Geen bal op tv | Omroep Nurks

COLUMN - Het leek me wel weer tijd voor een nieuwe publieke omroep. Vandaar: Omroep Nurks. Speciaal voor mensen die van mening zijn dat er nooit genoeg te mopperen is.

De wereld is een zooitje en het leven is onrechtvaardig. Het enige wat je tegenover al die ellende kan zetten, is een beetje schoonheid. Als balsem voor de gewonde ziel. Gaat Omroep Nurks dat bieden? Helaas niet. Integendeel zouden we haast willen zeggen. Schoonheid zoek je maar elders

Waar Omroep Nurks wel voor kan zorgen, is wat meer nukkigheid. Het maatschappelijk chagrijn bestendigen en, als het even kan, nog wat groter maken. Omroep Nurks is de jeuk op je rug, de volle blaas die jou uit fijne dromen wekt en de zoemende mug in een klamme zomernacht. Hier alvast wat programma-ideeën.

In ‘De wereld rond in 80 minuten’ gaan we in 80 minuten de wereld rond door elke minuut een werkende klok uit een ander land te laten zien. Naast het getik van de klok, horen we bij elke klok een bejaarde in zijn of haar eigen taal opsommen wat er vroeger allemaal beter was.

Of wat te denken van het programma ‘Vol of leeg?’ waarin elke week twee BN’ers van de C-garnituur tegenover elkaar gaan zitten met tussen hen in een glas dat voor de helft gevuld is met melk. De ene semi-bekende Nederlander vindt het glas half vol. De ander vindt het half leeg. En ze komen geen centimeter dichter tot elkaar!

In Ranking the Stars gaan elke week twee astrologen met elkaar in discussie over de beste en slechtste sterrenbeelden van de maand. Daarna lezen ze elkaars horoscoop en geven ze advies. Via een speciale app kunnen kijkers bepalen wie heeft gewonnen.

In Cultuurshock kijken we naar mensen die naar schilderijen kijken en daarbij schokjes krijgen toegediend. Hoe mooier ze iets vinden, hoe harder de schok.

In het zwaar gesponsorde programma Met LEGO Kun Je Alles Maken probeert Dolf Jansen elke week het hoofdkantoor van Microsoft na te bouwen. (Schaal 1:55.) Als het bijna klaar is, komt er steevast iets of iemand binnen om het te verwoesten.

In het programma 10 Seconden laten we steeds tien seconden van een muziekclipje zien. Niet meer. Niet minder.

In het programma Haringkaners kijken we naar mensen die haring eten.

In de Late Night Show ‘Maarten!’ praat Harmen Siezen met mensen over Maarten van Rossem.

En in het programma Hoofdpijndossier laat Jaïr Ferwerda zich elke week door een andere politicus voor het hoofd slaan met een uitgeprint dossier dat op dat moment in de actualiteit is. Ferwerda begint steeds positief, maar naarmate de uitzending vordert wordt hij steeds chagrijniger.

Waarmee we bij de kernbegrippen zijn aanbeland. Het fundament van de programmering: chagrijn en desinteresse. Lijkt je dat wat? Word dan nu tientjeslid. Of zak erin.

Reacties (8)

#1 Oud Zeikwijf

Love it.

 • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

Wat? Geen Nieuwsuur à la HartvanNederland volgens Man-bijt-hond-model waar een deskundige de actualiteit tot nep analyseert, want een peiling wijst uit dat de mensen-in-het-land er n u eenmaal anders over denken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hans Custers

In de Late Night Show ‘Maarten!’ praat Harmen Siezen met mensen over Maarten van Rossem.

En de volgende dag, zo mag ik aannemen, “Maarten!-talk”? Waarin Maarten van Rossem met bekende Nederlanders napraat over het gesprek dat Harmen Siezen gisteren met mensen heeft gehad over Maarten van Rossem.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Hal Incandenza

Er is in ieder geval veel minder ruimte op tv voor chagrijn dan voor rechtse blaatkaken zoals Karskens.

Mag er ook een programma bij a la celebrity death match waarbij Karskens (als kleifiguur, ik wil niet oproepen tot geweld ofzo) en consorten op gruwelijke wijze een kopje kleiner gemaakt worden? Liefst door elkander vanwege een hoog oplopend wekelijks terugkerend debat over welk soort niet-westerse immigrant nou wel het engste is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 frankw

Oh wat een fijne column. Dank!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rigo Reus

een glas dat voor de helft gevuld is met melk. De ene semi-bekende Nederlander vindt het glas half vol. De ander vindt het half leeg. Maar de Echte Nurks vindt de melk natuurlijk zuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 GerritB

@6: En de rapen gaar!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 AltJohan

@4: celebrity death?

Wat mij betreft een slecht idee, ook al is het een pop. Overigens kan vernieling van een pop die iemand representeert ook bedreigend en strafbaar zijn.

Als er bijvoorbeeld een pop van Wilders in de fik gaat kan dat tot extra security leiden.

 • Vorige discussie