Amerikaanse verkiezingen van uur tot uur

Amerikaanse vlag (Foto: Arnoud Boer)

Ben u zo’n type dat op 4 november vanaf middernacht achter de TV kruipt om van uur tot uur de uitslagen uit Amerika te volgen? Of doet u het liever vanachter de PC? Dan heeft u aan keuze hoe of waar u dat wilt doen geen gebrek. Alle TV-zenders hebben hun eigen Amerikanacht en elke betrokken website doet waarschijnlijk per minuut verslag. De vraag is alleen: weet u waar u op moet letten? GC maakt het u makkelijk met de 4 November Spiekbrief.

Download hem hier in PDF-formaat. Bij dubbelzijdig afdrukken heeft u straks op 4 november aan één A4tje genoeg om vrienden en bekenden te verassen met uitspraken als “West Virginia to close to call? Dat is écht slecht nieuws voor McCain”, “Als Obama Indiana weet binnen te slepen is het eigenlijk al een bekeken zaak” of “Wist je dat Bush vier jaar geleden Colorado nog met 5% verschil binnensleepte?” Ik bedoel maar.

De Staten zijn geordend op volgorde van tijdstip van het sluiten van de stembus. Niet in alle staten sluit de stembus overal op hetzelfde moment. In dat geval is er – op basis van deze website – gekozen voor de het tijdstip dat vermoedelijk de exitpolls bekend worden gemaakt. Voor de achtergrond is natuurlijk dankbaar gebruik gemaakt van Electoral-Vote.com en RealClearPolitics. We proberen de Spiekbrief ook nog PDA-vriendelijk online te zetten, zodat u tussen het twitteren door even snel kunt kijken wat er staat te gebeuren. Mocht de wereld er ontzettend anders uitzien morgen dan maken we natuurlijk een update.

 1. 3

  Dank GC en DR!
  Voor mij persoonlijk ook erg spannend, deze verkiezingen.
  Als O niet wint verlies ik definitief mijn vertrouwen in de redelijkheid :-)

 2. 7

  Supermooi! Ik ben nog steeds aan het twijfelen wat ik doe met mijn verkiezingsnacht:
  opblijven met het risico dat ik toch weer de hele nacht wakker moet blijven omdat het zo spannend is of toch vroeg opstaan met het risico dat je de geboorte van de ‘Brave New World’ gemist hebt…

 3. 8

  @7

  Ik had hetzelfde probleem, maar ga toch maar vanaf een uur of 11 kijken, stel je voor inderdaad dat Obama inderdaad de eerste paar staten wint, dat gevoel wil ik toch echt live meemaken.

  Ik neem trouwens aan dat het GC-café gezellig open is?

 4. 12

  Een mooi overzicht, maar één kritiekpuntje. Vermont is geen staat van ‘latte-drinking and rucola-eating liberals?. Het is een nogal rurale staat met vooral veel melkveehouders. Gun control is bijvoorbeeld helemaal niet populair in Vermont.

  Vermonters staan vooral bekend om hun politieke onafhankelijkheid. bin de laatste verkiezingen kozen ze bv de meest linkse senator ooit, maar als een kandidaat ze bevalt stemmen ze ook rustig voor een republikein. Vermont was ooit kortstondig een zelfstandige republiek en er zijn mensen die vinden dat het dat weer zou moeten zijn.