Crosspost: Het nu volgende stuk verschijnt simultaan op Sargasso en GeenCommentaar.
Eigenlijk zouden in Fiji, het eilandenrijk in de Stille Oceaan dat in 2006 zijn meest recente militaire coup beleefde, uiterlijk dit voorjaar verkiezingen worden gehouden. Deze week ter verantwoording geroepen door enkele landen in de regio, liet sterke man Voreqe (Frank) Bainimarama echter weten nog een jaar of tien nodig te hebben om de hervormingen door te voeren, die eerlijke verkiezingen mogelijk maken. Het is natuurlijk ook een hele klus, zo’n kieswet herschrijven.
Bainimarama’s grootste probleem is dat zijn eigen etnische groep, de Indo-Fijiërs die ooit door de Britten geïmporteerd werden om op de plantages te werken, demografisch steeds verder in het nadeel raken. Dertig jaar geleden vormden ze meer dan de helft van de bevolking, nu is dat nog maar een derde. Ze wonen grotendeels in de steden, waar ze de handel domineren, terwijl de autochtone Fijiërs nog altijd het grootste deel van het land bezitten. In 2000 waren die de drijvende kracht achter een coup, die een gekozen regering van Indo-Fijise signatuur afzette.
Het curieuze is dat al die coups er waarschijnlijk nooit geweest waren, als Fiji niet zo gretig had meegedaan aan vredesmissies van de Verenigde Naties. Toen Fiji in 1970 onafhankelijk werd, telde het leger 200 man. Vanwege missies in de Sinaï en Libanon groeide het aan tot 3500. De eerste coup vond dan ook plaats, toen het leger terugkeerde van zijn missie in het Midden-Oosten en de soldaten niks te doen hadden. Het leger kondigde deze week aan haar rangen te willen versterken.
Voor nieuwe internationale missies zal dat niet zijn, want Fiji wordt nergens meer voor gevraagd. De ruim 200 man in Irak zijn de laatste en als die weggaan, droogt de belangrijkste inkomstenbron van het Fijise leger op.
Het lijkt er eerder op dat Bainimarama zich schrap aan het zetten is tegen inter- nationale druk. De mensenrechten in het land zijn sinds de coup verslechterd. Drie buitenlandse journalisten werden dit jaar reeds Fiji uitgezet. Een potentieel uiterst venijnige dictatuur is in de maak.
Reacties (4)
Bismarck opent het bal op Sargasso:
“Er zitten wat vraagtekens in deze post: Bainamara wordt overal een etnische Fijiër genoemd, geen indo-Fijiër. Vrijwel het hele leger bestaat overigens ook uit etnische Fijiërs, dus een duurzame pro-indische dictatuur zie ik niet snel ontstaan.
Het lijkt er wel op dat Bainamara een politiek wil voeren waarbij hij de etnische groepen wil verenigen. Zover af te leiden valt uit wat erover op internet te lezen valt, is er namelijk ook sprake van sociaal-economische grenzen die met de etnische samenvallen: De Fijiërs zijn over het algemeen rijker dan de Indiërs. De vorige regering negeerde de problemen van de arme Indiërs ten bate van de eigen etnische groep.
De moeilijkheid van de hervormingen zal dus niet zozeer in de kieswet liggen, alswel in een manier om een democratisch Fiji niet te laten verworden tot een dictatuur van de meerderheid. Dat gaat inderdaad wat tijd nodig hebben.”
Mea culpa, Bainimarama is inderdaad een etnische fijier. Ik was misleid door zijn naam: zowel Baini (Baynee) als Rama zijn bekende componenten van Indiase namen.
Ik dacht al die #1 komt me bekend voor!
Maar serieus, ik denk dat het wat te makkelijk is om te roepen dat Bainimarama op moet hoepelen en dat er onmiddellijk verkiezingen moeten komen. Ik ken Bainimarama overigens onvoldoende om zeker te zijn van de edelheid zijn motieven, maar van wat er zoal op te pikken is op internet (oa. hier, maar ga ook gerust zelf op zoek), lijkt het erop dat de Indische minderheid behoorlijk slecht af is (feitelijk als tweederangs burgers behandeld wordt), als het aan de Melanesische meerderheid ligt.
De Zeenews die je citeert is natuurlijk wel een Indiase krant, dus dat die het voor pro-indo-fiji’s beleid opnemen is niet zo heel gek. Ook de UNHCR stelt vast dat er een soort apartheid bestaat op Fiji, maar militaire dictatuur voor de komende tien jaar lijkt me niet echt de oplossing daarvoor.