Gastlogger: Leugens van de Armeniërs!

GeenCommentaar heeft voor het eerst een gastlogger, Armand Sağ;. Hij weet het zelf niet maar toch. Het epistel dat hij in de comments van “Ooggetuigenverslagen Armeense Genocide” plempte wilde ik u toch niet onthouden. Vooral ook omdat het niet lijkt te gaan om een copy-paste van een andere site. Ga er maar eens goed voor zitten!

Leugens van de Armeniërs!

De dag is eindelijk gekomen; de dag dat ik teleurgesteld ben in de Nederlandse politici, media en vooral de Nederlandse mensen die daar onvoorwaardelijk in geloven.

Tot mijn grote schrik zag ik ook dit jaar op 24 april op alle Nederlandse en Belgische kanalen een herdenking van de zogenaamde ‘Armeense Genocide’?. Maar hebben één van deze zogenaamde journalisten en politici er onderzoek naar gedaan? Het antwoord luidt een duidelijke ‘nee’, want als iemand ook maar de moeite had genomen om de feiten te bekijken in plaats van klakkeloos de Armeniërs te geloven, dan had men dit allemaal ontdekt.

Vanaf 1910 begonnen gewapende Armeense bendes Turkse dorpen te bestormen en geheel uit te moorden, dit door subsidie en financiering door de Russen en Fransen (wat gelijk ook de eerste en enige landen zijn die de zogenaamde ‘Armeense Genocide’ accepteren). De cijfers zijn op te vragen bij elke Turkse instelling, dus ook de Turkse ambassade en/of consulaat. De cijfers komen op een totaal van meer dan 523.000 Turkse doden tussen de jaren 1910 en 1922.

Nu kan elk mens zich wel voorstellen dat het laatste wat je in geval van oorlog wilt, een opstand in het hart van het land is. Deze Armeense moordpartijen vonden namelijk achter de frontlinies van de Balkan Oorlogen (1910-1913), de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) plaats. Hierom werd er in 1915, in tegenstelling tot wat andere landen zouden doen, besloten om ze naar een afgelegen gebied te deporteren zodat ze daar geen schade konden aanrichten.

Ik zeg expres ‘in tegenstelling tot wat andere landen zouden doen’, want willen we de volgende daden in de geschiedenis herinneren:
1. De Pauselijke Inquisitie die alle niet-christelijke Europeanen uitmoordde, dit waren vooral moslims, joden en protestanten. Het aantal loopt op tot wel een half miljoen ter dood gebrachte mensen.
2. De Spaanse Conquistadores die de hele beschaving en bevolking van het Zuid-Amerikaanse continent uitmoordden. Dit waren de Indianen, Azteken, Maya’s en Inca’s. Men schat de dodelijke slachtoffers op enkele miljoenen mensen.
3. De in totaal zeven Kruistochten tegen de Turkse Selçuken en Osmanen hebben ertoe geresulteerd dat hele gebieden ontvolkt werden en hele steden uitgemoord werden. Het is misschien ironisch dat er ook toen Armeense opstandelingen waren die de Kruisvaarders geassisteerd hebben en zo bijgedragen hebben aan de uitmoording van de stad Edessa, het huidige Şanlı Urfa. In die tijd leefden er enkele honderdduizenden Turkse inwoners in die stad, vrijwel niemand overleefde het. Een ooggetuige beschreef het als: ‘het duurde meerdere dagen om alle inwoners af te slachten en aan het eind was er geen één Kruisvaarder meer die niet van top tot teen bedekt was met het bloed van hun slachtoffers; in de binnenstad liepen ze tot op hun enkels in het bloed.’
4. De systematische uitmoording van joden in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers resulteerde in ruim zes miljoen doden.
5. De Russische dictator Stalin koos elke dag willekeurig 100 mensen uit en stuurde ze naar Siberië waar je overlevingskans minder dan 20% was. Zijn totaal berust op een veelvoud van die van Hitler: 18 miljoen doden.

Ondanks al deze voorbeelden hebben de Turken nooit en te nimmer een ‘systematische uitroeiing van de Armeniërs’ toegepast, zoals ik de nieuwslezers op de publieke omroepen hoorden vertellen. Weten deze mensen wel wat dat betekent? Het lijkt me van niet.

De deportaties van de Armeniërs zijn inderdaad opgenomen in de administratie van het Turkse Ottomaanse Rijk en volgens de dagboek van Talat Paşa (de uitvoerder van de deportaties) zijn er precies 924.158 Armeniërs naar het afgelegen gebied van de Syrische Woestijn (toen nog deel van Turkije) gestuurd, maar niet ter dood gebracht. Dit is dus een heel verschil met de 2,5 tot 3 miljoen doden die de Armeniërs claimen; helaas nemen de Nederlandse en Belgische media dit aantal over.
Zelfs de officiële volkstelling van het Ottomaanse Rijk in 1914, dus voordat de Eerste Wereldoorlog en de deportaties begonnen, zegt dat ‘er precies 1.234.671 Ottomaanse onderdanen zijn met Armeense voorvaders’. Nu vraag ik u hoe er dan 3 miljoen Armeniërs omgekomen zijn? Hebben we ze allemaal twee keer vermoord? Zelfs dan komen we niet op 3 miljoen Armeniërs. Maar ook als we kijken naar het aantal Armeniërs van nu; er wonen drie miljoen Armeniërs in Armenië en ongeveer 1,5 miljoen erbuiten. De Armeniërs beweren dat er maar een handjevol overlevenden waren van de zogenaamde ‘Armeense Genocide’. Ik moet zeggen dat die 100.000 tot 200.000 Armeniërs wel als konijnen doorgewerkt hebben om hun bevolking weer op peil te krijgen. U ziet zelf ook wel dat 100.000 Armeniërs nooit 5 miljoen Armeniërs kunnen worden, dat is een toename van 5000% over een periode van 90 jaar. Dus met andere woorden de 100.000 Armeniërs hadden allemaal tien kinderen en deze hadden elk ook weer tien kinderen. Het lijkt mij een beetje vergezocht.

Een ander belangrijk punt zijn de Armeniërs die nog steeds in Turkije wonen; er wonen nog steeds meer dan 100.000 Armeniërs in Turkije waaronder de belangrijkste Armeniër, namelijk de patriarch van de Gregoriaanse kerk. Hij is de hoofd van de Armeense Gregoriaanse Kerk, die al honderden jaren meerdere kerken in Istanbul en de rest van Turkije heeft. Nu lijkt het mij logisch dat als je een volk wilt uitroeien dat je dan gelijk hun belangrijkste leider oppakt en hun kerken en scholen sluit, kijk bijvoorbeeld naar Hitler. Maar dit is nooit gebeurd en de patriarch zelf ontkent de zogenaamde ‘Armeense Genocide’ dan ook, waarna enkele Armeniërs buiten Turkije hem toeriepen ‘geturkificeerd te zijn’. Dit zeggen de Armeniërs in het buitenland ook tegen de andere Armeniërs in Turkije en zeggen hun niet meer als landgenoten te beschouwen, enkel en alleen omdat ze de waarheid spreken en de Armeense leugens niet wensen te steunen. Ze willen niet erkennen dat er tot op de dag van vandaag honderden Armeense kerken en scholen nog steeds in gebruik zijn door de Turkse Armeniërs.

Als we tenslotte nog komen op een voorbeeld van de Armeense moordpartijen; noem ik de Ã?zalp en Saray dorpen vlakbij de stad Van. Toen de Armeense bendes deze dorpen in 1915 bestormden, vermoordden ze de mannen onmiddellijk. De vrouwen werden eerst verkracht en vervolgens samen met de bejaarden en kinderen opgesloten in de moskee, waarna deze in brand werd gestoken. De verschrikkelijke foto’s, genomen door een Duitse journalist Walter Bachman in 1920, zijn op te vragen bij het Turkse ministerie. De kogels en wapens die op die plek zijn gevonden duiden erop dat ze vanuit Rusland komen, de Armeniérs werden dus opgestookt en gefinancierd door Rusland omdat Rusland op dat moment de Eerste Wereldoorlog aan het verliezen was van Turkije en Duitsland.
Een ander voorbeeld is te vinden in het dorp Zeytun vlakbij Süleymanlı-Maraş, het huidige Kahraman Maraş. Er zijn verklaringen van een vrouw (genaamd Hanım Hatun) die door de Armeense bendes gedwongen werd om haar drie kinderen te wurgen, de Armeniërs dreigden met de verkrachting van de drie kinderen als hun moeder ze niet zou wurgen met haar eigen handen. De moeder wilde haar kinderen dit besparen en zag zich gedwongen om haar eigen kinderen te wurgen onder het hoongelach van de Armeense bendeleiders, zelf werd ze meermalen verkracht en voor dood achtergelaten. Ze vertelde verder dat ze zag dat vrouwen die weigerden haar eigen kinderen te wurgen, meteen werden verkracht en vermoordt. Ook zag ze hoe de Armeniërs een weddenschap afsloten over of de baby van een zwangere vrouw een jongetje of meisje was. Ze losten het op door de buik van de zwangere vrouw open te snijden en te kijken. De baby (of liever gezegd foetus) was op slag dood en de vrouw stierf een langzame dood door bloedverlies. Haar verklaring is opgenomen in de Nationale Archieven van Turkije (Genel-Kurmay Başkanlığı Arşiv) samen met nog vele honderden duizenden andere verklaringen van Turkse slachtoffers door toedoen van Armeens geweld.

Nu komen we op de bewijzen die de Armeniërs beweren te hebben.
1. Het Blauwe Boekje, geschreven door de Britse historici Arnold Toynbee en James Bryce. Het is misschien wel interessant om te weten dat de in 1975 overleden Arnold Toynbee na een bezoek aan Turkije en de gebieden waar de zogenaamde ‘Armeense Genocide’? zou hebben plaatsgevonden zijn excuses aanbood aan de Turkse regering voor ‘de leugens die ik onder druk van de Britse regering moest schrijven om de Eerste Wereldoorlog tegen de zogenaamde onderdrukkende Ottomaanse Rijk te rechtvaardigen’. Dit is dus te vergelijken met de leugens die we enkele jaren terug te horen kregen over de zogenaamde ‘massavernietigingswapens in Irak’. Alleen is het wel frappant dat deze verklaring van Arnold Toynbee nooit openbaar is gemaakt in Europa.
2. Een andere Britse onderzoeker genaamd Andrew Mango geeft ook toe dat de Britse regering ze onder druk zette om het Ottomaanse Rijk in een kwaad daglicht te zetten. Zelf erkent hij de zogenaamde ‘Armeense Genocide’ niet en vergelijkt het met de ‘gedwongen verhuizing van duizenden Japanse Amerikanen naar andere afgelegen gebieden in de Verenigde Staten na de aanval op Pearl Harbour uit angst dat de Japanse Amerikanen hun oude landgenoten zouden assisteren’. Verder stelt hij dat de Armeniërs en hun sympathisanten niet consequent zijn in hun propaganda omdat het aantal zogenaamde â??doden door de Armeense Genocideâ?? elk jaar stijgt. Volgens de uitgave van de Encyclopedia Britannica van 1918 zouden er 600.000 Armeniërs zijn omgebracht; in de uitgave van 1968 werd dit cijfer verhoogd tot anderhalf miljoen. Waar er uiteindelijk een aantal van 3 miljoen in de 21ste eeuw gepropageerd wordt, is het duidelijk dat dit een geval van inconsequentheid en overdrijving betreft. Hoe de getallen mogelijk zijn, is hem een raadsel omdat de zogenaamde â??Armeense lijken en vernietigingskampenâ?? nooit gevonden zijn (waarschijnlijk omdat ze er ook niet zijn).
3. Ook de opperbevelhebber van het Turkse leger in het Oosten gedurende de deportaties in 1915, Kazım Karabekir Paşa, heeft enkele geschriften achtergelaten na zijn overlijden. In die geschriften zijn meerdere bevelen aan zijn ondergeschikten om â??babymelk en doktoren naar de Armeense opvangkampen te sturenâ??. Deze kampen zijn na de Eerste Wereldoorlog ingenomen door Britse en Franse troepen en gedurende een periode van enkele tientallen jaren ook bezet gebleven. De zogenaamde â??Armeense vernietigingskampenâ?? zijn in feite dus opvangkampen waar er uiteraard mensen gestorven zijn door ziektes, vermoeidheid en ouderdom. Maar de bevelen duiden erop dat alles werd gedaan om dit tegen te gaan.
4. De meest vooraanstaande historici op het gebied van Midden-Oosten erkennen de zogenaamde â??Armeense Genocideâ?? niet. De bekende Amerikaanse historici Prof. Dr. Justin McCarthy zegt zelfs dat er na onderzoek is gebleken dat het aantal Turkse slachtoffers door Armeens geweld hoger lag dan het aantal Armeense opstandelingen die sneuvelden. Hij spreekt van een â??guerrilla tactiek waarop er op twee manieren gereageerd kan worden; de Amerikaanse manier van de tegenpartij aanvallen (wat mislukt in de Vietnam Oorlog) en de Turkse manier van deporteren zodat ze geen hit-and-run-tactiek meer konden gebruiken omdat ze nu in de Syrische Woestijn warenâ??. Hij spreekt van â??een oorlogsmaatregel en absoluut geen systematische uitroeiingâ??.
5. Hier zijn nog enkele historici die het idee van een â??zogenaamde Genocideâ?? wegwuiven als â??belachelijkâ?? en ruil daarvoor geboycot worden door de Armeniërs en helaas ook de Europeanen. Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Türkkaya Ataöv en Prof. Dr. Bernard Lewis; alleen al Prof. Ataöv heeft 77 boeken geschreven waarin hij de zogenaamde â??Armeense Genocideâ?? met feiten ontmanteld (en zo laat zien dat het allemaal verzinsels en leugens zijn) en de deportaties uitlegt maar geen één van zijn boeken is in Europa uitgegeven, gedrukt en/of verkocht. Waarom? Het antwoord hierop is heel duidelijk, de Europanen willen het volk onwetend houden zodat er geen steun komt voor de Turkse zaak. Dit blijkt ook uit het feit dat de nieuwslezers in Nederland en België altijd vermelden dat het om â??moslimse Turken en christelijke Armeniërsâ?? gaat. Dit terwijl geloof er helemaal niks mee te maken had. Waarom wordt er nooit vermeld wat voor een geloof de lokale bankovervaller of drugsdealer had? Omdat het niet relevant is, dat geldt hier ook.
6. De Armeense propaganda die beweert dat de slachtingen het beleid waren van de Ottomaanse regering vraagt om bewijs dat een dergelijke beslissing inderdaad is genomen. Voor dit doel hebben de Armeniërs een aantal telegrammen geproduceerd die toegeschreven worden aan Talat Paşa en die zogenaamd gevonden zijn door de Britse strijdkrachten onder het bevel van generaal Allenby, toen zij Aleppo innamen in 1918. Men beweert dat deze gevonden waren in het kantoor van een Ottomaanse ambtenaar genaamd Naim Bey en dat ze aan vernietiging waren ontsnapt door het feit dat de Britse bezetting met onverwachte snelheid plaatsvond. Enkele van deze telegrammen werden gepubliceerd in Parijs in 1920 door een Armeense auteur genaamd Aram Arondian, en ook werden zij gepresenteerd ten tijde van de Berlijnse rechtszaak tegen de Armeense terrorist Tehlirian, die Talat Paşa vermoordde. Deze rechtbank beschouwde deze documenten echter niet als bewijs en noemde deze documenten â??van begin tot eind verzinsels, en de aanspraken die eruit voortvloeien kunnen daarom niet worden onderbouwdâ??.
Het feit wil dat ze ook gepubliceerd werden in de Daily Telegraph in Londen in 1922, die deze papieren eveneens beschreef als een vondst van Allenby’s leger. Maar toen het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken naar deze papieren vroeg bij het Ministerie van Oorlog, en bij Allenby zelf, kwam aan het licht dat ze niet waren ontdekt door het Britse leger, maar dat ze geproduceerd waren door een Armeense groep in Parijs. Na bestudering van de documenten, bleek het overduidelijk dat qua formaat, schrift en woordgebruik, deze papieren op geen enkele wijze overeenkwamen met normale Ottomaanse documenten en dat, bijgevolg, zij nogal slechte vervalsingen waren. Dus ook dit document kan weggegooid worden als een verzinsel en vervalsing van de Armeniërs. Gelukkig erkennen de Britse, Duitse en Amerikaanse regeringen inmiddels dat deze documenten vervalsingen zijn.
7. Armeense propagandisten hebben altijd beweerd dat, door de eeuwen heen, niet-moslims, en de Armeniërs in het bijzonder, slecht behandeld zijn door de Turken, dit teneinde steun te verkrijgen voor hun beschuldiging van de zogenaamde â??Armeense Genocideâ?? tegen het Ottomaanse Rijk, omdat het anders moeilijk voor hen zou zijn om uit te leggen hoe de Turken, die ongeveer 850 jaar (1071-1915) lang in vrede met de Armeniërs hebben samengeleefd, hen plotseling wilde vernietigen. De Armeniërs hebben bovendien getracht de Turkse heerschappij uit te leggen als zijnde een voortdurende strijd tussen Christendom en Islam, om zo in alles wat zij zeggen over de Turken te worden geloofd door de moderne christelijke wereld. Wat ze redelijk gelukt is, zou ik zeggen.
8. Als we verder kijken naar de zogenaamde â??onschuldige Armeniërsâ??, dan zien we dat de Armeniërs vanaf 1921 systematisch Turkse diplomaten hebben vermoord. De lijst hieronder is samengesteld door â??www.armenie.nlâ??:
1921
(March, 15) An Armenian terrorist assassinated Talat Paşa in Berlin.
(March, 18) Misak Torlakyan killed the Minister of Internal Affairs of the Turkish State Azerbaijan, Cevanşir Han, in Istanbul.
(December, 6) Armenians killed Sait Halim Paşa in Rome.
1922
(July, 22) Cemal Paşa was killed by Armenians, in Tbilisi.
1973
(January 27) An Armenian terrorist, Migirdic Yanikyan killed Mehmet Baydar, Turkish Consul General for Los Angeles and his assistant Bahadir Demir.
1975
(January 20) The Armenian Terrorist Organisation ASALA was founded.
(October 22) The Turkish Ambassador in Vienne Danis Tunaligil was killed by Armenian terrorists.
(October 24) The Turkish Ambassador in Paris Ismail Erez and a police officer Talip Yener were killed by Armenian terrorists.
1976
(February 16) The First Secretary of Turkish Embassy in Beirut Oktay Cerit was killed by the Armenian terrorists.
(May 28) Turkish diplomatic bureau in Zurich was bombed. An Armenian called Noubar Soufoyan was arrested and condemned to 15 years in prison.
1977
(May 29) Istanbul Yesilkoy Airport and Sirkeci Station were bombed. Four people died and 31 people were injured. The attacks were undertaken by the â??Extreme Armenian Movement Groupsâ??.
(June 9) The Turkish Ambassador in Vatican Taha Carim was killed by the Armenians.
1978
(January 3) The Turkish Embassy in Brussels was bombed. The attack was undertaken by â??Armenian New Resistance Organisationâ??.
(June 2) In Madrid, the Turkish Ambassador Zeki Kunaralpâ??s wife Necla Kunaralp and the ex Ambassador Besir Balcioglu were killed by the Armenians.
(July 8) In Paris, the Turkish Diplomatic Bureau and the Tourism Bureau were bombed. The attacks were undertaken by the â??Armenian Genocide Justice Committeeâ??
(August 6) Turkish General Consulate for Geneva was bombed. The attacks were undertaken by the â??The Armenian New Resistance Organisationâ??.
(December 17) The Geneva Bureau of Turkish Airlines was bombed by ASALA.
1979
(April 15) The Greek government approved â??The Monument of Armenian Revengeâ?? to be erected in Nea Simirna Square in Athens.
(August 22) Assistant Consul Niyazi Adali in Geneva was assassinated by ASALA, in attack three other people were killed.
(August 27) Turkish Airlines Bureau in Frankfurt was bombed by ASALA.
(October 4) Turkish Airlines Bureau in Copenhagen was bombed by ASALA.
(October 12) The son of Ozdemir Benler, the Turkish Ambassador in Amsterdam, Ahmet Benler was killed in The Hague.
(December 22) The Tourism Counsellor of Paris Embassy Yilmaz Copan was killed by Armenians.
1980
(January 10) ASALA bombed Turkish Airlinesâ?? Bureau in Tehran.
(February 6) Ambassador Dogan Turkmen was injured in an armed attack in Bern.
(March 10) Armenian terrorists bombed the Turkish Airlines Bureau in Rome. Two Italians died; 14 Italians injured.
(April 8) During meeting in Sayda, ASALA declared the Kurds as their blood brothers by claiming there were resemblances between the two communities.
(April 17) The Turkish Ambassador in Vatican Vecdi Turel was attacked by the Armenians, and his police officer Tahsin Guvenc was injured.
(April 19) ASALA attacked the Turkish Consulate in Marseille.
(June 31) The Turkish Administrative Attaché Galip Ozmen and his daughter Neslihan Ozmen were killed by the Armenian terrorists.
(August 5) The Turkish Consulate in Lyon was stormed by the Armenian terrorists and Kadir Atilgan, Ramazan Sefer, Kavas Bozdag and Huseyin Toprak were killed.
(September 26) Turkish Press Attaché in Paris Selcuk Bakkalbasi was attacked by the Armenians and he was badly injured.
(November 10) ASALA attacked to Turkish Consulate in Strasbourg.
(December 17) Turkish Ambassador in Sidney, Sarik Arkyan and his police officer Engin Saver were killed.
1981
(January 13) Armenian terrorists had put a bomb into the car of Ahmet Erbeyli Counselor of Finance in Paris Embassy. He survived by chance.
(March 4) The Administrative counsellor of Turkish Embassy in Paris, Resat Morali and imam Tecelli Ari were killed by the Armenians.
(April 3) The Armenians shot Cavit Demir the administrative counsellor of the Turkish Embassy in Copenhagen; he was luckily survived with injuries.
(June 9) The Secretary of the Turkish Embassy in Geneva Mehmet S. Yerguz was killed by ASALA.
(September 24) The Armenian terrorists stormed the General Consulate in Geneva; and killed police officer Cemal Ozen.
(October 3) The Second Secretary of Turkish Embassy in Rome was attacked by Armenian terrorists; he was badly injured.
(November 27) â??Armenian Students Union in Europeâ?? and â??Kurdish Students Association in Europeâ?? made a joint declaration in London.
1982
(January 28) The Turkish General Consulate in Los Angeles, Kemal Arikan was killed by two Armenians Harry Sasunyan and Kirkor Saliba.
(April 8) Commerce Counselor in Ottawa Embassy Kemalttin Kani Gungor was injured by an armed attack.
(May 5) The Turkish honorary Consul for USA Boston Region Okan Gunduz was killed by Armenians.
(June 7) Erkut Akbay the administrative attaché in Lisbon Embassy was killed. On the same day, Atilla Altikat the military attaché in Ottawa, Bora Süelkan the administrative attaché to Bulgaria and chargé d’affaires of Lisbon Embassy Yurtsev Mihcioglu and his wife Cahide Mihcioglu were attacked. Turkish Ambassador in Canada Coskun Kirca was attacked as well.
(August 7) Ankara Esenboga Airport was bombed by three Armenian terrorists. Three police officers and nine civil people died. Seventy-eight people were injured. A terrorist called Levon Ekmekciyan was arrested.
(August 10) An Armenian named Artin Penik burned himself to protest Esenboga Airport Incident.
1983
(January 29) Levon Ekmekciyan was found guilty of 1982 Esenboga Airport incident and he was executed in Ankara.
Harut Levonyan and Rafi Elbekyan attacked the Turkish Ambassador in Yugoslavia and a man from Belgrade who was passing by was killed.
(June 15) Some terrorists of ASALA organisation attacked Turkish Airlines office in Paris Orly Airport. The attack resulted in the death of four Frenchmen, two Turks, an American and a Swedish person. In the incident sixty people were injured.
(June 27) Five Armenian terrorists who raided the Turkish Embassy in Lisbon were dead.
1985
(March 12) Turkish Embassy in Ottawa was raided by three Armenian terrorists. One of the Canadian civil guards was shot dead. Ambassador Coskun Kirca survived with injuries.
1991
(January 21) Armenians attacked to Hacilar City. Three Soviet soldiers and two Turkish Azeris were killed. The terrorists killed a Turkish Azeri journalist Savatin Askerova.
(April 13) In Karabagh, Armenians and Turkish Azeris fought. The Armenians bombarded Turkish Azeri villages, hundreds lives were lost.
(April 23) The Armenians bombarded Turkish Azeri villages in Susa region. Three Turkish Azeris were killed, three houses were destroyed, and three houses were demolished.
(April 26) Four Turkish Azeri civil guardians were killed. The attack was undertaken by â??Karabakh Warriorsâ??.

Als we de doden hierbij optellen komen we op een aantal van meer dan duizend en niet alleen Turken maar ook symphatisanten en verwanten van de Turken (zoals de Amerikanen en de Azeriâ??s). Daarbij komt nog dat Armenië tot op de dag van vandaag een groot stuk land van Azerbeidzjan bezet houdt waardoor het land in tweeën gedeeld is. Om van Oost-Azerbeidzjan naar West-Azerbeidzjan moet je door Armenië (wat verboden is voor Azeriâ??s) of Iran (ook niet het veiligste land ter wereld). Nu vraag ik u; wie is al jaren bezig met een systematische uitroeiing van Turken?

