[email protected]: 11 minutes ago / Shorts

Still uit 11 minutes ago (Bron: Imagine)

Donderdag begint het Imagine: Amsterdam Fantastic Film Festival en wij van GeenCommentaar bekeken vast wat screeners.

Tijdreisfilms zijn altijd leuk voor film- maar ook voor de puzzel-liefhebber. Wat gebeurde nou voor wat en hoe steekt het plot chronologisch uiteindelijk in elkaar. Vorig jaar konden we op het AFFF al eens genieten van deze tijdspuzzeltjes en ook dit jaar is er minstens één film die het brein aan het werk zet: de Amerikaanse film 11 Minutes Ago. In de film hangt Pack, een bezoeker uit de toekomst, de weddingcrasher uit. Telkens is hij in staat 11 minuten in onze tijd te verblijven voordat hij weer terug naar zijn tijd moet. Een romance met een bruidsmeisje doet hem telkens weer terugkomen, maar dat gebeurt niet chronologisch. Packs verschijnmomenten zijn soms voor, soms na de vorige sprong, wat het geheel potentieel onoverzichtelijk zou kunnen maken. Gelukkig legt Pack het de aanwezige cameracrew en de kijker via een handig schema uit. En langzaam ontvouwt het verhaal van 11 Minutes Ago zichzelf a la Memento.

Hoewel de ontluikende romance tussen de twee hoofdpersonen (achteraf) simpel blijkt, is het aardige van de film dat je langzaamaan de verhoudingen tussen de verschillende bruiloftsgasten te weten komt. Al met al een heel leuke puzzelfilm, die ook een must is voor liefhebbers van romantiek want het uiteindelijke verhaal is toch wel van een hoog ‘aaawwww’-gehalte. De schrijver/regisseur gaat op een gegeven moment wel erg ver met de ‘live in the moment’-retoriek die hij zijn hoofdpersoon in de mond legt, maar tegen die tijd vergeef je hem veel. Veel kudo’s overigens naar de beste man, want hij kreeg het voor elkaar om de film in één dag op te nemen.

Een persoonlijk hoogtepunt voor het AFFF zijn de European Fantastic Shorts, korte fantastische films uit heel Europa die meedingen naar de Zilveren Melies-prijzen. Een perfecte introductie in de wereld van de fantastische film krijg je in deze twee uur: high-, low- en no-budgetfilms, vaak gebaseerd op een enkel goed idee. Er zit voor iedereen wel wat bij.

Zo zag ik de Vlaamse film ‘Of Cats and Women’, waarin een geschifte stalkster haar rivale aanvankelijk telefonisch belaagt. Maar als ze haar lieve pluizige kat ziet krijgt haar drang naar wraak een gruwelijkere wending. Kattenhaters mogen deze short beslist niet missen!

De tweede short die ik bekeek is Lazarus Taxon van de Spaanse filmmaker Daniel Rovira Van Boekholt. Met behulp van schitterende Greenscreen/CGI-effecten laat hij zien in wat voor wereld we terechtkomen in ‘un Futuro Probabilemente’: De opwarming van de aarde heeft het oppervlak volledig onder water gezet en de laatste restjes van de mensheid doet alles wat ze kunnen om te overleven. Deze kruising tussen Stalker, The Road en Waterworld dompelt je even letterlijk onder in een gruwelijke toekomst.

De European Fantastic Shorts worden in twee delen, die elk drie keer te zien zijn vertoond. Kijk in het programma voor meer info.

Reacties zijn uitgeschakeld