Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 28-12-2019

Gisteren hebben we de as van opa Holland uitgestrooid aan het strand. Dat wilde hij graag. Hij zei dan dat we vanzelf contact met hem zouden hebben als we in zee gingen zwemmen. Doordat de wind naar het land toestond mislukte opa’s plannetje nog bijna. Gelukkig deed Elders eerst een proefje. De as woei meteen naar de duinen. Dus heb ik snel een kuiltje gemaakt toen de golven zich terugtrokken en nadat Elders de as daarin had gegooid heb ik het met een dun laagje zand afgedekt. Ik was jammer genoeg niet snel genoeg terug maar ik had oude gympen aan dus dat was niet erg. Gek genoeg ben ik niet zo bedroefd als ik dacht. Dat komt misschien dat opa weinig met me deed. Hij zat altijd maar stilletjes in een stoel. Wel gaf hij me bij het afscheid altijd stiekem geld, meer dan mocht van oma denk ik. Het medicijn dat zijn dood veroorzaakt heeft, Enteroglobulon 23 heet het geloof ik, is nu in Europa van de markt gehaald. De Europese Commissie heeft de testtermijn voor alle medicijnen op basis van koolstofbolletjes verdubbeld. MSD&O betaalt de nabestaanden een schadevergoeding van 17.000 euro. Oma doet net of ze er niet blij mee is, maar ze heeft wel meteen nieuwe meubels gekocht. Mama wil graag dat ze naar een zorgflat gaat. Ze is bang dat ze elke week hier komt nu ze opa niet meer heeft om tegenaan te kletsen (ik zeg het nu wat netter). Dat zullen dan wel weer flinke ruzies worden.

Vanmiddag keek ik het jaaroverzicht van het nieuws. Wat me opviel was hoeveel goed nieuws er eigenlijk toch was het afgelopen jaar. Speciaal voor ons eigen land. Economisch gaat het steeds beter. Nederland exporteert nu volop en bijna allemaal nieuwe produkten ten opzichte van de crisis van 2009. De zonne-energie dakpannen blijken niet aan te slepen. Machines voor waterzuivering en gaswinning uit organisch afval doen het goed. De diesel-elektrische vrachtwagens en autobussen van DAF zijn een succes. Nederlandse WK-ketels worden over de hele wereld verkocht. De werkeloosheid is bijna nog nooit zo laag geweest. Het gaf me wel een goed gevoel. Tot ze bij de oorlogen en andere ellende in de rest van de wereld kwamen. Het blijft oneerlijk verdeeld in de wereld.

Voor de kerstvakantie hadden we het op school over het risico van de wereldwijde verspreiding van dodelijke ziektes. Bijvoorbeeld de niet te genezen tbc in Rusland en China. Dat was ook op het jaaroverzicht. China zou een nieuw medicijn hebben. Op school hebben we het daar niet over gehad. Toch eens vragen hoe dat zit. Misschien neemt niemand dat nog serieus. Want je hoeft niet ver terug te gaan voor een medicijnschandaal in China. Verbazend eigenlijk, want China is een dictatuur, dus de regering moet er toch iets over te zeggen hebben. Mama zegt dat de enorme corruptie de oorzaak is. Fabrikanten kopen de ambtenaren gewoon om.

De joodse jongen die vorige maand werd neergestoken gaat nu naar een joodse school in Amsterdam. De daders zijn met hun hele gezin uitgezet op basis van de terrorismewet. Eigenlijk is dat niet eerlijk. Stel dat je helemaal ingeburgerd bent, maar je hebt een gek kind. Dan kun je er niets aan doen. Dat soort gevallen komt vaak genoeg voor. De jongen die in Middelburg een bunker met vuurwerk in brand stak wordt alleen maar opgesloten omdat zijn ouders hier geboren zijn. Terwijl er daarbij meer dan twintig doden zijn gevallen. Op zich vind ik het goed dat mensen die tegen onze democratische cultuur zijn worden uitgezet. Maar in dit geval heb ik mijn twijfels. Bovendien is Volk en Vaderland ook tegen de democratie en dat tuig wordt niet het land uitgezet.

Ik ben blij dat we op een terp wonen. Voor de nacht van 31 december naar 1 januari is een storm met extreem hoog water voorspeld. De minister van Rijkswaterstaat zegt dat niemand bang hoeft te zijn omdat de dijken en duinen sterk genoeg zijn. Maar de waterhoogte zal vergelijkbaar zijn met die van 1952. Dus is er wel extra dijkbewaking en er ligt een evacuatieplan klaar. Net of dat nog wat helpt als de boel al onder loopt. Tante Carellla, die op het voormalige eiland Tholen woont, is voor alle zekerheid meteen op wintersport gegaan. Volgens mama is zij bang geworden door de verhalen over de zeespiegelstijging. Dat is inderdaad een beetje zot. Wat zullen die zes centimeter nou uitmaken?

  1. 1

    Wat een raar toekomst verhaal, dat meisje zit waarschijnlijk helemaal niet meer op school, maar dankzij een fatwah van Imam Aboutaleb thuis.

    Zoals het hoort, overigens.

  2. 2

    Micha u gelooft in het waanidee dat een economisch en cultureel gemarginaliseerde minderheid binnen 25 jaar hier de macht overneemt? Hoe gaan ze dat doen?