Geen bal op tv | Hoest nu?

Foto: copyright ok. Gecheckt 09-02-2022 copyright ok. Gecheckt 09-02-2022
Serie:

Ik heb last van een hoest. Hij kan ineens vanuit het niets komen. Zo ook vanochtend, net toen ik een slokje van mijn espresso nam. Ik hoestte vol in mijn kopje. De koffie spoot naar boven en zat daarna niet meer in het kopje, maar op mijn hemd, broek, gezicht, krant, vloer en haar. Hoewel ik andere kleren aantrok bleef ik nog een paar uur lang de geur van koffie ruiken. En dat terwijl ik snotverkouden ben. Het zat dus hoogstwaarschijnlijk ook diep in mijn neus. 

Het was de grootste ramp in mijn koffiedrinkgeschiedenis. Echt een grote ramp kun je het niet noemen. Toch wil ik het wel een ramp noemen. Waarom niet? Je moet vandaag de dag overdrijvend, dat is algemeen bekend. Ik zou het misschien nog een beetje moeten aandikken, mocht ik ooit door Graham Norton op de bank plaatsnemen. Ik heb het verhaal bij de nodige collega’s uitgeprobeerd en zij lieten het zich goed smaken. Beter dan ik mijn koffie.

Het zou trouwens best tot een grotere ramp kunnen uitgroeien. Ik hoorde eens van iemand die is overleden door een ontsteking in zijn neus, veroorzaakt door een minuscuul stukje pindakaas.

Maar goed, u begrijpt het wel, ik heb weer eens verdomd weinig noemenswaardig gezien deze week. Ik zag een filmpje waarin een wasbeer werd gered van de verstikkingsdood. En zeven afleveringen van het fascinerende Wormwood. Maar daarover wellicht later meer. Of niet natuurlijk.

Ik zag ook nog een heel klein stukje van het Nationaal Dictee der Nederlandse taal dat GeenStijl dit jaar had georganiseerd. Kim Holland las een tekst voor die net zo dicht geplamuurd zat als de teksten uit de voorgaande jaren. Verder zag ik alleen maar nare mensen. En Arthur van Amerongen, die ik nog wel mag. Maar in het helse licht van het zaaltje dat GeenStijl had gehuurd en vooral in het gezelschap van alle Ebru Umars en Martin Bosmannetjes, was Van Amerongen ook een stuk minder sympathiek dan ik hem nog steeds wil zien als ik zijn Volkskrantstukjes lees. En kijk, daar was Theodor Holman. En staat daar een kamerplant in brand of zie ik Hans Teeuwen een sigaretje roken? Gegroet, helden van mijn verleden.

Niet lang daarna zag ik een aflevering van Southpark waarin Kyle de scheten van Terrence & Philip ineens niet meer leuk vindt. Hij is de onderbroekenlol ontgroeid, krijgt medelijden met de slachtoffers en besluit in actie te komen om Terrence & Philip van de buis te halen. ‘You sound like your mother’, krijgt Kyle van zijn vrienden te horen. Een knipoog naar de musical Southpark: Bigger, Longer and Uncut waarin het de moeder van Kyle is die een kruistocht tegen Terrence & Philip begint. Niet omdat ze medelijden heeft met de slachtoffers van T&P, maar omdat ze bang is dat al die onderbroekenlol een slechte uitwerking heeft op de geestelijke gezondheid van de kinderen. Met hun tere zieltjes. Uiteindelijk levert dat een oorlog tegen Canada op. Of Canada uiteindelijk vernietigd wordt, weet ik niet meer. Nu Kyle ten strijde trekt gebeurt het in ieder geval wel: met Mr. Garrison als president, is het een kwestie van minuten voordat de atoombom op Canada valt. De sympathieke noorderbuur van de VS bestaat niet meer.

Ik ben bang dat ik me richting Kyle aan het bewegen ben. Hard op weg naar een leven als politiek correcte grijze sok dat naar wordt als anderen zich gekwetst zouden kunnen voelen. Ik las een verhaal dat ik zo lang geleden had geschreven dat ik het mij niet meer kon herinneren. De hoofdpersoon in kwestie durfde niet op een wc plaats te nemen omdat hij bang was dat een grote neger hem voor was geweest. Wat ik precies dacht toen ik het schreef, weet ik niet. De hoofdpersoon leek verdacht veel op mij. Misschien wilde ik een racistische versie van mezelf neerzetten. Of dacht ik toen gewoon zo? Ik las het en werd een beetje naar van mezelf. Wist u trouwens dat ze koffie vroeger ook weleens negerzweet noemden? Weer wat geleerd.

