Franse vakbonden reageren gematigd op hervorming arbeidswet

Foto: pt.wikipedia.org

ELDERS - Het buitenland kent de Franse vakbonden vooral van stakingen. Opmerkelijk genoeg blijven de protesten tegen plannen van de regering-Hollande voor een vergaande afbraak van werknemersrechten voorlopig beperkt tot een gezamenlijke verklaring. 

De Franse minister van Arbeid Myriam El Khomri heeft een groot aantal wijzigingen in het Franse arbeidsrecht aangekondigd. Het ontslagrecht wordt versoepeld en de regels voor de 35-urige werkweek zullen minder rigide worden gehanteerd. De werknemer van wie het contract bij de rechter is ontbonden krijgt niet langer 30 maanden maar maximaal 15 maanden salaris doorbetaald. De socialistische regering van premier Manuel Valls verdedigt de maatregelen als middel om de werkloosheid (meer dan 10%) terug te dringen. Tot nu toe is de Franse regering daarin niet geslaagd ondanks forse injecties van staatswege in de Franse economie.

De bescherming van de Franse werknemers gaat in vergelijking met de meeste andere Europese landen vrij ver. Of eigenlijk: terwijl in veel landen de bescherming sinds eind vorige eeuw stapsgewijs is afgebroken zijn de Franse vakbonden er tot nu toe in geslaagd hun achterban te vrijwaren van al te drastische maatregelen. Het idee van de verzorgingsstaat leeft nog in Frankrijk, tot groot verdriet van de grote werkgevers die al jaren aandringen om het land nu eindelijk eens te voegen naar de wetten van de neoliberale economie die elders in Europa al door steeds meer regeringen worden omarmd. Het laatste jaar van een ten dode opgeschreven socialistische regering biedt een uitgelezen kans voor de noodzakelijke hervormingen. Maar hoe zullen de vakbonden reageren?

Nou, dat valt nogal mee. Of tegen, al naar gelang het standpunt dat men inneemt. Het Franse Dagblad Liberation schrijft woensdag dat de gezamenlijke vakbonden na een lange sessie een nogal timide verklaring hebben uitgegeven zonder oproep tot acties, hetgeen tamelijk uniek genoemd mag worden in de Franse vakbewegingsgeschiedenis. De regering kan voorlopig opgelucht ademhalen, schrijft de krant.  Althans voor even. Het gezamenlijke front van de gematigde CFDT en de linkse, van oorsprong communistische CGT stelt zich nu nog niet erg vijandig op. Maar het is afwachten hoe er aan de basis van de CGT over de aantasting van het arbeidsrecht wordt gedacht. Voor een petitie tegen de nieuwe wetsvoorstellen zijn in enkele dagen 400.000 steunbetuigingen verzameld. Jongerenorganisaties gaan zich ook voorbereiden op protestacties.

Tegelijkertijd is deze week een aanval gelanceerd op het duo Hollande/Valls vanuit een links gezelschap onder aanvoering van de socialistische burgemeester van Lille Martine Aubry. Trop, cést trop roept zij in een manifest, samen met Daniel Cohn Bendit voormalig leider van de Groenen in het Europese Parlement en Jannick Jadot, een andere Franse groene politicus. De hervormingen van het arbeidsrecht, de Franse reserves bij de oplossing van het vluchtelingenvraagstuk en de fel omstreden wetswijziging die terroristen het Franse paspoort ontneemt : het is te veel voor links en voor Frankrijk als geheel. Links zit in een impasse en als er niet van koers wordt veranderd stevenen we af op een desastreus verlies. Aldus Aubry. De plannen voor hervorming van het arbeidsrecht zijn volgens haar gebaseerd op onwaarheden en misvattingen. “Ik geloof er niets van dat ondernemingen beter renderen bij een verzwakking van de positie van de werknemers.”

Is dat niet de grootste misvatting van de socialisten?

 

 

Reacties (8)

#1 Bismarck

“Is dat niet de grootste misvatting van de socialisten?”

Nou nee, mij lijkt de grootste misvatting dat je banen creëert door mensen meer uren te laten werken, zoals (toch ook socialist) Hollande blijkbaar gelooft (“de regels voor de 35-urige werkweek zullen minder rigide worden gehanteerd”).

  • Volgende discussie
#2 Grolschje

De vakbond geeft niets om een werkloosheidspercentage van 10%. Zolang de staat alle uitkeringen maar blijft betalen natuurlijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 ed

In december moest Nederland weer een half miljard naheffing betalen aan Brussel .
Het gaat niet om Hollande ,want hij staat met zijn rug tegen de muur .
De kapitalistische dictatuur van Brussel bedenkt hier de regeltjes voor arbeiders in Europa en als je ze niet opvolgt ,dan bedenken ze sancties .

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8548131/3-billion-a-year-in-stealth-taxes-to-be-levied-on-Britain.html

https://www.youtube.com/watch?v=feY-TYmmgLM

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Toko senang
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Sylvia

Als werkgevers werknemers eerder kunnen ontslaan, of naar wens zonder verplichtingen kunnen graaien in een bak van zzp’ers, verdwijnt de loyaliteit.
Loyaliteit om regelmatig iets extra’s te doen, loyaliteit om met constructieve kritiek te komen, waar het bedrijf/de afdeling wat aan heeft.
Je krijgt een ieder voor zich mentaliteit: een ander afvallen als je er zelf beter van kan worden en wegkijken als het je in een lastige positie brengt.

Het is niet voor niets dat familiebedrijven wat de lange termijn betreft het ook beter doen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Jos van Dijk

@5: Is het begrip loyaliteit nog wel bekend bij werkgevers, vraag ik
me af

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 keest

Reactie vakbonden lauw? Soms duurt het even in Frankrijk, remember november 2010? Werd wel het grootste protest tegen pensioens-hervormingen in Europa. Terwijl de vakbondsleiders hadden bedacht om een 24-uursstaking te houden, dacht de basis daar anders over, en zetten de acties wekenlang voort. Nu broeit het weer vergelijkbaar. 9 Maart landelijke staking, breed gedragen: https://paris-luttes.info/qui-appelle-a-la-greve-le-9-mars-4979

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie