Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 22-03-2025

Lente, joepie. De winter lijkt voorbij. En maar goed ook. Het is dan wel niet zo erg geweest als voorspeld, maar de vorstperiode heeft wel alle records geslagen. Bijna drie maanden elke nacht lichte tot matige vorst. Uiteindelijk is bij ons ook de waterleiding nog bevroren toen het twee weken geleden ineens 17 graden vroor. Maar dat is vrijwel overal in Nederland gebeurd. Het bizarre is dat juist die zogenaamde cradle-to-cradle waterleidingen bevroren zijn. Kennelijk heeft de vorst vrij spel in de gootconstructies die daarvoor ontworpen zijn. Volgens Elders komt dat doordat de afvoerleidingen niet door dezelfde goot mochten lopen. Die hadden veel warmte af kunnen geven. Het oorspronkelijke plan kwam uit het zuiden van de VS waar niemand op warmte rond zijn waterleiding zit te wachten.

In de politiek is het ook weer lente. De regering is dan toch gevallen. Niemand begrijpt precies waarom, maar de irritaties over het torpederen van royale Europese subsidies voor het voorbereiden van de ontruiming van laaggelegen gebieden zal wel een hoofdrol gespeeld hebben. Het is ook onbegrijpelijk. Jarenlang heeft de PVV tegen de kosten van Europa aangeschopt en net nu ze daar met veel geld willen helpen om het nieuwe Nederland vorm te geven licht de PVV de plannen beentje. Boosheid alom. Inmiddels is de omvang van de operatie tot de rest van Nederland doorgedrongen. Er is veel sympathie voor het standpunt van de boeren, dat we geen kostbare landbouwgrond verloren mogen laten gaan. Volgens Elders betekent dat in de praktijk dat boerenpartij CDA gaat winnen en dat we dus de komende jaren miljarden gaan verspillen aan het ophogen van dijken die over vijftig jaar als modder zullen wegspoelen. Ik ben een beetje bang dat hij weer eens gelijk krijgt.

Afgelopen week hadden we een fysische geografiedag over het lavameer van Yellowstone. Er waren docenten en studenten aanwezig van een aantal universiteiten. Het ging o.a. over de vraag waarom je meestal krachtige uitbarstingen krijgt en soms een zogenaamde uitvloeiing. Dat wisten we al, maar wel nieuw was de theorie, die overigens al uit de jaren 80 van de vorige eeuw stamt, dat wervelingen in de vloeibare kern van de aarde er misschien wel een miljoen jaar over doen om naar de oppervlakte te komen. Doordat de druk aan het oppervlak veel lager is krijgt de lava kans om uit te zetten. De relatief vrij snelle volumetoename is de oorzaak van het explosieve karakter van sommige uitbarstingen. Men vermoedt dat dit nu bij Yellowstone ook het geval is. Normaal zou de druk langzaam opgebouwd zijn tot het ergens uitgebarsten zou zijn, maar nu ging het zo snel dat de aarde gewoon scheurde en de lava naar boven welde. Sommige studenten waren in Yellowstone geweest en hadden mooie filmpjes gemaakt. Voorlopig vult de oude krater van de supervulkaan zich langzaam, maar als ie vol is zal er misschien een rivierloop of een ravijn vollopen. Dan wordt het zaak om te gaan evacueren. Na afloop probeerde men ijverig nieuwe studenten te strikken. Het schijnt dat fysische geografie een kwijnend bestaan leidt in Nederland. Omdat we hier geen vulkanen hebben zeker. Er zat wel een leuke gozer bij, maar ik vroeg me af of ie niet een beetje gay was. Hij zat steeds naar Marus te kijken.

Vergeet ik het bijna. Jup zit een weekje in Amerika met mam. Hij is uitgenodigd door de zusterschool van zijn school. Vanwege zijn theorietjes over de struktuur van de lege ruimte. Zes jaar geleden hoorde ik iemand van school nog zeggen dat hij een mongool was. En nu gaat hij daar naar een conferentie waar ook autisten uit Vietnam, Brazilië (beetje twijfelachtig met die dictatuur), China (ook een dictatuur trouwens), Korea, India en de VS aan deelnemen. Met de juiste aanpak kun je veel uit mensen halen. Waarom lijken zo weinig mensen dat te begrijpen.

Morgen ga ik naar Joenee. Met lood in mijn schoenen. Ik wil onze relatie bespreken, maar ik ben een beetje bang dat zij het niet goed zal oppakken. Ik vind dat ze nu te eenzijdig op mij gericht is. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo op vrouwen. Het is wel leuk voor een keertje. Maar een intensieve relatie zie ik niet zitten. En zij dus wel, vrees ik. Ik hoop maar dat we vriendinnen kunnen blijven.

  1. 2

    Jarenlang heeft de PVV tegen de kosten van Europa aangeschopt en net nu ze daar met veel geld willen helpen om het nieuwe Nederland vorm te geven licht de PVV de plannen beentje.

    De PVV die consequent beleid voert? Nu wordt ’t ongeloofwaardig.

  2. 4

    Deze schrijfwerkjes zitten qua niveau tussen dat van het Josti schrijvers collectief en een schrijftherapie van dr. Guislain in.

    Krijgt Sargasso hier subsidie van bijvoorbeeld Philadelphia voor?