Geachte heer Weisglas…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Je moet iets als werkzoekende, dus ik heb maar eens de stoute schoenen aangetrokken:

T.a.v. drs F.W. Weisglas ([email protected]); betreft open sollicitatie

Geachte heer Weisglas,

Naar aanleiding van een aantal recente berichten wil ik mij graag voorstellen als kandidaat voor de functie van Commissaris der Koningin dan wel voor een burgemeesterschap. Ik verzoek u daarom deze brief en mijn cv door te zenden aan de diverse fractievoorzitters van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Eerlijk gezegd was ik in de veronderstelling niet voldoende gekwalificeerd te zijn voor deze functies, maar een tweetal recente berichten bracht mij tot de overtuiging meer dan gekwalificeerd zijn. Om precies te zijn betrof het hier de benoeming van mevrouw Netelenbos tot burgemeester van Oud-Beijerland en de benoeming van de heer Cornielje tot Commissaris der Koningin in de provincie Gelderland.

Zoals u in mijn cv kunt zien ben ik inmiddels ruim een jaar op zoek naar een nieuwe werkkring. Met name de laatste functie, die van implementatieconsultant, sloot zeer aan op mijn kwaliteiten en interesses. Het overgrote deel van die kwaliteiten zijn ook terug te vinden in de functies als Commissaris der Koningin en burgemeester.

Niets ten nadele van voornoemde kandidaten, zij zijn ongetwijfeld buitengewoon bekwaam en geschikt voor de hen toebedeelde taken, maar ik ben ervan overtuigd minstens hun kwaliteiten te hebben. Zoals u in mijn cv kunt zien ben ik na een loopbaan als belastingadviseur overgestapt naar de IT. Ook daarin ben ik steeds als dienstverlener werkzaam geweest. Als gevolg van de u ongetwijfeld bekende malaise in de IT hebben mijn dienstbetrekkingen helaas niet lang mogen duren. Omdat ik graag aan de slag wil, heb ik mijn focus verbreed en ben ik tot de conclusie gekomen dat ik als geboren dienstverlener uitermate geschikt zou zijn de bevolking en Hare Majesteit te dienen als Commissaris der Koningin dan wel als burgemeester.

Het zal u niet verbazen dat ik als voormalig belastingadviseur, trainer en consultant graag en makkelijk met veel verschillende mensen omga. Daarbij ben ik in staat me in hun situatie te verplaatsen en waar nodig een andere benadering te kiezen wanneer het belang dat vereist. Door mijn deelname in diverse projectgroepen naast mijn gebruikelijke werkzaamheden ben ik bovendien in staat boven de details te staan en het hogere belang in ogenschouw te nemen – en wanneer nodig voorrang te geven. Daarbij ben ik in staat, anders dan mevrouw Netelenbos naar ik meen, zakelijke en persoonlijke sympathieën te scheiden en op basis van argumenten te discussiëren en te handelen. Persoonlijk prestige is iets wat ik dan ook volstrekt kan scheiden van mijn functioneren als ambtsdrager.

Tot voor kort vermoedde ik dat het gebrek aan bestuurlijke ervaring mij parten zou kunnen spelen, maar naar ik heb begrepen is de heer Cornielje enkele jaren wiskundeleraar geweest alvorens hij aan zijn politieke loopbaan begon. Eén blik op mijn cv geeft al aan dat ik daarmee vergeleken een schat aan maatschappelijke ervaring meebreng. Uiteraard realiseer ik mij dat de Haagse ervaring van de heer Cornielje aanzienlijk groter is dan de mijne. Gezien de nadruk die alle thans in de Tweede Kamer der Staten-Generaal vertegenwoordige partijen leggen op “nieuwe politiek” ben ik er echter van overtuigd dat mijn gebrek aan Haagse ervaring eerder een voordeel dan een nadeel zal zijn in mijn functioneren.