Reacties (13)

#1 KO

Inderdaad we worden oud en niemand behalve de familie van m’n ouders en mn ouders kijken nog TV. Wat is het vervolg op “geen bal op de tv”. Recensies van vlogjes?

 • Volgende discussie
#2 Rigo Reus

Koffiehoesten, maar het kan natuurlijk spectaculairder: wel ‘ns geproest terwijl je melk aan het drinken was? Dat kan dan door je neus weer naar buiten. Dat voelt ook erg bijzonder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kacebee

Presentator Philip Freriks is teleurgesteld. ‘Het Groot Dictee bestaat al zo lang, het heeft een bepaalde statuur. Ik zou zeggen: ga er voorzichtig mee om, kijk goed wat er nog mogelijk is en neem op z’n minst afscheid in stijl. Maar nee. We worden bij het minste of geringste bij het grof vuil gezet, daar heb ik de smoor over in. Het Dictee verdient dit niet.'

(De Volkskrant, 24 mei 2017)

Max kan nu wel afgeven op het initiatief van GeenStijl, maar die club heeft in elk geval geprobeerd er wat van te maken, met de beperkte middelen die een niet door de staat gefinancierd medium tot z’n beschikking heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 kneistonie

Negerzweet, ja dat wist ik wel. En het interesseert me nogmaals geen bal met wie u was toen u dat heeft opgepikt. Anders dan sommigen hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

“Ik hoorde eens van iemand die is overleden door een ontsteking in zijn neus, veroorzaakt door een minuscuul stukje pindakaas.”

Zo hoorde onze vorige minister van veiligheid van mensen die aan het roken van wiet zijn overleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Arduenn

Wormwood staat hier alweer een weekje onbekeken op de Netflixplank. Die ga ik volgende week toch maar eens kijken, als ik het Kerstvakantiekabaal wil ontvluchten. Dát, of ik doe een raam open en vlieg weg.

Seizoen eenentwintig van Southpark. Godallemachtig. Eenentwintig jaar geleden alweer dat waterpokken- en gordelroosdokter Schnetz uit Tampa, Florida, mij attend maakte op die serie. “Kick the baby!”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@3: Tja.
De makers van het dictee maakten er altijd een sport van om het vol te stoppen met weinig gebruikte woorden. Het was saai.

Er zijn veel leukere programma’s over taal te maken.
ARTE deed dat een tijd (maar dan met franse of duitse woorden), over de oorsprong van een woord, met tekeningetjes en filmpjes.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Anoniem

Ja Max, je wordt oud. Je stukjes worden steeds duidelijker een beschrijving van de dikke stront die de TV is verworden. Misschien moet je overwegen een keuze te maken. Een keuze om over andere dingen te schrijven. TV is geweest. En als GS een Groot Dictee gaat maken duurt GS ook niet lang meer. Grijp de toekomst, kijk naar je kinderen en naar buiten. Als het goed is beweegt daar iets.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Arduenn

This just in:

http://exstreamist.com/report-kids-in-netflix-only-homes-are-being-saved-from-230-hours-of-commercials-a-year/

En met Facebook en Twitter de deur uit komen daar nog eens 2300 uren extra vrijetijd bovenop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 beugwant

@9: Wordt in elk geval deels “gecompenseeerd” door youtubereclames.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lennart

@3: “met de beperkte middelen die een niet door de staat gefinancierd medium tot z’n beschikking heeft.”

Je bedoelt die meer dan een miljoen aan advertentie-inkomsten die GeenStijl van diverse overheidsinstanties heeft ontvangen ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Kacebee

@11: De NPO krijgt een miljard subsidie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Lennart

@12: Nee hoor, je zit er opnieuw naast. De totale publieke omroep kost rond de 650 miljoen, en de NPO is daar maar een onderdeel van. Maar goed, volgens mij wist je dat eigenlijk wel, en was je bezig om de aandacht af te leiden van het feit dat GeenStijl een echte subsidieslurper is …

 • Vorige discussie