9. Zelfs de dag 24 april is gebaseerd op totale verzinsels. Op die dag in 1915 werden er 235 Armeense leiders van de â??Revolutionaire Comitéâ?? opgepakt, dit waren dus de rebellenleiders die met financiering en subsidie vanuit Frankrijk en Rusland onschuldige Turkse dorpen aanvielen en uitmoordden. Het was dus niet zoals de Armeniërs beweren, het begin van een â??systematische genocideâ??. Waarschijnlijk willen de Armeniërs herdenken dat hun leiders te vroeg zijn opgepakt, omdat ze het liefst nog meer Turken afgeslacht zouden zien. Als Al-Qaida opgerold wordt, zullen de Arabieren dan ook spreken van een â??systematische genocide tegen het Arabische volkâ???

10. Nu dit allemaal gelezen te hebben, zullen veel lezers zich afvragen wat er dan met die 924.158 Armeniërs gebeurd is die naar de Syrische Woestijn gedeporteerd zijn. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog is dat gebied bezet door Franse en Britse troepen, welke nooit iets hebben gezien wat erop zou kunnen duiden dat er sprake was van een genocide zoals in het geval van Nazi-Duitsland. Er zijn geen lijken, botten, vernietigingskampen, massagraven, skeletten of iets dergelijks gevonden. Toen niet, daarna niet en nu niet.
Wat wel gebeurde was dat vele Armeniërs met de Franse troepen (die hun tenslotte hadden voorzien van wapens) mee teruggingen naar Frankrijk, waar de grootste Armeense gemeenschap buiten Armenië woont. Een ander deel ging via het Britse Rijk naar de Verenigde Staten van Amerika, waar de één na grootste Armeense gemeenschap buiten Armenië woont. Een ander deel vertrok naar Rusland, het land dat ze samen met Frankrijk opstookte en bewapende tegen Turkije, en stichtte daar het land Armenië. Dit hoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie en werd pas daarna onafhankelijk. Maar er waren ook Armeniërs die terugkeerden naar Turkije, simpelweg in Syrië bleven en naar Europa vertrokken. Er moet echter opgemerkt worden dat Turkije het op twee na grootste Armeense gemeenschap buiten Armenië binnen haar grenzen heeft. Er zijn dus zeer veel overlevenden van de gedwongen verhuizing van de Armeniërs.
Recente historici schatten het totaal aan gesneuvelde Armeense rebellen die gedurende de Eerste Wereldoorlog zichzelf bewapenden met wapens uit Rusland en Frankrijk op 200.000. Terwijl de Turkse oorlogsslachtoffers in de miljoenen lopen, waarvan ongeveer 600.000 door toedoen van de Armeniërs. Het aantal slachtoffers dat tijdens de gedwongen verhuizing stierf door toedoen van ziektes, vermoeidheid of ouderdom wordt geschat op 50.000 tot maximaal 100.000.

Als laatst wil ik de Nederlandse politici, media en mensen oproepen om op te houden met ongegronde leugens tegen het Turkse volk. Hoeveel genociden zijn er gepleegd tegen het Turkse volk? De Turken zijn uit hun oorspronkelijk gebied in Mongolië en China verdreven door de Chinezen en ook in Europa waren ze niet veilig getuige de Kruistochten (1096-1683). Toen de Turken het gebied tot de poorten van Wenen veroverden als wraak, hebben ze vrijheid van godsdienst geïntroduceerd en de protestanten geholpen tegen de Katholieke onderdrukkers (zie oer-Hollands spreekwoord â??Liever Turks dan paapsâ??). Zelfs de Watergeuzen in Nederland kregen hulp van de Turken tegen de Spanjaarden (tijdens de Nederlandse Opstand/Tachtigjarige Oorlog 1566-1648) bij de slag om Zeeland 1599-1604. Als dank gaf Willemâ??s zoon Maurits de plek van de slagveld de naam â??Turkeyeâ?? in 1604 en die naam draagt het tot op de dag van vandaag (het gebied ligt in de provincie Zeeland).

De Nederlandse overheid kiest ervoor om dit niet te vermelden in de geschiedenisboeken en zodoende weet geen enkel Nederlander dat dit gebeurd is. Maar mensen als Geert Wilders, die fel anti-Turks is, krijgen volop media-aandacht. Het zet je aan het denken.

Eén derde van Europa was in bezit van de Turken gedurende een periode van 650 jaar, maar hoeveel moskeeën zijn er nog overgebleven? Inderdaad geen één� het eerste wat de christenen deden na herovering van het land waren het doden van de overgebleven Turken en het verbranden van de moskeeën. Kijk recentelijk maar naar de nazaten van de Turken in Joegoslavië (de Bosniërs), nu zijn zij aan de beurt.
Ikzelf ben er ook het levende voorbeeld van: mijn opa van vaders kant woonde in Selanik (nu Thessaloniki) met zijn zeven broers en ouders. Alleen hij heeft kunnen vluchten voor de Grieken, de lichamen van zijn ouders en zeven broers zijn nooit gevonden. Mijn oma van mijn moeders kant is op zevenjarige leeftijd gevlucht uit Bulgarije (Deliorman), maar nadat ze heeft gezien hoe haar vader (die gouverneur was over het gebied) afgeslacht werd door de Bulgaren.

De Turken doen precies het tegenovergestelde; de grootste kerk ter wereld (Aya Sofia) staat in Istanbul en heeft nooit schade geleden door de Turken. Net als vele honderden andere kerken in Turkije. Op dit moment is de Aya Sofia zelfs een museum, nadat het grondig gerenoveerd is. Welke moskee in Oostenrijk, Hongarije, Italië, Joegoslavië, Bulgarije, Roemenië, Oekraïne, Georgië, Rusland of Griekenland is gerenoveerd? Het antwoord is: er zijn geen moskeeën meer in die landen, die zijn allang platgebrand. Ook herbergt Turkije 26 minderheden volgens het EU-rapport, een record.

Wat de Nederlandse overheid doet is laster en zou eigenlijk met juridische stappen afgestraft moeten worden. Ik hoop dat ik sommige mensen heb kunnen overtuigen van de juistheid van de Turkse zaak en de hypocriete houding van de Europese en Nederlandse overheden ten opzichte van de Turken.

Hoogachtend,

Armand Sağ

 1. 1

  De cijfers zijn op te vragen bij elke Turkse instelling, dus ook de Turkse ambassade en/of consulaat.

  Vind je het erg dat wij die cijfers ook niet al te serieus nemen? Vraag ons niet de ene onbetrouwbare bron in te ruilen voor een andere, even onbetrouwbare.

  Ik zeg expres â??in tegenstelling tot wat andere landen zouden doenâ??, want willen we de volgende daden in de geschiedenis herinneren:

  Wordt gevolgd door een lijstje van landen (of instellingen) die erge dingen hebben gedaan. Is dit een rechtvaardiging van eigen daden? Maar papa, zij mogen ook tot zo laat buitenspelen?
  Zwak.

  Genocide: An attempt to destroy a national, ethnic, racial or religious group. International law defines the crime as comprising all or some of the following elements: killing, causing serious bodily or mental harm, deliberately inflicting conditions calculated to bring about a group’s destruction, imposing measures to prevent births within a group and forcibly transferring children from the group. The concept applies in times of peace as well as war. It also includes conspiracy to commit genocide, public incitement to commit genocide and complicity in genocide. If committed in time of war, genocide is a war crime.

  Dit is de definitie van genocide. Dat we het even weten. Overigens, de relocatie van een bevolkingsgroep kan door deze definitie wel degelijk onder Genocide. (deliberately inflicting conditions calculated to bring about a group’s destruction).

  Maar ook als we kijken naar het aantal Armeniërs van nu; er wonen drie miljoen Armeniërs in Armenië en ongeveer 1,5 miljoen erbuiten. De Armeniërs beweren dat er maar een handjevol overlevenden waren van de zogenaamde â??Armeense Genocideâ??. Ik moet zeggen dat die 100.000 tot 200.000 Armeniërs wel als konijnen doorgewerkt hebben om hun bevolking weer op peil te krijgen.

  Uiteraard woonden niet alle Armeniërs in het Ottomaanse/Turkse rijk. Geen argument dus.

  Hij is de hoofd van de Armeense Gregoriaanse Kerk, die al honderden jaren meerdere kerken in Istanbul en de rest van Turkije heeft. Nu lijkt het mij logisch dat als je een volk wilt uitroeien dat je dan gelijk hun belangrijkste leider oppakt en hun kerken en scholen sluit, kijk bijvoorbeeld naar Hitler. Maar dit is nooit gebeurd en de patriarch zelf ontkent de zogenaamde â??Armeense Genocideâ?? dan ook, waarna enkele Armeniërs buiten Turkije hem toeriepen â??geturkificeerd te zijnâ??.

  Dat is helemaal niet zo logisch. De kans dat je dan onrust veroorzaakt is heel groot. Als je slim bent pak je de leiders pas wat later aan (dat heeft Hitler ook vaak gedaan, kijk maar naar de Joodse Raad in NL). Overigens is het voor te stellen dat de patriarch, mocht hij uitspraken doen over de genocide, zijn leven in Turkije niet meer zeker is. Dapper dat hij dat in zijn afgelopen nieuwjaarstoespraak toch heeft gedaan.

  Als we tenslotte nog komen op een voorbeeld van de Armeense moordpartijen. (…)De kogels en wapens die op die plek zijn gevonden duiden erop dat ze vanuit Rusland komen, de Armeniërs werden dus opgestookt en gefinancierd door Rusland omdat Rusland op dat moment de Eerste Wereldoorlog aan het verliezen was van Turkije en Duitsland.

  Ja je moet toch ergens aan je wapens komen, toch. Ik denk niet dat de Turken ze zelf zouden hebben gegeven. Van wie hadden ze ANDERS die wapens moeten kopen? Rusland was een redelijk simpele optie. DUS valt hier niets uit te concluderen.

  Haar verklaring is opgenomen in de Nationale Archieven van Turkije (Genel-Kurmay Başkanlığı Arşiv) samen met nog vele honderden duizenden andere verklaringen van Turkse slachtoffers door toedoen van Armeens geweld.

  Wederom vraag je ons de ene onbetrouwbare bron te verruilen voor de andere. Overigens zeg ik niet dat het niet gebeurd is, het zou best kunnen. Ik kan me voorstellen dat niet alle Armeniërs zich lieten afslachten en ook wraak wilden nemen.

  Wat betreft de bewijzen die je aandraagt die de bewijzen van de Armeniërs zouden moeten ontkrachten.
  Punt 1. Ik kan geen onafhankelijke bronnen vinden die je verhaal bevestigen of ontkennen.
  Punt 2. De man heeft een biografie geschreven over Ataturk! Een goede biografie, dat wel, maar wel één die alleen maar gebruik maakte van de officiële turkse bronnen. Erg eenzijdig, en wie zegt mij dat hij in zijn andere werk wel alle bronnen meeneemt?
  Punt 3. Dat een bevelhebber het in documenten heeft over “opvangkampen” zegt niets. Dat kan een eufemisme zijn. Overigens hadden ook Hitlers concentratiekampen doktoren in dienst.
  Punt 4.

  Prof. Dr. Justin McCarthy zegt zelfs dat er na onderzoek is gebleken dat het aantal Turkse slachtoffers door Armeens geweld hoger lag dan het aantal Armeense opstandelingen die sneuvelden. (…) Hij spreekt van â??een oorlogsmaatregel en absoluut geen systematische uitroeiingâ??.

  Dit heb ik gevonden: Dr. Justin McCarthy of the University of Louisville, calculates the actual losses as slightly less than 600,000.
  Ik denk ook niet dat deze persoon zo stellig is geweest, aangezien het ook volgens jouw artikel erg moeilijk is precies te zeggen hoeveel armeniërs er woonden enz.

  Punt 5.

  Prof. Ataöv heeft 77 boeken geschreven waarin hij de zogenaamde â??Armeense Genocideâ?? met feiten ontmanteld (en zo laat zien dat het allemaal verzinsels en leugens zijn) en de deportaties uitlegt maar geen één van zijn boeken is in Europa uitgegeven, gedrukt en/of verkocht.

  Ik denk dat de reden vooral ligt in het feit dat je geen 77 boeken hoeft te schrijven om je punt over te brengen. Blijkbaar vond hij zichzelf 76 x niet duidelijk genoeg. Ergo, het aantal boeken zegt niets over de geldigheid van de stelling die erin wordt verdedigd.

  Punt 6. Totaal niet te verifiëren. Het woord van de één tegen het woord van de ander.

  Punt 7. Misschien is deze pagina interessant, het boterde blijkbaar al langer niet zo. De reden dat de Sulatn niet ingreep? De op dat moment woedende oorlog met Persië en economische motieven.

  Punt 8. Lijst met totaal irrelevante aanslagen die de genocide achteraf moeten goedpraten?

  CONCLUSIE: Je tegenargumenten zijn niet overtuigend. Maar aan de andere kant zijn de argumenten voor de genocide misschien ook niet overtuigend. Je schippert heen en weer tussen ontkenning, toegeven dat er toch 100.000-en zijn vermoord en tot vergoeilijking.
  Feit is dat er in ieder geval een half miljoen doden zijn gevallen en dat getal bij zichzelf is al bijna onmogelijk zonder dat er van hogerhand dingen zijn georganiseerd. Ik wil overigens best geloven dat beide partijen hier schuldig aan waren.

  Ik adviseer je het volgende artikel over holocaust ontkenning te lezen.

 2. 2

  Er was een hele grote burgeroorlog in het Ottomaanse rijk tussen 1910 en 1923. Dat is de waarheid, daar kan je vervolgens genocides, massamoorden en onrechtvaardigheid in gaan zoeken al naar gelang je belang. veel doden, aan alle kanten. jammer maar helaas.

 3. 3

  Tja, maar als dat uitmondt in deportaties en vermeende massamoorden dan geeft dat wel te denken. Ik moet de eerste onafhankelijke studie die de Armeense Genocide ontkracht nog tegenkomen. Onafhankelijke studies die het tegenovergestelde beweren zijn er overigens wel.

 4. 4

  Spuyt 12, ik kan me voorstellen dat je sommige Turkse bronnen onbetrouwbaar vindt. Kan jij je dan ook voorstellen wat ik denk over sommige Armeense bronnen?

  De opsomming van gewelddadigheden worden niet gebruikt als rechtvaardiging maar als tegenstelling. Want al deze gebeurtenissen vallen volgens jouw defintie ook onder een genocide.

  Volgens mij weten woonden vrijwel alle Armeniërs in toen nog in het Osmaanse Rijk. En ik weet dat vrij zeker.

  Het is wel een feit dat Hitler de joodse leiders ooit heeft aangepakt en de Turken de Armeense leiders nooit.

  Is het dan normaal dat je wapens krijgt van een land waarmee je in oorlog bent? Is wapens verkopen aan Al-Qaeda dan ook normaal? Het lijkt me van niet.

  Je beschrijft hoe ‘sommige Armeniërs zich niet lieten afslachten en wraak namen’. Maar deze gebeurtenissen vonden plaats vóór de deportaties. Er was dus nog niks gebeurd waardoor ze ‘wraak’ konden nemen. De deportaties waren dan ook een gevolg hiervan, als het ware een oorlogsmaatregel.

  De onafhankelijke bronnen heb je waarschijnlijk gemist: Bernard Lewis, Justin McCarthy, Andrew Mango en Arnold Toynbee zijn allemaal in Turkije geweest en hebben er onderzoek naar gedaan. Ze kwamen op een conclusie die erop duidt dat er geen 3 miljoen Armeniërs omgekomen zijn.

  Justin McCarthy heeft het inderdaad over 600.000 doden, maar het merendeel was volgens hem Turks.

  De 77 boeken van prof. Ataöv komen voort uit feit dat hij zijn boeken steeds wil herschrijven zodat er minstens eentje in Europa wordt uitgebracht. Tevergeefs, alhoewel Armeense historici dit probleem niet hebben.

  De problemen tussen Turken en Armeniërs ontstaat rond 1900 en dus leefden ze sinds 1071 toch een goede 800 jaar in vrede naast elkaar.

  De lijst met aanslagen illustreert dat het Armeense geweld tegen de Turken nog steeds voortduurt. Al sinds 1921 tot op heden. Ook bezet Armenië de Azerbeidzjaanse provincie Karabag waar 20.000 bewoners afgeslacht zijn. Als dat geweld ophoudt kunnen we misschien tot een overeenstemming komen. Want Turkije boycot nu Armenië en de Armeniërs plegen aanslagen. Geen ideale situatie.

  Toch ben ik blij dat ik in ieder geval enkele mensen aan het denken heb gezet. En zelf wil ik niks goedpraten of ontkennen, maar enkel de waarheid achterhalen. En volgens ligt die niet in de hoek van de Armeniërs.

  Met vriendelijke groet,

  Armand

 5. 5

  In een conflict is er nooit één schuldige. Hier dus ook niet. Ik wil ook niet suggereren dat ik de waarheid in pacht heb.

  Nog twee dingetjes: Je onafhankelijke bronnen zijn niet allemaal even onafhankelijk of suggereren bijvoorbeeld dat het aantal doden overdreven is, maar ontkennen niet dat er een genocide was.

  De opsomming van gewelddadigheden vallen op punt 4 en misschien punt 2 (hoewel de doden daar grotendeels veroorzaakt werden door de ziekten die de Europeanen meenamen) na niet onder Genocide, omdat ze niet gericht waren tegen een complete bevolking(sgroep).

 6. 6

  Bernard Lewis, Justin McCarthy en Arnold Toynbee zijn op uitnodiging van de Turkse overheid in Turkije en de Syrische Woestijn op onderzoek geweest en zijn tot de conclusie gekomen dat er ook hier geen sprake was van een systematische uitroeing. De meeste mensen gingen onderweg door ziektes, uitputting enz dood. De Armeense regering was ook uitgenodigd om mee te gaan naar de Syrische Woestijn te gaan. De president weigerde dit en wijst het onderzoek nog steeds van de hand.

  Als we vervolgens een globale interpretatie van ‘genocide’ aanhouden, dan zal de Turkse overheid de deportatiepolitiek niet ontkennen maar wel het dodenaantal van 3 miljoen. Dat doen de drie eerdergenoemde historici ook.

 7. 7

  Die zogenaamde Armeniers wat er telkens terug kwam in de tekst hebben tenminste houvast en hun trots. Wat hebben de Turken? Een volk, een land, maar wel wel allemaal met leugens.

 8. 8

  Dat de white storm front en de nederlandse volksunie niet twijfelen aan de armeense genocide (maar die de holocaust wel betwijfelen en zelfs steunen) is alleszeggend. Een christenclubje dus.

 9. 10

  Er zijn tussen 1913 e 1918 523 000 (vijfhonderdrieentwintigduizend) Turkse dorpelingen omgebracht door Armenen. Als reaktie hierop werd besloten om Armeniers te deporteren met alle tragische gevolgen van dien.
  Dat de christelijke wereld alleen de Armeense slachtoffers noemt en een genocide erkent maar de slachtoffers aan Turkse zijde helemaal niet en zelfs niet wil onderzoeken of aanhoren geeft aan wat voor clubje het is.

  Verder is het een groot probleem dat Turkije zeer slecht is in public relations. Het leed dat ze hebben meegemaakt vertellen ze alleen maar aan elkaar en niet aan de buitenwereld. Ik ben zeker van plan om het een en ander te vertalen om ze te steunen.

 10. 11

  Ik ga niet eens reageren op Hay, want hij weet niet waar hij het over heeft. Aan de andere kant wil ik Corvus meegeven dat het makkelijker is om het te vertalen dan om iemand te vinden die het wil uitgeven.

 11. 12

  Wat ik mij afvraag is; er leven in turkije 26 minderheden. Dit aantal was misschien vroeger groter of kleiner,maar….. Lijk me erg sterk dat ze toevallig de armenen eruit hebben gekozen ze uit te roeien (wat niet bewezen is of valt te bewijzen) waarom de armenen. ine mine mutte????? kom op zeg!!!! 800 jaar is er binnen het rijk niets gebeurd wat met genocide te maken heeft, maar plots hebben de turken een genocidetrekje gekregen. Tot op heden is er door de voorstanders van de armeens genocide geen stappen ondernomen om het een en ander uit te zoeken. wel hebben ze geprobeerd met valse documenten aan te tonen dat er een genocide heeft plaatsgevonden. ALS JE ZEKER BENT VAN JE ZAAK,MAAK ER DAN EEN ZAAK VAN. stap naar de rechter, laat een onderzoek orgaan alles onderzoeken. (het archief van turkije staat open voor bezoekers)Ze kunnen als ze willen de russische,duitse, engelse en kweet niet veel wie nog meer raadplegen om de documenten in te zien. HADDEN DEZE LANDEN DOCUMENTEN VAN EEN ZOGENAAMD GENOCIDE,,,, GELOOF ME, dan hadden zie dit met plezier getoond aan de wereld om turkije zwart te maken. NIET GEBEURD, no action……DOE HET DAN GEWOON. DAT VIND IK EERLIJK, maar klakkeloos alles overnemen van wat opgewonden armeniers,,, vind ik niet passen bij een westers, democratisch grappenmakers wereldje. Denk dat de oorlog in de balkan ook een goed voorbeeld is hoe de westerse landen graag de mensheid wel niet willen helpen. zoals ze zeggen in het turks, hou van me, of verlaat me. hou van ALLE mensen of loop van me weg. Tegenwoordig trekken ze een sprint als we hulp nodig hebben en trekken ze een sprint naar ons toe als er wat te winnen valt. WELKOM TO THE WEST

 12. 13

  Jongens jongens, het gelul heeft nu wel lang genoeg geduurd.

  Het is inmiddels in de westerse wereld duidelijk geworden dat er wel degelijk een Armeense genocide heeft plaatsgehad.
  Bovenstaande tegenwerpingen kunnen allemaal makkelijk ontkracht worden. Niet door mij, ik verwijs daarvoor graag naar bevoegde instanties binnen bijvoorbeeld de Nederlandse Universiteiten. Vorige week stond er nog een erg interessant artikel in de Volkskrant over.

 13. 14

  Bovenstaande tegenwerpingen kunnen allemaal makkelijk ontkracht worden. Niet door mij, ik verwijs daarvoor graag naar bevoegde instanties binnen bijvoorbeeld de Nederlandse Universiteiten. Vorige week stond er nog een erg interessant artikel in de Volkskrant over.

  is er een internationaal onderzoek geweest waar ik niets van afweet???
  onder leiding van de B broeders,,,blair en bush.? hebben ze ons de de zoveelste keer belazerd!!! we blijven erin trappen……sjonge jonge

 14. 15

  B&B hebben daar helemaal niets mee te maken. Er zijn inderdaad diverse internationale onderzoeken geweest welke korte metten hebben gemaakt met de hierboven beschreven tegenwerpingen.

  Tijd om een geloof weer ondergeschikt te maken aan de wetenschap.

  Ik geloof niet zo in een samenzwering van honderden onafhankelijke onderzoekers tegen een handvol door de Turkse staat gesponsorde onderzoekers.

 15. 16

  Volgens mij heb je dat bericht in de Volkskrant verkeerd begrepen, Spuyt. Het zegt namelijk dat de Turken gelijk hebben en dat de Westerse Wereld haar eigen leugens niet kan bewijzen.
  Hieronder staat het bericht:

  Term ‘genocide’ voor Turks handelen aantoonbaar onjuist
  de Volkskrant, 9 juni 2005 (pagina 10)

  Opinie Justin McCarthy

  Justin McCarthy is hoogleraar geschiedenis aan de Universiteit van
  Louisville (USA) en auteur van The Ottoman Peoples and the End of
  Empire. Hij gaf onlangs college over dit onderwerp aan de Universiteit
  Leiden. Vertaling: Cees Koster
  Blijft Turkije de Armeense volkerenmoord uit 1915 ontkennen, dan
  bemoeilijkt dat een EU-lidmaatschap. Niet juist, bekijk de feiten, zegt
  Justin McCarthy.
  Hoewel in parlementen en voor rechtbanken het plegen van een ‘Armeense
  genocide’ officieel is erkend, is het bestaan daarvan voor historici
  geen uitgemaakte zaak. Nu steeds meer historisch onderzoek wordt
  afgerond, wordt duidelijk dat tussen de Turken en de Armenen weliswaar
  een verschrikkelijke oorlog is gevoerd, maar dat van een genocide geen
  sprake was.
  Er kan nu geen twijfel meer over bestaan dat de Ottomaanse Armeniërs aan
  het begin van de Eerste Wereldoorlog een grote opstand organiseerden
  tegen hun regering. Over de acties van de Armeense opstandelingen zijn
  veel details bekend: aanvoerlijnen naar het Russische front werden
  geblokkeerd, strategisch gelegen steden werden ingenomen,
  telegraafdraden werden doorgesneden en islamitische dorpelingen en
  vluchtelingen werden afgeslacht. Betrouwbare bronnen â?? kalme en serieuze
  verslagen die door officieren aan hun meerderen werden gestuurd, die
  niet bedoeld waren voor publicatie of voor propagandadoeleinden â?? doen
  verslag van de gruwelijkheden van de Armeense opstand.
  Hooggeplaatste Armeniërs, zoals de Armeense generaal Korganoff en de
  president van de Armeense Republiek, Katchaznuni, hebben destijds
  openlijk toegegeven dat de Ottomaanse Armeniërs in de oorlog de kant van
  Rusland kozen. Armenen en Ottomanen waren het erover eens dat de
  Armeense organisatie in Tiblisi, onder leiding van de Armeense
  Revolutionaire Federatie, Armeniërs ertoe aanzette zich te verzetten
  tegen de Ottomaanse oorlogsverrichtingen. De Armeense opstand was er een
  van de belangrijkste oorzaken van dat het Ottomaanse Rijk de oorlog van
  de Russen verloor.
  Het Ottomaanse bevel om Armeniërs te deporteren kan verklaard worden
  door de schade die de Armeense opstand heeft veroorzaakt. Of de
  Ottomaanse reactie overdreven was, is nu een punt van discussie onder
  historici, maar geen enkele objectieve analist kan er nog aan twijfelen
  dat de Ottomanen redenen hadden meer opstanden van de Armeniërs te
  vrezen. Ze moesten iets doen om zichzelf te verdedigen.
  Kan men de reactie van de Ottomanen genocide noemen? De definitie van de
  VN, de meest geciteerde, biedt weinig soelaas. Volgens de VN is sprake
  van genocide bij ‘daden die worden gepleegd met de bedoeling nationale,
  etnische, raciale of religieuze groepen, geheel of gedeeltelijk, te
  vernietigen’. Het probleem zit hem in het woord ‘gedeeltelijk’. Volgens
  de definitie van de VN is oorlog altijd genocide. De oorlog tussen de
  Turken en de Armeniërs is een oorlog als alle andere.
  Gaf de Ottomaanse regering het bevel tot de moord op Armeniërs? Ja, net
  zoals het Armeense gezag bevel gaf tot het vermoorden van Turken en
  Koerden. De Ottomanen hingen de Armeense revolutionaire leiders op.
  Sommige slachtoffers waren onschuldig. De Armenen selecteerden
  Ottomaanse overheidsfunctionarissen om te vermoorden. Ook onder hen
  waren onschuldigen. Er werden massamoorden gepleegd op Armeniërs door
  islamieten, vooral in Harput en Trabzon. Ook werden er, op veel grotere
  schaal, massamoorden gepleegd door Armeniërs op islamieten in steden als
  Van, Bitlis, Erzurum en Mamahatum.
  De Armeniërs en de islamieten stierven in de oorlogsgebieden aan moord
  op elkaar, door honger en door ziekte. Het sterftecijfer was onder beide
  groepen even hoog, rond de veertig procent. Als de ene partij schuldig
  was aan genocide, dan waren beide partijen schuldig aan genocide.
  In de praktijk verstaan de meeste mensen onder ‘genocide’ de poging om
  alle leden van een nationale, etnische of religieuze groep uit te
  roeien. Daarvan was in het Ottomaanse Rijk geen sprake. Er zijn wel
  valse ‘bloedbadbevelen’ en andere dubieuze bewijsstukken naar boven
  gekomen, maar niemand heeft ooit een authentiek bevel van de overheid
  tot het plegen van genocide gevonden.
  Het is logisch niet mogelijk te bewijzen dat iets niet bestaat. Het is
  echter wel mogelijk aan te tonen dat de daden van de Ottomanen niet
  genocidaal waren: de Armeniërs uit Ottomaans Europa en West-Anatolië
  werden niet als een bedreiging beschouwd en werden ook niet
  gedeporteerd. Zij werden met rust gelaten.
  De overgrote meerderheid van de Armeniërs die werden gedeporteerd,
  hebben dat overleefd. Armeense gedeporteerden kregen voedsel uit de
  voorraden van het Ottomaanse leger. Dit kan nooit genocide geweest zijn.

