Geld over? Het is ook nooit goed

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Scholen houden geld overScholen houden geld over, dat ze in de reserves pompen. Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond is daar niet blij mee.

“Oppotten is slecht voor het onderwijs. Als je je geld op de bank laat staan, stel je minder leerkrachten, conciërges en onderwijsassistenten aan en verzorg je minder lessen dan zou kunnen.”
“Natuurlijk is het verstandig natuurlijke buffers in te bouwen, voor als het een jaar minder gaat of er plannen zijn die veel geld kosten. Daar heb ik ook geen moeite mee. Anders is het als die buffers overlopen en het niet meer te verantwoorden is. Het is wel publiek geld, bijeen gebracht door de belastingbetalers. Dat moet je gebruiken.”

Maar wat willen we dan? Minder reserves zodat scholen calamiteiten niet op kunnen vangen? Noodzakelijke verbouwingen niet kunnen financieren? Scholen die per jaar vakken schrappen om ze het jaar daarna weer opnieuw in te voeren omdat het rijk weer een potje had? Gezien het bezuinigingsbeleid van de regering is het juist slim van onderwijsinstellingen om alternatieve bronnen aan te boren, zoals (veilige) beleggingen.

Beter dat dan na elke bezuinigingsronde weer met de handen in het haar.

Reacties (5)

#1 RH

Het lijkt me vrij eenvoudig te onderzoeken en berekenen hoeveel geld nodig is als buffer. Als scholen inderdaad alleen maar onnodig veel oppotten, lijkt het me terecht dat daar wat van gezegd wordt. Dat geld is voor onderwijs!

  • Volgende discussie
#2 Joost

En onvoorziene uitgaven dan? Door zulke regels zullen er elk jaar scholen in de problemen komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Roy

In het WO wordt een instelling slechts betaald als een student is afgestudeerd. Dit zou tot financiële problemen kunnen leiden wanneer een studie ineens meer studenten trekt, omdat het geld voor die studie er pas vier/vijf jaar later is. Op zo’n moment is het erg prettig om een potje te hebben, waarmee je tekorten bijtijds kunt aanvullen.

Als zo’n financieringsmodel er in het MO ook is, heb ik erg helemaal geen moeite mee dat er wat geld wordt gespaard.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Chinaman

Het probleem zijn natuurlijk niet de scholen die een klein appeltje voor de dorst er op na houden. Er zijn echter steeds meer scholen die miljoenen op de bank hebben staan. Dat sis toch wel wat overdreven…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

Volgens mij meldt Dresscher dat ook:

Natuurlijk is het verstandig natuurlijke buffers in te bouwen, voor als het een jaar minder gaat of er plannen zijn die veel geld kosten.

Blijkbaar is hij spaarpotjes tegengekomen met heel andere dimensies. Dat lijkt me dan helemaal niet meer te rijmen met de geluiden die ik hoor over het achteruithollen van de kwaliteit van het onderwijs.

Me dunkt dat als de overheid betaalt voor bepaalde zaken (onderwijs), de scholen dan ook voor dat geld aan zaken moeten leveren. In mijn oren klinkt dit alsof de overheid bedonderd wordt door de scholen en geen waar voor zijn geld krijgt.

  • Vorige discussie