Gelukkig, maar…

Redactie: Op Sargasso is plek voor gastloggers. Gisteravond kreeg de redactie van een anonieme collega-logger een stukje opgestuurd getiteld: Gelukkig, maar…

Gek eigenlijk, dat bij alle doelen die er gesteld worden in de maatschappij, geluk niet bovenaan lijkt te staan. Het overheidsbeleid richt zich over het algemeen op het verhogen van de welvaart en gaat ervan uit dat mensen daar vanzelf gelukkig van worden. En dat terwijl onderzoek laat zien dat meer geld en meer welvaart niet noodzakelijkerwijs leidt tot meer geluk. Sterker nog, bij ons in Nederland, toch

 1. 4

  Een land van autochtonen met hoogmoedswaanzin en allochtonen met godsdienstwaanzin…….,dus twee mogelijkheden emigreren of jezelf ophangen. En daar word ik nou zo depressief van.

 2. 6

  The greatest joy a man can know is to conquer his enemies and drive them before him. To ride their horses and take away their possessions. To see
  the faces of those who were dear to them bedewed with tears, and to clasp their wives and daughters to his arms.

  Wellicht kennen sommige van ons deze regels uit Conan the Camp Barbarian, maar ze worden in ’t echt toegeschreven aan Genghis Khan.

 3. 7

  Duh…. In de HP-de Tijd van 2 weken geleden is recent een artikel verschenen over geluk. Daarvoor is heel wat wetenschappelijke literatuur geraadpleegd..

  De strekking van dat artikel was: geluk komt niet zomaar, daar moet je wat voor doen. Door de geleverde inspanning wordt je gelukkig en tevreden zegmaar..

  Achterover zitten en wachten tot de overheid je gelukkig maakt is dus een typisch linkse illusie..

  Ben het trouwens wel eens met de stelling dat mensen zich teveel richten op wat ze in hun portemonnee hebben.. daar wordt je inderdaad niet gelukkig van..

 4. 9

  @Sikbock

  Je klinkt een beetje als een afdelingschef. Na zo’n hele dag proberen om van die luie uitzendstudenten te motiveren kom je dan tot zinnen als:

  Achterover zitten en wachten tot de overheid je gelukkig maakt is dus een typisch linkse illusie..

 5. 10

  Beste Mensen,

  ” Achterover zitten en wachten tot de overheid je gelukkig maakt is dus een typisch linkse illusie..

  @sikbok.

  Het is natuurlijk een mooie knuppel in het hoederhok zo’n citaat. Verder is het een cynische en onrealistische sneer naar

 6. 13

  Het is juist een pracht van een ‘teaser’ die opmerking van Sickbock. Zoals je zovaak van die ‘teasers’ leest die over ‘rechtse’ illusies zouden moeten gaan.

 7. 16

  De discussies zouden beslist vruchtbaarder zijn als er wordt ingezien dat een absolute tweedeling in meningvorming, het links en rechts, een illusie is.

 8. 17

  @stoethaspel,
  nee ik heb het over mensen die vinden dat het leger maar op samenscholende marokkaantjes moet worden afgestuurd. Of over voorstellen om mensen zonder bewijs of toetsing door de rechter vast te zetten. En over een overheid die vindt dat je iemand kan veroordelen om een mening. En nog veel meer om op te noemen.

 9. 19

  Niets, ik refereerde aan de laatste zin in reactie 11, los van de rest. Er staat: maakbaarheidsideaal dat vooral in linkse kringen wordt gevonden. Ik bestrijd dat, ik vind dat ter rechterzijde ook veel maakbaar wordt geacht.

 10. 21

  U bent bekend met de betekenis van het woordje ‘vooral’ als in ‘meestentijds’, ‘doorgaans’, ‘gewoonlijk’ en wat u maar aan alteratieven voor dit woord verzinnen kunt?
  Natuurlijk wordt er ter rechterzijde ook veel maakbaar geacht. Iedereen acht bepaalde zaken maakbaar. De vraag is wie verantwoordelijk geacht mag worden voor het maken. Sinds God dood is hebben de progressieven zich maar op diens zetel gehesen en prediken ze nu het aards geluk middels het utilarisme. Ach, wat doet het ertoe, welke kring wat vindt: Utilarisme is en blijft onzin. Het enig zinnige dat mensen kunnen doen met geluk is pogen zoveel mogelijk ongeluk uit de weg te gaan. Wie dat voor elkaar krijgt mag wat mij betreft spreken over een ‘gelukkig bestaan’.

 11. 22

  ik heb me misschien wat ongelukkig uitgedrukt.. wat ik bedoelde is dat je zelf verantwoordelijk bent voor je geluk.. daar moet je wat voor doen, of je nu links of rechts bent..

  Het idee dat de overheid kan zorgen dat haar burgers gelukkig zijn (met dank aan stoethaspel) is in mijn optiek een typisch linkse illusie..

  Het wordt al helemaal bedenkelijk als dat streven gekoppeld wordt aan typisch links materialisme en de overheid de mensen gelukkiger gaat proberen te maken door de inkomens te nivelleren.. (geld maakt gelukkig is daarbij de gedachte)

  2 illusies voor de prijs van

 12. 23

  Je bent inderdaad niet alleen zelf verantwoordelijk voor je eigen geluk (alhoewel ‘de overheid’ ook in een bepaalde mate kan bepalen hoe (on)gelukkig je bent, bijvoorbeeld dmv hoge heffingen of een belastingteruggaaf), maar wil je het gevoel ‘gelukkig’ kunnen ervaren dan zul je eerst het gevoel ‘ongelukkig’ moeten ervaren om het verschil te kunnen definieren. En, geluk zit – net als ongeluk overigens – vaak in een klein hoekje …

 13. 24

  Er was nog niet zo lang geleden een onderzoek in Nederland naar geluksbeleving. Er werd aan proefpersonen gevraagd een dagboek bij te houden over wat ze deden en wat hun beleving daarbij was.

  Ik weet niet meer wat bovenaan stond. maar ‘borrelen met collega’s’ en ‘alleen televisiekijken’ scoorden erg hoog.

 14. 25

  @sikbock
  Ik geloof niet dat inkomstennivellering primair een idee is om mensen gelukkiger te maken. Wel is een zekere nivellering een must voor een gezonde economie. En dat maakt mensen weer gelukkiger. Een secundaire eigenschap als het ware.

 15. 26

  Oh? ik hoor wel eens wat kreten als: “We pikken het niet”, “ik heb niet te vreten in me ketelpak” ” broodjes van de bonden” “pils” “we motten solidair zijn!” e.d. langsvliegen..dat is toch het primaire idee? ;-)

  Ik ben het met je eens dat een zekere nivellering goed is voor de economie.. een soort onvoorziene bonus voor de economie dank zijn het socialisme

 16. 30

  Geluk is iets dat niet volledig te sturen of af te dwingen is. Je zou denken dat het een peuleschilletje zou zijn voor mensen die in een rijk en welvarend land als Nederland wonen. Waar De overgrote meerderheid toch in zijn eerste levensbehoeften kan voorzien. Toch zie je de afgelopen jaren een ongekende stijging in het aantal Nederlanders met depressies, chronisch vermoeidheidssyndroom, burn-out en meer van dat ellendigs. En je hoeft de Intermediair maar open te slaan om te lezen over dolende dertigers, tranende twintigers, verzuipende veertigers en meer van die droefheid.

  Ik denk dat geluk eigenlijk iets is dat relatief ten opzichte van je basis toestand bepaald wordt. Is je basis toestand een dak boven je hoofd en genoeg te eten, dan maken andere dingen je gelukkig dan als je dat alles moet ontberen en opeens een huis vindt, bijvoorbeeld.

  Het enige universele geluk is volgens mij in de liefde te vinden. Of je nou arm of rijk, links of rechts, jong of stokoud bent. De liefde brengt ieder intens geluk.

  En met deze zalige gedachte ga ik fijn het weekend in!

 17. 33

  @JdB: Ik denk dat je je laat misleiden door verslaggeving in de pers waar er veel te veel van is. Kranten moeten gevuld dus bij gebrek aan nieuwswaardige feiten lult men maar wat raak (mis in hoofdzaak).

  @pablow: juist wel, weetjewel.

 18. 34

  Welja het was even wachten maar daar kwam het: “chronisch vermoeidheidssyndroom” Als iets mijn geluk volslagen verkankert heeft, dan is het wel het krijgen van ME dertien jaar geleden. Want buiten de enorme lijst klachten en aandoeningen die hiermee gepaard gaan, gaat ook de ambitie, je capaciteiten, het sociale leven en hell, zelfs je sexleven gedeeltelijk er aan. Overigens gaat het hier ook helemaal niet om een modeverschijnsel maar is de ziekte al gedocumenteerd vanaf eind 1800. Is de ziekte (ME) vanaf 1969 geclassificeerd door de Wereld Gezondheids Organisatie en wijst het geneuzel over wel of niet erkennen enkel op de achterlijkheid van de huidige maatschappij.

  Nu het inkomen ook nog weggehaald wordt, zakt mijn geluk opnieuw wat graadjes. geld maakt misschien niet gelukkig, gebrek aan geld zeker weten ongelukkig. Maar dat wist u allemaal stiekem best natuurlijk.

 19. 40

  Wat een onzin: alsof met gelukkiger wordt wanneer je even veel geld krijgt als al je buren! Geluk laat zich niet vangen: Het is voor iedereen anders. De ene vind geluk in de natuur, de ander met God, weer een ander in zijn gezin en/of familie, een ander in zijn sociale leven, een ander in macht. Ik weet nog dat Nische zei: geluk is voor de mens van secundair belang. Macht is ons eerste streven. Eerst Macht, dan geluk.