  Waarom is er zo weinig bekend over deze geschiedenis in Europa en
  Amerika? Het antwoord op die vraag heeft ook te maken met de
  traditioneel anti-Turkse sentimenten in Europa en de VS â?? sentimenten
  die teruggaan tot de Middeleeuwen. Ook bestaat er onder de mensen die
  niet veel ophebben met de manier waarop in het huidige Turkije wordt
  omgegaan met de mensenrechten, de neiging over de Turken het ergste te
  geloven. Sommigen gebruiken de eis dat Turkije de genocide moet erkennen
  als een strategie om Turkije buiten de EU te houden.
  Meestal kennen Amerikanen en Europeanen het verhaal alleen van Armeens
  nationalistische kant, zodat zij menen dat het historische dispuut is
  opgehelderd. In zo’n klimaat wordt zelfs het meest overtuigende
  historische bewijs genegeerd. Alleen het bewijs dat de Turken in een
  kwaad daglicht stelt, wordt geaccepteerd. Zelfs de Turkse romanschrijver
  Orhan Pamuk probeert bij de westerse intelligentsia in het gevlei te
  komen door een ondoordachte erkenning van de genocide, terwijl er geen
  enkele aanwijzing bestaat dat hij de zaak bestudeerd heeft of begrijpt.
  Wel moet worden opgemerkt dat het mede aan de regering van de Turkse
  republiek te wijten is dat men zo weinig weet over deze geschiedenis.
  Uit vrees dat de Turkse bevolking wraak zou willen nemen voor haar eigen
  lijden, heeft Turkije te lang het verkeerde beleid gevoerd en de zaak
  stilgehouden. Nu pas beseffen de Turken welke schade hun zwijgen heeft
  veroorzaakt.
  De belangrijkste belemmering tegenwoordig bij het naar boven halen van
  accurate historische informatie is politiek van aard. Armeense
  nationalisten en hun bondgenoten hebben in veel landen de politieke en
  economische macht om de politiek en de media te beïnvloeden. In
  Frankrijk is het verboden te beweren dat er geen genocide tegen de
  Armeniërs is gepleegd. De historicus Bernard Lewis werd in Frankrijk
  jarenlang geteisterd door rechtszaken wegens zijn ontkenning van
  genocide. Uiteindelijk werd hij schuldig bevonden. In Zwitserland heeft
  men vergelijkbare wetten. In dat land is men een zaak begonnen tegen de
  voorzitter van de Turkse Historische Vereniging. Hij wordt ervan
  beschuldigd de Armeense genocide te ontkennen. In het Belgische
  parlement wordt een wet behandeld die het ontkennen van de genocide tot
  een misdaad maakt. In Frankrijk, Zwitserland en binnenkort misschien ook
  België zou dit artikel onwettig zijn. (In Nederland bereidt de
  ChristenUnie een wetsvoorstel naar Belgisch model voor, red .)
  Amerika loopt niet ver achter bij deze onderdrukking van de
  geschiedenis. Daar is de druk echter subtieler. Jonge wetenschappers
  wordt afgeraden een dergelijk ‘gevaarlijk’ onderwerp te bestuderen.
  Oudere wetenschappers kunnen eenvoudigweg zien dat hun carrière schade
  zou oplopen als ze het onderwerp zouden bestuderen. Amerikaanse kranten
  hebben toegegeven aan politieke en economische druk en proberen niet
  eens meer een evenwichtige analyse van de zaak te maken. In liberaler
  tijden publiceerde de Boston Globe een artikel waarin stond dat tijdens
  de Eerste Wereldoorlog zowel Turken als Armeniërs werden vermoord.
  Tweeduizend Armeense demonstranten en de dreiging van verlies aan
  advertentie-inkomsten overtuigden de krant ervan dergelijk materiaal
  nooit meer af te drukken. Gefrustreerd door de weigering van de media
  ook maar iets anders te publiceren dan één kant van een ingewikkelde
  geschiedenis, hebben sommigen zelfs geprobeerd tegen betaling hun
  opvattingen publiek te maken.
  Noch de politici noch de kranten die proberen de studie van de
  geschiedenis van de Turken en de Armeniërs te onderdrukken, kunnen
  beweren dat ze die geschiedenis ooit hebben bestudeerd.
  In Frankrijk en Zwitserland kan een historicus die de genocide ontkent
  de gevangenis indraaien, in Amerika kan hij zijn baan kwijtraken. Geen
  wonder dat maar één kant van de zaak wordt verteld. Nu Turkije zijn
  archieven heeft geopend, komen er steeds meer wetenschappelijke
  publicaties waarin de hypothese van de genocide wordt ontkracht.
  Of Europeanen en Amerikanen deze geschiedschrijving ooit onder ogen
  krijgen is, helaas, een kwestie van politiek.

 16. 18

  Academisch Nederland? Oh je bedoelt Ton Zwaan, dezelfde man die beweert dat er maar 40.000 mensen gesneuveld zijn bij de Slag om Gallipoli (ook wel bekend als de Dardanellen-Oorlog 1915), terwijl de hele wereld zegt dat er ruim 500.000 mensen gesneuveld zijn en dat het daarmee de een na grootste veldslag uit WOI (na Slag bij Verdun) is. Als dat “academisch Nederland” is…

  De bijbehorende links:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Slag_om_Gallipoli

  http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Gallipoli

 17. 21

  Ik heb het artikel gelezen en volgens mij was die van Ton Zwaan en zijn assistent Ugur Ungor. Wellicht heb jij een ander artikel gelezen, zou je die link kunnen geven? Alvast bedankt.

  (nee, het feit dat je het zo noemt, geeft al aan dat het meer een over en weer “gegooi” van argumenten is, waar nooit een eind aan zal komen. Ik wil gewoon nog meer info hierover.)

 18. 22

  Spuyt kennende is “discuzeuren” slechts een verluchtend bedoelde kwinkslag. Hij heeft gelijk dat het wat onoverzichtelijk wordt als we op twee plekken over dit onderwerp schrijven.

 19. 25

  Bros hagelslag! Gat in de markt! (Bros is trouwens het meest briljante voorbeeld van hoe je door iets WEG te laten een produkt DUURDER kunt verkopen)

 20. 26

  Armand lees dit eens goed!

  Ik citeer uw woorden:

  ”Ikzelf ben er ook het levende voorbeeld van: mijn opa van vaders kant woonde in Selanik (nu Thessaloniki) met zijn zeven broers en ouders.
  Alleen hij heeft kunnen vluchten voor de Grieken, de lichamen van zijn ouders en zeven broers zijn nooit gevonden.”

  waarna u dit zegt in uw mooie verhaal.:

  Waar er uiteindelijk een aantal van 3 miljoen in de 21ste eeuw gepropageerd wordt, is het duidelijk dat dit een geval van
  inconsequentheid en overdrijving betreft. Hoe de getallen mogelijk zijn, is hem een raadsel omdat de zogenaamde Armeense lijken en
  vernietigingskampen nooit gevonden zijn (waarschijnlijk omdat ze er ook niet zijn).

  Nou vraag ik mij af en vele andere met mij,klopt het wel wat u hier nou allemaal vertelt????

 21. 27

  in 1876 leefden 3 miljoen mensen in wat nu bulgarije is de helft was moslim

  in 1877 vielen de russen turkije aan om een slavische land te stichten dat hun marionet zou worden

  dat zeiden ze natuurlijk niet
  hun reden dat ze aanvielen
  de altijd gebruikte smoesje van

  de christenen worden onderdrukt en niet goed behandelt en ze worden uitgemoord

  er zijn 500.000 moslims vermoord door russen en bulgaren in 1877-1878

  100.000 zijn omgekomen door ziekte, hongersnood en de kou

  900.000 zijn gevlucht naar anatolie
  en naar andere delen van de balkan

  er leven in turkije miljoenen afstammelingen van de turken die 5 eeuwen in de balkan leefden

  in bulgarije is nu een turkse minderheid van 1 miljoen

  dat is 10 procent van de bevolking

  dat is nog steeds niet het aantal dat de turkse bvolking had 130 jaar geleden

  deze waarheid wordt nooit verteld

  mijn familie is ook gevlucht
  mijn opa en oma

  ik heb nog steeds familie in bulgarije

  ze leven in een dorp dat helemaal turks is
  alleen de leraar van de school is een bulgaar

  de moskee in hun dorp is verwoest door de bulgaren toen ze de macht overnamen
  met buldozers maakten ze de minaret en moskee kapot

  bidden en besnijdenissen van jongens werd verboden(meisjes worden niet besneden voor het geval dat je het niet weet)

  sluiers dragen werd verboden
  turks mocht niet gepraat worden
  ze moesten alcohol drinken en varkenvlees eten

  ze moesten hun dochters naar bulgaarse scholen sturen in de stad
  waar ze steeds verkracht werden door de leraren en leerlingen

  hun turkse namen werden veranderd in bulgaarse namen

  tot de jaren 90
  nu zijn ze weer vrij na een eeuw onderdrukking

  ze hebben de moskee weer gemaakt
  en van de minaret wordt weer opgeroepen tot het gebed
  ze zijn blij ik ook

 22. 28

  ?Er bestond in de 18de en 19de eeuw wel een Europees oorlogsrecht, maar het heeft er alle schijn van dat dit in Oost-Europa niet werd toegepast als het om moslims gebied ging. De gevolgen voor de moslimse burgerbevolking waren enorm: ze kon in slavernij raken of vermoord worden, ze was vogelvrij?, GvT, l.c. Over de Griekse Verlichting, en haar dubbelzinnige visie op de Osmanen (?Turken?), zie nu de bijdrage van Katja De Herdt, Greeks about Turks in the Age of Enlightenment: from Illumination to Denigration, in: (Acten van het 1e Europese Congres van Niew-Griekse Studies, Berlijn 2-4 oktober 1998, De Griekse Wereld tussen Oost en West, 1453-1981), vol. 2, Athena 1999, pp. 381-393. De Griekse Onafhankelijkheidsoorlog ging van start met het uitroeien van de moslimbevolking (w.o. ook Turken en Albanezen) in de Peloponnesos.

  * Oorspronkelijk gepubliceerd in H.De Ley, “Van Cordoba tot Mostar”, CIE-Cahier Nr 2, Gent 1998. Voor een afbeelding

 23. 29

  Ik heb over Ton Zwaan noch over het artikel dat Spuyt gelezen heeft in de VK veel kunnen vinden, helaas.

  Overigens, Armand, die bewering over Zwaan die jij deed (over de aantallen slachtoffers bij de slag om Gallipoli), waar heb je die uitspraak van hem gevonden?

 24. 30

  het is altijd grappig om te zien hoe een christen reageert als hij achterkomt wat voor schade zijn heilige vooruders hebben aangericht in de islamitische wereld

  turken hebben de grieken op het eiland lesbos afgeslacht

  eerder hadden de de grieken alle turken in griekenland afgeslacht

  turken zijn ook niet perfect ze zijn menselijk
  je verwacht toch dat ze zich helemaal lieten afslachten door die grieken
  er zijn fundementalisten in elke religie
  turken kunnen ook wreed zijn
  maar dat verteld niks over de turken nu en de hele turkse geschiedenis

  vroeger gingen mensen elkaar doodmaken om domme redenen

  laten we dat nu niet doen

  maar een balkan oplossing voor het islamitisch probleem wat denken jullie daarvan

  ik heb het over

  -moordpartijen
  -slavernij
  -gedwongen vertrek
  -geen spoor van hun cultuur achterlaten

  voor de griekse opstand leven turken en grieken in vrede naast elkaar er is geen probleem

  dan komt de griekse opstand

  een paar weken later wanneer de grieken hun pasen
  bestaat er geen levende turk meer
  ze zijn op……….

 25. 31

  ja ja mensen de (onderdrukte, hulpeloze) volkeren van de balkan zijn aardig tekeer gegaan tegen de turken en moslim daar

  waarom ging de heilige europa moslim niet helpen

  omdat de mensen die werden afgemaakt geen christenen maar moslim waren

  hun zijn geen mensen
  althans minder dan ons
  ze kunnen er wel tegen
  maar als wij twee torens verliezen
  dan stort onze wereld in
  en zien wij de waarheid
  gatver ik walg van het westen

 26. 32

  Met het risico een nieuwe flame te beginnen: De internationale gemeenschap heeft wel degelijk gepoogd de moslims te beschermen tijdens de burgeroorlog aldaar. Het is alleen niet zo goed gelukt, getuige Srebrenica.

 27. 33

  Ik wil niet flauw doen en ben best bereid om de discussie aan te gaan. Maar ik vind het bijzonder moeilijk om zelfs maar een poging te doen op reacties als die muhacir in te gaan: het raakt allemaal kant noch wal. Willekeurige ‘feiten’ (waar zijn je bronnen over al die getallen?) over onrecht dat moslims zou zijn aangedaan worden op tafel gegooid, met daarbij een flinke dosis venijn richting “het westen” en “de christenen”. Het zal misschien best het een en ander te maken hebben met de Armeense kwestie maar dat wordt niet erg duidelijk gebracht, en ik moet ook ontzettend hard mijn best doen om het niet puur als ‘zieligdoenerij’ te lezen van iemand die alle kritiek op Turkije automatisch interpreteert als ‘Moslim-haat’. Maar misschien begrijp ik het gewoon verkeerd.

  @muhacir: als je punt is dat de Armeense kwestie niet los gezien van worden van allerlei andere gruwelijke zaken (o.a. tegen Turkse Moslims) die in die jaren plaatsvonden, dan geef ik je voor de volle 100% gelijk. Maar je opmerkingen over christenen vs. moslims zijn voornamelijk polariserend en dragen IMHO weinig aan een discussie bij. Probeer het je eens niet zo persoonlijk aan te trekken, misschien.

 28. 34

  Turken hebben in die tijd doelbewust armenen afgemaakt.

  Mijn opa is getuigen geweest.

  Hij was een klein kind van 7 jaar.
  Hij vertelde dat zijn vader en moeder voor zijn ogen zijn onthoofd en zijn broers en zussen levend verbrand zijn. Hem lieten ze leven. De truken zeiden tegen elkaar ”hij is nog klein, wat kan hij ons maken”. Hij is alleen opgegroeid met andere weeskinderen.

 29. 35

  die turken kunnen toch bandieten zijn die mensen beroven???
  wat probeer je te zeggen

  in turkije zijn miljoenen mensen opas en omas die nog leven en weten wat de armeniers hebben gedaan

  ze vertellen bijna allemaal dat hetzelfde het ging vaak er zo aan toe

  mannen worden vermoord op allerlei manieren enz

  vrouwen worden verkracht en samen met de ouderen en kinderen
  in een schuur of een huis of vaak een moskee ingejaagd en en daarna worden ze in de brand gestoken

  maar toch kunnen turken de armeniers ook vermoord hebben
  maar dat was geen genocide

  anders is datgene wat met de turken gebeurde toch ook genocide???????????

  maar als je vader van je opa een armeense opstandeling die de turken in hun rug aanviel en terwijl hun mannen in het leger zaten turkse dorpen aanviel om hulpeloze vrouwen te verkrachtten
  dan heeft hij zijn verdiende loon gekregen!!!!!!

 30. 36

  ik heb ook van een levende getuige gehoord die van zijn moeder had gehoord die in oost anatolie leefde
  en die vertelde
  “de armeniers kwamen op een dag in het dorp,
  ze verzamelden alle mannen en gingen ze doodmaken
  de vrouwen en kinderen stopten ze in een moskee en die gingen ze in brand steken alleen maar een paar mensen overleefden het

  in turkije vinden massagraven die de armeniers hebben aangericht aan de turkse bevolking
  dit komt regelmatig in hte turkse nieuws
  maar nooit in europa

 31. 37

  omdat het bullshit is!! komt het niet in Europa op Tv.

  De Turkse regering liegt tegen het eigen volk. Ze zijn uitgehongerd en weet ik veel allemaal. Dat zegt de regering en iedereen gelooft dat. En het volk wil het wel geloven. Waarom niet? Omdat het slecht is!!

  En ze kunnen het niet tegen de rest van Europa te vertellen. waarom niet? heel simpel.

  Ze hebben geen echte feiten. De regering van turkeye wel. Maar dat hebben ze al laaaaaaannnnnngg verbrand.

  En zo komt de waarheid dus nooit boven tafel.

  Maar wij weten dat er toen een genocide is plaats gevonden!!!

  En als de turken de documenten verbranden. proberen wij natuurlijk iets terug te doen.

 32. 38

  sommige mensen zijn blind

  wat aan hun is aangericht vergeten ze nooit

  maar wat ze aan anderen hebben aangericht
  dat vergeten ze zo snel

  er zijn meer dan 500.000
  onschuldige burger bevolking uitgemoord door jullie!!!!!1

  de getuigen leven nog steeds
  geloof je het nog steeds niet ??

  hoe blind kan je zijn?

  nederlanders geloof niet in die armeniers die doen alsof ze zielig zijn

  ze vertellen nooit dat ze onschuldige moslims hebben uitgemoord

  waarom?

  omdat de enige goede turk de dode turk is volgens de helige amerikaanse missionarisen
  die vrij in turkije konden reizen en allerlei zieke gedachtes aan de armeniers hebben verteld

  en nog een reden was dat de armenier in geen van de provincies die zij armenie noemden de meerderheid uitmaakten

  hoogstens 30 procent

  daarom namen de armeense opstandelingen de beslissing om de moslims door middel van vermoordden en door terreur te dwingen om naat west anatolie te vluchten

  en dat is ook gelukt

  maar helaas voor de opstandelingen is hun heilige armenie nooit ontstaan

  en zijn ze bijna allemaal gevlucht naar hun vrienden de amerikanen

 33. 39

  natuurlijk hebben wij ook turken vermoord we gaan niet kijken hoe ons volk word afgeslacht

  500.000 is heel iets anders dan 3.000.000

 34. 40

  dus je geeft toe dat je onsculdige mensen
  hebt vermoord

  ging je je land beschermen

  tegen vrouwen en kinderen

  je hebt geen land er is geen armenie

  jullie waren in de minderheid in die provincies

  er woonden 1,2 miljoen armeniers in turkije

 35. 41

  ja we waren in de minderheid ja daarom hebben jullie die delen van ons gejat ofniet,

  lekker makkelijk,

  van wie is de Ararat berg dan.

  juist van Armenie dat stuk hebben jullie ook gejat.

  en jullie zeggen wel dat er nu nog armenen in turkije wonen maar die armenen hebben vroeger voorouders gehad en die moesten verplicht turk worden of in ieder geval moslim!!

 36. 42

  in 1914 waren armeniers in geen enkele van de provincies in oost anatolie de meerderheid
  de armeniers waren verspreid over het hele turkse gebied
  zelfs in bulgarije leefden armeniers
  en in istanbul leefden eeuwenlang armeense families
  die erg rijk waren
  de turken lieten de armeniers met rust
  maar wij vonden het niet erg fijn een opstand terwijl
  het voortbestaan van het eeuwenlange turkse rijk in gevaar was

 37. 43

  http://www.geencommentaar.nl/index.php/2005/05/13/gastlogger_leugens_van_de_armeniers#c8493

  Het verschil tussen de Turken in Selanik en de Armeense Kwestie is heel simpel.

  In Selanik was 40% Turks, in Oost-Anatolia was slechts 18% Armeens. In 1913 waren er de Balkanoorlogen en mijn familie is strijdend ten onder gegaan in die oorlog. Ze zijn dus Gazi en Şehit (gesneuvelden). Als jij ook zegt “er was een oorlog (WOI res.) en daarbij sneuvelden veel Armeniers” dan heb ik er geen enkel probleem mee. Maar jij zegt dat miljoenen Armeniers (daar er slechts 1,2-1,4 miljoen Armeniers in heel het Osmaanse Rijk leefde volgens de officiele Osmaanse volkstelling en de Armeense Patriarch) “afgeslacht” zijn, dan heb ik er wel een probleem mee. Omdat het om overdrijving gaat, waar zijn de 523.000 doden vermeld die door toedoen van opstandige Armeniers zijn omgekomen? Waar zijn de lijken van die afgeslachtte Armeniers? Als het goed is, zijn ze in Syrie en aangezien Syrie een vijand van Turkije is, zouden ze die lichamen met plezier laten zien. Maar dat doen ze niet, omdat ze er niet zijn. De aartsvijand van de Turken; de Grieken laten alleen Griekse lijken zien. Maar Syrie zou jullie dan toch moeten steunen in jullie leugens..?

  Het was geen genocide maar een oorlog, net zoals de Balkanoorlog, tussen twee groepen mensen.

  http://www.geencommentaar.nl/index.php/2005/05/13/gastlogger_leugens_van_de_armeniers#c8535

  Ik had een gesprek met de heer Ton Zwaan en daar zei hij dat. Ik heb het opgenomen op digitale camera, dus ik kan die woorden voor je afspelen.

 38. 44

  Aper, als Armeniers al eeuwenlang rond Ağrı Dağ leefden en Turken ook al eeuwenlang. Wie heeft er dan recht op? Moeten de Germanen (=Duitsers), Amerikanen, Franken (=Fransen), Visigoten (=Spanjaarden), Romeinen (=Italianen) enz. ook allemaal weg en het land aan de oorspronkelijke bewoners achterlaten?

  Engelsen terug naar Normandie, Amerikanen terug naar Europa, Friezen naar Scandinavie, Russen naar Zweden, Noord-Afrikanen terug naar Arabie… is dat realistisch?

  Let the past go en richt je op de toekomst. Dat land zal Armenie waarschijnlijk niet terugkrijgen, net zoals Turkije het land tot de poorten van Wenen niet terug zal krijgen terwijl het van 1529 tot 1689 daar was. De rest van de Balkan was van 1324-1913 (600 jaar!!) in Turkse handen, maar dat was in het verleden.

  Zelfde geldt voor Armenie, Ağrı Dağ hoort nu bij Turkije.

 39. 45

  Dus jij zegt Armand dat er een oorlog was??

  Dan weet je zelf niet eens wat je zegt. boven in ergens in je eigen verhaal staat dat de armenen naar de woestijnen zijn gedeponeerd.
  En onderweg maken jullie ze af.

 40. 47

  Ik heb die verhaal net gelezen.
  Sorry hoor maar waar slaat het op dat er staat zogenamde armeense genocide. Wij gaan niet zomaar iets verziennen het is waar gebuurd en mijn moederse oma die leeft nog steed ze is 103 jaar en zei heeft met haar eigen ogen gezien hoe haar moeder werd mee genomen door turkse mannen!!!!!
  Dat jullie zegen ja Kijk wat hitler heeft gedaan. ja klopt maar hitler heeft toegegeven.
  En die berg ararat dan??
  weet je wat jullie zullen ons pijn voelen en nooit begrijpen. wanner 24 april komt mensen huilen zelfs op die dag het is gewoon pijn en iedreen weet dat op die dag is de armeense genocide.

