Frankrijk kiest vandaag een nieuwe president

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Wordt het de conservatief Nicolas Sarkozy of de socialiste Ségolène Royal? De Fransen maken vandaag hun keuze. In de laatste peilingen staat ´Sarko´ op voorsprong. ´Sego´ haalde vlak voor het weekend nog een keer zwaar uit naar de leider van de UMP (Unie voor een Volksbeweging), waarbij ze hem ´een gevaarlijke keus´ noemt. Royal kan als eerste vrouw Franse president worden. In Parijs zijn duizenden politieagenten op de been uit angst voor rellen als Sarkozy wint.

Wat krijgen de Fransen eigenlijk met deze kandidaten? En wat zijn de gevolgen voor de rest van Europa en Nederland?

Update Exitpoll: Sarkozy wint met 53 procent.

Werkloosheid
De Werkloosheid in Franrijk lijkt te dalen. Dit is goed nieuws voor Sarkozy, die als minister van Binnenlandse Zaken deel uitmaakte van de laatste regering. Ségolène Royal pleit voor stages en investeringen voor jongeren. ´Sarko´ zal eerder kiezen voor economische hervormingen, om de macht van de vakbonden in te perken. Komt er een nieuw protest tegen aanpassingen van bijvoorbeeld de arbeidswet, of kiest Frankrijk een president die de dialoog aangaat met vakbonden?

Multiculturele samenleving
De rellen in de Franse voorsteden zijn welbekend. Sarkozy was er zelfs deels de aanleiding voor met uitspraken als ´We zullen dit tuig eens van de straat vegen.´ In Frankrijk bestaan ´allochtonen´ officieel niet. De conservatief pleitte er wel begin vorig jaar voor dat de politie voortaan de etnische achtergrond van criminelen bij zou moeten houden. Zoals GC al eerder constateerde is integratie van minderheden een groot probleem in Frankrijk. Van de socialiste Royal kan verwacht worden dat ze toenadering kiest en zal strijden tegen discriminatie op de arbeidsmarkt.

Europa
In ´Brussel´ schijnen ze te hopen op winst van Sarkozy. De conservatief wil geen nieuw referendum over de Europese grondwet, maar wil een mini-grondwet die de institutionele problemen oplost. Royal wil wel een referendum en hoopt door aanpassing van de grondwet met een sociale paragraaf de Fransen te overtuigen en het eerder ´non´ om te buigen. Voor Nederland is de uitkomst dus ook op Europees vlak van belang. De druk op Nederland zal naar verwachting groter worden om geen nieuwe referendum uit te schrijven als Sarkozy wint.

Het woord is nu aan de Franse kiezer.

Reacties zijn uitgeschakeld