeer gemengd beeld uit. Zoals te verwachten zijn velen niet blij met de situatie en ook niet blij met de aanwezigheid van de bezettingsmacht. Maar ze spreken wel massaal uit dat ze denken dat het beter gaat worden.
Interessant in het onderzoek is ook de zichtbare verschillen in mening per regio.
Grafiek Irak situatie beter of slechter.

Update (12-12-05): Het ABC artikel over dit onderzoek met nog wat meer achtergrond gegevens.

 1. 2

  “Interessant in het onderzoek is ook de zichtbare verschillen in mening per regio.”

  Het artikel zegt daarover:

  “Der Optimismus ist allerdings geografisch nicht gleichmäßig verteilt. Im Zentrum des Landes ist die Stimmung düster: Nur 41 Prozent der Bürger glauben dort an einen Aufschwung. In der Hauptstadt hingegen blicken die Bürger mit größerem Enthusiasmus in die Zukunft (85 Prozent), gefolgt von dem schiitischen Süden und den kurdischen Gebieten.”

  Die constatering is niet vreemd als je weet hoe de situatie voor de inval was: Soenieten waren (met harde hand) de baas over de Sjieten en Koereden. Aan die situatie is een einde gekomen. Logische dus dat zij positiever zijn. Niettemin vallen de cijfers onder de Soennieten ook nog mee, dat is eigenlijk nog het meest opvallend.

  En:
  “Im nachbarschaftlichen Alltag der Dörfer und Städte dominiert ein positiver Grundtenor. Mit Genugtuung blicken die Iraker auf die neugewonnene Meinungsfreiheit, den Zustand ihrer Schulen sowie die Gesundheits- und Wasserversorgung.”

  Dit zijn waarschijnlijk gebieden die niet worden getroffen door het geweld van de buitenlandse terroristen en de soenieten die de macht terug willen. Zo had het in het hele land kunnen zijn als die figuren het Iraakse volk dit had gegund.

  Al met al lijkt dit enig vertrouwen in een betere toekomst te ondersteunen.

 2. 5

  Ik moet hier toch de voorzichtige conclusie uit trekken dat waarschijnlijk over 10 jaar de Iraqi blij zullen zijn met de oorlog van Bush. Natuurlijk gaat links anti-Amerika dat nog tot in de lengte van dagen lopen ontkennen, maar ja, dat kennen we ondertussen wel, en het gaat erom wat de Iraqi ervan vinden. Over enkele dagen weer een mijlpaal: verkiezingen onder de nieuwe grondwet.

 3. 6

  Opvallend is de gestegen voorkeur voor beste staatsvorm: fuhrer daalt van 51 naar 31%, democratie stijgt van 28 naar 45 % en we willen een eenheidsstaat zegt 70%. Het duidt allemaal niet op Verelendung, waar ik beslist bang voor was, ook denkend aan de Balkan. Blij mee.

  @Caprio “waarschijnlijk over 10 jaar” is wel zo’n gratis opmerking, dat wil je niet gezegd hebben.

 4. 9

  @Mescaline: Heb je de aljazeera link gelezen, geeft een ander beeld van wat de outsiders scheppen hoor. Aljazeera staat nu niet echt bekend te joelen met de VS politiek.

 5. 10

  @Larie, hartelijk dank, nee, had nog niet gelezen. Revolutionair inderdaad, in de ware zin des woords. Van binnenuit namelijk. Baath zal als partij alle persoonlijke slinkse trucs uit de kast halen om meer invloed te krijgen. Denk aan afpersing, chantage enz. Maar dan binnen het systeem.

 6. 11

  @mescaline: Zo nu en dan positieve berichten doen mij altijd goed.
  Zoals wat ik onlangs las over hoe Amerikaanse joden net voor vertrek van de kolonisten (hulde) alle kassen hadden opgekocht zodat ze niet vernield werden en de structuur behouden bleef. De eerste Palestijnse oogst ligt al in de Israelische winkels.

  Dit soort dingen lijkt veel mensen niet uit te komen (aardige amerikaanse joden bv die dingen doen voor de Palestijnen, dubbel fout lijkt het wel) want je hoort er weinig van.

 7. 12

  Laat ik even eerlijk zijn, ik las het op deze site die merkwaardig genoeg zeer snel en behoorlijk onpartijdig berichtgeving doet. (lees de comments erop niet, das helemaal niks, de afstand bericht en comments kan ik niet helemaal vatten)

  http://frontpage.fok.nl/