Op mijn weblog http://log.komma.net kunt u bovendien zien dat ik de Haagse verwikkelingen op de voet volg en deze grondig analyseer alvorens tot een eigen standpuntbepaling te komen. Daarbij ben ik wars van retoriek en hecht ik juist zeer aan een praktische benadering van de politiek. Uiteindelijk ben je als Commissaris der Koningin of burgemeester aangesteld om juist de individuele burger van dienst te zijn. Om die reden maak ik er steevast een gewoonte van te kijken naar de uitwerking van maatregelen op de individuele burger. Elke individuele burger verdient aandacht, zeker van een Commissaris der Koningin of burgemeester. Het feit dat naar de laatste functie wordt verwezen als “burgervader” spreekt wat dat betreft boekdelen.

Uiteraard ben ik graag bereid te verhuizen. Een bijzondere voorkeur voor een regio heb ik niet. Zoals u kunt zien in mijn cv heb ik in diverse provincies gewoond en gewerkt. In alle woon- en werkplaatsen heb ik mij steeds snel en met plezier aangepast aan lokale gebruiken en met interesse kennis genomen van de aldaar heersende opvattingen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik in elke standplaats snel zal kunnen acclimatiseren.

Gezien het bovenstaande meen ik dat ik een uitstekende kandidaat zou zijn voor een Commissariaat der Koningin dan wel een burgemeesterschap. Graag zou ik in een persoonlijk gesprek van gedachten willen wisselen over een mogelijke benoeming met u, dan wel met een van de fractievoorzitters in de Tweede Kamer. Uiteraard zal ik mij ook graag aanmelden als partijlid wanneer dat nodig zou zijn voor een benoeming. Indien u voordien nadere toelichting zou willen, kunt u uiteraard te allen tijde contact met mij opnemen via e-mail op het adres [email protected].

Met vriendelijke groet,
Eric van den Bosch

Reacties (29)

#1 Dreknek

[img]http://www.dreknek.com/waarschuwing.JPG[/img]

 • Volgende discussie
#2 Dreknek

Fijn dat BBcode ook werkt.

http://www.dreknek.com/waarschuwing.JPG

Dan maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eric

Gelukkig was m’n brief in plain text…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Degtyarev Pekhotny

moet je als commissaris of burgemeester niet verplicht lid zijn van een politieke partij ? Of besluit jij pas lid te worden nadat je door 1 van de fractievoorzitters bent gespot als mogelijke kandidaat ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Eric

Dat vergroot mijn kansen aanzienlijk, zo lijkt mij…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 wolfje

ik denk dat al die sukkels in de politiek het allemaal zo hebben geflikt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 peter

@Eric, die nummer 6 kun je in je zak steken :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Eric

Ja maar Peter, ik ben “nieuwe politiek”, dat staat bijna letterlijk zo in m’n brief!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Robbert Baruch

Helaas pindakaas. Als je burgemeester of CdK wil worden, moet je solliciteren bij de minister van BZK. Stuur er nog een mailtje achteraan of Frans m wil doorsturen….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Eric

Robbert: het zijn de fractievoorzitters – vooral van de regerende partijen – die bedenken of er nog iemand aan een baantje geholpen moet worden. Volgens mij zit ik aan het goede adres…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 m

Zou het niet verstandiger zijn om iets lager te beginnen? Bijvoorbeeld in de Amsterdamse gemeenteraad? Ze doen er niet moeilijk over bonnetjes…

http://www.parool.nl/nieuws/2005/APR/28/p1.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 mescaline

@4 Dat is helemaal waar. Lid van een partij. Anders: DOEI!! Dat was nou net het punt in de quaestie van de gekozen burgemeester. Waar is de Thommo nu eigenlijk ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Grobbo

Tom de Graaf? Die wordt binnenkort burgemeester van Driehuizen.

Nee, dat klinkt niet zo heel spannend, en Tommie had aanvankelijk liever wat groters gehad -Enschede, Hilversum, Breda- maar na een goed gesprek met de coalitiepartners moest hij toch ook wel toegeven dat Driehuizen toch eigenlijk wel heel goed bij hem past.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Robbert Baruch

Eric,

Frans Weisglas is NIET de fractievoorzitter, maar de KAMERvoorzitter. Pijnlijk foutje! Het zijn bovendien vaak niet de fractievoorzitters die bedenken of er iemand aan “een baantje geholpen moet worden” (in hun netwerk kijken of ze geschikte kandidaten kennen voor bepaalde functies). Er zijn bij de grotere partijen mensen speciaal aangewezen om kandidaten te scouten.

