Blanke gemeenschap veroordeelt schietpartij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
[speld]

Bezoekers van Starbucks (foto: cc/robertDouglass)Het nieuws van de schietpartij in Alphen aan den Rijn van afgelopen zaterdag is hard aangekomen bij de blanke gemeenschap in ons land. Na Volkert van der Graaf, Karst Tates, de Damschreeuwer en de waxinelichtjeshouderwerper is de Alphense schutter al de vijfde ongetinte dader van een bloedige aanslag in tien jaar tijd. Blanke belangengroeperingen zien zich voor het blok gezet, nu vanuit de samenleving de roep om verontschuldigingen aanzwelt. Woordvoerders van de EO en de ANWB hebben zich inmiddels openlijk gedistantieerd van de terreurdaad.

De bezoekers van het Utrechtse koffiehuis Starbucks, waar veel blanken samenkomen, reageren vol verbijstering en ongeloof op de schietpartij. De van oorsprong Nederlandse Remco Verhegge veroordeelt de daden van de Alphense schutter: “Het is niet goed om mensen neer te knallen, ook niet als je blank bent. Ik weet dat het een landgenoot was, maar ik denk dat heel veel mensen van ons ras het hier niet mee eens zijn.”

Hoofdredacteur Sjuul Paradijs van de Telegraaf staat achter zijn beslissing de etniciteit van de verdachte te noemen. “Het is gewoon een feit dat ongetinte jongemannen oververtegenwoordigd zijn als dader van allerlei misdrijven. Mensen moeten weten dat het overgrote deel van misdaden als belastingontduiking, voetbalgeweld en racistische vergrijpen door blanken wordt gepleegd. Dat kunnen we met z’n allen ontkennen, maar dan zou ik geen goede hoofdredacteur zijn.”

Vertegenwoordigers van de blanke gemeenschap zitten in een spagaat. “Als we stil blijven, wordt ons verweten dat we ongevoelig zijn.” aldus Egbert van der Stee, woordvoerder van de Protestantse Kerk Nederland, een genootschap van gematigde blanken. “We zouden niets liever doen dan ons verontschuldigen, maar als we dat doen, nemen we eigenlijk verantwoordelijkheid voor deze verschrikkelijke daden van een eenling.” Van der Stee vestigt de aandacht op het feit dat kwaadwillende blanken altijd in hun eentje opereren, iets waar de blanke gemeenschap weinig aan kan doen. “Je hebt er altijd een paar rotte appels tussen zitten die het voor de rest verpesten.”

Reacties (6)

#1 wout

Tegelijkertijd waren er kort na de schietpartij ook veel feestjes met dansende blanken op straat.

  • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

My god, jullie lopen achter, zeg. Stond 4 dagen geleden al op de Speld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Joost

Hey, dat is de afspraak. We pakken wekelijks de beste – althans volgens ons – en plaatsen die.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Guido

Bovendien, niet iedereen die GC leest leest ook de Speld!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bookie

Zo zijn wij blanken, maar niet-blanken mogen ook gewoon aanwezig zijn bij de stille protesten als die van gisteren, dat dan weer wel :).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

Goed initiatief ook van ‘gemeenteraadsleden van Alphen’, om inkopen te doen in het winkelcentrum. Ik heb zelf dit weekend ook inkopen in een winkelcentrum gedaan, om de ondernemers een hart onder de riem te steken.

  • Vorige discussie