Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 20-11-2021

De storm van 16 november zal wel hoog in de top tien van stormen eindigen. Het KNMI heeft de schaal van Beaufort er zelfs voor uitgebreid. In Zeeland werd windkracht 14 gemeten. Gelukkig zat Nederland aan de rand. De kern trok over het kanaal. De schade is ongelooflijk. In Engeland en Frankrijk huizen ingestort, daken weggewaaid, meer dan 400 doden, 43 schepen gezonken of gestrand. Er zijn meer bomen omgewaaid dan er in heel Duitsland staan. En dan al die dode en gewonde dieren. Je zou toch denken dat die wel een goed heenkomen zouden zoeken. Zielig vond ik dat verhaal van een oud mannetje die zijn hondje zag wegwaaien. Ons dak heeft het deze keer gehouden. Bij de buren is alleen de schotel van het dak gewaaid. Volgende week gaan we rekenen aan windsnelheden en de modellen bekijken waarmee de wind berekend wordt op basis van drukverschillen. Ik heb al even vooruitgekeken maar echt makkelijk is het allemaal niet. Volgens meneer Bulthoup gaat het er meer om dat we snappen hoe je wiskundige modellen bouwt dan dat we er echt mee kunnen rekenen. Dus dat zal wel meevallen.

Bij Joenee thuis is het weer eens hommeles (gek woord eigenlijk, ik heb het van oma geleerd). Op zich was de zaak met die Ibram Al-Mhaadi wel uitgesproken en op school gedroeg hij zich braaf, maar afgelopen week reed hij ons ineens klem vlakbij school samen met twee vriendjes. Net toen hij Joenees fiets beet wilde pakken dook er een man op die tegen Ibram begon te schreeuwen. Die wilde er vandoor gaan, maar de man sloeg hem keihard in zijn gezicht en sleurde hem mee naar een auto, volgens mij een oude Roewe. Zijn vrienden stonden eerst stom toe te kijken. Daarna richten zij hun aandacht op Joenee die een beetje hysterisch deed. Ik schreeuwde daarom tegen de jongens of ze niet eens de politie zouden bellen, nu hun vriend ontvoerd werd. Het drong eindelijk tot hen door en ze gingen bellen. Toen we wegfietsten riepen ze nog dat wij getuigen waren, maar ik stak mijn duim op. Gisteren hoorden we dat het een oudere broer van Ibram was die hem op het rechte pad wilde houden.
Het gevolg is wel dat Joenee nu vaak van en naar school wordt gereden. En als dat niet kan rijdt haar neef met haar mee op de fiets. En die is misschien nog wel erger. Hij zit voortdurend te zeiken dat zij een hoofddoek om moet. Ze wordt er helemaal Gallisch van (ik moest denken aan Asterix de Galliër).

In Noord-Korea blijkt echt een staatsgreep te zijn gepleegd. Jonge officieren hebben de macht gegrepen toen ook de soldaten niets meer te eten hadden. Langzaamaan druppelen de beelden binnen. Uitgemergelde mensen in de straten en uitpuilende koelkasten in de regeringsgebouwen, het is of je een horrorfilm ziet. De dictator, Kim Jong Il, blijkt al 12 jaar dood. Men heeft al die tijd een dubbelganger laten zien. Veel hoge legerofficieren en bestuurders zijn gedood, de rest zit gevangen. Vanuit China en Zuid-Korea is nu voedselhulp gestuurd. De Amerikaanse president verklaarde opgelucht dat er weer een nucleaire brandhaard minder is in de wereld. Dat is dan mooi misschien, maar hij heeft er niet veel aan gedaan om de bevolking van Noord-Korea te helpen.

De brief van Amir heb ik nog steeds niet terug van de politie. Ik heb natuurlijk wel een kopie, maar ik wil het origineel. De politie zegt echter dat het bewijsmateriaal is. Alsof ze er iets uit af kunnen leiden. Als je je vlucht zo goed hebt voorbereid dan zal het posten van een brief ver van waar je werkelijk zit ook wel geen probleem zijn. Jup zei zelfs dat er speciale organisaties zijn die dat voor je regelen. Lijkt me onwaarschijnlijk, want die zijn natuurlijk wel op te sporen. Of niet?

 1. 2

  Thema’s met Noord Korea en mocro’s lijken toch echt meer uit 20011 te zijn gepikt dan uit 2021. Voorts; die cliffhanger en de human (love) interest van de vorige week was best goed, maar dat laat je nu weer vallen.

 2. 4

  De reeks onder pseudodoniem lijkt een geautoriseerde hobby van een van de nieuwe redacteuren te zijn. Ik teken als reageerder daartegen formeel bezwaar aan.

  (mesc,2009)

 3. 5

  Ik teken ook bezwaar aan tegen de naam van het meiske dat in de titel van de serie wordt genoemd. Ergerlijke freudiaanse shockering.

 4. 8

  The courtesy of your courts has lessened of late, king theoden.

  dwz. het was leuk 2-3 maanden terug, maar nu is het toch wel een beetje minder.