Als je burgemeester wil worden kan je het beste eerst iets van ervaring opdoen met lokale politiek, zodat je weet wat het verschil is tussen een fractievoorzitter en een vergadervoorzitter. In Gemeenteraden en Provincies zit de Burgemeester (cq de CdK) meestal de vergadering voor, behalve bij commissievergaderingen. Dus let op!

De meest voor de hand liggende manier om ervaring op te doen is door lid te worden van een politieke partij (welke maakt niet zo veel uit, maar voor het duidelijke beeld is een grote partij wat beter, vind ik), af en toe wat voor ze doen, je met discussies te bemoeien en zo wat vaardigheid te krijgen in hoe zaken werken. Als je daar talent voor hebt, dingen voor elkaar krijgt en niet al te veel vijanden maakt, kom je vanzelf boven drijven.

Door dat gezemel over die gekozen burgemeester is het beeld ontstaan dat iedereen het kan. Dat is op zich waar, maar met dezelfde argumentatie kan iedereen ook hersenchirurg worden. Aanleg, opleiding en ervaring zorgen ervoor dat je goed wordt in je vak, aangenomen wordt, en mag blijven.

Succes met je carriere. Nog een tip: begin met wat bestuursfuncties in je omgeving. Je lokale kindertheater, bloggersbelangenvereniging of buurtwerkersorganisatie kan vast slimme en gedreven mensen gebruiken. Je leert dan mensen kennen, en zie je een beetje wat voor verschillen er zijn tussen de mensen die actief zijn, en kan je kijken bij wat voor soort groep je je senang voelt. Als je in Zuid-Holland woont, kan je je ook voor een stage in de provinciale politiek bij mij melden.

Groet

Robbert

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Robbert Baruch

Het pijnlijke foutje heb ik natuurlijk zelf gemaakt door over je verzoek tot doorzending heen te lezen :-)

Robbert

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 peter

Eerst ervaring opdoen is natuurlijk hopeloos oude politiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Ahmed Antoon Oort

WIE HELPT MIJ! IK BEN OOK NEDERLANDER.
OF HOOR IK ER NIET MEER BIJ?
BEN IK EEN ALLOCHTOON OF AUTOCHTOON

NOODKREET!!! NOODKREET!!! NOODKREET!!! WIE KAN MIJ HELPEN…

Door mijn vroegere echtscheiding in 2000 ben ik dakloos. In 2001 ben ik hertrouwd met een Marokkaanse vrouw. Door mijn huwelijk woon ik verplicht in Marokko. Ik mocht totdat ik weer een eigen woonruimte heb tijdelijk mijn goederen bij mijn oudste zoon op zolder opslaan.

Mijn kinderen kunnen me niet vergeven dat ik mijn oude Christelijke geloof hebt omgewisseld om Moslim te zijn. Na de moordaanslag op Theo van Gogh in Amsterdam ontvang ik op mijn 06 nummer ernstige bedreigingen. Voorbeeld is: “Moslims en Islamieten zijn uitkerings parasieten die je met benzine moet overgieten en met een kogel doodschieten” en, “Wij wensen dat onze kinderen opgroeien in een Moslim pedofiel vrije omgeving” of, “PANG PANG straks schieten wij je Marokkaanse Moslim vrouwtje dood”.

Inmiddels heeft AGIS mijn ziekenfondsverzekering stopgezet. Ook mijn autoverzekering bij GENERALI is stopgezet. DELTA LLOYD heeft op aandringen van Assurantiekantoor DINTEL mijn inboedel en gezinsaansprakelijkheid verzekeringen geroyeerd omdat mijn ex vrouw en mijn getrouwde
volwassen kinderen uit pure wraakzuchtigheid de verzekeringmaatschappijen hebben ingelicht dat ik niet meer woonachtig ben in Nederland.
Hun rancune en wraakzucht kent geen grenzen.
De vreselijkste misdrijven worden over mij verteld waar de honden geen brood van lusten. Bij de Politie heb ik daarvan reeds ontelbare aangiftes gedaan.

