Geen bal op tv | Thierry Baudet en While we’re young

COLUMN - Een kleine tweeënhalf jaar geleden zorgde Thierry Baudet ervoor dat ik stopte met deze column. Zijn verdediging van een of ander seksgoeroe was de druppel. Ik had geen zin meer om mijn eigen mening publiekelijk te maken.

En nu zit Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Samen met The Hiddemeister, zoals de belangrijkste intellectueel van het huidige universum zijn medekamerlid Theo Hiddema liefkozend noemde in een aflevering van Pauw & Jinek. Even googelen op ‘hiddemeister’ leert dat deze term uit geenstijl-kringen afkomstig is. In die contreien vinden we denk ik een behoorlijk deel van de 180.000 mensen die op Forum voor Democratie hebben gestemd. 

De dag voor de verkiezingen vloog er boven Zwolle een reclamevliegtuigje met ‘stem Forum voor Democratie’ erachteraan. Een collega dacht dat het reclame was voor een internetforum, waar je over democratie kon babbelen. Het weekend voor de verkiezingen zag ik een team van FvD flyeren in onze geliefde binnenstad. Twee puisterige jongens waren met een stel hangbejaarden aan het praten. De oude mannetjes stonden ontspannen tegen hun rollator geleund. Of de bruine boodschap van de Lavendelprins in goede aarde viel, weet ik niet. Ik vermoed van wel.

Om na te denken over mijn plek op deze wereld en mijn taak in dit leven, heb ik gisteren een bad met lavendelschuim genomen. Wegdromend in kruidige geuren dacht ik aan de film While we’re young die ik deze week zag. Daarin raakt een kinderloos echtpaar (Ben Stiller en Noami Watts) bevriend met een veel jonger echtpaar (Adam Driver en Amanda Seyfried). De twee veertigers raken onder de indruk van de vrije en zelfverzekerde uitstraling van de twintigers. Maar wat in het begin zo verfrissend authentiek is, blijkt later manipulatie te zijn. Echter, als Ben Stiller aan het einde van de film Adam Driver wil ontmaskeren als de oplichter die hij is, haalt iedereen z’n schouders op en trekt de karavaan verder.

In Greenberg, een eerdere film van Noah Baumbach, speelt Ben Stiller een depressieve veertiger die tijdelijk in het huis van zijn broer gaat wonen terwijl die op vakantie is. Tijdens een feestje van zijn neefje, verbaast hij zich over de belachelijke zelfverzekerdheid van de jeugd van tegenwoordig. Hij geeft de schuld aan hun ouders die, strooiend met Mozart en Dan Zanes-songs, hun best deden hun kinderen de perfecte opvoeding te bezorgen. Ze hebben monsters gecreëerd. Ongevoelige en gemene monsters. ‘I hope I die before I end up meeting one of you in a job interview’, eindigt hij zijn monoloog.

Ik denk dat Thierry Baudet vroeger ook als peuter naar Mozart luisterde en op dagelijkse basis te horen kreeg hoe fantastisch hij was, zodat hij nu oprecht denkt de belangrijkste intellectueel van Nederland te zijn. Zoals Ben Stiller in While we’re young, voel ik een enorme behoefte om Thierry Baudet te ontmaskeren als narcistische charlatan. Maar het zal niet lukken. Hoe meer ik zou proberen hem te ontmaskeren, hoe meer het eigen gelijk bij hem zal groeien. En voor je het weet, zit het clubje van meneer met 76 zetels in de Tweede Kamer.

 1. 2

  @0: Baudet is ook een naar menneke. Ik denk dat je probleem met zijn redeneringen niet is dat hij dingen zegt die absoluut onwaar zijn, maar dat de strekking, de intentie erachter, fout is. De stelling “vuurwapens moorden niet” is in een bepaalde betekenis gewoon juist, maar de boodschap die ermee afgegeven wordt is fout. Zo is het ook met Baudet, lijkt wel: hij zegt iets voor de hand liggends en laat zijn publiek daar veel verder gaande conclusies aan verbinden.

 2. 4

  @0

  Leuk geschreven. 1 puntje. Baudet komt uit 83. Hij heeft waarschijnlijk de film-reeks American Pie vol meegemaakt. Daarin had je de Stiffmeister, ik denk dat Hiddemeister daarop gebaseerd is. Beetje puberaal, maar kan er wel om lachen.

 3. 7

  Na meer dan 10 jaar PVV te hebben gestemd heb ik nu voor iets anders gekozen.

  En ja, dit keer heb ik Thierry Baudet gestemd. LOL

 4. 16

  Het is inderdaad precies dat, een gevoel van onmacht. Omdat al mijn bezwaren tegen hem voor hem het bewijs zijn van zijn gelijk. Het grote probleem van deze tijd, als je het mij vraagt.

  Verder hou ik, op mijn manier, ook van Thierry.