 41. 48

  Ik was nog vergeten te zegen dat mijn vader heeft een vriend en hij woont in duitsland hij heeft een bruurvrouw en zei is turks. Elke jaar wanner 24 april komt zei vliegt naar armenia om bloemen te legen, want zei heeft tegen die armeense mensen gezegd ik vind dat turkije moet armeense genocide toegeven want dat is waar gebuurd ik verzien diet niet dat heeft een turkse persoon gezegd, wij geven jullie ook niet de schuld want jullie hebben hier niks mee te maken dat is natuurlijk heel lang geleden maar een ding wilen wij dat jullie toegeven dat is alles want voor ons armeniers is 24 april een hele erge dag, dat is geen oorlog maar genocide volkenmoord.
  Ik heb niks tegen jullie het is 91 jaar geleden maar ik wil dat mensen zomaar komen en dingen zegen ik heb op school wel eens gehad kwam en turkse jonge naar me toe en zei we hebben jullie verbrand heee.
  hoe zou je je op dit moment voelen?

 42. 49

  mensen lees eens wat daar boven staat dat slaat toch nergens op.
  hoe kan iemand nou zo iets verzinnen dit is geen sprookje of zo dit is een waar gebeurt verhaal.
  het is zo moeilijk om toe tegeven dat jullie nu zelf iets verzinnen en denken ZOGENAAMD de waarheid te vertellen maar de waarheid is dat er wel een genocide was en dat hebben jullie bij de ARMENEN gedaan..maar ja dat zal toch niemand begrijpen en de pijn voelen die armenen tot nu toe voelen!!!!!!!

 43. 50

  Ik zal zeggen na zo vel jaaren turken hebben hun uiversitijten laten werken om ontkenig van Armeense genocide vrstereken.Als iemand wil dat allemaal niet de van Turkse bedachte historicie seriuz nemen dan kan waare gebeurtenissen, overtougingen lezen van niet aleen van Armeniers maar mensen van verschillende volken ook door de Joden.U kunt kijken in deze links.

  http://www.chgs.umn.edu/Visual___Artistic_Resources/visual___artistic_resources.html

  http://www.armenian-genocide.org/

 44. 51

  Tarkan je zegt,
  aper armand gaat naar de universiteit of zo dus hij is slimmer dan jou

  @@@@@
  Bepaal je zo de intelegencie en eerlijkheid van een mens?????
  Als iemand studeerd in universitijt dat betekent niet dat hij heeft gelijk. Zijn veel Armenier en meest in moderne landen , die zijn profesors.

 45. 52

  Armand
  , als Armeniers al eeuwenlang rond Ağrı Dağ leefden en Turken ook al eeuwenlang. Wie heeft er dan recht op? Moeten de Germanen (=Duitsers), Amerikanen, Franken (=Fransen), Visigoten (=Spanjaarden), Romeinen (=Italianen) enz. ook allemaal weg en het land aan de oorspronkelijke bewoners achterlaten?

  @@@@@@
  Waandaden van andere maken geen esqus voor eigen wandaaden!!!!!

 46. 53

  Ondurman
  ik heb ook van een levende getuige gehoord die van zijn moeder had gehoord die in oost anatolie leefde
  en die vertelde
  “de armeniers kwamen op een dag in het dorp,
  ze verzamelden alle mannen en gingen ze doodmaken
  de vrouwen en kinderen stopten ze in een moskee en die gingen ze in brand steken alleen maar een paar mensen overleefden het

  @@@@@@@
  een vezinsel van turkse zo genaamd historici.
  Zeg je dit alllemaal maar aleen dat het wordt door de Turken gezegd dat alllemaal is onzin. En wat Armeniers vertellen wordt door de internationale getougenissen bevestigd.

 47. 54

  Muchasir
  het is altijd grappig om te zien hoe een christen reageert als hij achterkomt wat voor schade zijn heilige vooruders hebben aangericht in de islamitische wereld

  turken hebben de grieken op het eiland lesbos afgeslacht

  eerder hadden de de grieken alle turken in griekenland afgeslacht

  turken zijn ook niet perfect ze zijn menselijk
  je verwacht toch dat ze zich helemaal lieten afslachten door die grieken
  er zijn fundementalisten in elke religie
  turken kunnen ook wreed zijn
  maar dat verteld niks over de turken nu en de hele turkse geschiedenis

  vroeger gingen mensen elkaar doodmaken om domme redenen

  @@@@@@
  Wat een filosoffff , aplaus!!!!!
  :(
  wat denk jij, jij als turk woont hier in Nederland en krijg je 10 kinderen net andere turken en over 50 jaar ga je met andere Turken zeggen we willen hier in Nederland onze eigen stat met weten van Sharia. Wat denk jij jij als gast hier bent en ga je zo iets zeggen gaan Nederlanders je doe maar wat je wil, of ze gaan zeggen wat doen jullie nou hier allemaal.
  Dus over Griken, beter dat je zweigen.Beter zwijgen dan iets zeggen omdaat moet iets gezegd woorden .

 48. 55

  Na druk van de Turkse regering hebben drie universiteiten in Turkije een conferentie afgelast over de volkerenmoord op Armeniërs tussen 1915-1923 in het voormalige Ottomaanse Rijk. De Turkse minister van Justitie Cemil Cicek had kritische academici die mee zouden doen aan het debat, beschuldigd van verraad.

  @@@@@@@
  Zo gaat de Turkse regering zo genaamd erlijke onderzoek doen.
  ha ha ha ha.

  Als iemand die heeft een misdaad gedan en heeft nog steeds geen spijt die is nog steeds heeft planen voor niuwe misdaaden.

 49. 57

  En jullie noemen het geen genocide jaaa ik moet bijna janken als ik naar die fotos kijk naar die site en kijk al die fotos..

 50. 59

  Dat is nu precies het probleem van de Armeniers, ze hebben geen bronnen maar verhalen “ergens ver weg is er één Turk die het erkent, daarom is het waar.” Kan het nog vreemder?

  Boven staan welgeteld twee mensen die een slechte ervaring hebben met Turken en dus concluderen de bovenstaanden Armeniers dat er “een genocide heeft plaatsgevonden”. Misschien heeft de vader van je oma 15 Turken koelbloedig vermoordt en hebben enkele Turken wraak genomen. Ik keur het niet goed, maar baseer je op bronnen en niet op loze argumenten. Net zoals dat de daden van anderen geen excuus is voor je eigen daden, inderdaad accepteer het feit dat de Armeense opstanden voorgaand aan de relocatie het leven hebben gekost aan 523.000 vooral Turkse en Koerdische Osmaanse onderdanen.

  Accepteer je daden!!

 51. 60

  Die conferentie die afgelast werd in Turkije, werd trouwens met drie dagen vertraging alsnog gehouden.

  Alsmede deze:
  de historici die op 15-17 maart op de İstanbul Konferentie hebben gesproken:

  15 – 17 Mart 2006, tarihleri arasında, Istanbul Üniversitesi tarafından düzenlenen TÜRK – ERMENI ILIŞKILERINDE YENI YAKLAŞIMLAR SEMPOZYUMU’na katıldım.

  Organisatoren:
  Sn.Prof.Dr Mesut Parlak
  Sn Prof.Dr. Şafak Ural

  Feriköy Ermeni Okulu öğrencisi Katya Halaçoğlu (Armeense leerling in Turkije)
  Surp Takavor Ermeni Klisesi (Afgevaardigden van de Armeense Kerk in Turkije)

  1 – Prof. Yair Auron (Israil Açık Üniversitesi) ? Israël
  2 – Prof. Dr. Mehmet Saray (I.Ü.) ? Turkije
  3 – Gülnihal Bozkurt ? Turkije
  4 – Prof. Dr. Ali Aslan (I.Ü.) ? Turkije
  5 – Erol Kürkçüoğlu ? Turkije
  6 – Prof. Dr. Servet Mutlu (Başkent Üniversitesi) ? Turkije
  7 – Av. Cem Özgönül (Araştırmacı, Almanya) ? Duitsland
  8 – Prof. Dr. Hikmet Özdemir (TTK) ? Turkije
  9 – Prof. Dr. Yusuf Sarınay (Devlet Arşivleri Genel Müdürü) ? Turkije
  10 – Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu (TTK Bşk.) ? Turkije
  11 – Adam Balcer (Polonyalı Akademisyen) ? Polen
  12 – Salahi Sonyel ? Groot-Brittannië
  13 – Prof. Dr. Hasan Dilan ? Turkije
  14 – Cemil Hasanlı ? Turkije
  15 – Dr. Inanç Atılgan ? Turkije
  16 – Prof. Dr. Kemal Çiçek (Erzurum Üniversitesi) ? Turkije
  17 – Kemal Yavuz ? Turkije
  18 – Doç. Dr. Betül Aslan (Erzurum Üniversitesi) ? Turkije
  19 – Prof. Dr. Justin McCarthy (Louisville Üniversitesi) ? U.S.A.
  20 – Ara Sarafian (Mavi Kitabın yayıncısı) ? Groot-Brittannië, Armeense afkomst
  21 – Emekli Büyükelçi Şükrü Elekdağ (CHP Milletvekili) ? Turkije
  22 – Emekli Büyükelçi Ömer Engin Lutem ? Turkije
  23 – Doç.Dr. Jeremy Salt (Bilkent Üniversitesi) ? U.S.A.
  24 – Doç. Dr. Sedat Laçiner (U.S.A.K. Bşk.) ? Turkije
  25 – Emekli Büyükelçi Dr. Bilal Şimşir ? Turkije
  26 – Süleyman Beyoğlu ? Turkije
  27 – Feridun Ata ? Turkije
  28 – Doç. Dr. Sadi Çaycı (ASAM) ? Turkije
  29 – Neslihan Verda Akün ? Turkije
  30 – Prof. Dr. Israel Charny (Kudüs Hebrew Üniversitesi) ? Israël
  31 – Dr. F. Sevinç Göral (ASAM) ? Turkije
  32 – Habib Afram (Beyrut Süryani Metropoliti) ? Libanon, Suryani afkomst
  33 – Prof. Dr. Boghos Levon Zekiyan (Venedik Ermeni Akademisi) ? Italië/Venetië, Armeens
  34 – Emekli Büyükelçi Gündüz Aktan (ASAM Başkanı) ? Turkije
  35 – Emekli Büyükelçi Pulat Acar ? Turkije
  36 – Prof. Dr. Mehmet Ali Körpinar ? Turkije
  37 – Ibrahim Ethem Atnur ? Turkije, Armeense afkomst
  38 – Carol Roman (Romanyalı) ? Roemenie
  39 – Bertil Duner (Isveçli) ? Zweden
  40 – Prof. Dr. Aslan Terzioğlu (I.Ü. Tarihçi) ? Turkije
  41 – Prof. Dr. Nuri Bilgin (Ege Ü.) ? Turkije
  42 – Av. Kegam Karabetyan (Kastamonulu) ? Turkije, Armeense afkomst

  Waar zijn de conferentie in Armenie of Europa?

  Oh nee, die willen dat juist verbieden met wetsvoorstellen…. Dat is nu vrijheid van meningsuiting in Europa en Armenie (HYPOCRIET).

 52. 61

  Vrijheid in Turkije is veel meer dan wat men doet blijken in Europa:
  – De Armeense gemeenschap heeft alleen in Istanbul alleen al 30 scholen, 17 culturele en sociale verenigingen, twee dagbladen, de Jamanak en de Marmara, twee sportverenigingen, Shishly en Taksim, alsook vele gezondheidsinstellingen en talrijke religieuze stichtingen.
  Hoeveel Turkse instellingen heeft Armenie? Geen een…
  – Orhan Pamuk is door een individu aangeklaagd, niet de overheid. Maar in andere landen is dit niet mogelijk (wet tegen historici in Frankrijk, Zwitserland en wellicht in Nederland en Belgie).
  Dus ik weet niet over welk Turkije men het heeft, het zal toch niet hetzelfde Turkije zijn dat:
  – Armenie als eerst accepteerde als een land (na val sovyet in 1991),
  – 26 minderheden herbergt (volgens EU-rapport),
  – Armeniers sinds 1071 beschermt en geaccepteerd heeft (geruige de 14 Armeense Sadrazam’en, Paşa en Yeni Çeri=rechterhand Sultan en hoogste rangen in het leger),
  – de Armeense patriarch in 1453 heeft gesticht, alhoewel ze zelf moslims waren (door Fatih Sultan Mehmet red.),
  – tientallen ministers van Armeense komaf heeft gehad, (zelfs ministers van 1913 tot 1917 en van 1921 tot 1923)

 53. 62

  Armand
  Dat is nu precies het probleem van de Armeniers, ze hebben geen bronnen maar verhalen “ergens ver weg is er één Turk die het erkent, daarom is het waar.” Kan het nog vreemder?

  @@@@@@@@
  Artur
  Wat kan je toch makelijk komentaretjes maken zeg.Heel goed hoor.
  Dat is jou mening en mening van Turkse regering niet voor de rest in wereld.
  Anders kan je het muzeum van Armeense Genocide bezoeken dan krijg je bronen.
  Of in Amerika Holokost muzeum waar ze hebben ook bronen en fijten over Armeense genocide.

  Dus beter dat je eerst denkt dan zecht wat. Eigenlijk jij wist dat allemaal ook maar ga je toch dat alemaal wat je bovenop geschreven toch geschreven.

 54. 63

  Armand
  Misschien heeft de vader van je oma 15 Turken koelbloedig vermoordt en hebben enkele Turken wraak genomen. Ik keur het niet goed, maar baseer je op bronnen en niet op loze argumenten.

  @@@@@@@
  Artur
  Over wie bedoel je precis ?
  Volgens mijn jij ziet hier nu bovenop je eigen meningen te outen.

 55. 64

  armand
  Net zoals dat de daden van anderen geen excuus is voor je eigen daden, inderdaad accepteer het feit dat de Armeense opstanden voorgaand aan de relocatie het leven hebben gekost aan 523.000 vooral Turkse en Koerdische Osmaanse onderdanen.

  @@@@@@@@@@@@@@@@22
  Je makt met je argumenten en informatie tot de punt dat zit ik te denken of ben je wel tot de stand tot dat ik kan met je schrijven.
  boven heb je je eigen menig geschreven gebazeerd op Turkse zo genaamd . En wat je numt dat is geen fijt en daar bij dat kan je nergens vinden in het internationale historici, behalfe in het turkse.

  Eigelijk Turkse Regering en jij ook nu proberen met zon verzinsel verhallen water maken.
  Vind ik wel een normale reactie.
  Er zijn wijnig misdaders en landen die die erkenen hun misdaden. Dus ik vind wel normaal wat en heo je je out.

 56. 65

  Armand
  Die conferentie die afgelast werd in Turkije, werd trouwens met drie dagen vertraging alsnog gehouden.

  @@@@@@@@@@@@@
  Artur
  Dat het werd afgelast is al geen goede teken en dana wat is er ook geweest dat alemaal is al niet kan zo serius genomen worden omdat de Turkse minister van Justitie Cemil Cicek had kritische academici die mee zouden doen aan het debat, beschuldigd van verraad.
  Dus wat je ook heb dana geschreven over die intereseerd mijn eigelijk niet zo veel eerlijk gezegd want in zon land als Turkije zon outspraak kan levens gevarlijke toestanden verorzaken voor de mensen die wou eigelijk hun onderzoek ook bij leveren.
  Dus ARMAND DENK EERS WAT JE SCHRIJF JIJ ZIET HIER ZO OPVALLEND ALEEEN MAAR PROBEEREN NAAM VAN ARMENIERS TE VOULEN WAT NIET ZO GOED LUKT BIJ JOU. Want jij doet je best maar best doen dat is nog niet berijken van warheid.

 57. 66

  Armand
  Oh nee, die willen dat juist verbieden met wetsvoorstellen…. Dat is nu vrijheid van meningsuiting in Europa en Armenie (HYPOCRIET).

  De Turkse minister van Justitie Cemil Cicek had kritische academici die mee zouden doen aan het debat, beschuldigd van verraad.

  voor zon mensen als deze minister en zijn volgelingen dat wet zal wel heel goed in toepasing zijn.
  Denk maar aan als dat je wet nog niet er zijn nog steeds milioenen mensen en niet enkele die ontkenen Jodse Genocide.

  Ik heb toch die lijs van die

 58. 67

  Armand
  Vrijheid in Turkije is veel meer dan wat men doet blijken in Europa:
  – De Armeense gemeenschap heeft alleen in Istanbul alleen al 30 scholen, 17 culturele en sociale verenigingen, twee dagbladen, de Jamanak en de Marmara, twee sportverenigingen, Shishly en Taksim, alsook vele gezondheidsinstellingen en talrijke religieuze stichtingen.
  Hoeveel Turkse instellingen heeft Armenie? Geen een…

  @@@@@@@@@@@@@@@@
  Artur
  Ik wet niet of ik moet al je genoemde sijvers gelofen maar zal ik zegen dat hebben armeniers veel meer honderd keer meer in andere landen (Amerika, Canda, Frankrijk en zo vort) Dat sprekt niet over humanizme van Turkse Regering maar over Armeense volk die wil verder zich ontwiekelen.
  Dus dat alemaal wat je numt is niet iets bijzonders en dat bewijst niet dat Armeense Genocide is niet geweest. Over ministers en zo fort joden hadden ook hoge instanties berijkt in de Duitschland maar idereen weet wat is kana gebeurd. En nu ook wonen na de holocost joden in Duitschland aleen met een greotere verschil met vergelijken met armeniers in turkije. Vorbeld????? Armeense Patriarch was latste dagen in Turkije. En moest je kijken hoe hebben mensen hem daar verwelkomt ???? Wil je meer weten ga maar in gogle zoeken . maar mijn raad is lees behalfe turkse zo genamd>> ook van andere landen.

 59. 68

  Armand
  Dus ik weet niet over welk Turkije men het heeft, het zal toch niet hetzelfde Turkije zijn dat:
  – Armenie als eerst accepteerde als een land (na val sovyet in 1991),
  – 26 minderheden herbergt (volgens EU-rapport),
  – Armeniers sinds 1071 beschermt en geaccepteerd heeft (geruige de 14 Armeense Sadrazam’en, Paşa en Yeni Çeri=rechterhand Sultan en hoogste rangen in het leger),
  – de Armeense patriarch in 1453 heeft gesticht, alhoewel ze zelf moslims waren (door Fatih Sultan Mehmet red.),
  – tientallen ministers van Armeense komaf heeft gehad, (zelfs ministers van 1913 tot 1917 en van 1921 tot 1923)

  @@@@@@@@@@@@@@@@
  Artur
  Dat alemaal is geen bewijs dat Genocide is niet geplegd.
  Nog maal historicie fijt van Jooden voor holocost.

  Beter zwijgen dan iets wat niet klopt zeggen. Okee!!!!!!!!!

 60. 69

  61 ? Armand Sag
  27-06-06, om 10:09 Vrijheid in Turkije is veel meer dan wat men doet blijken in Europa:

  @@@@@@@@@@@@@@@
  Artur
  Eerst een vraag aan Armand hoe oud ben je als mag weten?
  Moet ik comentaar gefen op je fanatice patriotistishe mening of beter laten zo. Mensen kunen zelf begrijpen denk ik .
  Voor klijne mededeling van somigge punten
  Aleiten_ moslims met turkse afkoms(minderhijd in Turkijke, wel turkse mensen aleen met een andere geloof riecht lijn) Ze woren zelfs in Turkije tweede sort mens geaccepreerd.
  kan ik meer zeggen maar denk ik is al genoeg voor Armand. Beter dat hij proobeerd ook eigen menig bouwen gebazeerd op waare fijten en niet op Turkse Regering propogande maschine.

 61. 70

  En als dat kan je wel doen Armand dan kan je voor je land meer goede daden doen. Dan zal ik ook blij zijn want beter een gelukkige en eerlijke buur dan een ongelukkige en onerlijke.

 62. 71

  Hahaha, sorry maar je beschuldigt mij van “ontwijken” en niet vermelden van bronnen, maar alsjeblieft waar zijn jouw “onpartijdige” bronnen? Behalve “een turk in Duitsland” en “je oma”?

  Nogmaals je zegt dat mijn cijfers “vals” zijn, waar baseer je dat op? Op je oma? Of die ene Turke uit Duitsland? (voor het geval je het niet begrijpt, dat was sarcastisch bedoelt…)

  Dus jij wilt onafhankelijke bronnen? Jij je zin, met “de rest van de wereld is met ons”…

 63. 72

  De eerste 50 historici die het niet betitelen als een “genocide”, maar als een relocatie:

  List of real independent researchers/historians:
  1. Justin McCarthy (U.S.A.)
  2. Bernard Lewis (U.S.A.)
  3. Andrew Mango (British)
  4. Heath Lowry (British)
  5. Erich Feigl (Austria)
  6. Samuel Weems (U.S.A.)
  7. Erik Jan Zürcher (Dutch)
  8. İlber Ortaylı (Turkish)
  9. Prof. Shaw (U.S.A.)
  10. Türkkaya Ataöv (Turkish)
  11. Kamuran Gürün (Armenian/Turkish)
  12. Hrant Dink (Armenian/Turkish)
  13. Esat Uras (Armenian/Turkish)
  14. Levon Panos Dabağyan (Armenian/Turkish)
  15. Norman Itzkowitz (U.S.A./Jewish)
  16. Kallerya Bellova (Russian)
  17. Rolf Hosfeld (German)
  18. Stefano Trinchese (Italian)
  19. Jeffrey Lewis (British)
  20. Sinan Oktayoğlu (U.S.A./Turkish)
  21. C.F. Dixon-Johnson (U.S.A.)
  22. Peter Mansfield (British)
  23. David Nicolle (British)
  24. Bruce Fein (U.S.A.)
  25. Alfred Amatilo (Armenian/U.S.A.)
  26. E. Holdwater (U.S.A.)
  27. Norman Stone (U.S.A.)
  28. Vamık Volkan (U.S.A./Turkish)
  29. Barry Jacobs (U.S.A./Jewish)
  30. Hikari Egane (Japanese)
  31. Augusto Sinagra (Italian)
  32. Vera Costratini (Italian)
  33. Salahi Sonyel (British/Turkish)
  34. Sir Edward Green (British)
  35. Turaj Atabaki (Dutch/İranian-Azeri)
  36. Hans Theunissen (Dutch)
  37. Timur Eroğluer (Dutch/Turkish)
  38. Kadir Türkmen (Dutch/Turkish)
  39. Rene Bakker (Dutch)
  40. Luc Vervloet (Dutch)
  41. Antoon Gailly (Dutch)
  42. pastoor P. Reedijk (Dutch)
  43. Martijn van Bruinessen (Dutch)
  44. Israfil Memmedov (Azerbajan)
  45. Yusuf Halaçoğlu (Turkish)
  46. Yusuf Sarınay (Turkish)
  47. Hüsamettin Yıldırım (Turkish)
  48. Arnold Toynbee (British, was pro-Armenian at first)
  49. Mesrop II. Mutafyan (Armenian Patriarch/Turkish)
  50. Hatçadurian Hatçık Abedi (Armenian)

 64. 73

  Nog eens 69 historici die het niet eens is met het Armeense standpunt:

