“FSC certificering is niet genoeg om de regenwouden te redden”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (10)

#1 ms

Oiropa moet haar EIGEN hout kweken. En hardhout haal je uit deze boom:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Robinia

Ruikt ontzettend lekker als je eronder fietst deze maand.

 • Volgende discussie
#2 InvertedPantsMan

@1 Mee eens. Robinia is inderdaad geweldig hout. Als er slimmer toegepast wordt kunnen we echter ook het gros van de toepassingen voorzien met snelgroeiend hout dat thermisch gemodificeerd is zoals b.v vuren of populier van plato(tm). Accoya is een ander voorbeeld dat gemaakt is van radiata pine dat een azijn bad heeft gehad. Deze houtproducten zijn zachter en lichter dan hardhout maar hebben de hoogste duurzaamheidsklasse. (duurzaam als in het rot niet weg buiten)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 zmoc

“Goh.” ….

@1, @2 Liever niet nog meer niet-inheemse soorten in onze monocultuurbossen… :/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 InvertedPantsMan

@3 Veel inheemser dan de fijnspar (vuren hout) of de populier wordt het niet. Radiata pine en Robinia zijn exoten, maar dat zijn de aardappel en de tulp ook. Ik kan niet anders concluderen dat je comment ironisch is of geen hout snijdt ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 zmoc

@4 Er kwamen hier volgens mij behalve dat waaibomenhout van oorsprong toch ook flink wat iepen, lindes, beuken, essen, wilgen en berkensoorten voor. En dan nog onbetekenende dingetjes als de hazelaar, es, appel, kers, eik enzo. Wat mij betreft zouden we er beter aan doen die soorten te verspreiden dan nog meer exoten te importeren vanwege hun houtkwaliteit.

(niet-uitputtende lijst: http://www.bronnen.nl/nlkweek.html)

Mijn comment was niet ironisch bedoeld, enkel overbodig en waar mogelijk zinloos:P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 ms

zmoc

Je hebt houtakkers, met douglas, fijnspar, zwarte den en robinia, en je hebt bossen. En zelfs uit bossen kan je hout halen. Ik heb in Frankrijk bossen gezien waaruit gewoon eiken en zo werden geoogst en waaronder meer paddenstoelen groeiden dan ik ooit in Nederland heb gezien.

Robinia woekert ook niet, met een beetje onderhoud.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 InvertedPantsMan

van: “iepen, lindes, beuken, essen, wilgen en berkensoorten” of “onbetekenende dingetjes als de hazelaar, es, appel, kers” maak je geen kozijnen, buiten vlonder of tuinmeubulair. (wel andere mooie dingetjes natuurlijk) Dat doen we in NL van kunststof, aluminium en in het geval van hout meestal meranti. Eiken is een soort van optie behalve dat we dan bij onze vraag nog steeds afhankelijk zijn van het buitenland omdat het zo tergend langzaam groeit en dat eiken meer onderhoud vergt. Robinia, lariks en verduurzaamd vuren of radiata is een levensvatbaar alternatief dat we we in Europa op eigen bodem kunnen regelen. We hoeven dan minder te plunderen in verre landen.

…is al I’m saying.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Frans van Nunen

Onzinnige stelling: FSC zorgt voor langdurige economische waarde van bossen, zeker in de tropen. En dat is een heel belangrijke reden om tropische bossen te laten bestaan. Als we stoppen met kopen van hardhout, dan heeft het bos geen waarde meer voor de lokale bevolking en wordt de grond gebruikt voor palmolie en soja. We moeten dus duurzaam blijven kappen en de FSC grondgedachte: People, Profit, Planet, in ere houden. We hebben overigens in de wereld meer behoefte aan papier, hamburgers en doosjes waar ze in zitten, dan hout voor kozijnen of de tuin. Toch gaan we weer discusieren over tropisch hardhout dat in herkomstlanden en Nederland wordt verwerkt tot duurzame producten van een hernieuwbare grondstof.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Harry

De titel klopt geheel, het heeft alleen de tuincentra en de bouwmarkten geholpen om goedkoop modieus tuinmeubilair in de markt te zetten dat over een paar jaar in de vuurkorf verdwijnt!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 zmoc

@ms, #6 Mee eens. Alleen wordt dat onderscheid tussen houtakkers en bossen in de officiele cijfers in het geheel niet gemaakt; het heet allemaal bos. En in ons land van extremen (van natuurgebieden waar geen mens mag komen tot kaarsrechte akkers vol met dennebomen) maakt dat dus nogal wat verschil.

Mijn #3 is dan natuurlijk ook vooral om de discussie op gang te brengen. Er is dan ook niks mis met verbouwen van robinia. In theorie kunnen we immers prima zowel robinia neerzetten, houtakkers uitfaseren als werken aan het terug op peil brengen van steeds zeldzamer wordende inheemse bomen. Niets wijst er echter op dat dat gaat gebeuren. Als we in het huidige bosbouwklimaat al meer nuttig hout (robinia bv. dus) zouden gaan verbouwen, dan kunnen je er donder op zeggen dat dat in houtakker-achtige situaties zal plaatsvinden in plaats van iets wat een beetje lijkt op een bos.

 • Vorige discussie