Geheime EU-wetgeving toch niet rechtsgeldig

Geheime wetten? (Foto: Flickr/kayepants)

Al meer dan een jaar geleden schreef GC over het relatief nieuwe fenomeen van geheime Europese wetgeving (en sommige anderen namen het verhaal over…). Een bijzonder vreemd fenomeen, waarbij de Europese commissie geheime lijstjes opstelde van beveiligingseisen op vliegtuigen, die echter om redenen van terrorismebestrijding niet openbaar gemaakt werden.

Dat kan tot erg kafkaëske situaties leiden natuurlijk. Elke burger wordt geacht de wet te kennen, maar hoe is dat mogelijk als je die wet niet mag inzien? Op die manier kun je dus gemakkelijk zonder het te weten de wet breken.

En dat is dus inderdaad gebeurd.

Een Oostenrijker werd op het vliegveld tegengehouden omdat hij een aantal tennisrackets in zijn bagage had. Dat bleek een verboden slagwapen te zijn (een gevolg van de vele vliegtuigkapingen met tennisrackets de afgelopen jaren?), maar dat had hij niet kunnen weten. En dat kan ons natuurlijk allemaal overkomen. Misschien staan op die lijsten ook wel rolletjes pepermunt, Nokia-telefoons of boeken van Dan Brown. Geen enkele manier om er achter te komen.

Gelukkig stapte de man naar de rechter. En inmiddels heeft het Europees Hof van Justitie besloten dat geheime wetgeving inderdaad toch echt niet toegestaan is. De Europese Commissie heeft aangekondigd de wetgeving aan te gaan passen.

Er is nog een hoop mis met Europese democratie. Maar het kan ook geen kwaad er eens bij stil te staan als het systeem wél werkt. Europa is hiermee weer een klein stukje volwassener geworden.

Als nou de verantwoordelijke Commissaris uit pure schaamte ook zou aftreden zou ik helemaal tevreden zijn. Maar zover is de EU nog net niet, vrees ik.

 1. 1

  En wat is de regelgeving vanuit Brussel toch transparant ;). Ik wil minder bemoeienis vanuit het ontransparante Europese parlement! 15000 bedrijven lobby’n daar dag in-dag uit… dat is geen democratie meer te noemen!

 2. 5

  Geheime wetgeving ? Al jaren hangen op Schiphol duidelijk zichtbare borden met de regels over voorwerpen die niet aan boord mogen worden genomen. Daar is dus niets geheims aan.

 3. 6

  @5: Kun jij thuis aan je reisgids ruiken wat er op die borden op Schiphol staat?
  Overigens, dat er een bord op Schiphol hangt, maakt dat nog geen wet. Het rookverbod werd volgens een beveiliger aldaar niet gehandhaafd omdat “Ik handhaaf de wet, maar Schiphol maakt niet de wet.” (Gezien op een van die luchhaven programma’s op televisie)

 4. 7

  @5: Goh, hangen er ‘verboden tennisrackets mee te nemen’ borden op Schiphol? Ik reis de laatste altijd vanaf kleinere vliegvelden, maar daar heb ik die borden nog nooit gezien.

 5. 8

  @6: Enig toelichting van mijn kant is hier even op zijn plaats.
  Het betrof toen de periode dat he openbaar rookverbod nog niet bij wet van kracht was. Schiphol hing toen overal ‘roken verboden’ bordjes op. Het dienstdoend personeel handhaafde dit vervolgens niet.

 6. 9

  @ 6 & 7

  Als je de bordjes met de IATA wetgeving (!) leest weet je dat een tennisracket moet worden ingecheckt. Alles wat eventueel als slagwapen kan worden gebruikt mag officieel niet mee aan bord. Voor dat besef heeft een weldenkend mens toch geen reisgids nodig ?

 7. 12

  @9: je weet het in ieder geval al een heel stuk onduidelijker te maken met die opmerking. De bordjes met de IATA wetgeving??? Voor mensen, die op Schiphol werken, zal dat vast geen geheimtaal zijn, maar veel normale mensen zullen hier toch echt niet snappen wat je bedoelt. En er zijn ook heel veel mensen, die al gauw de helft van de bordjes, die op luchthavens hangen, niet snappen.