  No Genocide Agreement in The New York Times 19 may 1985
  1. RIFAAT ABOU-EL-HAJ, Professor of History, California State University at Long Beach
  2. RODERIC DAVISON, Professor of History, George Washington University
  3. SARAH MOMENT ATIS, Professor of Turkish Language & Literature, University of Wisconsin at Madison
  4. WALTER DENNY, Professor of Art History Associate & Near Eastern Studies, University of Massachusetts
  5. KARL BARBIR, Associate Professor of History, Siena College (New York)
  6. DR. ALAN DUBEN, Anthropologist, Researcher, New York City
  7. ILHAN BASGOZ, Director of the Turkish Studies Program at the Department of Ural-Altaic Studies, Indiana University
  8. ELLEN ERVIN, Research Assistant Professor of Turkish, New York University
  9. DANIEL G. BATES, Professor of Anthropology, Hunter College, City University of New York
  10. CAESAR FARAH, Professor of Islamic & Middle Eastern History, University of Minnesota
  11. ULKU BATES, Professor of Art History, Hunter College, City University of New York
  12. CARTER FINDLEY, Associate Professor of History, The Ohio State University
  13. GUSTAV BAYERLE, Professor of Uralic & Altaic Studies, Indiana University
  14. MICHAEL FINEFROCK, Professor of History, College of Charleston
  15. ANDREAS G. E. BODROGLIGETTI, Professor of Turkic & Iranian languages, University of California at Los Angeles
  16. ALAN FISHER, Professor of History, Michigan State University
  17. KATHLEEN BURRILL, Associate Professor of Turkish Studies, Columbia University
  18. CORNELL FLEISCHER, Assistant Professor of History, Washington University (Missouri)
  19. TIMOTHY CHILDS, Professorial Lecturer at SAIS, Johns Hopkins University
  20. PETER GOLDEN, Professor of History, Rutgers University, Newark
  21. SHAFIGA DAULET, Associate Professor of Political Science, University of Connecticut
  22. TOM GOODRICH, Professor of History, Indiana University of Pennsylvania
  23. JUSTIN McCARTHY, Associate Professor of History, University of Louisville
  24. ANDREW COULD, Ph.D. in Ottoman History, Flagstaff, Arizona
  25. JON MANDAVILLE, Professor of the History of the Middle East, Portland State University (Oregon)
  26. MICHAEL MEEKER, Professor of Anthropology, University of California at San Diego
  27. RHOADS MURPHEY, Assistant Professor of Middle Eastern Languages, Cultures & History, Columbia University
  28. THOMAS NAFF, Professor of History & Director, Middle East Research Institute University of Pennsylvania
  29. PIERRE OBERLING, Professor of History, Hunter College of the City University of New York
  30. WILLIAM OCHSENWALD, Associate Professor of History, Virginia Polytechnic Institute
  31. ROBERT OLSON, Associate Professor of History, University of Kentucky
  32. WILLIAM PEACHY, Assistant Professor of the Judaic, Near Eastern Languages & Literatures, The Ohio State University
  33. DONALD QUATAERT, Associate Professor of History, University of Houston
  34. HOWARD REED, Professor of History, University of Connecticut
  35. WILLIAM GRISWOLD, Professor of History, Colorado State University
  36. TIBOR HALASI-KUN, Professor Emeritus of Turkish Studies, Columbia University
  37. WILLIAM HICKMAN, Associate Professor of Turkish, University of California, Berkeley
  38. J. C. HUREWITZ, Professor of Government, Emeritus Former Director of the Middle East Institute (1971-1984), Columbia University
  39. JOHN HYMES, Professor of History, Glenville State College, West Virginia
  40. HALİL İNALCIK University Professor of Ottoman History, Member of the American Academy of Arts & Sciences, University of Chicago
  41. RALPH JAECKEL, Visiting Assistant Professor of Turkish, University of California at Los Angeles
  42. RONALD JENNINGS, Associate Professor of History & Asian Studies, University of Illinois
  43. JAMES KELLY, Associate Professor of Turkish, University of Utah
  44. KERİM KEY, Adjunct Professor, Southeastern University, Washington, D.C.
  45. DANKWART RUSTOW, Distinguished University Professor of Political Science, City University, Graduate School, New York
  46. ELAINE SMITH, Ph.D. in Turkish History, Retired Foreign Service Officer, Washington, D·C·
  47. STANFORD SHAW, Professor of History, University of California at Los Angeles
  48. EZEL KURAL SHAW, Associate Professor of History, California State University, Northridge
  49. METIN KUNT, Professor of Ottoman History, New York City
  50. FREDERICK LATIMER, Associate Professor of History Retired, University of Utah
  51. AVIGDOR LEVY, Professor of History, Brandeis University
  52. BERNARD LEWIS, Cleveland E. Dodge Professor of Near Eastern History, Princeton University
  53. DR. HEATH W. LOWRY, Institute of Turkish Studies Inc. , Washington, D.C.
  54. GRACE M. SMITH, Visiting Lecturer in Turkish, University of California at Berkeley
  55. JOHN MASSON SMITH, JR. , Professor of History, University of California at Berkeley
  56. DR. SVAT SOUCEK, Turcologist, New York City
  57. ROBERT STAAB, Assistant Director of the Middle East Center, University of Utah
  58. JUNE STARR, Associate Professor of Anthropology, SUNY Stony Brook
  59. JAMES STEWART-ROBINSON, Professor of Turkish Studies, University of Michigan
  60. DR. PHILIP STODDARD, Executive Director, Middle East Institute, Washington, D.C.
  61. FRANK TACHAU, Professor of Political Science, University of Illinois at Chicago
  62. METİN TAMKOÇ, Professor of International Law and Regulations, Texas Tech University
  63. DAVID THOMAS, Associate Professor of History, Rhode Island College
  64. MARGARET L. VENZKE, Assistant Professor of History, Dickinson College (Pennsylvania)
  65. WARREN S. WALKER, Home Professor of English & Director of the Archive of Turkish Oral Narrative, Texas Tech University
  66. DONALD WEBSTER, Professor of Turkish History, Retired
  67. WALTER WEIKER, Professor of Political Science, Rutgers University
  68. JOHN WOODS, Associate Professor of Middle Eastern History, University of Chicago
  69. MADELINE ZILFI, Associate Professor of History, University of Maryland

 65. 74

  En als je nog steeds vragen hebt, moet je misschien eens boeken lezen van deze 125 historici (voor zover je Nederlands of Engels kan lezen):

  SIGNATORIES OF THE DECLARATION MADE BY THE TURKISH ACADEMICIANS ON APRIL 23, 2001, ON THE TURKISH ARMENIAN PROBLEM
  1. Mehmet AÇA, Dr., College of Sciences and Literature, Balikesir University, Balikesir, Turkey
  2. Ahmet Hadi ADANALI, Assistant Professor, Divinity School, Ankara University, Ankara, Turkey
  3. Gülsen AKDOĞAN, Ph.D., Department of Instrumentation, Erciyes University, Kayseri, Turkey
  4. Yavuz AKPINAR, Assistant Professor, Department of Computer Education and Educational Technologies, Bogaziçi University, Istanbul, Turkey
  5. Tunç ALDEMİR, Professor, Nuclear Engineering, The Ohio State University, Columbus, Ohio
  6. Sefik Sanal ALKAN, Adjunct Professor, Department of Molecular Genetics and Microbiology, UMDNJ, Robert Wood Johnson Medical School, Piscataway, New Jersey
  7. Novruz ALLAHVERDİ, Professor and Head, Department of Electronics and Computer Education, Selçuk University, Konya, Turkey
  8. Cem ALPTEKİN, Professor and Dean, School of Education, Bogaziçi University, Istanbul, Turkey
  9. Hilal ALTINÖZ, M.D., Physician of Pulmonary Medicine and Critical Care, SSK Süreyyapasa Pulmonary and Cardiovascular Diseases Center, Istanbul, Turkey
  10. Cezmi AKDİŞ, M.D., Professor, Swiss Institute of Allergy and Asthma Research, Davos, Switzerland
  11. Mübeccel AKDİŞ, M.D., Ph.D., Swiss Institute of Allergy and Asthma Research, Davos, Switzerland
  12. Halil AKKANAT, Dr., College of Law, Istanbul University, Istanbul, Turkey
  13. Sener AKYOL, Professor, College of Law, Istanbul University, Istanbul, Turkey
  14. Mushfiq ALESKERLİ, Researcher, Literature, Baku State University, Baku, Azerbaijan
  15. Elmeddin ALİBEYZADE, Doctor, Academy of Sciences of Azerbaijan, Baku, Azerbaijan
  16. Ethem ALPAYDIN , Associate Professor of Computer Engineering, Bogaziçi University, Istanbul, Turkey
  17. Cevdet Emre ALPER, Associate Professor, Department of Economics, Bogaziçi University, Istanbul, Turkey
  18. Kadir Murat ALTINTAS, Ph.D. , Vocational School , Çankaya University, Ankara, Turkey
  19. Musa H. ASYALI, Associate Professor, Department of Electrical and Electronics Engineering, Ege University, Izmir, Turkey
  20. O. Yavuz ATAMAN , Professor, Department of Chemistry, Middle East Technical University, Ankara, Turkey

 66. 75

  21. Mehmet ATLAR, Dr., Senior Lecturer and Director of Cavitation Tunnel, Department of Marine Technology, University of Newcastle upon Tyne, United Kingdom
  22. Ali AYATA, Associate Professor of Pediatrics, Medical College, S. Demirel University, Isparta, Turkey
  23. Kemal AYDIN, Assistant Professor of Mathematics, Selçuk University at Alaaddin Keykubad, Konya, Turkey
  24. Osman BALCI, Professor, Department of Computer Science, Virginia Tech, Blacksburg, Virginia
  25. Nuri BAŞOĞLU, Assistant Professor, Department of Management and Information Systems, Bogaziçi University, Istanbul, Turkey
  26. Coskun BAYRAK, Associate Professor, Computer Science Department , University of Arkansas at Little Rock, Little Rock, Arkansas
  27. Sema BAYRAKTAR, Ph.D., Research Scientist, College of Business, Karaelmas University, Zonguldak, Turkey
  28. Uğur BAYSAL, Assistant Professor, Department of Electrical and Electronics Engineering, Hacettepe University, Ankara, Turkey
  29. Hikmet BASMAK, Associate Professor, Medical College, Osmangazi University, Eskisehir, Turkey
  30. Sevda BEKMAN, Prof essor, College of Education, Bogaziçi University, Istanbul, Turkey
  31. Güzin Binatli BULAK, Dr. , Department of Turkish Language, Middle East Technical University, Ankara, Turkey
  32. Kaya BÜYÜKATAMAN, Dr., Adjunct Lecturer; President, Turkish Forum, East Hartford, Connecticut
  33. Salih CENGİZ, Professor of Biochemical Toxicology, Institute of Forensic Sciences, Istanbul University, Istanbul, Turkey
  34. Mehmet ÇAMURDAN, Professor, Department of Chemical Engineering, Bogaziçi University, Turkey
  35. Gürbüz ÇELEBİ, Professor, Department of Biophysics, Medical School, Ege University, Izmir, Turkey
  36. Enis ÇETİN, Professor, Department of Electrical and Electronics Engineering, Bilkent University, Ankara, Turkey
  37. Fevzi DALDAL, Professor, Department of Biology, University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania
  38. Yaşar DEMİREL, Associate Professor of Chemical Engineering, King Fahd University of Petroleum and Minerals , Dhahran, Saudi Arabia
  39. Melek DEMİRHAN, Associate Professor, Department of Systems Engineering, Yeditepe University, Istanbul, Turkey
  40. A.Eren DOĞAN, Research Scientist, Department of Economics, Social Sciences Institute, Ankara University, Ankara, Turkey

 67. 76

  41. Zekiye DOĞAN, Instructor, Department of Computer and Instructional Technologies, Anadolu University, Eskisehir, Turkey
  42. Fatih DOĞAN, Magister Legum (LL.M-Freiburg) , International Trade Law, Albert-Ludwigs-Universitaet-Freiburg, Germany
  43. M. Kerem DOKSAT, Professor of Psychiatry, Cerrahpasa Medical School, Istanbul University, Istanbul, Turkey
  44. Yener S. EROZAN, Professor, Department of Pathology, School of Medicine, Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland
  45. Tuba Turan ERTAŞ, Adjunct Professor, Civil and Environmental Engineering, San Diego State University, San Diego, California
  46. Duygu ERTEN, Adjunct Professor, Department of Civil and Environmental Engineering , University of Southern California, Los Angeles, California
  47. Ferhan ESEN, Assistant Professor, Department of Biophysics, Medical College, Osmangazi University, Eskisehir, Turkey
  48. Hamza ESEN, Professor, Department of Biophysics, Medical College, Osmangazi University, Eskişehir, Turkey
  49. Ismail İlkin ESEN, Professor of Civil Engineering, College of Engineering and Petroleum, Kuwait University, Kuwait
  50. Süleyman GÖKOĞLU, Ph.D., Senior Research Scientist , NASA Glenn Research Center, Cleveland, Ohio
  51. Nihat Bülent GÜLTEKİN, Associate Professor of Finance, Finance Department, The Wharton School, University of Pennsylvania, Philadelphia, Pennsylvania
  52. Harun GÜNGÖR, Professor, College of Theology, Erciyes University, Kayseri, Turkey
  53. Turgut M. GÜR, Ph.D., Technical Director, Geballe Laboratory for Advanced Materials , Stanford University, Palo Alto, California
  54. Azmi GÜRAN, Professor Emeritus of Electrical Engineering, University of Pennsylvania, Philadelphia; Baden, Switzerland
  55. Melike Baykal GÜRSOY, Associate Professor, Industrial Engineering, Rutgers-The State University of New Jersey, Piscataway, New Jersey
  56. Olgun GÜVEN, Professor, Department of Chemistry, Hacettepe University, Ankara, Turkey
  57. Ziya B. GÜVENÇ, Associate Professor, Associate Dean, Department of Computer Engineering, Çankaya University, Ankara, Turkey
  58. Ibrahim H. GÜZELBEY, Associate Professor and Head of Mechanics Division, Department of Mechanical Engineering, University of Gaziantep; also Director of Gaziantep Vocational School of Higher Education, Gaziantep, Turkey
  59. Azer H. HASRET, Researcher, Turkish Mythology, Academy of Sciences of Azerbaijan, Baku, Azerbaijan
  60. Ilhan HELVACI, Assistant Professor, College of Law, Istanbul University, Istanbul, Turkey

 68. 77

  61. Ayla İMRE, Adjunct Professor Emeritus of Mathematics, University of Colorado at Denver, Denver, Colorado
  62. İhsan İNAN, M.D., Surgeon, Department of Digestive Surgery, Geneva University Hospital, Geneva, Switzerland
  63. Ümran S. İNAN, Professor of Electrical Engineering; Director, Space, Telecommunications and Radioscience (STAR) Laboratory, Stanford University, Stanford, Palo Alto, California
  64. Ayhan ISTANBULLU, Research Scientist, College of Technical Education, Dumlupinar University, Simav, Turkey
  65. Ahmet KARAGÖZOĞLU, Assistant Professor, Department of Finance, Hofstra University, Hempstead, New York
  66. Beyhan KARAHAN, Associate Professor, School of Architecture and Design, New York Institute of Technology, New York City
  67. Bekir KARLIK , Associate Professor, International Computing Institute, Ege University, Izmir, Turkey
  68. Can Ömer KALAYCI M.D. , Visiting Scientist, Brigham and Women’s Hospital, Pulmonary Critical Care Division, Harvard University, Boston, Massachusetts
  69. Melih KARAKUZU, Assistant Professor, College of Education, Atatürk University, Erzurum, Turkey
  70. Mustafa KESKİN, Professor, Department of Physics, Erciyes University, Kayseri, Turkey

 69. 78

  Armand Sag

  heeft geen zin hoor….
  waarom wil je nie toegeven!!!
  Jij weet zelf ook dat armeense genocide een waar verhaal is maar je wilt het niet toegeven natuurlijk je wilt je eigen land beschermen..
  Maar zo werkt niet!!!!
  op een dag moet het gewoon !!!
  en geloof mij het is al bij erkent…;)

 70. 79

  Hahahaha, je gelooft 50+69+125 historici niet maar wie dan wel? Die bekende oma weer?

  Aan de andere kant: probeer jij je land ook niet te beschermen? Door het tot op het eind te beschermen? Al die historici zijn het met mij eens vriend, alsmede de “wereld”.

  Er zijn maar 12 landen die het erkennen vriend.

 71. 80

  71. Serpil KISLALIOGLU
  72. Cihat KÜÇÜKHÜSEYİN, Professor, Department of Pharmacology, Cerrahpasa College of Medicine, University of Istanbul,Turkey
  73. Ali R. KÖYMEN, Professor of Physics, The University of Texas at Arlington, Arlington, Texas
  74. Oya LEVENDOĞLU-TUĞAL, Associate Professor of Clinical Pediatrics, New York Medical College, Valhalla, New York
  75. Tülin MANGİR, Professor, Computer and Network Engineering and Technology, California State University, Long Beach, California
  76. O. NALCIOĞLU, Director, Health Sciences Research Imaging Center; Vice Chairman of Research, Department of Radiological Sciences; Professor of Medicine, Departments of Electrical and Computer Engineering, and Physics, University of California, Irvine, California
  77. Aysen Gürcan NAMLU, Assistant Professor, Computer Education and Instructional Technologies Department, Anadolu University, Eskisehir, Turkey
  78. Ömer Faruk NOYAN, Assistant Professor of Geology, College of Engineering, Celal Bayar University, Manisa, Turkey
  79. Yıdırım OMURTAĞ, Founding Dean, School of Engineering, Mathematics and Science, Robert Morris College, Moon Township, Pennsylavania
  80. Ercan ÖNGÖR, Professor and Head of Retinal Diseases, Çapa Medical College, Istanbul University, Istanbul, Turkey
  81. Hayrani ÖZ, Professor, Department of Aerospace Engineering and Aviation, The Ohio State University, Columbus, Ohio
  82. Hitay ÖZBAY, Associate Professor, Department of Electrical Engineering, The Ohio State University, Columbus, Ohio
  83. Faruk ÖZCAN, Professor, Department of Urology, Medical School, Istanbul University, Istanbul, Turkey
  84. Erdal ÖZKAN, Professor, College of Agriculture, Food Sciences and Environmental Engineering, The Ohio State University, Columbus, Ohio
  85. Erdal ÖZKAN, Associate Professor, Petroleum Engineering Department, Colorado School of Mines, Golden, Colorado
  86. Resat ÖZKAN, Professor Emeritus, Department of Naval and Ocean Engineering, Istanbul Technical University, Istanbul, Turkey
  87. Ümit ÖZKAN, Professor and Associate Dean, College of Engineering, The Ohio State University, Columbus, Ohio
  88. Talat ÖZPOZAN, Associate Professor, Department of Chemistry, Erciyes University, Kayseri, Turkey
  89. Tunç Koray PALAZOĞLU, Ph.D., Department of Food Science, North Carolina State University, Raleigh, North Carolina
  90. Recai PEÇEN, Assistant Professor and Program Coordinator, Electro-Mechanical Systems, College of Natural Sciences, The University of Northern Iowa, Cedar Falls, Iowa
  91. Dogan PERİNÇEK, Associate Professor, Department of Earth and Environmental Sciences, Kuwait University, Kuwait
  92. Manaf SABABİ, Ph.D. , Research Scientist, Discovery DMPK , Astrazeneca AB, Lund, Sweden
  93. Ayse SAKTANBER, Associate Professor, Department of Sociology, Middle East Technical University, Ankara, Turkey
  94. Hasan SEVİM, Associate Dean and Professor, College of Engineering , Southern Illinois University, Carbondale, Illinois
  95. Sahin A. SIRMALI, Professor of Embryology, Medical College, Uludag University, Bursa, Turkey
  96. Selçuk SOMER, Professor, Department of Mechanical Engineering , Yildiz Technical University, Istanbul, Turkey
  97. Aydin K. SUNOL, Professor, Department of Chemical Engineering, University of South Florida Tampa, Florida
  98. Ferat Sahin, Assistant Professor, Electrical Engineering Department, Rochester Institute of Technology, Rochester, New York
  99. Nurettin ŞİMŞEK, Assistant Professor, Department of Computer Education and Instructional Technologies, Ankara University, Ankara, Turkey
  100. Sibel TANBERK, Associate Professor, College of Business, Bogaziçi University,
  Istanbul, Turkey
  101. Ercüment TARCAN, M. D., Head of 1st General Surgery Division, Atatürk
  Educational and Research Hospital, Izmir, Turkey
  102. Ömer TARIM, Professor and Director of Pediatric Endocrinology, College of
  Medicine, Uludag University, Bursa, Turkey
  103. Mehmet Aziz TAYFUN, Professor of Coastal and Ocean Engineering, College of
  Engineering and Petroleum, Kuwait University, Kuwait
  104. Tarik TİHAN, Assistant Professor, Johns Hopkins School of Medicine, The
  Johns Hopkins University, Baltimore, Maryland
  105. Mehmet TOMANBAY, Professor, Department of Economics, Gazi University,
  Ankara, Turkey
  106. Cevat TOSUN, Fulbright Scholar and Visiting Professor, School of Health,
  Physical Education and Leisure Services, The University of Northern Iowa; also, Associate Professor and Director of School of Tourism and Hotel Management, Mustafa Kemal University, Iskenderun, Hatay, Turkey.
  107. Murat TUNÇ, Assistant Professor, Düzce Medical School, Abant Izzet Baysal
  University, Bolu, Turkey
  108. Aydın S. TUNÇBİLEK, Associate Professor, Department of Biology, Erciyes
  University, Kayseri, Turkey
  109. Aslıhan TURHAN, Postdoctoral Fellow, Hematology, Mount Sinai School of
  Medicine, New York
  110. Emin G. TÜRKER, Dean, Engineering and Technology, Lakeland Community
  College, Kirtland, Ohio
  111. Fuat Ulus, M.D., Former Field Associate Professor, Medical School, Department
  of Psychiatry (1978-83), University of South Dakota
  112. Ömer USTA, Professor, Department of Electrical Engineering, Istanbul
  Technical University, Istanbul, Turkey
  113. Cem ÜNSAL, Project Scientist, Institute for Complex Engineered Systems,
  Carnegie Mellon University, Pittsburgh, Pennsylvania
  114. Bahri ÜSTÜNSÖZ, Associate Professor, Department of Radiology, Health
  Sciences Center, Louisiana State University, New Orleans, Louisiana
  115. Hüseyin VURAL, Professor, Department of Mechanical Engineering, Middle
  East Technical University, Ankara, Turkey
  116. Yavuz YAMAN, Professor, Department of Aeronautical Engineering, Middle
  East Technical University, Ankara
  117. Tuncel M. YEGÜLALP, Professor of Mining, Henry Krumb School of Mines,
  Columbia University, New York
  118. Müfit Cemal YENEN, Assistant Professor of Gynecology and Obstetrics, GATA
  School of Medicine, Ankara, Turkey
  119. Hopital Edouard HERRİOT, Departement de Gynecologie, Lyon, France
  120. Metin YERSEL, Professor of Physics, Department of Natural Sciences, Lyndon
  State College, Lyndonville, Vermont
  121. Hasan YETİM, Associate Professor, Department of Food Sciences and
  Engineering, Atatürk University, Erzurum, Turkey
  122. Okan YILANKAYA, Assistant Professor, Department of Economics, The
  University of British Columbia, Canada
  123. Bayram YILMAZ, Research Assistant Professor, Department of Environmental
  Health and Toxicology, State University of New York at Albany, Rensselaer, New York
  124. Uğur YÜCELT, Associate Professor, Department of Marketing, School of
  Business Administration, Penn State-Harrisburg, Middletown, Pennsylvania
  125. Emrehan ZEYBEKOĞLU, Assistant Professor, The School of Foreign
  Languages, Boğaziçi University, Istanbul, Turkey

 72. 83

  De hele wereld? Oh, je bedoelt deze 12 landen: Argentinië, Uruguay, Rusland, Canada, Griekenland (goh, verrassend), Zwitserland, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Grieks-Cyprus (goh, nog een verrassing) en het Vaticaan (de Paus staat toch al bekend om zijn ?goede? relaties met het İslamitische Oosten).

  Terwijl deze landen het allemaal niet accepteren:
  Abchazië
  Afghanistan
  Albanië
  Algerije
  Andorra
  Angola
  Antigua en Barbuda
  Australië
  Azerbeidzjan
  Bahama’s
  Bahrein
  Bangladesh
  Barbados
  Belize
  Benin
  Bhutan
  Bolivia
  Bosnië en Herzegovina
  Botswana
  Brazilië
  Brunei
  Bulgarije
  Burkina Faso
  Burundi
  Cambodja
  Centraal-Afrikaanse Republiek
  Chili
  China
  Colombia
  Comoren
  Congo-Brazzaville
  Congo-Kinshasa
  Costa Rica
  Cuba
  Cyprus (KKTC)
  Denemarken
  Djibouti
  Dominica
  Dominicaanse Republiek
  Duitsland
  Ecuador
  Egypte
  El Salvador
  Equatoriaal-Guinea
  Eritrea
  Estland
  Ethiopië
  Fiji
  Filipijnen
  Finland
  Gabon
  Gambia
  Georgië
  Ghana
  Grenada
  Guatemala
  Guinee
  Guinee-Bissau
  Guyana
  Haïti
  Honduras
  Hongarije
  Ierland
  IJsland
  India
  Indonesië
  Irak
  Iran
  Israël
  Ivoorkust
  Jamaica
  Japan
  Jemen
  Jordanië
  Kaapverdië
  Kameroen
  Kazachstan
  Kenia
  Kirgizië
  Kiribati
  Koeweit
  Kroatië
  Laos
  Lesotho
  Letland
  Libanon
  Liberia
  Libië
  Liechtenstein
  Litouwen
  Luxemburg
  Macedonië
  Madagaskar
  Malawi
  Maldiven
  Maleisië
  Mali
  Malta
  Marokko
  Marshalleilanden
  Mauritanië
  Mauritius
  Mexico
  Micronesia
  Moldavië
  Monaco
  Mongolië
  Mozambique
  Myanmar
  Namibië
  Nauru
  Nepal
  Nicaragua
  Nieuw-Zeeland
  Niger
  Nigeria
  Noord-Korea
  Oeganda
  Oekraïne
  Oezbekistan
  Oman
  Oost-Timor
  Oostenrijk
  Pakistan
  Palau
  Palestina
  Panama
  Papoea-Nieuw-Guinea
  Paraguay
  Peru
  Polen
  Portugal
  Qatar
  Roemenië
  Rwanda
  Westelijke Sahara
  Saint Kitts en Nevis
  Saint Lucia
  Saint Vincent en de Grenadines
  Salomonseilanden
  Samoa
  San Marino
  Saoedi-Arabië
  Sao Tomé en Principe
  Senegal
  Servië en Montenegro
  Seychellen
  Sierra Leone
  Singapore
  Slovenië
  Slowakije
  Somalië
  Somaliland
  Spanje
  Sri Lanka
  Soedan
  Suriname
  Swaziland
  Syrië
  Tadzjikistan
  Taiwan
  Tanzania
  Thailand
  Togo
  Tonga
  Transnistrië
  Trinidad en Tobago
  Tsjaad
  Tsjechië
  Tunesië
  Turkije
  Turkmenistan
  Tuvalu
  Vanuatu
  Venezuela
  Verenigde Arabische Emiraten
  Verenigd Koninkrijk
  Verenigde Staten
  Vietnam
  Wit-Rusland
  Zambia
  Zimbabwe
  Zuid-Afrika
  Zuid-Korea
  Zuid-Ossetië
  Zweden

 73. 84

  Simpel voorbeeld:
  Als ik een jongen wegduw waarna hij valt, nadat hij mijn familie bedreigd heeft, dan zie je een bult op zijn hoofd. Als die jongen mij vervolgens aanklaagt en hij laat zijn hoofd zien met de bult, dan zegt de rechter dat ik hem inderdaad mishandeld heb. Hij ziet tenslotte sporen van geweld tegen de jongen. Maar als ik daarna onthul dat die jongen al maanden de buurt terroriseert en mijn familie herhaaldelijk heeft bedreigd dan verandert de zaak. Ook als ik vervolgens vertel dat de jongen die dag met een pistool in zijn hand richting mij liep. Dan is het zelfverdediging…

  Net als de Armeense Kwestie; Armeense groepen terroriseerden de buurt en slachtten Turken en Koerden af. Turken reloceerden ze, waarbij enkele stierven. Aan de andere kant waren daarvoor al 523.000 Osmanen gesneuveld door toedoen van de Armeense groeperingen. Is het dan geen zelfverdediging? Elke rechter zou je gelijk geven, wat de rechters van 1921 in Malta ook gedaan hebben.

