Bron: Teletekst
ANP: SP zetel minder, PvdA zetel meer (13:48 24 November 2006 (Update))
De SP krijgt in de Tweede Kamer waarschijnlijk 25 zetels, een minder dan tot nu toe werd gemeld. De PvdA krijgt er een zetel bij en komt uit op 33.Dat meldt de verkiezingsdienst van het ANP.
De aanpassing is het gevolg van de stembusuitslag van Nederlanders in het buitenland en de hertelling van de stemmen in Eindhoven, Obdam en Sevenum. De Kiesraad komt maandag met de officiële uitslag van de verkiezingen.
In Eindhoven waren bij de telling 481 stemmen voor het CDA vergeten doordat medewerkers van stembureaus de computer niet goed hadden bediend.
Hoe betrouwbaar zijn eigenlijk de uitslagen en wie zegt dat men alleen in Eindhoven “iets vergeten” is?
Reacties (23)
Uitslagen zijn nooit onfeilbaar, denk maar aan de stembiljetten die in Italië ineens bij het grof vuil stonden. Ik denk dat je niet teveel moet nadenken aan wat er eventueel gebeurd is, anders wordt je simpelweg gek (grove fouten daargelaten, die moeten absoluut opgespoort worden).
Hoe kan je een stemcomputer nou fout bedienen zeg…
Dat snap ik ook niet, maar schijnbaar kan het wel. Pas maandag zal de uitslag officieel zijn en ik ben benieuwd wat men in de tussentijd gaat vinden.
Ik weet niet hoe het bij jou zat, maar het predicaat “fossiel” was van toepassing op het toezicht.
@4 Wahahahahaha!
Ik ben voor de algehele terugkeer van het potlood. Om allerlei redenen, waaronder de gebeurtenissen van vandaag: met potlood uitgebrachte stemmen kun je hertellen. Die met de stemcomputer nimmer (alleen op aantal, niet op inhoud).
Ik wil ook de potlood terug, al was het maar alleen vanwege het genot om lekker te dik het hokje in te kleuren.
@4 Bij mij viel het wel mee, het was dan wel in een fossielenopvang maar de mensen achter de tafel zagen er jonger uit.
Ik heb gepotlood! Irritant. Formulier dubbelvouwen, ondersteuning zoeken op het kleine plankje, hokje wilders aankruisen en dan weer invouwen.
@5 ik ben het ermee eens dat electronische stemmen beter gecontroleerd moeten kunnen worden. Een goede manier lijkt mij een uitdraai (kassabonnetje) dat na controle door de kiezer en ongezien door de stembureau-mensen opgeslagen wordt. Dan heb je de voordelen van beide: snel stemmen tellen (want electronisch) met eventueel de mogelijkheid om met ouderwets papier (desnoods steekproefsgewijs) te controleren.
Psies! Ouderwetsche papieren uitdraai met de keuze van de kiezer, laten controleren door de kiezer, vervolgens op het scherm een bevestiging laten geven. Papiertje in een verzegelde box.
10% van de stembussen hertellen.
Klaar, toch?
@8 Geen slecht idee.
Overigens is het tellen van potloodstemmen zo traag nog niet. Amsterdam was deze verkiezingen nog voor half twaalf binnen, ondanks dat met het potlood is gestemd…
Ik kan niet goed begrijpen waarom er dan toch persee computers aan te pas moeten komen. Dat zint me gewoon niet.
@7
Wilders? Je ging toch D66 stemmen? :-)
@7
Tja, slip of the mind of was je toch een D66-er maar kwam je er net te laat achter toen je rode potlood getrokken werd door de geblondeerde haardos van Wilders.
Van mij mag de computer ook weg, of idd met een bonnetje/uitdraai die aan in de stembus gaat. Dan heb je een dubbele controle en kan er beduidend minder gefraudeerd worden.
Het is wel toevallig dat de SP gewonnen heeft in gemeenten waar de SP al sterk was. De kans is groot dat de stembureau daar werden bemand door SPers.
Nu heb ik een poos gewoond in de buurt van een gemeente waar de SP aan de macht is (Heerlen). De SP-wethouder aldaar was machtig populair. Deed ook echt goede dingen. Daar gaan mensen van je op stemmen. Lijkt me niet dat populariteit aldaar wijst op fraude. Eerder op het feit dat daar al bewezen is dat SP ook goed kan besturen.
De SP heeft stemmen gekocht door daklozen gratis SoeP te geven in ruil voor een stem op de SP.
Daklozen moet het doorgaans toch al hebben van de partijen ter linker zijde, nietwaar?
In mijn Amsterdamse volksbuurt verwaardigde de VVD het niet eens een verkiezingsposter op te hangen. Ook CDA heeft geen poster opgehangen. De SP daarentegen kwam iedere dag met een plakploeg voorbij om hun terrein terug te winnen, als er weer een partij een poging had gedaan wat op hun plekje te plakken. Al vanaf de eerste week toen de borden er stonden (andere partijen hebben nog twee weken gewacht).
De SP is nu eenmaal erg actief, volgens bijna communistisch concept (ik zeg altijd: die partij heeft gewoon veel werklozen tot zijn beschikking). Het uitdelen van SoeP (mij niet bekend, overigens) past wel in dat beeld.
De VVD koopt trouwens rijken om met de belofte de belastingen voor (o.a.) de hoogste schijf te verlagen, en een systeem te bedenken waarbij chronisch zieke mensen die eerst konden werken in de bijstand worden gemieterd, zodat de rijken er wat warmer bij zitten.
Wat is nu eigenlijk kwalijker?
Bij de volgende verkiezingen wint één partij alle honderdvijftig zetels. Haleluja!
@17: Komen er nog volgende verkiezingen dan? Als we Rutte mogen geloven, worden we een tomatenrepubliek.
Bananen zijn toch lekkerder!
Ach, en rozen kunnen heel venijnig steken, dus waar hebben we het over?
Er komt wel een kabinet, alleen zal het ff duren en wellicht niet lang volhouden, maar dan is er al weer een hoop tijd over voor een verandering van het kiesgedrag van veel mensen.
Volgens mij waren de stemcomputers in SP-gemeenten aangesloten op Tomaatnet.
Ach, krijgt de PVDA een stem erbij. Maakt de afgang en het kado voor de SP er niet minder op. Zo te horen wordt draaikont Bos gespaard door het offeren van de campagneleider. Nog even een stuiptrekking door Balkende (of all people) als moddergooier neer te zetten. Ach ja, altijd de schuld bij een ander leggen. Wake up and smell the roses. Het is gewoon dom als je je eigenachterban naar je concurrent stuurt. Dom van een campagneleider en dom van een lijsttrekker die dat uitdraagt.
Dat is zeker dom en daar zou je van moeten leren, maar ja, dat moet je wel durven.