1. 2

  Franse antirookcampagne leidt tot ophef
  dinsdag 23 februari 2010 13:38

  PARIJS (ANP) – Een Franse antirookcampagne heeft tot ophef geleid wegens een seksuele toespeling. Op posters zijn gehurkte jongens en meisjes afgebeeld met een sigaret in de mond, terwijl een man hun hoofden voor zijn onderlichaam houdt.

  Critici zeggen dat de campagne afleidt van de eigenlijke boodschap. Ook zou seksueel misbruik worden gebagatelliseerd. In Franse media wordt dinsdag zelfs verwezen naar affaires van Amerikaanse oud-presidenten met stagiaires, een kennelijke verwijzing naar Bill Clinton.

  De nietrokersorganisatie achter de campagne, Droits des Non Fumeurs, stelt dat de posters geen misbruik tonen, maar wel ,,onderwerping” aan de sigaret. Ze zijn bedoeld om een schokeffect te creëren, met name bij jonge rokers die nauwelijks gevoelig blijken voor traditionele voorlichtingscampagnes.

  Raar, niet droits, maar froits staat bij het plaatje boven. Und das heisst?

 2. 3

  Sla je wel de plank mis met zo’n campagne. Het enige wat je bereikt is met name misbruikte mensen te schofferen. Ik ben een roker en dit plaatje roept geen enkele associatie op met mijn roken, wel met de gevoelens van misbruikte mensen.

 3. 5

  @3 Goed punt. En zo denken er meer over. Ik citeer Adformatie: “Een Franse antirookcampagne heeft tot ophef geleid wegens een seksuele toespeling.

  Op posters zijn gehurkte jongens en meisjes afgebeeld met een sigaret in de mond, terwijl een man hun hoofden voor zijn onderlichaam houdt. Critici zeggen dat de campagne afleidt van de eigenlijke boodschap. Ook zou seksueel misbruik worden gebagatelliseerd.
  In Franse media wordt dinsdag zelfs verwezen naar affaires van Amerikaanse oud-presidenten met stagiaires, een mogelijke verwijzing naar de affaire van Bill Clinton met Monica Lewinsky. De nietrokersorganisatie achter de campagne, Droits des Non Fumeurs, stelt dat de posters geen misbruik tonen, maar wel ?onderwerping aan de sigaret?. Ze zijn bedoeld om een schokeffect te creëren, met name bij jonge rokers die nauwelijks gevoelig blijken voor traditionele voorlichtingscampagnes.”

 4. 6

  Nog geen protesten van de katholieke kerk vanwege de associatie met priesters, die het heilig vormsel toedienen?

  Zou dat vormsel trouwens ook iets met rookverslaving te maken hebben (askruisje op het voorhoofd)?