Gebruik je zintuigen

Foto: varkensneus-1867180_1280_pixabay

Smaakgarantie

Goed nieuws van het supermarktfront. Albert Heijn stopt met het label “beste kwaliteit tot en met”, omdat het voedselverspilling in de hand werkt. Mensen zien het als een THT-datum (tenminste houdbaar tot) en gooien het na die datum dus weg. Terwijl het bedoeld is als een smaakgarantie, wat ik trouwens ook nogal arbitrair vind. Het wordt vooral op groente en fruit gebruikt, maar zeker fruit ligt bijna altijd onrijp in de schappen. Vanwege de houdbaarheid, maar ook omdat iedereen er met zijn fikken aan zit en in knijpt dat het een lieve lust is. Wat erop duidt dat mensen wel degelijk hun zintuigen gebruiken bij het beoordelen van kwaliteit, tenminste bij aankoop. Waarom doen ze dat dan thuis niet?

THT-datum

Toen ik laatst augurken door mijn salade wilde doen, viel het me op dat de THT-datum al een half jaar geleden verstreken was. Ik rook en keek, proefde voorzichtig en kon er niets mis mee ontdekken. Zo ga ik over het algemeen met alle voedsel om, ik geloof in mijn zintuigen en mijn gezonde verstand. Ik weet dat zaken als zuur (azijn), zout en vet zeer goede conserveringsmiddelen zijn. Dat een plekje schimmel op de kaas geen enkel probleem is, dat snij je er gewoon vanaf. Van een spruit op de aardappel ga je ook niet dood. Droge producten zoals bloem, rijst en koffie zijn bijna onbeperkt houdbaar, net als ongeopende conserven. Dat geldt ook voor olie, ook als die een beetje troebel is, of honing die aan het versuikeren is (even opwarmen, probleem opgelost). Als de melk over datum is proef ik even of het nog goed is, want met de huidige pastaurisatiemethode is dat vaak een paar dagen langer dan de verpakking aangeeft.

TGT-datum

Bovendien heb ik ook wel eens gehad dat de kip al vóór de TGT-datum (te gebruiken tot) niet goed meer rook. Je ziet het ook meteen, als het er zweterig uitziet kun je er donder op zeggen dat het bedorven is. Bij rood vlees moet je dan weer niet op je ogen af gaan, want oxidatie veroorzaakt een grijzige kleur, maar dat wil niet zeggen dat het niet goed meer is. Sowieso is je neus de beste keurmeester. Iedereen herkent de geur van bederf. Die datum is een indicatie, geen dwingende regel.

Overigens eet ik nog maar weinig vlees bij de maaltijd tegenwoordig, vegetarisch is net zo lekker én goedkoper. Als je tenminste de kiloknallers links laat liggen. Die heb ik altijd al gewantrouwd, ik denk dan altijd aan groeihormonen en het inspuiten van water, kleur- en smaakstoffen. En/of boeren die de dupe worden van prijzenoorlogen onder supermarkten. Megastallen met 6 varkens op de vierkante meter. En dan die kip die voor de TGT-datum al bedorven is, wat me geen goed gevoel geeft over het hygiëneniveau. Maar goed, ik dwaal weer eens af van het onderwerp.

Vooruitgang

Ik juich Albert Heijn toe dat ze dit initiatief nemen. Het bedrijf is in vele opzichten nog niet sociaal maatschappelijk verantwoord, maar elke stap is er één. Misschien dat sommige mensen even van de wijs raken, nu ze niet meer gestuurd worden door een paar cijfertjes op een verpakking. Die moeten dan opeens gaan nadenken, hun zintuigen gebruiken en zelf een oordeel vellen. Dat is op zich al vooruitgang.

Reacties (10)

#1 beugwant

Het ’ik-kies-bewust’vinkje verdwijnt ook al, dat is dan een mooie gelegenheid om ook hier even door te pakken.
Door die datumweg te laten kan het product ook wat langer in de winkel blijven liggen en voor de volle prijs verkocht worden. Vooral wanneer veel klanten bijna dagelijks alleen het eten voor die avond kopen, zou dat voor de kruidenier ook een motivatie kunnen zijn.

