Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 23-03-2024

Kattenwak, wie had dat nog gedacht. Anderhalve meter sneeuw in twee dagen. En dat in maart. Dat is geen staartroeren meer. Er is deze winter al meer sneeuw gevallen dan in de afgelopen twintig jaar, maar toch bleek niemand hier op voorbereid. Heel Nederland viel stil. Gelukkig dat er een internet bestaat. Want nu konden mensen hun eigen verslagen maken en opsturen voor uitzending over de Vid-netwerken. Iemand op NL-tv vertelde dat er vijftig jaar geleden alleen maar beelden uit de omgeving van Hilversum geweest zouden zijn als het toen zo gesneeuwd zou hebben. Al na twaalf uur sneeuwen staakten dinsdag de sneeuwruimploegen het werk. Door de harde wind was er geen doorkomen meer aan. De wagens hadden geen grip op de weg en overal ontstonden sneeuwduinen. Leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat je ook niet meer naar school kunt. Mensen kunnen evenmin naar hun werk. Gezinnen zitten thuis ingesneeuwd. De eerste dag was er een run op de supermarkten en nu zitten we al dagen op rantsoen. Maar maandag zal het wel weer voorbij zijn, want de wind is gaan liggen en de sneeuw is aan het smelten. Vandaag kon ik al naar Joenee lopen (waar de sfeer zonder meer onprettig was, zodat ik snel weer ben weggegaan). Minder leuk is dat hulpdiensten zoals de brandweer en de ambulance ook niet of nauwelijks bij slachtoffers konden komen. Men schat dat er daardoor meer dan tweehonderd extra doden zijn gevallen. Misschien klink ik cynisch, maar dat valt me dan nog erg mee.

Iedereen roept nu dat deze sneeuwval het gevolg is van het stilvallen van de Warme Golfstroom. Maar er zijn nog geen meetgegevens die aantonen dat de golfstroom echt is gestopt. Wel is aangetoond dat de zogenaamde transportband die warm water naar de noordpool transporteert en koud water weer terug naar de Caraïben de laatste jaren af en toe hapert. Ik moet weer denken aan het project klimaatverandering dat we afgelopen najaar deden. Meneer Duiventil van Wiskunde liet ons wat exponentiële modellen zien. Die maakten korte metten met het idee dat het stoppen van de Warme Golfstroom tientallen jaren zou gaan duren. In één jaar zou het gebeurd kunnen zijn. We hebben toen flink gespeculeerd over hoe het klimaat van Nederland eruit zou gaan zien. Daar bleek bitter weinig zinvols over te zeggen. Deskundigen bleken lijnrecht tegenover elkaar te staan. De een zei dat het weer veel extremer zou worden. Maar de ander stelde dat het juist minder extreem zou worden omdat er bij kouder zeewater minder water verdampt en dus minder energie voor stormen in de atmosfeer komt. Voorlopig houd ik het maar op kouder met minder harde stormen.

Echt kloten is dat ik Arid de hele week al niet gezien heb. Hij zat het weekend bij zijn oom in Denemarken en door het verkeersalarm is hij daar gebleven. Na zondag heb ik niets meer van hem gehoord. In Denemarken is nog meer sneeuw gevallen dan hier, dus hij kon best ingesneeuwd zitten. Maar ik was toch ongerust. Gelukkig belde hij gisteren weer. Hij zat niet ingesneeuwd, maar de elektriciteit was uitgevallen en hij moest hard meehelpen om de boerderij draaiende te houden. Daardoor was hij ’s avonds zo moe dat hij boven zijn bord in slaap viel. Zijn datapad deed het trouwens ook niet meer. Hij mocht de stroom van het noodaggregaat niet gebruiken om hem op te laden. Silly, want dat kleine beetje stroom dat zo’n oplader gebruikt zou de koeien vast niet bedreigd hebben. Ik hoop dat hij maandag weer op school is.

De planning van tv-programma’s houdt natuurlijk geen rekening met slecht weer of rampen, maar het was weer erg ongelukkig dat er net nu twee programma’s waren over de gevolgen van het smelten van de ijskap op Groenland. Het ene programma ging over de nieuwste meetresultaten van de dikte van de ijskap. Daaruit bleek dat er aan de onderkant toch meer is verdwenen dan we dachten. De prognoses voor de tijd die we nog hebben voor de ijslaag volledig gesmolten is zijn nog steeds erg rooskleurig (minstens honderd jaar), maar twintig jaar geleden was smelten nog ondenkbaar, dus het zou evengoed in dertig jaar gebeurd kunnen zijn. Het andere programma ging over een onderzoek naar het teruglopen van de visvangsten rond Groenland. Een van de belangrijkste verdachten blijkt het afnemen van de Warme Golfstroom, waardoor de plaatselijke stromen met voedselrijk koud water ook veranderen. Geen nood, denkt men, dan duiken die ergens anders wel weer op. Maar waar, dat weet men nu nog niet.

Elders bezorgde me deze ingesneeuwde week flink de schrik. En zichzelf ook trouwens, want mama was door het dolle heen. Hij bleek met drie collega’s een lap grond gekocht te hebben in een nieuwbouwplan. Ik zag ons alweer naar die ellendige Veluwe verhuizen. Maar toen de ruzie was bijgelegd bleek het best een slim idee. Want door de voorwaarden mag hij zijn aandeel in de grond aan het collectief verkopen. Mama had zich zo boos gemaakt vanwege de hoge kosten van Jups opleiding. Hij zit nu op een heel speciale school voor begaafde leerlingen met een gedragsstoornis en dat kost een lieve duit. Maar het is wel terecht denk ik, want hij heeft dat talent nu eenmaal en het zou zonde zijn om dat te verspillen. Als ik ga studeren maakt het me niet zoveel meer uit waar papa en mama gaan wonen. Wat mij betreft wordt het dan bij Putten ofzo.