 74. 85

  @Armand,83: dit is een doublure, hier hebben we het al eerder over gehad. Deze landen zeggen niet dat het GEEN genocide was, ze zeggen simpelweg NIKS.

 75. 86

  @Armand, 84: Zou je nog eens de link naar die Malta processen en die van de Osmaanse archieven kunnen herhalen? Excuus maar ik heb echt gezocht in de berichten, maar het is een beetje lastig aan het worden dingen terug te vinden…

 76. 87

  @Armand, 73: hier hebben we het OOK al eens over gehad. En ik kwam als reactie met een later artikel dat weer zei dat dat krantenartikel uit ’84 weer ontkrachtte, dus…

 77. 89

  Juist omdat hij vier jaar is, heeft hij alleen maar en duw gekregen…

  Nou TT; sommige landen hebben een wetsvoorstel afgewezen dus die zeggen wel degelijk “iets”, namelijk dat ze twijfelen. Dan heb ik het over GB, VS, Israel, Polen, Roemenie, Duitsland.

  http://www.devletarsivleri.gov.tr/yayin/osmanli/Armenians_inottoman/ottoman_armenian.htm
  Lees vooral deze Osmaanse documenten:
  – “Katholieke Armeniers zijn niet in opstand gekomen en mogen blijven” (bevel 76)
  – “Behandeling Armeense kinderen en vrouwen” (bevel 225/226)
  – “Ook İslamitische Armeniers die in opstand zijn gekomen moeten gereloceerd worden” (bevel 72)
  – “Zieke Armeniers mogen blijven” (bevel 104)
  – “Voedsel voor de Armeniers” (bevel 173/145/256)

  De 1919 İstanbul-processen waar enkele Turken werden veroordeeld voor “wreedheden tegen burgers” (vooral Armeense red.) moet niet vergeten worden. Om Spuyt’s vergelijking met de Holocaust door te trekken: zie je Hitler enkele SS-ers al de doodstraf geven voor “wreedheden tegen de Joden”? Dit geeft al aan dat Turkije de ambtenaren en officieren die schuldig waren uit zichzelf strafte, tijdens de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) notabene om met een schone bladzijde te beginnen. De Engelse processen staan hieronder, 1921 Malta-processen:
  http://www.tallarmeniantale.com/malta-details.htm
  Alle betrokken Turken werden vrijgesproken red. Behalve de ongeveer 1000 die al veroordeeld waren door Turkije zelf.

  TT als je goed kijkt op mijn bericht in box 74 zul je zien dat het om een nieuw bericht gaat, namelijk van 23 april 2001. Dus na de eerdere twee.

 78. 90

  Precies, maar dat is dus niet die lange lijst van landen die je eerder gaf. Het is misleidend om te zeggen dat de landen in de lijst het afwijzen, want ze zeggen er simpelweg niks over.

  Ik had het over de herhaling in reactie 73, waarop ik geen antwoord heb gehad (de latere brief waarin werd duidelijk gemaakt dat de ondertekenaars de Armeense “Kwestie” erkennen, i.e. zeggen dat er sprake was van genocide of minstens deportatie/relocatie).

  Is onderstaande trouwens een verslag van de recente conferentie in Istanbul?
  http://www.genocidewatch.org/TurkeyConferenceOnOttomanArmeniansContinuesInIstanbulSept05.htm
  Zou goed nieuws zijn als die doorgang heeft gevonden!

  De website met verslag van de Malta Processen lijkt van Turkse oorsprong en het introductie artikel doet gelijk al wat, ehm, partijdig aan. Hebben de engelsen of een internationale organisatie hetzelfde materiaal ook online staan? Ik zeg niet dat de site niet klopt, maar hij komt wat onbetrouwbaar over.

 79. 91

  Vraag aan de ontkenners:

  Ik zou willen weten wat er gebeurde met alle Armeniers als er niets gebeurde met het volk? Hele Armeense dorpen zijn totaal leeg van Armeniers, toch vreemd.

  Maanmannetjes hebben ze meegenomen?

 80. 94

  De armenen vonden ons zo aardig, dat ze ons een enkeltje gaven. Geen enkel armeen heeft het over de daden die zij gepleegd hebben. Vreemd dat armenen niets over hun daden vertellen. Hoeveel doden hebben de armenen op hun naam? Misschien waren het maanmannetjes die de turken en koerden een enkeltje gaven

 81. 95

  De Turken hebben vele landen veroverd en dus weten we als feit dat ze dus graag meer land en meer macht wilde. Wie in hun weg stond zal zeker niet netjes gevraagd zijn te vertrekken.

  Waarom geloof ik wel de Armenen? Omdat als je in Turkije over de Armeense zaak wilt praten je vrij snel een gevangenis ziet en dat is voor mij een feit dat ze niet over iets willen praten omdat er waarheid in zit.
  Geen een volk gaat weg uit eigen dorp of land vrijwillig en dus gingen ze of onder zware druk weg met ‘hulp’ van de turken.

  Als je bewijzen hebt zodat je de Armeense bewijzen zou kunnen ontzenuwen ga je die in het openbaar aan om je naam te klaren.

  De Armenen zullen ook wel geen schoonheidsprijs krijgen, maar welk volk is schoon van moord en fouten?

 82. 96

  Je redenatie klopt niet, de Armenen hebben al langer op Turks grondgebied geleefd. Ze werden niet weggestuurd, maar overheerst door te Turken. De genocide/relocatie vond pas plaats toen ze in opstand kwamen.

 83. 97

  Zijn daar bewijzen voor? En waarom kwamen ze in opstand? Armenen zijn christenen en sinds begin deze eeuw waren christenen niet aan kruistochten en oorlogen bezig tegen andere, vooral niet in Moslimlanden waar ze stevig onder de duim werden gehouden.(en nog)

  Ik vind het ook vreemd dat christenen een moslimland geloven boven eigen gelovigen. vooral als we weten hoe de otmanen waren in die tijd. Uit op macht en onderwerping.

  Wat zou de reden zijn om te liegen en hoe krijg je zoveel mensen op zo’n overtuigende manier aan het liegen? Mijn haren gaan omhoog als mensen de holocaust ontkennen en dus moet ik wel hele goede bewijzen zien om te twijfelen aan de ooggetuigen die na een aantal films die ik zag overtuigend op mij overkwamen.

  Het lijkt mij een totale tijdsverspilling jaren van je leven te vergooien aan het liegen en bedriegen van de wereld. En met welk doel?

 84. 98

  “Zijn daar bewijzen voor?”

  Ja. Kijk in eerdere reacties in beide topics. Zoek zelf es. Kom anders met tegenbewijzen.

  “Ik vind het ook vreemd dat christenen een moslimland geloven boven eigen gelovigen. vooral als we weten hoe de otmanen waren in die tijd. Uit op macht en onderwerping.”

  Een behoorlijk discriminerende opmerking, die maar es hard moet maken of je mond houden. Onder alle religies vind je goede mensen en slechte mensen. Ik baseer me meestal op feiten als ik een mening geef, niet op de religie van degene die iets verkondigd. Je klinkt als zo’n enge born again christian.

  Bovendien is elk volk altijd uit geweest op overwinning en onderwerpen, ken je je Nederlandse geschiedenis nog een beetje? Enige verschil dat je kunt maken is hoe tolerant ze waren t.o.v. de overwonnen volkeren. In dat opzicht waren de Ottomanen denk ik nog relatief ok.

  Merk op dat veel van onze discussie erom gaat HOEVEEL mensen er precies gestorven zijn en WAAROM. Er zijn hier weinig totale ontkenners te vinden.

 85. 99

  Think Tank
  04-07-06, om 15:42 Je redenatie klopt niet, de Armenen hebben al langer op Turks grondgebied geleefd. Ze werden niet weggestuurd, maar overheerst door te Turken. De genocide/relocatie vond pas plaats toen ze in opstand kwamen.

  waarom klopt dat niet?
  je hebt wel gelijk dat … de Armenen hebben al langer op Turks grondgebied geleefd … maar ze mochten niet eens armeens praten ze mochten niks..
  weet jij hoeveel armenen zijn gevlucht in die tijden naar america naar frankrijk overal zelf naar nederland nou zeg maar de hele wereld bijna.
  wie wilt nou van zijn eigen land weg niemand tog iedreen wilt zijn moeder taal praten in zijn eigen land.
  klot wij armenen hebben veel dingen mee gemakt heel veel maar we bestaan nog steeds!!!
  bij mij op het straat woonde een oude oma .. maar ze is vorge jaar overleden… als 24 april kwam moest ze altijd huilen en huilen ze had iedreen kwijt gerakt in die tijden moeder vader broetjes iedreen hoe kunnen mensen in dat niet gelooven.. waarom moeten wij liegen wat verdiennen we der mee niks!!!
  en ik geloof dat op een dag komt de waarheid uit en iedereen zult zien dat wij niet liegen hoe ze noemen ZOGENAMDE ARMEENSE GENOCIDE .. hoe kunnen jullie in jullie hoofd helen om dat te zegen schaam eens man :S

 86. 100

  Verklaring van het 24 april comité van de Federatie van Armeense Organisaties in Nederland

  Den Haag 1 juni 2006 ? De volgende verklaring is gedaan door Mr. Inge Drost namens het 24 april comité van de Federatie van Armeense Organisaties Nederland (FAON) tijdens de persconferentie op 1 juni 2006, waarij Tweede Kamerlid mw. Huizinga-Heringa een initiatief wetsvoorstel van de ChristenUnie heeft ingediend, waarin ontkenning van genocide en van andere misdaden tegen de menselijkheid expliciet strafbaar wordt gesteld. De Armeense genocide wordt met name genoemd onder de volkerenmoorden die het wetsvoorstel bedoelt; dit staat in de memorie van toelichting bij het wetsvoorstel, die de ChristenUnie heeft opgesteld in samenwerking met het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI), het 24 april Comité van FAON en het Landelijk Bureau Racismebestrijding (LBR).

 87. 101

  . Ontkenning van een genocide wordt soms “tweede genocide”genoemd. Ook zegt men wel, dat een genocide die niet erkend is (en ook niet bestraft) nog steeds voortduurt. De Armeense genocide is misschien wel het vaakst, het felst en in elk geval het langst (91 jaar) ontkend, verdraaid, gebagatelliseerd. Nog steeds, ook recent vindt op vele manieren ontkenning plaats, in kranten, op internet op TV en radio.

 88. 102

  Ik moet met bewijzen komen? Laten de Turken dat maar doen! Ik schuif niets onder het kleed. Ik discrimineer niet meer of minder dan moslims doen.Het is simpel observeren en goed kijken 1+1 = 2

  Heb nog nooit moslims voor christenen zien opkomen, dus ik zou het nobel vinden als christenen eens aan hun eigen kant gaan staan of opkomen ipv uit economisch belang(toetreden van Turkije) de andere kant opkijken.

  Mijn mond houden? Sorry, was nooit een ja-knikker en ga niet meedoen met bang zijn om te zeggen wat ik denk. Aan die mode doe ik niet mee.

  Ik geloof in god ja, labels doe ik niet aan, maar wat is er eng aan een “born again christian”
  Discrimineer je nu zelf niet?

  Ja, ik ken onze ‘Prachtige’ Nederlandse geschiedenis. Zeker niet iets om trots op te zijn, maar we leerde er wel iets van, nog niet alles , maar we ontkennen de slavernij niet en alle andere shit en dat is het verschil. Een volk kan niet groeien als het niet kan toegeven en leren van zijn verleden.

  En ja, ik wil graag weten WAAROM mensen iets doen, vooral omdat ikzelf geen mier kan doodtrappen niet kan begrijpen hoe andere het wel kunnen in koele bloede.

  Als ik een film ziet van een onschuldige man die zijn keel doorgesneden wordt dan snap ik die mensen niet. Ik wil HEEL graag weten wat er in die hersens gebeurt dat ze zo iets kunnen doen.

 89. 103

  “Ik discrimineer niet meer of minder dan moslims doen”.

  Je stapelt belediging op belediging. Wie zei er nou ooit iets over de andere wang toekeren?

  En ik discrimineer zeker tegen welk godsdienstig clubje met superioriteitsgevoelens. Daar lijken voornoemde born agains wel bij te horen lijkt mij. Maar je mag mijn beeld met liefde corrigeren.

  Over het WAAROM kun je lang nadenken maar een bevredigend antwoord komt er toch niet uit. Het beste antwoord is wellicht: de mens is niet veel ethischer dan de eerste de beste diersoort.

 90. 104

  @103

  De andere wang toekeren? Deden we dat al niet tig jaar? Proberen we al niet jaren te begrijpen en te lijmen?

  Ik heb helaas geen wang meer over ;)
  Misschien moet de andere kant eens een wang vrijmaken.

 91. 105

  En sinds wanneer kun je als goed christen zelf uitmaken welke delen van het NT je wel of geen zin hebt om op te volgen?

  En over die andere wang heb ik al eerder gesproken. Eentje moet er de wijste zijn. Jij geeft geen andere oplossing.

 92. 106

  Pussy, las je reactie. niet persoonlijk worden dan laat je zien dat iemand blijkbaar een goede snaar raakt en dus gelijk heeft.

  Je mag geloven dat ik Armeens ben, geen problemen mee, ik ben Armeen, christen, jood en moslim. in welke volgorde zeg ik niet ;)

  @105

  Ik kies niet bepaalde delen uit het NT, ik kies totaal geen delen.
  ik kies voor de hele simpele 10 geboden waar iedereen zich aan kan houden, gelovig of niet.

 93. 107

  @Linda: dat is een ontwijkende reactie, want de 10 geboden zeggen simpelweg: gij zult niet doden. Het zegt niks over: gij mag anderen wel doden als zij u doden. Het zegt simpelweg: gij zult niet doden.

  Maak nu eens duidelijk wat JIJ een oplossing voor dit probleem vindt. En zeg niet: als ze allemaal es ophouden met doden, dat is een wens geen praktische aanpak.

 94. 108

  Speciaal voor Linda, presenteer ik “moslims die opkomen voor christenen”:
  Toen de Turken het gebied tot de poorten van Wenen veroverden (1529-1689 red.), hebben ze vrijheid van godsdienst geïntroduceerd en de protestanten geholpen tegen de Katholieke onderdrukkers (zie oer-Hollands spreekwoord ?Liever Turks dan paaps?). Zelfs de Watergeuzen in Nederland kregen hulp van de Turken tegen de Spanjaarden (tijdens de Nederlandse Opstand/Tachtigjarige Oorlog 1566-1648) bij de slag om Zeeland 1599-1604. Als dank gaf Willem?s zoon Maurits de plek van de slagveld de naam ?Turkeye? in 1604 en die naam draagt het tot op de dag van vandaag (het gebied ligt in de provincie Zeeland, gemeente Sluis).

 95. 109

  “Ik moet met bewijzen komen? Laten de Turken dat maar doen!”
  Et voila…

  1. Het Blauwe Boekje, geschreven door de Britse historici Arnold Toynbee en James Bryce is het eerste boek wat melding maakt van een “Armeense Genocide”. Het is misschien wel interessant om te weten dat de in 1975 overleden Arnold Toynbee na een bezoek aan Turkije en de gebieden waar de zogenaamde ?Armeense Genocide? zou hebben plaatsgevonden zijn excuses aanbood aan de Turkse regering voor ?de leugens die ik onder druk van de Britse regering moest schrijven om de Eerste Wereldoorlog tegen de zogenaamde onderdrukkende Osmaanse Rijk te rechtvaardigen?.

  2. Ook de opperbevelhebber van het Turkse leger in het Oosten gedurende de relocaties in 1915, Kazım Karabekir Paşa, heeft enkele geschriften achtergelaten na zijn overlijden. In die geschriften zijn meerdere bevelen aan zijn ondergeschikten om ?babymelk en doktoren naar de Armeense opvangkampen te sturen?. Lijkt dat op een massamoord? Tenzij ze de Armeniers wilden doodspuiten met babymelk lijkt het me onwaarschijnlijk. Het doet vermoeden dat opstandige en rebelse Armeniers werden gereloceerd, maar dat er alles aan werd gedaan om de onschuldige (vooral vrouwen en baby’s) te beschermen.

  3. De Armeense propaganda die beweert dat de slachtingen het beleid waren van de Osmaanse regering vraagt om bewijs dat een dergelijke beslissing inderdaad is genomen. Voor dit doel hebben de Armeniërs een aantal telegrammen geproduceerd die toegeschreven worden aan Talat Paşa en die zogenaamd gevonden zijn door de Britse strijdkrachten onder het bevel van generaal Allenby, toen zij Aleppo innamen in 1918. Men beweert dat deze gevonden waren in het kantoor van een Osmaanse ambtenaar genaamd Naim Bey en dat ze aan vernietiging waren ontsnapt door het feit dat de Britse bezetting met onverwachte snelheid plaatsvond. Enkele van deze telegrammen werden gepubliceerd in Parijs in 1920 door een Armeense auteur genaamd Aram Arondian, en ook werden zij gepresenteerd ten tijde van de Berlijnse rechtszaak tegen de Armeense terrorist Tehlirian, die Talat Paşa vermoordde. Deze rechtbank beschouwde deze documenten echter niet als bewijs en noemde deze documenten ?van begin tot eind verzinsels, en de aanspraken die eruit voortvloeien kunnen daarom niet worden onderbouwd?.
  Het feit wil dat ze ook gepubliceerd werden in de Daily Telegraph in Londen in 1922, die deze papieren eveneens beschreef als een vondst van Allenby’s leger. Maar toen het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken naar deze papieren vroeg bij het Ministerie van Oorlog, en bij Allenby zelf, kwam aan het licht dat ze niet waren ontdekt door het Britse leger, maar dat ze geproduceerd waren door een Armeense groep in Parijs. Na bestudering van de documenten, bleek het overduidelijk dat qua formaat, schrift en woordgebruik, deze papieren op geen enkele wijze overeenkwamen met normale Osmaanse documenten en dat, bijgevolg, zij nogal slechte vervalsingen waren. Dus ook dit document kan weggegooid worden als een verzinsel en vervalsing van de Armeniërs. Gelukkig erkennen de Britse, Duitse en Amerikaanse regeringen inmiddels dat deze documenten vervalsingen zijn.

  4. Zelfs de dag 24 april is gebaseerd op totale verzinsels. Op die dag in 1915 werden er 235 Armeense leiders van de ?Revolutionaire Comité? (Taşnak) opgepakt, dit waren dus de rebellenleiders die met financiering en subsidie vanuit Frankrijk en Rusland onschuldige Turkse dorpen aanvielen en uitmoordden. Het was dus niet zoals de Armeniërs beweren, het begin van een ?systematische genocide?.

  5. Vanaf 1910 begonnen gewapende Armeense bendes Turkse dorpen te bestormen en geheel uit te moorden, dit door subsidie en financiering door de Russen en Fransen (wat gelijk ook de eerste en enige landen zijn die de zogenaamde ?Armeense Genocide? accepteren). De cijfers komen op een totaal van meer dan 523.000 Turkse en Koerdische doden tussen de jaren 1910 en 1922. Nu kan elk mens zich wel voorstellen dat het laatste wat je in geval van oorlog wilt, een opstand in het hart van het land is. Deze Armeense moordpartijen vonden namelijk achter de frontlinies van de Balkan Oorlogen (1910-1913), de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) en de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog (1919-1923) plaats. Hierom werd er in 1915 besloten om ze naar een afgelegen gebied te sturen zodat ze daar geen schade konden aanrichten.
  Volgens bronnen werden er 924.158 Armeniërs naar de Syrische Woestijn gereloceerd. Aan het eind van de Eerste Wereldoorlog is dat gebied bezet door Franse en Britse troepen, welke nooit iets hebben gezien wat erop zou kunnen duiden dat er sprake was van een genocide zoals in het geval van Nazi-Duitsland. Er zijn geen lijken, botten, vernietigingskampen, massagraven, skeletten of iets dergelijks gevonden. Toen niet, daarna niet en nu niet.
  Veel Armeniërs zijn met de Franse troepen (die hun tenslotte hadden voorzien van wapens) mee teruggegaan naar Frankrijk, waar de grootste Armeense gemeenschap buiten Armenië woont. Een ander deel ging via het Britse Rijk naar de Verenigde Staten van Amerika, waar de één na grootste Armeense gemeenschap buiten Armenië woont. Een ander deel vertrok naar Rusland, het land dat ze samen met Frankrijk opstookte en bewapende tegen Turkije, en stichtte daar het land Armenië. Dit hoorde tot 1991 tot de Sovjet-Unie en werd pas daarna onafhankelijk. Maar er waren ook Armeniërs die terugkeerden naar Turkije, simpelweg in Syrië bleven en naar Europa vertrokken. Er moet echter opgemerkt worden dat Turkije het op twee na grootste Armeense gemeenschap buiten Armenië binnen haar grenzen heeft. Er zijn dus zeer veel overlevenden van de gedwongen verhuizing van de Armeniërs.

 96. 110

  Laatste en belangrijkste bron/feit:

  De relocaties van de Armeniërs zijn opgenomen in de administratie van het Turkse Osmaanse Rijk en volgens de dagboek van Talat Paşa (de uitvoerder van de relocaties) zijn er precies 924.158 Armeniërs naar het afgelegen gebied van de Syrische Woestijn (toen nog deel van Turkije) gestuurd, maar niet ter dood gebracht. Dit is dus een heel verschil met de 2,5 tot 3 miljoen doden die de Armeniërs claimen; helaas nemen de Nederlandse en Belgische media dit aantal over.
  Zelfs de officiële volkstelling van het Osmaanse Rijk in 1914, dus voordat de Eerste Wereldoorlog en de relocaties begonnen, zegt dat ?er precies 1.234.671 Osmaanse onderdanen zijn met Armeense voorvaders?. Nu vraag ik u hoe er dan 3 miljoen Armeniërs omgekomen zijn? Hebben we ze allemaal twee keer vermoord? Zelfs dan komen we niet op 3 miljoen Armeniërs. Maar ook als we kijken naar het aantal Armeniërs van nu; er wonen drie miljoen Armeniërs in Armenië en ongeveer 1,5 miljoen erbuiten. De Armeniërs beweren dat er maar een handjevol overlevenden waren van de zogenaamde ?Armeense Genocide?. Ik moet zeggen dat die 100.000 tot 200.000 Armeniërs wel als konijnen doorgewerkt hebben om hun bevolking weer op peil te krijgen. U ziet zelf ook wel dat 100.000 Armeniërs nooit 5 miljoen Armeniërs kunnen worden, dat is een toename van 5000% over een periode van 90 jaar. Dus met andere woorden de 100.000 Armeniërs hadden allemaal tien kinderen en deze hadden elk ook weer tien kinderen. Het lijkt mij een beetje vergezocht.

  Een ander belangrijk punt zijn de Armeniërs die nog steeds in Turkije wonen; er wonen nog steeds meer dan 100.000 Armeniërs in Turkije waaronder de belangrijkste Armeniër, namelijk de patriarch van de Gregoriaanse kerk. Hij is de hoofd van de Armeense Gregoriaanse Kerk, die al honderden jaren meerdere kerken in Istanbul en de rest van Turkije heeft. De patriarch zelf ontkent de zogenaamde ?Armeense Genocide?, maar betreurt de Armeense opstand tegen de Osmanen waarna de relocaties plaatsvonden alsmede de relocatie.

 97. 111

  DIT IS V VOOR ARMAND

  ARA WEET WAT JE PRAAT, WAT WENE WAT LIEVER PAAPS DAN TURKS MAN DE NEDERLANDERS HAATTE JULLIE KEREL WORDT WAKKER ,VAN ZEE TOT ZEE ARMENIE DAT ZEG IK TOCH OOK NIET DAT JULLIE JE NIET SCHAME MAN ER ZIJN NOG ZOVEEL MENSE DIE HET OVERLEEFD HEBBE WETE JULLIE EIGENLIJK WEL WAT JULLIE DIE MENSE AAN DOEN IK MIJN OPA HEEFT EEN BROER VERLORE EN EEN BROER LEEFT NOG IN TURKIJKE WAAR HIJ GEDWONGE IS TURK TE WORDE. ENMIJN OPA HIJ IS GEVLUCHT EN JIJ KOM VERTELLE VAN GEEN GENOCIDE MAAR OORLOG KIJK HET IS EEN FEIT GEWOON DAT HET OM GELOOF GING DAT DE TURKEN ARMEENE LIEVER AAN HUN KANT HADDE EN HUN EIGE MET ARMEENE MENGE DAT IS WAAR MAAR ALLEEN WIJ WILDEN NIET ONZE GELOOF ,ONZE SOORT MENGE EN INTEGE STELLING VAN ONZE GRUZIN (GEGORGISCH) VRIENDE DIE HUN 3 GELOOF KEER IN EEN EEUW HEBBE VERANDERT HEBBEN,ONZE VOOR OUDERS OFFERDEN LIEVER HUN EIGE KINDEREN EN HUN ZELF OP VOOR ONZE GELOOF, ELKE ARMEEN IS EEN {EEN GEVALLETJE APART)_DAT IS ZEKER EN WE ZIJN GEZEGEND EN GEVLOEKT TEGELIJKER TIJD .

