Franse kerncentrales wacht een gevaarlijke zomer

Het is nog maar de vraag of kerncentrales het antwoord zijn op het populaire duo Global Warming en Peak Oil ? De franse kerncentrales kampen namelijk met een serieus veiligheidsprobleem nu er zich in Frankrijk alweer een warme droge zomer ontwikkelt.

Kerncentrale nabij AvignonIn de hete zomer van 2003 (Temperature Anomaly Map, Western Europe 2003) konden de 58 franse kerncentrales alleen openblijven door de veiligheidsvoorschriften te versoepelen en lozing van te warm koelwater toe te staan. In de oudste kerncentrale van Frankrijk -in Fessenheim in de Elzas- ontstond een kritieke toestand doordat de temperatuur in de centrale steeg tot boven de 50 graden. Om de temperatuur te verlagen werd de centrale met hogedrukspuiten natgespoten, een nogal primitieve koelmethode in een eeuw van geavanceerde techniek.

Lage waterstanden en hoge temperaturen bedreigen ook nu weer de franse kerncentrales. Om de kostbare import van energie te voorkomen zullen de veiligheidsvoorschriften wellicht weer worden opgerekt. Volgens onofficiële schattingen heeft die import EDF ongeveer 300 miljoen euro gekost. EDF weigert dat te bevestigen, maar verzekerde zichzelf dit jaar voor 550 miljoen euro tegen schade als gevolg van stroomtekorten. (IPS)

 1. 1

  Één voordeel van de opwarming is dat CSP steeds interessanter word. Maar ja, dat is te milieuvriendelijk, dus doen we dat niet. Stel je voor; duurzame en goedkope energie dat kan toch niet.

 2. 4

  Inderdaad: Concentrating Solar Power.

  Goedkoop en duurzaam, dus niet interessant. Je kan er onze mondiale hobby niet mee financiëren: oorlog voeren.

 3. 6

  Ah! Dan is het goed. Las er toevallig gisteren weer wat over in de Wired: The Rooftop Solar Revolution.
  Helaas dat artikel nog niet online. Zal vandaag of morgen wel gebeuren.

  Zit zelf te dubben of het niet eens tijd wordt.

 4. 7

  @Ruud: Heb me gelijk maar opgegeven als donateur. Goed initiatief.
  Waar ik al een tijdje naar op zoek ben, is een investeringsmaatschappij die mijn geld wil stoppen in een CSP (of iets dergelijks) in Zuid Spanje. Het equivalent van mijn stroomverbruik hier moet daarmee gedekt worden, en nog een beetje meer om mijn investering op termijn rendabel te maken.

 5. 10

  Volgens mij gaat het bij het versoepelen van de “veiligheidseisen” vooral op de temperatuur van het oppervlakte water en niet de algehele veiligheid..

 6. 11

  Precies KingKoen! Als die beekjes, meertjes en rivieren wat warmer worden… tss boeie! Kan hooguit de zoetwatervispopulaties uitroeien en een beetje helpen met het ontstaan van bacterie/algenplagen.

 7. 12

  Er is ook een watertekort in Frankrijk, als het stuwmeer leeg is dan is er sowieso geen koelwater meer over ongeacht of het nu te warm geloosd kan worden of niet.