GC @ AFFF: de Voorbeschouwing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Still uit de openingsfilm Pan's LabyrinthKomende woensdag 18 april begint in Amsterdam de 23e aflevering van het leukste festival van Nederland: Het Amsterdam Fantastic Film Festival. En GeenCommentaar mocht niet alleen zijn trouwe lezers blij maken door kaarten weg te geven, we kregen een heuse perskaart! Zo tik je als kersverse blogger je eerste stukje en zo ben je ineens uitverkoren om verslag te mogen doen van dit festival.

De oorsprong van het Amsterdam Fantastic Film festival ligt in het Amsterdamse cult-horror feestje ‘Weekend of Terror’ (gedocumenteerd door fan van het eerste uur Bob Goedkoop). In de 23 jaar sinds de eerste versie veranderde het festival niet alleen van naam maar werd ook een breder publiek bereikt door het boeken van niet alleen horror, maar ook thrillers, fantasy-, science fiction- en (japanse) animatiefilms. Ook is er de laatste jaren een succesvol kinderprogramma. Het besloten feestje kon op die manier uitgroeien tot het achtdaagse festival dat het nu is.

Dit jaar opent het festival op woensdag met het volwassen sprookje ‘Pan’s Labyrinth’ van Guillermo del Toro. Een geweldige film die ik al heb kunnen zien en die op ieders lijstje zou moeten staan, (fantasy)filmfan of niet.

Het festival kent nog vele andere hoogtepunten zoals:

Een festival is natuurlijk niet compleet zonder prijzen en het AFFF kent er vier, waaronder de Silver Scream award, de publieksprijs voor beste film van het festival, met vorige winnaars als Donnie Darko, Kung Fu Hustle en Spirited Away. Op woensdag 25 april kan de vermoeide festivalganger eindelijk gaan slapen, maar pas na de Hitchcockiaanse slotfilm Disturbia.

Namens GeenCommentaar zal ik de komende week verslag doen van dit festival en recensies en indrukken van geziene films posten. Maar beter is het natuurlijk om zelf naar het festival te komen en je ervaringen in de reacties achter te laten. Het volledige programma is hier te vinden.

Reacties (3)

#1 Obscura

Ik ben vooral benieuwd naar die Shorts session. Lijkt me een mooie combi van luim en ernst.
(ik weet niet hoe ik nu weer op dat zeer ouderwetse woord luim komt… zat dat niet verwerkt in het motto van de afgelopen boekenweek Lof der Zotheid?)

  • Volgende discussie
#2 Victor

Die Shorts Session is echt geweldig, ik was er vorig jaar ook heen. Allemaal leuke filmpjes en soms zitten de trotse makers gespannen naast je :)

En als een filmpje tegenvalt is ie altijd nog lekker kort :) Zeker een aanrader dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dramklukkel

European Fantastic Shorts moet je zeker gaan zien.
Ging ik vroeger nog naar NOT (Night of Terror), tegenwoordig gaat mijn voorkeur uit naar de Short movies.
Overigens, het NOT is een heerlijke bonte bende die een must is voor de griezel-diehard. Iedereen zou die toch minstens één keer meegemaakt moeten hebben. Met zijn allen leuzen roepen om de stupide clichés (sukkels die bang weg rennen of struikelen) en staande ovaties voor de actie scenes (sukkels die in de armen van een moordenaar struikelen). Het geluid van gemotoriseerd gereedschap is bijvoorbeeld zo’n ovatie waard. Ook zijn de mensen er erg leuk uitgedost.

  • Vorige discussie