  IN DE ARMEENSE GESCHIEDENIS IS HEEL DUIDELIJK TE ZIEN DAT WE HEEL VAAK NIET ONZE GEWILDDE DOELEN HEBBE BEREIKT DOOR VERRAAD VAN BINNE UIT DE ARMEENSE GEMEENSCHAP EN IK GELOOF ER HEILIG IN DAT WE GESTRAFT ZIJN DOOR GOD NETALS DE JODE OMDAT WE ONS NIET GEDRAGEN ZOALS WE WAARDIG ZIJN EN ALS WE DAT WEL HADDE GEDAAN DAN WAS ALLES HEEL ANDERS VERLOPEN MAAR GOD ZIJN DDANK WE ZIJ ER NOG STEEDS EN NU NOG STEEDS ZITTE WE OVERAL TER WERELD WAAR JE OOK GA EN DE MENSE KENNE ONS ALS GOEIE EERLIJKE HARDE WERKERS (OVER HET AL GEMEEN)IK PRAAT VOOR ME ZELF IK BEN NIET HEILIG OFZO MAAR HET IS GEWOON ZO

 98. 112

  Vraag jezelf een paar dingen af
  eeuwenlang leefden armenen en turken in harmonie in het grote ottomaanse rijk dus het is onlogisch als je je bedenkt dat de turken zonder reden nog wel duizenden armenen gaan ombrengen dat klinkt niet logisch in de oren
  er word van alle kanten zoveel dingen geroepen de armenen deden aan gurilla aanvallen en de turken slachtten toen de armenen
  of de turken roeiden de armenen uit omdat ze zogenaamd een bedreiging vormden binnen het osmaanserijk ik kan je verzekeren dat dit allemaal onzin is
  er zijn veel minder mensen gestorven dan gemeld is op diverse sites ik bedoel wat is tegenwoordig een betrouwbare bron? wie zegt dat het niet vervalst is

 99. 114

  maar ik snap hoe dom je moet zijn na zoveel argumenten kunnen de armeniers niks anders doe dan schreeuwen
  laat armenier maar eerst de genocide die ze op de turken en koerden hebben gepleegd erkennen

  domme armeniers TURKIJE gaat nooit land aan jullie geven
  Dus niet janken
  Nooit
  vergeet dat niet

 100. 116

  Armeniers worden in een kleine leeftijd geleerd om turken te haten en als hun eeuwige vijand te zien.
  Gehersenspoeld vanaf de Wieg

 101. 117

  Vriend, leer eerst de caps lock knop uit te zetten.
  Daarna mag je weten dat “abe” geen woord is, het is ağabey (spreek het uit als abi).

  Ten tweede waarom ga je niet in op mijn bronnen? Jij hebt één opa? Leuk voor je, ik heb archieven met honderduizenden overlevenden van de Armeense slachtpartijen, zowel Turks als Koerdisch…

  En wie zegt dat jullie nooit van geloof zijn veranderd? Er zijn Katholieke, Protestante, Gregoriaanse, Orthodoxe Armeniers enz. Maar daar had het helemaal niks mee te maken, net zoals jij zegt jij hebt Turkse vrienden en ik heb Armeense, Koerdische, Tartaarse, Çerkes, Laz enz. vrienden. Ze hebben allemaal één ding gemeen: ze houden van Turkije en zijn trots op hun geschiedenis omdat ze weten dat de Osmaanse handel sterk was door hen en dat zij bestaan door Osmaanse bescherming. Het was werderzijds, totdat een kleine groep (Armeniers, Assyriers, Suryani, Georgiers, Arabieren enz.) van elk volk of geloof in opstand kwam voor hun eigen voordeel (geld, land, natie, omkoperij enz.). Tuurlijk sterven dan onschuldige mensen, maar alsjeblieft vertel me geen fabels over “Genocide”, zoek het eerst op in een woordenboek. Genocide moet gepleegd zijn tegen een ongewapende onschuldige bevolking van hetzelfde ras. Er zijn ook Arabieren (moslims!), Assyriers (christenen) en Koerden (alevieten) gereloceerd, het was niet gericht tegen een volk of ras of geloof, maar tegen opstandelingen.

  Misschien haat de hele wereld ons, maar Bir Türk Dünyaya Bedeldir. Nederland heeft hulp van ons gehad, Belgie ook, Groot-Brittannie idem. Dat ze ons nu haten, zal mij worst wezen. Want die “haat” komt door onwetendheid, in Belgie, Nederland heb je gebieden die “Turkeye” heten. Maar dat wordt stil gehouden, net zoals Turkije het eerste land is dat Armenie heeft geaccepteerd als onafhankelijk land in 1991. Maar Armenie erkent Turkije niet…. waarom vriend waarom? Omdat je dan geen land meer kan claimen?

  Met andere woorden, christenen keren hun andere wang maar Turken keren niet hun andere wang na de dood van 523.000 Osmaanse onderdanen (meer dan half miljoen!!!). Die reloceren de opstandelingen en dat daarbij ongeveer 300.000 doden vallen is een ongewenste consequentie. Actie — Reactie!

  Leer eerst de feiten voordat je fabels napraat van onwetende mensen.
  Bilmemek ayıp değildir, öğrenmemek ayıptır!
  Het is niet erg om iets niet te weten, het is erg om iets niet te onderzoeken/leren…

 102. 118

  Armand,

  Misbruik je nou nog steeds getallen om je eigen standpunt beter naar voren te laten komen. Wel netjes alle gegevens vertellen. Het merendeel van de “ottomaanse” doden is zoals je zelf met je cijfers hebt aangegeven te betreuren na de order voor de relocaties.

  Actie = reactie ging inderdaad aardig op.

 103. 119

  waarom mag hij het niet doen? En armeniers wel en ze doen het al 90 jaar.
  En het lijkt er op dat ze er ook niet mee gaan stoppen.
  De wreedheden van de Armeniers was veel erger en ze begonnen er ook mee. Zelfs al waren ze met een onafhankelijkheidsoorlog bezig ze hoefden de burger bevolking niet af te slachten.

 104. 122

  Armand zegt dat een ander maar eens de feiten moet leren en geen fabeltjes moet napraten van ontwetenden. Grappig van iemand die zelf appels met peren vergelijkt om zo de waarheid te verdraaien.

  Dan kom je bij mijn echt niet meer geloofwaardig over.

  Voor wat betreft de foto’s. Ik vraag me af hoeveel van deze mensen nog in leven waren geweest als de deportatie orders niet waren gegeven.

 105. 123

  NOG EEN FEIT VOOR ARMAND

  vertel mij waarom de koerde na al die tijd tog tegen jullie zijn gekeerd terwijl ze samen met jullie tege de armenen vochten ,heel simpel aangezien de koerden toen der tijd ook geen land hadden beloofden de turkse heerders van toen land an de koerde en niet zomaar een stuk land maar nee ze zouden armenie krijgen wanneer alle armenen gedood zoude worde maar toen de turken zaggen dat hun doel niet zouden halen hebben ze die stomme koerde dik genaaid en daar om zijn ze nog steeds in conlict het yurken snap je of wwil je dit ook ontkenne abi ahahahah

 106. 124

  Voor wat betreft de foto’s. Ik vraag me af hoeveel van deze mensen nog in leven waren geweest als de deportatie orders niet waren gegeven.

  Geen een van de mensen waren nog in leven geweest want de armeniers probeerden “Armenie” etnisch te zuiveren, voor en na de deportatie.
  Die deportatie was bedoeld voor de veiligheid in het gebied.
  voor moslims en armeniers zodat ze elkaar niet zouden afmaken.
  De armeniers waren heel erg ver gegaan in hun opstand ze wilden zelfs de Sultan vermoordden en dat was daarvoor nooit door christenen gebeurd.
  De koerden zijn eigenlijk in opstand gekomen omdat de turkse republiek de eeuwenoude feodale structuur in oost anatolie afschafte en de kerk en staat met elkaar scheidde.
  Maar eigenlijk moeten de Koerden de aartsvijand van de armeniers zijn , die meer armeniers dan turken vermoordden.
  Turk betekent eigenlijk ook moslim dus met turk kunnen ze ook alle moslims bedoelen ook arabieren en koerden.
  Turk= moslim.

 107. 126

  ach jo.. laat die armeniers toch, ze hebben niets beters te doen dan gaan zeiken over de gebeurtenissen die eeuwen geleden is gebeurt

 108. 127

  Ter info. Dit begon niet met Armeniers maar met de reactie van Turkije op een uitspraak van een Turk. Een vrij onschuldig stuk tot enkele Turken er een RSI epistel van maakte…

 109. 128

  ten eerste vind ik het over en weer schreeuwen en vernederen naar elkaar mij niet meer of minder overtuigen van het gelijk hebben van een standpunt.

  Dan als tweede de aantallen/cijfers.
  kijk, de holocoust bv is bijna tot op de laatste man te controleren. Er zijn miljoenen namen en de mensen waren bijna allemaal netjes ingeschreven in bijna alle betrefende landen.

  Ik weet uit ervaring dat in Arabische landen of landen in het Midden -Oosten weinig of geen geboorteregisters bestonden en dus weet je gewoon niet hoeveel mensen van een bepaalde groep er precies waren. Mensen wisten vaak niet eens hun geboortedatum.

  Daarbij komt dat de Armenen hun land is afgepakt en knappe jongen die mij kan overtuigen van het tegendeel.
  Dit is geschiedenis en geen ene geschiedschrijver zal anders beweren.

  Dat er Turken zijn gevallen zal best kloppen, ik zou ook niet meer stil toekijken als ik wederom eruit gedonderd wordt.

  En daarnaast maakt het mij weinig uit of er 200.000 of 2.000.000 stierven. En of ze stierven tijdens hun vlucht of met een pistool neergeschoten werden ook niet.Elk mens is voor mij een klein wereldje en dus kan ik weinig met cijfers op dit gebied.

  Het zou turkije sieren als zij met de Armenen rond de tafel zouden zitten en gewoon toegeven dat ze land namen en de fouten hebben gemaakt.

  Daarbij blijf ik erbij dat als iemand niet wil praten of iets wat hem ‘in de schoenen’ is geschoven en het wil doodzwijgen mij meer doen geloven dat het meer klopt dan ik al dacht.

  Ga een openbare discussie aan op tv in turkije, laat mensen met bewijzen komen van beide kanten. Misschen kom je erachter dat alles niet zo roze is als je dacht over je land. De mensenrechten worden nog steeds geschonden in turkije en mensen kunnen nog steeds niet vrij zeggen wat ze willen en dus is er niet echt sprake van een ECHTE democratie waar iedereen kan roepen wat hij/zij wil. Ook al valt het niet altijd in je straatje. Zo werkt een democratie!!

  En als laatste wilde ik nog wat roepen over landen die het wel of niet aannamen als genocide.

  Allemaal op tv gezien wat er gebeurde in afrika? De wereld keek de andere kant WEER op en miljoenen werden verkracht en uitgemoord voordat iemand in de ‘eerste wereld’ iets ging doen.

  Ik heb nml heel weinig vertrouwen in de rijke regeringen(ook niet met de arme trouwens)
  Iedereen kijkt naar zijn eigen balang en op wat kleine groepjes particulieren na gaat het om de centen en de olie.

  Het ja of nee accepteren van een genocide kan dus een politiek spel worden zoals deze met het willen aantreden van Turkije in de EU.

 110. 129

  wat jij zegt slaat helemaal nergens op dus doe geen moeite en schrijf geen ONZIN!

  *edit redactie*
  En dit slaat al helemaal als een tang op een varken. Nog zo’n reactie en we gaan ze verwijderen. Voeg iets toe aan de discussie of zwijg.

 111. 130

  Ach jongen toch, gaan we doen alsof jij verheven bent boven een andere minderheid? Doe niet zo zielig. Waar zijn je vernietigde bruggen enz.? volgens mij doet Turkije het op infrastructureel gebied prima.

 112. 131

  En… Jij wilde het Christendom, een religie die “keer je andere wang toe” predikt agressiever noemen dan de Islam? Ga jij eens even snel de Koran lezen, joh.

 113. 134

  Wat bazel je nou? Er zijn daar 6000 mannen vermoord door de Serviërs. Maar daarmee is het moslimgeloof daar niet uitgeroeid.

  Dat wij dit niet hebben kunnen voorkomen is spijtig en verwijtbaar. Maar voor die wandaad zelf zijn wij niet verantwoordelijk. Want zo kan ik de Arabische wereld ook wel de schuld geven van vele wreedheden op mede-moslims. Ik durf zelfs te stellen dat er meer moskeeën zijn vernietigd door moslims onderling dan door Christenen.

 114. 135

  je denkt dat er alleen maar in de bosnische oorlog wreedheden tegen moslims zijn geweest die wreedheden zijn begonnnen na 1683 en de bosnische oorlog is de laatste voorbeeld weinig nederlanders weten dit want het wordt ook nooit in de geschiedenisboeken verteld

 115. 136

  de turken bouwden in elke stad die ze veroverden tenminste een moskee en een badhuis
  maar ze zijn bijna allemaal vernietigd

 116. 141

  Wel eens in Spanje gekeken hoeveel kerken er daar zijn omgebouwd tot moskee? Pot, Ketel.

  En wat Indonesië betreft: Inderdaad een schaamtevolle pagina uit de Nederlandse geschiedenis. Bij mij behandeld op de middelbare school waarbij de rol van de Nederlanders niet werd gebagatelliseerd. Lees: Wij waren de bad-guys.

 117. 144

  en juist die wassen neus moest er niet zijn dat vind ik zo jammer want de balkanlanden lijken er nu op dat ze nooit moslim zijn geweest
  alle sporen van de turken zijn uitgewist

  en lees de engelse wiki
  die is niet perfect maar veel beter dan die van de nederlandse

  en ik heb mijn informaie niet uit wikipedia ik heb dikke geschiedenis boeken over het osmaanse rijk samen wegen ze wel een paar honderd kilo

  en helaas zijn die boeken niet in nederlands vertaalt

 118. 146

  Ach gossie, zware lectuur?

  De engelse versie van Wikipedia verhaalt ook over veel veroveringen.

  De Europese landen waren ooit heidens… Daar zijn ook nog maar weinig sporen van. Wat verwacht je dan? Dat als de Europeanen eindelijk de Ottomanen uit hun gebieden hebben geflikkert ze het allemaal bij het oude zullen laten? Voordat die gebieden Islamitisch waren waren ze Christelijk. En denk je dat iedereen vrijwillig Moslim is geworden daar? Wederom en nog steeds: Pot, ketel.

 119. 147

  Pussy, ooit er aan gedacht dat de oorspronkelijke inwoners van de balkan geen moslim wilden zijn en de minaretten hebben gesloopt? Ik ben aardig wat mino’s (moslim in name only) tegen gekomen.

  En wat zijn nou eigenlijk de meest heilige moslim gebouwen? De Ka’aba wat een plek was waar meerder goden werden vereerd tot het werd veroverd en de oorspronkelijke gelovigen er niet meer hun goden mochten aanbidden? Of de Al-Aqsamoskee die op een oud joodsheiligdom is gebouwd en waarover men ophef maakt als een jood er in de buurt komt?

  Overigens als je zou kunnen tijdreizen zou ik je willen adviseren om terug te gaan naar de tijd van je profeet. Vraag de Sultan/Emir/machthebber eens of hij blij is dat iemand uit naam van een god hem van de troon wil stoten…

 120. 148

  Pussy, alleen al je post 134 laat zien waar we mee te maken hebben.

  Moslims hebben eeuwen mensen gedwongen moslim te worden. Wie het niet vrijwillig wilde dan maar met wat dwang.En wie niet luisterde ging er simpel aan. Het welbekende nekkie afsnijden/hakken.

  Hoe zijn mensen in landen als bosnie moslim geworden als de islam ontstond in Saoedi arabie?

  Mensen die niet geloven worden kaffirs genoemd en moeten bestreden worden op welke manier dan ook en ik kan je zo tig site geven waar ze dit verkondigen.

  Christenen en Joden worden in de koran wel genoemd als gelovigen,maar moeten wel onderdanig zijn en zich houden aan de wetten van de islam en vooral zo onopvallend als mogelijk.

  Kerken mogen niet gebouwd worden.
  En een bijbel meenemen naar mekka kan je je kop kosten.

  Maar discrimineren dat doen moslims niet toch? In europa staan honderden moskeen en ik vraag mij nog steeds af waarom mensen het accepteren.

  In moslimlanden mag je niet met je bijbel christus verkopen, maar moslims mogen wel mohammed verkopen als gods gift to earth.

  Ik heb de laatse jaren zero tolerantie voor moslims die mij en ander- of niet gelovige even de les lezen en dat wij ons moeten aanpassen. Voorbeeld noem ik het niet schenken van wijn aan de tafel van barend en van dorp omdat een ‘gelovige’ moslim zo nodig zijn zin moest hebben.

  Van mij had hij lekker thuis kunnen blijven in verreweggistan en daar zijn nakomelingen de les lezen, maar niet in mijn land of welk ander land wat hem onderdak gaf en een veel beter leven dan zijn eigen land.

  Ik weet dat we in vele landen in een soort van hudna situatie leven. Zogenaamde samenwerking en vrede{tijdelijk}. Want het einddoel is veroveren zoals jij pussy al zo goed bewees met je eigen woorden.

  Ik kreeg 20 jaar geleden al te horen op de markt “wacht maar, wij worden hier de baas” nadat ik alle turkse vrienden van meneer de turkse koopman al voor had zien gaan en ik geen bal verstond van zijn gebabbel, maar goed begreep dat ik werd bedonderd en als shit werd gezien. Ben maar een nederlandse koopman gaan zoeken trouwens.

  Ik ben klaarwakker en vele mino’s {mooi woord micha} fluisterde mij al in mij oren{hardop durven ze niet} dat de niet-moslim landen totaal gek zijn dat we accepteren.

  Maar ik heb vertrouwen in de mens en weet dat zelfs doornroosje wakker werd op het einde.

  wa’asalaam ‘habibi’

  oja, en wat heeft dit met Armeniers te maken? Alles, dappere mensen die geen schieteenden wilde zijn in mijn ogen

 121. 149

  Davvo, sen kime olum diyorsun? Ağır ol, dangalak, ağır ol.

  Tegen wie loop je hier je te schelden met “Mongool”? Kan je de discussie niet meer aan? Nogmaals blij voor je dat een opa hebt, andere mensen hebben hun opa’s nooit gekend en die zijn gestorven in landen waar ze niet eens een begravenis hebben gekregen.
  Ander punt: enige taal ter wereld waar een ziektes (down-syndroom red.) wordt benoemd met de naam van een volk (namelijk de Mongolen). Laten we kanker-patienten voortaan dan “Nederlanders” noemen…?

  Davvo, kijk rechts op je toetsenbord… daar heb je caps-lock-knop, druk die in.

  Hahaha, Micha is back! Maar niet met feiten, voor de verandering (SARCASME!).
  Ik vergelijk appels met peren? Goh, dat zal de VN niet fijn vinden, aangezien ze het met mij eens zijn…

  Hoe weet jij dat het “merendeel” na 1915 is doodgegaan? Staat hun sterfdatum op hun voorhoofd geschreven? Ik heb gezegd dat het tussen 1910 en 1922 gebeurde, omdat de oorlog toen pas voorbij was en men de lichamen kon bergen. Waar heb jij het over, vriend?

  Waar heb jij het in hemelsnaam over? Weet jij wel wat PKK betekent vriend? PKK betekent “Communistische Koerdische Partij” en heeft (hoe je goed vast!) niks met Armenie of Armeniers te maken! Ja inderdaad, de wereld draait niet om Armenie…

  Koerden zijn pas na de jaren 70 in opstand gekomen, mede door de Koude Oorlog. PKK is gesticht met hulp uit Moskou (USSR) en heeft niks met Armenie te maken, leer je feiten en geschiedenis. Vraag maar aan je opa.
  PLUSPUNT: je schrijft abi in ieder geval beter dan eerst… ;)

  131 ? micha
  Dit begon helemaal niet met Turkije die reageerde op een stuk. Het begon toen ik eens de Armeense leugens uit de wereld wilde helpen, ik sta niet representatief voor Turkije (vooroordeel!).

  Zo Lin, heb je teveel koffie gedronken gisteren?
  Ander vraagje: hoe is Nederland Christelijk geworden als christendom ontstond in Jeruzalem? Met de trein? Of door alle niet-christenen voor de leeuwen te gooien, volgens mij was het de tweede…
  Spuyt, raar dit had ik niet van jou verwacht… dat christendom toleranter is dan islam.
  Hadden wij niet de discussie over Kruistochten, İnquisitie, Reconquista, Balkanoorlogen, Joegoslavie enz.?
  Erkende jij toen niet dat de İslam cultuur hoger stond dan de Christen-cultuur?

  By the way, in Turkije en vele andere moslimlanden heb je inheemse christenen (rond de 5-10%). Hoeveel inheemse moslims heb je in christenlijke landen? Minder dan 1%, kom niet zeuren over tolerantie en “koppen afhakken”. Het Romeinse Rijk bestond bijna 1000 jaar en maakte van Europa een Christelijk gebied, onder zeer grote dwang. Andere godsdiensten werden verboden, het Osmaanse Rijk bestond bijna 650 jaar en heeft volgens jullie met dwang de volkeren niet kunnen bekeren???

  Dat was omdat er geen dwang was, vrienden, helemaal niet zelfs.

  Waarom praat heel Europa nu een taal uit de familie van Latijn? En waarom praat de Balkan Slavische talen waar ze maar 50 jaar toe behoorde (de USSR red.)? Willen jullie nu zeggen dat de Russen die landen met dwang binnen 50 jaar hun wil kunnen opleggen, maar de Turken in 650 jaar niet???

  Leer eerst de feiten, hier kan ik niks mee vrienden, leer eerst de feiten….

 122. 150

  Bulgaren zijn verwante aan de Turken, zelfs de oorspronkelijke Bulgaarse taal is een verwant van het huidige Turks. Net als Hongaren en Bosniers. Toch praten ze nu een dialect van het Slavisch, waar ze echter pas na 1945 toe behoorde. De Turkse voorgeschiedenis kan dus volgens jullie in 50 jaar wel en in 650 jaar niet “vergeten” worden….?

  HYPOCRİET!

 123. 152

  Armand, nee niet teveel koffie, ben altijd zo lekker wakker ;)

  Tuurlijk is het christendom ook met dwang naar Europa gekomen. ik heb vaak genoeg geroepen dat Nederland helemaal geen Christelijk land is, maar een land van Germanen en die hadden goden en weet ik veel wat voor barbaarse rituelen.

  Feit blijft dat het Christendom er al reeds is en niet gewelddadig is in Europe en zelfs ENORM barmhartig en open voor alles en iedereen. Christenen leerde dus van het verleden en daar kijk ik naar. niet wat er in een boek staat. Wat de volgers van een boek doen zegt mij meer dan de inhoud van het boek zelf.

  Een Nederlander noemt zich Christen als hij gelooft en niet omdat hij geboren is in Europa. Moslim zijn ziet men in de islamitische wereld als gekregen bij geboorte en hardop roepen dat je het niet meer bent zou niet gezond zijn. Vind dat een belangrijk verschil en teken dat er goede godsdienstvrijheid bestaat.

  Ik zie geen reden om over de ruggen van de rest van de wereld de Moslims ook maar even een paar eeuwen jihad te laten spelen om over een 200 jaar tot conclusie te komen dat ze een stelletje eikels waren en de wereld een tig miljoen mensen verloren heeft als niet meer, want de kruisvaarders hadden zwaarden en deze ‘lopende bommen’ kunnen misschien nog wel eens een atoom of vuile bom in handen krijgen. ‘Klein’ verschil.

  Dan maak je een paar fouten. De opkomende Islam werd gestopt in Spanje(niet heel spanje trouwens) en als dit niet was gebeurt had ik nu fatima geheten.

  “Waarom praat heel Europa nu een taal uit de familie van Latijn?”

  sorry, maar Duits, Nederlands, Engels Zweeds, Noors, Deens etc etc etc komt niet van het latijns, maar van de Germaanse taal. De enige talen die van het latijns afkomen zijn de landen rond italie tot frankrijk toe! Daarboven zijn het germaanse talen.

  Armand, leer de feiten ;)

 124. 155

  Ah Pussy! Bedankt! Je krijgt een IP-ban! Uiteraard nadat de software zo is herschreven dat dat mogelijk is.

  P.S. Niemand dwingt je hier te blijven. Ga eens lekker asiel aanvragen in Iran ofzo…

 125. 159

  @154

  goed te horen dat een speciale VN vergadering je stukken heeft besproken en deze onderschrijft. Heb dat even gemist in het nieuws.

  Je poging tot sarcasme , goed dat je de caplock niet vergat ;) komt alleen over als een zwakte bod.

  Betreffende de sterfdata…deze vergeten? Wel even voor de netheid er bij zetten dat #19 en #20 na de relocatie order zijn gevallen.

  http://www.geencommentaar.nl/index.php/2005/04/26/ooggetuigenverslagen_armeense_genocide#c6521

  Betreffende de PKK, nou niet instorten, heb de PKK volgens mij niet genoemd. Waarschijnlijk tegen iemand anders…

  Oh ja, de naam mongool voor een down-patient is een uit engeland overgenomen verbastering. Het verwijst niet naar een volk maar naar het aziatische ras en je komt het in meerdere landen tegen.

  http://www.ds-health.com/trisomy.htm

  “Leer eerst de feiten, hier kan ik niks mee vrienden, leer eerst de feiten….” Yeh, right :)

 126. 162

  hay axchikk

  he skatje es waarom reageer je niet op wat ik voor you geschreven heb,tenminste kan je tog beordelen wat ik gescreve heb ,we en ze beordelen tog al de hele tijd dus neem je tijd en geef snel antwoord als je wil tenminste u wor geres hajeren ke geres aziz ,, davvit

 127. 163

  @spuyt 156 Geloof dat Armand, onze geschiedkundige, de weg een beetje kwijt is.

