Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | Einde eerste episode

Zo, dat was het. De eerste episode van Penelopes danboek zit erop. Dat kun je zien aan het schuinschrift. In 28 afleveringen hebben jullie kunnen lezen wat er in haar wereld zal gebeuren als zij van groep 8 op de basisschool naar het VWO gaat. Nu staat zij voor een belangrijke en zwaar onderschatte stap in haar leven: zij gaat studeren. Maar daarover wil ik pas volgend winterseizoen vertellen. Nu las ik een zomerstop in.

In de beschreven jaren 2018 t/m 2025 zal volgens het danboek verrassend weinig spectaculairs gebeuren. Terwijl vrijwel iedereen op dit moment de ondergang van wat dan ook predikt lijkt bij Penelope de wereld gewoon door te draaien. De wereld zal niet zijn vergaan in 2012. De aliens van Niburu zullen de macht niet overnemen. Er komt geen kernoorlog, al zullen er wel een paar bommen ontploffen in Pakistan en India. De jihaters zullen niet het tweede kaninefaat stichten. Er komt geen allesverwoestende pandemie, al zullen er voortdurend uitbraken van enge ziekten plaatsvinden. De VS zullen niet instorten. De gulden zal niet terugkomen, hoewel … daarover heb ik niks gelezen. Het klimaat zal nog niet op hol slaan. Kortom, qua rampspoed zal het allemaal reuze meevallen.

Persoonlijk zal Penelope natuurlijk wel het een en ander meemaken. Zij zal zachtjesaan de fase van seksuele rijpheid inglijden. Met haar vriendjes zal zij echter weinig geluk hebben. Zij gaat iets van homo-erotiek snoepen, maar het zal haar niet zo bevallen. Dat kan. Wel kan ik verklappen dat zij aan het einde van deze cyclus geen maagd meer zal zijn, al schrijft zij daar niet expliciet over. Kennelijk heeft zij ervoor gekozen toch een soort geschiedschrijven gestalte te geven in het danboek in plaats van sterk persoonlijke ervaringen (lief dagboek). Deze benadering is denk ik vooral aan de invloed van oma Gruitje te wijten. De geilbekken onder de lezers hebben daarover hun ongenoegen al geuit, maar helaas, daar is niets aan te veranderen.

Het is voor een aantal lezers misschien vervelend dat het vaste rustpunt op de zaterdagmiddag nu verdwijnt. Penelope sloot zo mooi de week af. Maar gelukkig is mijn goede vriend Ippekrites bereid af en toe een robbertje voedsel voor de geest neer te zetten op dat tijdstip. Net zoals het gemis van Pauw en Witteman een beetje wordt goedgemaakt door Knevel en Van den Brink. Het valt dus wel uit te zingen tot het nieuwe seizoen, denk ik. Maar voordat ik het in mijn hoofd haal met het verhaal verder te gaan wil ik nog wel graag weten of er lezers zijn die de terugkeer van Penelope op prijs stellen. Reageer in dat geval vooral positief. Want de zuurpitten en kankerpruimen zijn zoals gebruikelijk al voldoende aan het woord geweest.

Adriaan.

 1. 5

  Ja, verstrooiend. Ik neem niet aan dat je me kwalijk neemt als ik zeg dat de inhoud zo af en toe wel eens een tikje geforceerd overkwam (…) maar ik ga ze in ieder geval weer lezen als ze weer verschijnen.

 2. 7

  Zij zal zachtjesaan de fase van seksuele rijpheid inglijden. Met haar vriendjes zal zij echter weinig geluk hebben. Zij gaat iets van homo-erotiek snoepen, maar het zal haar niet zo bevallen. Dat kan. Wel kan ik verklappen dat zij aan het einde van deze cyclus geen maagd meer zal zijn

  Joehoe!!1!

  l schrijft zij daar niet expliciet over.

  Shit.

  Kom snel weer terug Penelope, neem Adriaan ook maar weer mee dan.

 3. 8

  Ook hier wordt terugkeer op prijs gesteld.

  Soms niet altijd even briljant, altijd amusant. Zelfde gevoel als bij Evelien van Martin Bril, dat ik ver onder mijn niveau achtte maar wel elke week als eerste artikel van de VN las.

 4. 9

  Zuurpitten en kankerpruimen? Jongen: als je niet *kan* schrijven moet je geen publiek *zoeken* (jawel ZOEKEN) op Sargasso (of op welk openbaar forum dan ook).

 5. 10

  Bedankt voor de hartverwarmde reacties. Ik overweeg nu zeker een terugkeer in oktober/november (onder voorbehoud dat ik dan terug ben uit Bahrein). Speciaal reactie nummer 9, kennelijk van een ongeletterde lezer, sprak mij aan. Maar voorlezen mag natuurlijk ook best vanaf het scherm.

 6. 11

  Oh man, alsjeblieft Adriaan, meen je dit nu echt?

  Ik heb netjes mijn waffel gehouden maar als je na uitdrukkelijk vermelden van het feit dat je geen kritische comments wenst te ontvangen, van de 9 reacties er welgeteld 6 positief lijken te zijn, nou ja…

  Prima, blijf vooral publiceren. Ik had alleen verwacht dat mensen in het algemeen toch vaak wel een zekere mate van kritische zelfreflectie kennen.