Gastlogger: Paus roept op je leven te offeren

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers, dit kunnen stukjes zijn die we – uiteraard met toestemming – overnemen van andere weblogs, of via onze mail binnenkomen. Hieronder een stuk van Peter, dat eerder op zijn eigen weblog verscheen.

Paus BenedictusPaus Benedictus XVI roept jongeren op als heilige missionarissen hun leven op het spel te zetten om de wereld te verlichten met de waarheid van Christus. Hij schreef dit in een boodschap waarin hij de jeugd opriep volgend jaar massaal naar Sydney (Australië) te gaan en daar de Wereld Jongerendagen bij te wonen.

Wat krijgen we nou? Wil de paus een hedendaagse kruistocht beginnen en roept hij de jeugd op zich beschikbaar te stellen tot een "levend, heilig en godwelgevallig offer" (Zie de bijbel Romeinen 12:1)?

Ondanks dat het christendom met zo’n 2 miljard volgelingen nog steeds de grootste godsdienst ter wereld is, meent de paus de alarmklok te moeten luiden, want echt groeien doet de toko niet meer. Een beetje reclame is dus nooit weg. Maar om jongeren nou tot contemporaine kruisridders te bombarderen is gevaarlijk. Het is al meer dan genoeg dat jongeren massaal eo-dagen bezoeken of dagen op het St. Pietersplein in Rome rondhangen in afwachting van de Idols-der-idols-verkiezingen. Maak ze niet fanatieker dan ze al zijn. Weet de paus wel wat de jeugd van tegenwoordig verstaat onder "je leven op het spel zetten"? Behalve zuipwedstrijden in het weekend, vallen daar tegenwoordig Jackass -achtige spelletjes onder. Zonder pauselijke zegen is er dus al genoeg motivatie om het leven met een korreltje zout te nemen.

We zullen het maar houden op een goddelijke verspreking van god’s afgezant op aarde. In hetzelfde schrijven vraagt hij zich af hoe jongeren reageren op alle onrecht en geweld in de wereld. Dit mag dan gelezen worden als een heilige verzuchting dat het daarmee eens afgelopen moet zijn. Hopelijk bedoelt de paus dat de jongeren volgend jaar in Sidney daar een vredelievend antwoord op vinden en is hij alleen wat bang voor de kwaliteiten van de luchtvaart. Maar ja, waarom vraagt-ie dan niet gewoon of de jeugd de vliegangst opzij zet en een avontuurlijke vlucht richting Australië neemt? Want nu zegt -ie eigenlijk de concurrentie met andere geloven aan te gaan, desnoods tot de dood er op volgt.

 1. 2

  Wat is de verdraaiing? De uitspraak is gewoon een beetje aangezet. Dat mag in een column. De Paus bedoelt uiteraard (?) het evangelie verkondigen en daardoor het gevaar lopen, ala bonifacius, vermoord te worden.

  Maar radicalere elementen zouden zijn woorden makkelijk anders kunnen interpreteren.

 2. 3

  @2: Zoals? Van een flat springen met een Jezus-banner? Op snelwegen “Jezus is het licht” schilderen tijdens spitsuur? Zich levend verbranden (om de wereld wat te verlichten)?

 3. 5

  @4: Er is een verschil tussen je leven geven en het leven van anderen nemen. Een nogal groot verschil zelfs. Ook na extreem vrije interpretatie kun je nog niet met alle wil van de wereld de bomgordel afleiden uit de uitspraak.

 4. 6

  Als het gaat om jongerenaandacht heeft de katholieke kerk weinig te klagen zou ik zo zeggen: op de vorige editie kwamen maar liefst vierhonderdduizend jonge zieltjes af.
  Dus waar hééft die bejaarde man in het Vaticaan het over?

 5. 7

  Met een katholieke opvoeding is zo’n gebeuren als op het Sint Pietersplein de enige plek waar je kans hebt de andere (of zelfde) sexe in een informele sfeer te ontmoeten, vandaar de massale belangstelling.

 6. 9

  Het is geen gewaagde veronderstelling dat de oude man uit Rome een vreemde inschatting heeft van zijn medewereldbewoners, maar als CEO van een van de oudste instellingen die er is heeft hij als eerste doel te zorgen dat de schoorsteen blijft roken.

 7. 11

  @Hugo(1): Je mag het RKK-nieuws toch een betrouwbare bron noemen als het gaat om citaten van de paus. Hij zegt dus niet: zet je in voor het evangelie, nee hij zei echt: zet je leven op het spel.
  Overigens is de paus geen tegenstander van mij ;-)

  @Spuyt(2): de uitspraak is helemaal niet wat aangezet; van de rest van het verhaal mag iedereen denken wat-ie wil.

  @Bismarck(3): Djiezus! Moet je ‘m nou ook nog op concrete ideeën brengen?

  @troebel(9): dat kan dan wel zo zijn van die schoorsteen, maar laten ze er dan ook zo’n waarschuwing op plakken dat het dodelijk kan zijn.

 8. 12

  @Peter: je zou kunnen zeggen dat

  “je leven op het spel zetten om de wereld te verlichten met de waarheid van Christus (..) en om de hoop op de verrezen Christus in iedere uithoek van de wereld uit te roepen”

  niet direct betekent het uitroepen van een kruistocht. Je zou die zin kunnen uitleggen als “je leven geven” voor het christendom (als in er enorm veel mee bezig zijn). Aan de andere kant vraag ik me af waarom Benedictus het dan niet op die manier zegt.

  We hebben het al eerder meegemaakt met Benedictus, controverse is zijn ding om de kerk (jeweetwel, de enige kerk die zich kerk mag noemen) weer op de kaart te zetten.

 9. 13

  @11: Ik denk niet dat je de paus (net zo min als de grootmufti van Egypte) op het idee kunt brengen om christenjongeren als menselijke bommen te gaan gebruiken.