  Armand, de oorspronkelijke turkse taal was een verwante taal. Ook een indoeuropees taal. Het tegenwoordige turks is geen inod-europese taal. Het oorspronkelijke bulgaars lijkt b.v. meer op Armeens dan op het huidige turks ;)

  Hongaars is geen slavische taal, het is niet een s een indo-europese taal

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Indo-Europese_talen

  Geeft ook een leuk chronologisch overzicht van de verschillende “taal-migraties”

 128. 170

  Ik heb zo een mooie verhaal verzonnen ik wil het met jullie delen
  de gedeelte in de woestijn is verzonnen maar het zou mischien kunnen gebeuren

  veel plezier

  een buitenlander wilde als aardigheid aan zijn nederlandse buur lekker gekookt buitenlands eten geven zijn nederlandse buur weigerde en zei het is slecht voor mijn bloeddruk oke zei de buitenlander en ging weer weg met zijn eten

  waarom wilde de nederlander het eten niet?

  dat snap ik niet dacht de nl dat de buitenl hem zou vergiftigen?
  of dacht het dat het niet lekker was?
  haat de de nl de bl zo erg dat hij niet eens voedsel van hem wilde aan nemen?
  het was lekker warm eten en bovendien gratis de buitenlander was niet zo gierig om zijn eten met zijn buur te delen maar nog steeds snapte de nederlander niet dat hij goede bedoelingen had.

  later…….
  de nl was als toerist naar een woestijn in een verre enge land gegaan en verdwaald het had dorst en zou bijna doodgaan van uitdroging
  toen zag hij de buitenlander
  hij had een fles water bij zich !!
  buur ! geef mij aub wat water !
  nee zei de buitenlander
  HET IS SLECHT VOOR JE BLOEDDRUK

 129. 171

  @179 Simpelweg dat er veel onzinnige commentaren worden gegeven. Niet alleen zaken die niets toeveogen zoals 165 maar ook zaken die kant nog walt raken zoals 155.

 130. 172

  @180 Moraal van het verhaal: Als een buitenlander iets aanbied wat schadelijk voor je is je het maar moet nemen want anders gaat het je nog meer kosten?

  Waarom is bl op zijn pikkie getrapt als iemand iets niet aanneemt?

  Vervang bl door nl en je kan hetzelfde verhaal vertellen…punt?

 131. 177

  waarom is gastlogger ingelogd als;LEUGENS VAN DE ARMENEN…waaar hebbe die armenen die jullie bedoelen over gelogen dan???
  wat dat er 1.5 a 2 miljoen armenen geslacht zijn?? wat bedoelen jullie dat???

  EN NOG EEN DING
  volgens jullie turkse bronne (waar jullie 100% achter staan)
  zijn er ongeveer 500.000 mense dood gegaan aan de turksekant,dat geloof ik wel.
  maar de armene warren dik maar dan ook dik in de minderheid want de turke warren wel 10 keer in de meerderheid e n ik vraag me af hoe kan het tog dat zo een kleine groep zoveel mense heeft vermoord en de grootte turkse rijk heeft volgens jullie geen axtie ondernomen.julle warren al in actie en die 500.000 was een reactie o die 1.5 en vele warren nog vrouwen en kinderen aan onze kant,er zijn nog overlevenden die vertellen hoe ze in grotte werden gegooid en vervolgens staken ze het in brand die ouwe die verteldde hoe hij uit nood mense verbrandde mense at om het maar te overleve endat is het moraal van alles HOE kan je zulke mense vertelle wat julliE zegge, na alles wat er gebeurd is,OF HET OMGEKEERDE turkse overlevenden hoe kan je tege die mense zegge dat er nix is gebeurd DAT DIE ARMEENSE AANVAL ER NIET IS GEWEEST TERWIJL JE NOTA BENE
  (ik heb het over die dorpjeS in de omgeving van .VVAN.)FOTOS HE GEZIEN IK HEB ZE OOK GEZIEN OKK DIE VAN ONS WIJ HEBE OOK FOTOS wij zegge altijd neem alle verantwoordelijkheid van je eige daden op je zelf want jij heb het zelf gedaan jij ben zelf aansprakelijk voor je acties ,OOIT VAST GEZETTE TUSSE VIER MURENzo denken de gevangenen en de bewaarders ook egt, weet je waarom weet je waarom OMDAT HET ZO IS.

 132. 178

  Pussy,

  Geen commentaar dus ga er vanuit dat wat ik hierboven heb geroepen klopt.

  Voor wat betreft je link. Nooit geweten dat de ottomanen geen onderscheid op ras maakte maar alleen op religie. De getallen van het ottomaanse rijk lijken mij daarmee een ondergrens en niet zozeer een bovengrens.

  De tekst van Justin McCarthy bevat ook aanwijzingen dat de getallen waarschijnlijk veel te laag zijn. Zo wordt er een voorbeeld gegeven dat er in Sivas 180.000 moslims zijn omgekomen en dat Armenen dit hebben gedaan. Volgens hetzelfde stuk leven er max 200.000 Armenen in Sivas en zijn er 3x zoveel moslims. Dat lijkt mij een enorme zeg maar gerust onwaarschijnlijke prestatie.

  Maar ja, McCarthy geeft wel aan dat er in anatolia alleen al minimaal 600.000 armenen zijn omgekomen tussen 1912 en 1922 en dat er nog maar 70.000 in heel turkije te vinden waren in 1922. Redelijk effectief. Kan me niet voorstellen dat men buiten anatolia dan alle armenen geheel met rust heeft gelaten…

 133. 179

  Ja ze maakten alleen maar onderscheid op religie.
  leuk toch.
  Daarom kunnen ze ook nooit koerden of arabieren hebben onderdrukt.
  Nou ik denk wel dat het klopt wat McCarty zegt er kunnen ook veel doden zijn gevallen door hongersnood en ziekte.
  De ottomanen wilden anatolie niet alleen van de turken maken ze beschouwden syrie en irak ook als hun eigen land het huidige turkije bestond niet
  het was groter en dat vonden ze in die tijd. Turkije is overal waar de turken de baas.

  nee je moraal van het verhaal klopt niet helemaal
  de eerste gedeelte is waar gebeurd
  die nederlander neemt geen voedsel van buitenlanders omdat hij zich beter vindt dan buitenlanders dat zegt hij niet maar dat weet de buitenlander ook

  de gedeelte later in de woestijn heb ik zelf verzonnen mischien dat dit ook ooit kan gebeuren.
  En later als de nederlander iets nodig heeft die de buitenlander heeft dan “vergeet” hij zijn superieuriteit en wil iets van de “lagere” buitenlander aan nemen dan herinnert de buitenlander dat aan hem hij “hoger” dan hem is en niks van hem kan aannemen.
  hij valt in de kuil die hij zelf heeft gegraven . of zoiets

 134. 180

  DAVVIT

  Ja hebt het net pas gelezen ja tuurlijk ik bedoel ik vind het ook niet leuk dat mensen hier schrijven dingen die niet waar is zoals ZOGENAMDE ARMEENSE GENOCIDE daar kon ik gewoon nie tegen..
  HET DOET ONDZ GEWOON HEEL ERG PIJN!

  kezela halal vor senc pashpanumes ;)
  Ik ben ook trots vor HAYEM ( menk Kichenk bajt mez HAYEN ASUM )

 135. 181

  vorig jaar was de kwestie,en discussie over de zogenaamde armeense genocide weer begonnen door de amerikaanse armenen.De turken zeiden en nu is het genoeg laten we alles op tafel gooien alle documenten en papieren en archiven werden op tafel gegooid door de turken en wat deden de armeniers die zelf WEER de boel hebben opgefokt ze deden niks ze trokken zich terug en waarom ze hebben niks om het te bewijzen,en dan bedoel echte bewwijzen dat op papier staat op foto’s of op film.Maar uit elke oorlog dat nog niet lang geleden is kun je wel levende getuigen halen en laten praten,weet je dat heeft totaal geen waarde in mijn ogen want die mensen kunnen maar een paar situaties vertellen en niet het geheel wat er gebeurt is.En ik wil vragen aan elke armeen hier toen de eerste wereld oorlog begon,en toen de 16 landen die de turken helemaal wilden uitroeien waaronder de russen ,armenieers,fransen ,nieuw zeelanders,australieers,grieken,italiaanen,engelsen,bulgaren,arabieren, en noem het maar op.En jullie stellen je eigen op zo’n manier op dat je volkerenmoord het ergste is wat je ooit kunt meemaken,en nou is mijn vraag wat deden die landen dan en waarom deden jullie uit het niks met hun mee(zoiezo met de russen),en stel het had jullie gelukt en de turken waren helemaal uitgemoordt waren jullie dan ook zo menselijk om het elke jaar te herdenken ,ik denk het niet of wel.O ja en het was oorlog en in oorlog kijkt men niet naar hoeveel er van elkaar wordt vermoord ze zeggen niet van hey ik heb van jou kant drie doodgemaakt dus jij ook drie,niet vals spelen heeee dat gaat natuurlijk niet zo en ik zeg altijd dat de armenen hun eigen kuil hebben gegraven en wie mij een klap geeft die sla ik helemaal in elkaar als jullie snappen wat ik bedoel.

 136. 182

  HEY HAY AXCHIKK

  IK BEN EEN JONGE SKATJE VOOR MIJ IS HET MAKKELIJKER OM TE ZEGGE WAT IK VIND EN DENK JJIJ BEN EEN MEISSIE VOOR JOU IS HET ANDERS

  EN WAAROM HEB JE NIET DE LAATSTE REGEL GOED GELEZE LIEVI SKAT DAAR HOOR JE EIGELIJK OOK EEN ANTWOORD OP TE GEVE,

 137. 183

  saltanat
  kerel
  dat je zeg dat wat die mense zeggen en gezien hebbe geen waarde heeft in jou ogen ben ik nie egt mee eens het klopt dat ze niet alles hebben gezien van de oorlog ,maar ben jij het ook met mij eens dat wat ze gezien hebbe al veel te veel was zoiets maakt niet iedreen mee snap je wat ik bedoel en ik vind dat je er te makkelijk over praat..wat jij oorlog noem is volgens mij wat anders,geeen oorlog te noeme want de bevloking in ze algemeen heeft niet tege de turken gevochten alleen maar guerilla strijders en dat houdt in dat er gevochtte werd door kleine groepen armeense strijders
  die het fatale aanpak van de turken niet goed konden keuren,wat jullie deportaties noeme ,noemen wij een volk proberen uit te moordde door ze onbewapend en bij elkaar verzameld
  in een schaarse toestand zonder eninge overlevings middelen te verplaatse van de ene kant van turkije nar de andere kant en onderweg werden ze door de turke vermoord omdat ze de controlle over de mense niet konde houdde. dus je mag van alles zegge en vinde maar of het klopt is een ander verhaal, denk ik

 138. 184

  @189,

  Dus het ging hier om de onderdrukking van een religie. Dat is volgens mij iets anders dan Armand ons tot nu toe vertelde namelijk dat het ottomaanse rijk nooit verkeerd heeft gehandeld tegen andere religies. Daarnaast praat hij over volkstellingen op basis van armeense voorvaders i.p.v. religie.

  Volgens de gegevens van McCarthy zijn in anatolia 95% van alle armenenen omgekomen (41%) of verdreven (54%). Dat kan je onmogelijk nog een deportatie van een paar opstandelingen noemen. Samen genomen met de verspreiding is de meest logische verklaring een gerichte aktie met als doel de vernietiging van deze religieuse groep in het ottomaanse rijk.

  In het stuk van McCarthy staat ook dat er nog meer armeniers buiten anatolia leefde in anatolia. Zoals je zelf al aangaf ging het het ottomaanse rijk om meer dan alleen anatolia. Het werkelijke aantal slachtoffers zal dan ook hoger liggen dan de 600.000.

 139. 186

  davvo,
  Ik weet niet of je het had gevolgd maar ongeveer een jaar wou de turkse regering een einde maken aan de eindeloze discussies en touwgetrek van beide kanten maar de armenen trokken zich terug,en sorry dan ben je bij mij je geloofwaardigheid kwijt.En ja de turken hebben armenen gedood tijdens de deporaties zeker niet 1,5 tot 2 milioen,en het waren de turkse bevolking die dat deden en niet het regering want die was niet zo ingesteld,degene die dat deden waren mensen die vergeldingacties uitvoerden vanwege de eerdere begane daden van de armeniers,als de regering wel zo was ingesteld dan hadden ze het nooit 650 jaar volgehouden als de ottomaanse rijk, want de ottomaanse rijk is niet gegroeid door onderdrukking en uitmoorden maar juist mensen vrijlaten in het geloof en identiteit en dat weten de armeniers heel goed vraag dat maar eens aan degene die van alles hebben meegemaakt .en je hebt het over kleine armeense groepen die zulke acties uitvoerden, pffff dus je wilt zeggen of ontkennen dat de armenen niet door de russen werd gesteund,want door te zeggen dat ze kleine groepjes waren komt het over alsof ze niet in de oorlog zaten,en dat waren ze wel gewoon omdat destijds de russen de armenen van alles hebben belooft en opgejut werden.De armenen zouden uit zich zelf nooit zoiets gedaan hebben want ze hadden het goed zo goed dat ze zelfs de hand boven de hoofd werden gehouden door de turken,en in de 17de eeuw wou de koning van frankrijk precies hetzelfde doen wat russen wel is gelukt in de eerste wereldoorlog maar toen trapte de armenen er niet in en zeiden dat ze de rug niet zullen keren tegen de turken en waarom niet omdat ze het goed hadden.Dus conclusie is dat russen hier de grootste schuldige is en als de armenen het zelfde hadden gezegd tegen de russen als tegen de franse koning dan hadden wij deze discusies niet gehad m.v.g saltanat

 140. 189

  domme atheist je verstand en je hersens zijn niet alles

  als je blind was dan je
  kon je de zon niet zien zou je dan niet geloven dat de zon niet bestond

  Dat jij god niet kan zien betekent niet dat god niet bestaat

 141. 190

  @pussy: Atheïsten en jij hebben meer overeenkomsten dan verschillen, Pussy!

  Jij gelooft slechts in één god meer dan zij. Beiden wijzen jullie honderden andere goden af.

  Eigenlijk ben jij dus ook een beetje atheïst.

  “Dat jij god niet kan zien betekent niet dat god niet bestaat”.

  Inderdaad. Maar tegelijkertijd levert het geen enkel bewijs van het tegendeel. Kan je één objectief stuk bewijs aandragen voor het bestaan van welke God dan ook?

 142. 191

  bewijs dat god bestaat? deze wereld deze mensen deze heelal is het bewijs dat god bestaat en nog veel meer maar dit is maar 1 bewijs

 143. 192

  je kan sommige gas stoffen niet zien. Betekent dat dat ze niet bestaan.Nee.
  En zo je god in deze wereld niet zien ,maar in het hiernamaals wel

 144. 194

  jongens jullie luisteren of lezen niet wat ik zeg over vorig jaar ,waar waren de armenen toen de turkse regering zei dat we gooien alles op tafel,nergens want ze hadden geen bewijzen dus jullie geloofwaardigheid is bij mij verloren

 145. 196

  Nee, pussy, maar die stoffen die je niet kan zien kan je bewijzen. Waarom denk je dat er zoveel geld wordt gestoken in spectrometers, microscopen en deeltjesversnellers? Juist omdat alleen zeggen dat iets bestaat niet voldoende is, je moet ook hard bewijs hebben.

 146. 197

  @pussy, bekende site die mijn vragne niet kan beantwoorden en fouten bevat volgens de ottomaanse archieven. Denk zelf eens na over de opmerkingen i.p.v. klakkeloos informatie van anderen te verspreiden. Een kritische blik heeft al vele ogen geopend…

 147. 198

  saltanat

  he kerel gooi die kanker feite eens op tafel eens kijke wat voor feite dat zijn en ik weet nix van die americaanse armene,dat het gebeurd is is voor mij al beweze ene ik heb goeie palestijnse boem maties weet je wat die zegge dat de jode in israel alleen bang zijn voor de armene die daar wonen omdat we een beetje slimmer zijn dan hun,jij lijk wel een germaanse duitser met je feite jullie houde die kanker feite onder tafel volgens veel trke is er geen eens een wat gebeurd ,jij praat over oorlog en weet ik veel wat gooi een van je genoemdde feite eens op de tafel eens kijke of je wel weet waar je over ouwe hoert

 148. 199

  davvo

  Dat je zo aggresief in de verdediging schiet zegt mij al genoeg,iemand die heel zeker over zijn zaak is blijft rustig en kalm om verdere uitleg te geven,je hoeft niet te schelden met kanker of dergelijks dat is niet volwassen in mijn ogen.Oke zoals pussy zei,…. alles staat hier beschreven http://www.armenie.nl,succes …………mvg

 149. 200

  ik ben helemaal niet agressief dat slaat nergens oop en wat daar staat heb ik al geleze en ja er staat daar veel onzien maar armenen stammen inder daad af van hajk de achter achetr klein kind van noach en ja we hebbe overal in het voormalige (,noem gewoon een feit watr de turke op tafel hebbe gegooid )turkije gezette voor dat de turken vanuit turkmenistan uit azie naar het voormalige turkije zijn getrokke

 150. 201

  @201

  Of god nu wel of niet bestaat is totaal niet intressant. Hoe een mens werkt is de vraag die je moet stellen. Een medisch bioloog zal je uitleggen dat een mens niet meer is dan een paar zintuigen die waarnemingen verichten en bepaalde componenten die deze informatie verwerken waardoor we zelfbewust zijn. Net als elk ander mechanisme, b.v. een broodrooster. Vallen er componenten weg dat valt ook ons bewustzijn geheel of gedeeltijk weg. Hiervan maken we gebruik bij b.v. operaties en drugs.

  En net als elk ander mechanisme stopt ons bewustzijn als de componenten stoppen met werken. Als wij dood gaan b.v. vallen de componenten uit elkaar. Na onze dood zijn we dus niet meer bewust. Geen hel, geen hemel, geen maagden, niets zal je meer meemaken. Alles wat je dus hebt gedaan voor een leven na de dood is dus voor niets geweest…doodzonde.

  Bestaat er een god? Nee. Wat als hij toch bestaat? Who cares. Je bent zelf namelijk niets meer. Ga je gang god als je in jezelf wil praten en je tijd wil verprutsen. Elvis has left the building.

 151. 205

  Davo,

  Even voor de duidelijkheid. Ik heb nog nooit namens de Armenen gesproken. Ik ben en blijf gewoon een buitenstaander. Dit is een blog waar iedereen gewoon zijn visie mag geven en verdedigen. Alleen rassistisch zaken en reacties in andere talen dan nederlans en engels worden volgens mij verwijdert dus stop eens met dat gejengel als een kleine peuter en laat eens zien dat je tenminste 15 bent.

  Voor wat betreft je andere opmerkingen…

  Ja ik weet zeker dat god niet bestaat in de vorm die hij toegeschreven krijgt door gelovigen. Er zijn nergens aanwijzingen van zaken die onverklaarbaar zijn en waarvoor een godheid nodig zou zijn. Wel is duidelijk dat in de randen van onze huidige modellen van het univerum geen ruimte meer is voor een zelfbewuste alles omvattende entiteit.

  De mens stamt af van een primaat waar ook de chimpansee uiteindelijk vanuit is ontstaan. Kijk maar naar de genetische overeenkomsten.

  Of alle armenen afstemmen van 1 voorouder is simpel te bepalen met een genetische test. Ooit uitgevoerd? Gezien het aantal (verschillende) armenen zullen er als dit als zo is maar weinig van puur bloed zijn. Hoe weet je zo zeker dat jij een pure ras armeen bent? Welke genetische markers heb je daarvoor gebruikt?

  Ik kan mijn geloof niet veraden. Ik heb er geen bedacht/overgenomen.

 152. 206

  micha

  De mens heeft de schaap gekloond en al gaat er milyarden jaren voorbij de schaap zal nooit achterkomen hoe de mens dat voor mekaar heeft gekregen,en dat is het zelfde met mensen al gaan er milyarden jaren voorbij we zullen nooit weten hoe god ons heeft geschapen want zo slim zijn we niet de kennis wat een mens heeft is nog niet eens een druppel in een oceaan.Jij denkt dat alles verklaarbaar is maar dat is echt niet zo bijv. hoe de hersenen werken van een mens of welk organismen dan ook is door geen enkel wetenschapper helemaal tot aan de fijnste details uitgelegd en als ze dat wel konden dan hadden ze allang een hersen gemaakt voor mensen met een herseninfarct,of waar houdt het heelal op of houdt het wel ergens op,of kun je ergens vinden waar ze je vertellen waarom haren op je kop wel door groeien en op je armen niet,en wat mij erg fascineert is onze ogen hoe werkt het precies dat kunnen ze nooit uitleggen ze weten er wel een hoop over maar in de fijnste details kunnen ze het niet weten want zo slim is de mens niet en zoals ik zeg alles wat ze weten is een druppel in een oceaan en dat geldt ook voor jouw Micha.Je kunt over een onderwerp heel veel weten maar ergens houdt het op en je loopt tegen een muur op en dan……. begint het geloof.het heeft ook met opvoeding te maken dat je nergens in gelooft en opvoeding bedoel ik je omgeving waar je in gegroeid bent je vrienden je ouders natuurlijk, familie, soort school noem het maar op,denk daar maar eens over na.O ja micha god heeft je je hoofd gegeven niet om het te dragen maar om het te gebruiken,en daar bedoel ik mee beredeneren in de zin van niet alleen maar naar de feiten kijken maar verder dan de feiten,zoals als ik in mijn arm knijp dan heb ik pijn dat is een feit, maar wie voelt dat is je geest,of is het alleen maar een bepaalde schakelingen van een paar zenuwcellen naar je hersenen toe,en dat klopt dat is ook zo maar je zegt wel AAUW en dat is frapant want het gevoel is er wel maar je ziet het niet zoals je je geest niet ziet als je in de spiegel kijkt zie je alleen maar het omhulsel van vlees en bloed,dat zijn allemmal vraagtekens die niemand mij tot nu toe heeft kunnen uitleggen of jij wel MIcha,mvg

 153. 207

  Vijfhonderd jaar geleden dachten ze dat de aarde plat was en stormen een teken van God (en dus onverklaarbaar). Toen was dat dus ‘de grens’ en nog immer schuift die grens op. Waarom zou dat nu opeens ophouden?

  En zelfs dan, omdat je iets niet kan verklaren betekent niet dat er dan dus een God bestaat. En over welke God hebben we het hier trouwens? Er zijn er zoveel, en allemaal zijn ze de juiste en enige.

  En ze weten precies hoe ogen werken, hoor. Daar zit niks onbekends meer aan.

 154. 208

  saltanat

  luiste is waarom moeten wij geloven in jou verhaal niks te van!!
  wij hebben genoeg bewijs al die fotos en al dat dingen is dat niet genoeg of zo??
  weet je wat je moet je ogen open doen en niet omdat het jou land is om te beschermen nee je moet de waarheid spreken..

  En trouwens ik ken best veel turkse mensen die wel toegeven dat het waar is!!

 155. 209

  hay axchik,

  er zijn ook veel mensen gedood door de turken dat ontken ik niet maar nooit zoveel als dat de armenen zeggen,je kunt het vergelijken met de armeense guarillabendes die door steun van de britten en russen als losgeslagen stieren turkse dorpen hebben overvallen zo heb je ook van die losgeslagen stieren gehad bij de turken die wraak hadden gewild en hebben genomen,de ottomaanse overheid heeft nog nooit zoiets gedaan of beslissingen genomen ,want bekijk maar met wat voor redenen de ottomaanse rijk was opgericht,dat had alles te maken met menselijkheid en tolerantie zonder enige onderdrukking,en dat weten de armenen heel goed en dan wil je zeggen dat ze van de ene naar de andere dag mensen uitmoorden .ik geef toe dat er tijdens de deportaties het enige mis is gegaan maar met de bedoeling een holocaust te veroorzaken NEE

 156. 210

  salatan,

  ME is wel degelijk bezig met hersenregeneratie. Zo brengt men stamcellen in bij parkinson patienten die de taken van de verdwenen cellen overnemen. Als je echter weet hoe de hersenen werken weet je ook de beperkingen/moeilijkheden om zaken aan te passen. Een totaal nieuwe hersen heeft b.v. totaal geen zin aangezien je daarmee het bewustzijn waarvoor het oude brein zorgde ombrengt. Operatie geslaagd, patient overleden.

  Haren op je armen groeien net zo goed door als haren op je hoofd. Ze heebn gewoon een andere maximale lengte. Knip maar een stuk af, het groeit gewoon weer aan.

  De werking van het oog is tot op het kleinste niveau bekend. Daarnast weten we hoe de hersenen de signalen verwerken. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijk_oog of als je wilt kan ik het ISBN nummer van een boek geven dat een totaal beeld tot op moleculair niveau geeft. Kom je er achter dat haren en de receptoren in je ogen grotendeels overeen komen.

  Ik zeg neit dat ik alles weet. Ik bezit nou net die ene druppel infoprmatie die uitsluitsel geeft over hoe de mens werkt en waarom een godheid niet kan bestaan.

  Geloof begint niet bij het einde van kennis maar bij het einde van reden. Ik ben een kritisch persoon. Daar gebruik ik mijn hoofd. Daarbij kwam ik er vrij snel achter dat mijn hoofd niet door ene god is gegeven maar het resultaat was van een intiem moment van mijn ouders.

 157. 212

  micha

  aj tega imatsi the inch es durs tali ara,,,nogmaals hou je ape theorie voor je zelf kerel…???

  wij armenen geloven wel degelijk dat we van god afkome en kerel iedereen heeft het zelfd bloed jou ne is niet veell anders ,, en hoe ik weet dat ik puur ben nou heel gewoon ik zal je een voorbeeld geve ,als je zegmaar pure chocolade eet dan proef je aan de chocola dat die puur is door zijn kenmerke ,,en een egte armeen heeft zo ook zijn kenmerke wat jij duidelijk niet heb ,,ben jij wel volbloed ?????
  en door mense als jou kerel die denke dat ze armeens zijn omdat ze die taal spreke en omdat ze daar gewoond hebbe,denke die t turke dat wij allemaal net zo dom zijn als jou een ook geen geloof hebben ..onze mijn voor ouders hebbe het overleefd omdat ze zijn gebleve wat ze zijn snap je,,hima law keliner wor du turk linerjj he ara????