Big Brother Awards 2009

Logo Big Brother Awards (plaatje:citaat/Bits of Freedom)

Het zal privacyminnend Nederland niet ontgaan zijn, Bits of Freedom is weer nieuw leven ingeblazen. En met de privacy die in Nederland langzaam ontmanteld wordt is dat geen moment te vroeg. Met Bits of Freedom zijn ook de Big Brother Awards uit de as herrezen. Dit zijn de awards voor de grootste privacyschenders. Er zijn awards in de categorieën personen, overheid, bedrijven en voorstellen. Daarnaast is er een “winston”-award voor de persoon of instelling die zich juist in positieve zin hebben ingezet voor de privacy.

De laatste uitreiking van de award was aan iemand die het dubbel en dwars verdiende: u, het Nederlandse volk. De apathische reactie van het Nederlandse publiek op privacyschendingen maakt het voor de kwaadwillende extreem makkelijk om wetgeving door te voeren.

Dit jaar wordt het waarschijnlijk weer een wat minder abstract persoon. Wie zouden jullie voordragen in de verschillende categorieën en waarom?

Wij verzamelen de reacties en geven ze door aan de organisatie.

 1. 1

  Van Haersma Buma mag van mij een oeuvre-award krijgen, waarbij Fred Teeven net mis grijpt.

  Dit jaar is het lastig. Klink (EPD) en Rouvoet (EKD) zijn al van vorig jaar, alsmede Translink (OV-chipkaart). Misschien toch Rekeningrijden, dan maar.

 2. 2

  Jullie collega’s hadden een leuk overzicht van het stemgedrag in de 2e Kamer.
  Het lijstje even gerangschikt.
  OP gedeelde 1e plaats: CDA, PVV en TON, de absolute privacyverloederaars.
  Gedelde 2e plaats: PvdA, VVD, CU en SGP, die nauewlijks onderdoen voor de nummers 1.
  Op 3: D66.
  Op 4: PvdD.
  En de gedeelde 5e plaats: SP en GL, weliswaar de hekkensluiters, maar hebben bij 46% van de wetten toch nog voor gestemd.

  Wat mij betreft krijgt het voltallige die award.

 3. 8

  @1: Idd, Sybrand – niets te verbergen niets te vrezen – van Haersma Buma. Verdient een voordracht voor een big brother oeuvre-award.

 4. 11

  @9, @10: Het verschil tussen de kilometerheffing en de snode plannen van Van Haersma Buma en Teeven is dat het eerste een voorstel is voor een heel ander doel dat potentieel privacyverminderend kan zijn, terwijl ons dynamische duo voorstellen doet die specifiek bedoeld zijn om de overheidscontrole te vergroten.