Ganzen dupe van ganzenakkoord

OPINIE - Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken gaat ook over de ganzen. Of eigenlijk toch niet. Het probleem is namelijk dat er veel te veel ganzen in Nederland zijn. Die vreten al het gras van onze cultuurerfgoedkoeien op en dat kan natuurlijk niet. Dus hebben de provincies en natuur- en landbouworganisaties na jaren polderen afspraken gemaakt over het beheer van die dieren in ons land. Beheer is in dit verband een ander woord voor het afschieten en vergassen van al die boventallige vogels. Maar op het laatste moment ging dat ganzenakkoord niet door. Waarom het moest mislukken is niet echt duidelijk, maar volgens insiders heeft het te maken met jagen op zondagochtend. In ieder geval wil Sharon er niets mee te maken hebben. Zij legt de verantwoording bij de partijen die het akkoord hebben laten mislukken. Heel verstandig van Sharon want met ganzen maak je echt geen carrière in Den Haag. En in Brussel al helemaal niet. De andere EU-landen lachen zich scheef over het ganzenakkoord. Daar worden ganzen al eeuwen gewoon geschoten om smakelijk op te eten.

Inmiddels bespeurt de dierenbescherming onheil. Omdat er nu geen landelijk beleid is ‘kunnen er grote verschillen ontstaan, waardoor ganzen in de ene provincie een andere status krijgen dan in de andere. Iets waar de dieren zelf natuurlijk niets van snappen.’  En dan gaan die ganzen zwerven, van Limburg naar Friesland en vice versa, afhankelijk van hun status. Verschoppelingen worden het, nergens welkom en nergens een thuis. Altijd maar op de vleugels. Niet alleen de ganzen zijn de dupe, ook andere vogelsoorten voelen zich nu bedreigd. De bond van zee- en strandmeeuwen ‘Nederland Wit’ vreest dat die honderdduizenden ganzen  onze weide- en de akkergebieden zullen leegroven ten koste van de inheemse vogels. Een woordvoerder van ‘Nederland Wit’ die anoniem wil blijven benadrukt dat de meeste ganzen uit het buitenland afkomstig zijn. ‘Als ze ons toch al volle land hebben kaalgevreten, trekken ze verder op zoek naar nieuwe roofgebieden. Het enige dat ze achterlaten is stront.’ Hij benadrukt dat ‘Nederland Wit’ niet tegen alle ganzen is. ‘Al eeuwen lang kennen wij de trekgans, die hier ’s winters voor kortere tijd verblijft. Hebben wij helemaal geen probleem mee, dat hoort bij het Nederlandse cultuurerfgoed. Maar als ze zich hier permanent vestigen wordt het een ander verhaal.’

Reacties (13)

#1 Inkwith Barubador

Economische vluchtelingen dus, die ganzen. Gelukszoekers. Moeten we daar een barmhartig asielbeleid voor voeren? Waar komen die beesten trouwens vandaan? Oost-Europa? Midden Oosten? Heeft Geert al kamervragen gesteld?

 • Volgende discussie
#2 Inkwith Barubador

(Ik wou nog net niet zover gaan om Sharon Dijksma met een gans te vergelijken, maar het scheelde niet veel.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 hansje ter horst

@2: Ik had haast gereageerd: een lekker dikke Kerstgans…maar dat zal wel te respectloos zijn….;-)))

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 GerritB

Nu is er eindelijk een rijkelijkke bron van duurzame dierlijke eiwitten enzo, dan mogen we er weer niet van profiteren want ganzen zijn zielig enzovoort.

Mijn motto: “Elke afgeknalde eco gans, is vier plofkippen minder”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kamiel Kafka

“Daar worden ganzen al eeuwen gewoon geschoten om smakelijk op te eten”

Gans staat in Europa zelden op het menu. Het punt is: ze zijn niet lekker, zeker niet de oudere ganzen. Taai, penetrante smaak. De enige oplossing is langzaam garen, hetgeen nogal wat betekent voor de kookkosten en kookkunsten. Is daarom in het geheel geen alternatief voor de plofkip.

Zie o.a dit artikel in Trouw. http://www.trouw.nl/tr/nl/13588/Culinair/article/detail/3509981/2013/09/15/Wilde-gans-daar-is-echt-niks-lekkers-aan.dhtml

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jules Vismale

@1: In Nederland lopen talloze soorten ganzen rond die uitheems zijn zoals de Nijlgans, Canadese gans, Indische gans enz. al bestaan er ganzen die niet snel naar Nederland komen zoals de sneeuwgans. En ik snap enigszins waarom ganzen niet bijster geliefd zijn bij boeren (sommige stadmensen houden wel van ganzen om ze met oud brood te voeren) daar ze enorm veel gras eten en graslanden niet erg schoon achterlaten.
Wie weet was de vraatzucht van ganzen wel voor Walt Disney de aanleiding om twee zeer onsympathieke (mens)ganzen te creëren: Gijs Gans en Guus Geluk. Beiden zijn lui, gulzig (Gijs nog het meeste), klaploperig, meestal echte geluksvogels (Guus iets meer dan Gijs) en ze drijven hun familie, die meer uit eenden bestaan, vaak tot wanhoop! Maar ook Guus is per definitie niet altijd gelukkig daar hij tijdens een pechwedstrijd met zijn neef Donald Duck al aangaf dat men geluk en pech niet aan zichzelf kan opleggen! En de beide Disney-ganzen lijken me verre van smakelijk om op te eten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jvechter

@5: volgens mij wisselen de meningen nogal, en de kritiek dat er alleen stoofpotjes van gemaakt kunnen worden: zijn die niet lekker dan? verwende nesten.
weleens gans gemaakt trouwens?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 mitchell

@7: wie knalt sharron voor me af die domme gans stom wijf wie knalt die gans af//hee er lopen hier in nederland mensen rond die absoluut geen Nederlanders zijn zijn er ook teveel van/ domme stom mens/ ik hat mensen die dieren af schieten ik HAAT JAGERS DIE SCHIETEN LEKKER ALLES KAPOT/GEILEN ZE OP

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 MARION

@8: MITCHELL IK BEN ER HELEMAAL MEE EENS MAAR /NEDERLAND IS NU NIET HET SLIMSTE LAND HE///DOMSTE KIND VAN DE KLAS IS NEDERLAND JA TOCH EIGENLIJK ZIJN NEDERLANDERS DOM ZE PIKKEN ALLES ALLES IK HAAT JAGERS LAAT DIE GANSEN LEVEN ER LOOPT EEN DOMME GANS RONS SHERAN HEET ZE

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 MARION

@6: LOPEN OOK VREEMDE VOLKEREN HIER IN NEDERLAND///EN DIE KOSTEN ENKELD GELD

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 MARION

HEB IK AL VOOR JE GEDAAN SHERAN ALS GANS TE VERGELIKEN FOUTE IK VIND GANZEN [email protected]:

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Kalief

Hee zit ze hier ook al. Marion en Mitchell hebben een gezamenlijke dubbele persoonlijkheidsstoornis. Vandaar hun Caps Lock probleem, de eerste zet hem uit, de tweede zet hem nog een keer uit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Folkward

Goeie god… Ik zie hier een taak voor de redactie. Of deze of gene nou het een of het ander regeltje (onlangs) miniem overtreden (of net niet) heeft, vind ik niet zo heel erg off topic. Maar hier wordt in een paar zinnen toch al off-topic gegaan, worden bedreigingen geuit, obsessief gedrag vertoond. En ik twijfel aan dat copyright gedeelte van de huisregels in deze kwestie… ;)

 • Vorige discussie