 • Volgende discussie
#2 Tank

Over die schimmel hè… ik dacht dat ook altijd.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/schimmels.aspx
Beschimmelde producten moeten direct weggegooid worden. Een uitzondering hierop is harde kaas. Hierbij is het voldoende om de schimmel ruim weg te snijden.
Wat valt precies onder ‘harde kaas’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

@2: En hoe ruim is ‘ruim wegsnijden’?

Er is aan de oppervlakte een zichtbaar deel van de schimmel, maar die kan dieper en vooralsnog onzichtbaar ‘wortelen’.
Is er een mycoloog in de zaal?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: “En hoe ruim is ‘ruim wegsnijden’?”
Staat precies omschreven in de link.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 beugwant

@4: Inderdaad, het staat helemaal onderaan: 1cm.
Mijn vader zaliger zou dat niet over zijn hart kunnen krijgen. Ik heb hem eens betrapt toen hij met een schaar de groene stukken uit een snee wittebrood knipte. Oorlog maakt mensen verknipt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lutine

Ik vind dit niet zo’n goede ontwikkeling van AH. Het label ‘beste kwaliteit tot en met’ zegt mij iets over de versheid. Je moet toch al uitkijken met wat je koopt bij AH (en andere supers), zo verslechtert het voor mij als klant. Iedereen die geen miljonair is, die weet ook dat je op de markt een half uur voor sluitingstijd de groenten en het fruit voor minder geld krijg. De kooplui willen van hun oude waren af.

De regel is simpel bij groente en fruit. Vers spul is meer waard dan oude troep.

Idem met het THT label. Staat dat label op vandaag, dan krijg je 35% korting. Met een kleine portemonnee kan je zo je voordeel doen. De kleine man wordt hier weer eens genaaid onder het mom van voedselverspilling tegen gaan. Trap er niet in, zou ik zeggen! Het grootkapitaal wil weer eens knollen voor citroenen verkopen. Des te meer informatie ik heb, des te beter kan ik de prijs bepalen. AH is er bij gebaat om mij zo weinig mogelijk informatie te verschaffen en dat is logisch en dat is ook hun rol. Mijn rol als klant is gepolariseerd t.o.v. hen die aan mij willen verdienen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Tank

@5: Oh en als er dan een stukkie schimmel blijft zitten krijg je meteen kokhals neigingen bij het eten. Zo ranzig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 beugwant

@7: Dacht je dat ik daar nog wat van gegeten heb?
De woordenwisseling waarin ik argumenteerde dat dat niet nodig was omdat de oorlog al lang voorbij was, werd zo heftig dat in onze keuken bijna de derde wereldoorlog was ontbrand…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 6822

@8: Wel fijn dat het witbrood was. Groene schimmel steekt op volkorenbrood een stuk minder af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Karin van der Stoop

@6: Tja, zoals ik al zei, je kunt ook je zintuigen gebruiken. Zo ingewikkeld is dat niet. Als ik een enkele keer voorgesneden fruit koop, zo’n bakje mango bijvoorbeeld, dan kijk ik toch echt naar hoe die stukjes eruit zien en laat me niet in de luren leggen door een datum. Het is ook nog eens zo dat tijdens de verwerking wel het een en ander mis kan gaan. Die zogenaamde informatie waar jij op af wenst te gaan is in feite misleidend. Gebaseerd op gemiddelde standaarden. Die mango denkt echt niet, “o, het is 23 oktober, ik moet nu bederven”.
En die tht-datum en tgt-datum verdwijnen heus niet, wees maar niet bang, dat zijn Europese regels. Dus die 35%-korting sticker blijft ook.

Door al die voorgefabriceerde en voorgekauwde shit hebben veel mensen geen benul van kwaliteit. Dat vind ik een kwalijke zaak. Educate yourself.

 • Vorige discussie