Voor 05 juni a.s. moet van mijn oudste zoon mijn bij hem op zolder opgeslagen spulletjes weghalen want anders zet hij het naast de vuilnisbak op straat. Dag en nacht stond ik klaar voor mijn kinderen. Zie hier het resultaat van mijn goede daden.

Bij Gemeentelijke Woningdienst sta ik al vier jaar ingeschreven. Zomede ook bij Woningnet met de hoogst urgente indicatie.

WIE KAN MIJ LIEFST OP KORTE TERMIJN HELPEN!!!

Ik zie uw reacties ter zake graag met belangstelling tegemoet.

Bijvoorbaat dank,

Ahmed, [email protected]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 bicat

Wij Enschedeersch pruimen Thom niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 dreadloki

Alle Enschedeersch denken dat zij Jan Cremer in het kwadraat zijn!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 mark

15: “een bloggersbelangenvereniging”
Ja, dat moet gebeuren. Met verschillende soorten voorzitters, waar wij het verschil heel makkelijk tussen zien en anderen kunnen inwrijven als ze onze codes niet meteen doorhebben. Voorzitter, ik wil graag uw aandacht voor het schrijnende gebrek aan privacy voor de lifeloggers. Tevens vraag ik me af waarom de notulen van gisteren nog niet zijn gemaakt, want ik houd u graag aan uw toezegging over het verrichten van een onderzoek naar de mogelijkheden om de vele uren die een blogger noodgedwongen achter zijn beeldscherm zit te reduceren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 nove

Erica de Jong schreef ooit ‘Het Ritsloze Nummer’.. en Eric schrijft een veelbelovend begin van ‘Het Kansloze Nummer’.

Mocht de Kamervoorzitter zijn secretariaat opdracht geven u formeel, beleefd doch meedogenloos het politiek toneel af te trappen en bij voorbaat uw sympathieke ambities stuiten middels een gestandariseerde antwoordbrief, mogen wij dat hier vernemen ?

Ha, stel je voor dat er een correspondentie a la Koelman’s brandbrieven op sjouw gezet kan worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 The Horse

Er moet meer geneukt worden in de tweede kamer om het debat te verlevendigen. Sinds Ruud Lubbers weg is, worden er geen cumresten meer aangetroffen op vrouwelijke parlementariers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Eric

Robbert: je mist mijn punt wel heel erg, geloof ik. Mijn brief is het gevolg van mijn ergernis over het baantjes uitdelen door de diverse partijen. Netelenbos en Cornielje hebben deze banen gekregen als dank voor trouwe dienst, niet op grond van bewezen kwaliteiten. Netelenbos is zo zelfs minister geworden, want als staatssecretaris functioneerde ze ook al voor geen meter. Maar ja, ze was al jaren trouw Kamerlid geweest en er was een vrouw nodig. Cornielje heeft *geen* bestuurlijke ervaring en wordt doodleuk gedropt als Commissaris van de Koningin nadat hem na de laatste verkiezingen een staatssecretariaat door de neus was geboord. Dan kun je wel doen alsof mensen puur op hun kwaliteiten boven komen drijven, maar dat is flauwekul, dat weet je zelf ook.

Nove: uiteraard krijg je de reactie van Ome Frans ook te zien. Vooralsnog was zelfs een ontvangstbevestiging teveel moeite.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 m

Robbert B. hoopt zelf nog op zo’n post, vermoed ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Praetoriaan

The Horse is terug…Tiet voor vrijdagmiddagmevrouwen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 m

Waar is Carlos?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Robbert Baruch

Ik zou het best leuk vinden om een keer burgemeester te worden, ja. Ik heb geen plannen op korte termijn. Omdat ik politiek leuk en interessant vind, ben ik me er mee bezig gaan houden. Net als Clemens Cornielje, maar dan van een andere partij. Netelenbos wordt trouwens waarnemend burgemeester in Oud-Beijerland.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 wolfje

ahmed was beter antoon gebleven en je geloof verloochen je niet…ook niet voor een moslimvrouw.het zijn zij tenslotte ook niet die hier de wetten moeten komen stellen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie