COLUMN - Wanneer zelfs de gesprekken bij de vrijdagmiddagborrel gedomineerd worden door een baaierd van slecht wereldnieuws, weet je dat er iets aan de hand is. De onrust laat zich, zelfs wanneer je met vrienden en kennissen met een drankje in de hand van de laatste zonnestralen geniet zit, niet langer bezweren. Afgelopen vrijdag vielen we op de stoep van café Saarein collectief over de privatisering.
‘Toen de zorg door de overheid werd beheerd, ging er vast ook wel wat mis,’ zei iemand. ‘De cruciale vraag – en die was al lastig zat – was hoe je met het beschikbare geld de beste zorg aan de meeste mensen kon geven. Maar nu de zorg stukje bij beetje aan bedrijven wordt uitbesteed, verandert het karakter ervan totaal. Het gaat er niet langer om welke mate van zorg we als maatschappij aankunnen. De vraag waarop nu alles wordt afgerekend, is of je er winst mee kunt maken.’
‘Vroeger had je het over zorgverlening,’ pruttelde iemand. ‘Nu is het zorgvermarkting.’
‘Wat mij steekt,’ zei een derde, ‘dat de betalingen aan zulke bedrijven uit collectieve gelden worden betaald, terwijl de winst die ze maken, vervolgens in hun individuele zakken verdwijnt.’
‘Zo werkt privatisering toch altijd?’ schimpte een vierde. ‘Een bedrijf koopt een onderdeel op van de overheidsinfrastructuur die door burgers is bekostigd. Het rendement van onze eigen investering, plus elke zeggenschap erover. zijn we voor altijd kwijt: die infrastructuur is nu in handen van een bedrijf. Maken ze vervolgens winst? Mooi, dat steken ze in eigen zak. Maken ze verlies? Niet getreurd, dan gaan ze failliet en ontslaan ze iedereen. Winst komt ten goede van het bedrijf, verlies wordt afgeschoven op de maatschappij.’
Iemand noemde Piketty, de Franse econoom die in een met lijvige statistieken onderbouwd boek niet alleen aantoonde dat de rijken overal ter wereld in rap tempo rijker worden en de dito armen dito armer, maar vooral dat grote bedrijven overal ter wereld overheden langzaamaan leegzuigen. Ze onttrekken op structurele wijze geld aan de samenleving dat door burgers voor collectieve doeleinden is opgebracht, en potten dat ten eigen gerief op. Zonder daarvoor enige aansprakelijkheid te hoeven dragen. Zonder enige notie van gezamenlijkheid, solidariteit, zorgvuldigheid of duurzaamheid. Alleen winst telt.
We slaakten een collectieve zucht, daar op dat terras.
‘Weet je waarover ik ook zo bezorgd ben,’ zei iemand. ‘Ebola.’
‘Soms denk ik dat een nieuwe wereldepidemie onvermijdelijk is, of zelfs nodig. Wij mensen moeten misschien eens flink worden uitgedund,’ zei ik. ‘Alleen behelst een epidemie per definitie de voortzetting van bestaande ongelijkheid met andere middelen. Al wie arm is, gaat simpelweg eerder aan rondwoedende ziektes dood dan wie rijk is.’
‘Je zou een ziekte willen die precies andersom werkte,’ verzuchtte iemand.
En ineens wisten we het. De geldpest, de hoogste tijd voor de geldpest!
Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in het Parool.
Reacties (5)
kapitaal moet zo breed verdeeld mogelijk blijven, de markt wil dit, staats inmenging verneukt dit.
Ik denk al jaren alleen maar aan wereld macro nieuws. Blij dat de salon socialisten ook wakker worden nu hun eigen beleid hun parasitair gevulde portomonaie raakt.
Wapen je tegen as crash door fysiek goud en zilver te kopen. (na voedsel water wapens woonruimte)
@1: De markt wil dat in een perfecte wereld, zoals de staat ook het beste wil voor iedereen in een perfecte wereld. Die perfecte wereld bestaat nou eenmaal niet, dus is het schipperen tussen de twee om een zo gunstig mogelijke uitkomst te krijgen.
Maar goed, als jij denkt dat de Mad Max wereld op de stoep staat, dan kan je inderdaad maar het beste water en wapens inslaan….
’t Zal me benieuwen of Mark en populistje Alexander hier zullen reageren?
Naar het commentaar van Diederik ben ik niet benieuwd: die loopt toch alleen maar het gat van de “liberale” rashondjes te likken ;-)
@1: “salon socialist” buiten die enge spaties overal heb je een nieuwe godwin te pakken. “alles wat verkeerd is in de wereld is de schuld van links” roepen en de discussie ontspoort.
http://www.sp.nl/include/koppies/140707_Zorgwetten.jpg