Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 19-02-2021

Nou geloof ik dat ik echt verliefd ben. Hij is zo mooi en zo lief. Amir Jarello heet hij. Donderdag zijn we naar een film in de nieuwe 3D-zaal van Utopolis geweest. Via zijn oom had hij kaartjes gekregen en toen vroeg hij aan mij of ik mee wilde. Ik had al vaker naar hem gekeken, maar nog nooit met hem gesproken, want hij zit een klas hoger. Dus mijn hart sloeg even over. Hij is heel artistiek, hij speelt gitaar en maakt muziek. Zijn ouders komen oorspronkelijk uit Colombia. Zijn vader heeft een handelsbedrijf. Hij exporteert gebruikte vrachtwagens naar Zuid-Amerika en importeert koffie en bananen, geloof ik. De film was op zich niet veel soeps: Predator Homeworld. Het gaat over een aardse expeditie naar de wereld van de Predators. Uiteindelijk sluiten beide rassen vrede, maar pas na heel veel doden. De 3D-effecten zijn wel erg vuig. Soms zie je wel dat de figuren niet echt zijn, maar vooral bij landschappen of gebouwen is het net of je alles zo aan kunt raken. Wij hebben elkaar nog niet echt aangeraakt. Dat kwam waarschijnlijk door die twee rotmeiden uit zijn klas. Zij zaten schuin achter ons en probeerden hele tijd zijn aandacht te trekken. Amir verontschuldigde zich voor hun gedrag. Hij dacht dat zij achter hem aanzaten, maar hij vond hen niet aardig. Hij hield niet van tutjes en make-up. Dat zei hij mooi op tijd. Misschien was ik anders zo stom geweest om iets te kopen. En dat terwijl ik het op zich afschuwelijk vind. Wat zijn mensen toch een domme koeien. Nou ja, met uitzondering van Amir dan. We hebben afgesproken dat ik dinsdag na school naar hem toega. Hij wil me zijn studio laten zien. Ze wonen hier dichtbij in de villawijk van Almere Hout. Ik krijg al de kriebels als ik dit opschrijf.

Op school was het leuk dat we dit jaar ook weer regelmatig naar NG Live kunnen kijken. We begonnen met een documentaire over het einde van het Amazonewoud. Volgens een wetenschapper uit Brazilië is de afbraak van het regenwoud nu zover gevorderd dat het vanzelf verder gaat. Hij verwacht dat het regenwoud over dertig jaar verdwenen zal zijn. Zelfs nu zijn de gevolgen al rampzalig genoeg. De grond spoelt ongehinderd weg, waardoor de riviermonding dichtslibt. De overstromingen van de laatste jaren waren hier helemaal aan te wijten. Eigen schuld dacht ik eerst, maar toen bedacht ik hoe verschrikkelijk het eigenlijk is. Meneer Lauwedach vertelde dat de wetenschapper vanwege zijn werk Brazilië niet meer in mag. Hij noemde dat “shoot the messenger”. Dat deed me denken aan die man van Shell die vorig jaar werd ontslagen omdat hij voorspeld had dat de olieprijs dit jaar tot meer dan 200 dollar per vat zou stijgen. En nu blijkt de olieprijs al bijna 250 dollar te zijn. Maar dat komt waarschijnlijk vooral door de ramp in de poolzee. De Russen hebben uiteindelijk kans gezien om de spuitende oliebron op de zeebodem te dichten, zeggen ze. Maar de zeebodem is daar wel erg vervuild. En de lichtere olie komt nog steeds naar het oppervlak. Op het nieuws zei iemand dat dat nog wel tien jaar door kon gaan. De VN heeft alle landen gevraagd de boringen in de poolzee te stoppen tot er een veilige techniek ontwikkeld is.

Ik heb nauwelijks tijd om mijn dagboek bij te werken. Mama en Elders liggen met griep in bed. Jup hangt voor de televisie. Hij voelt zich ook niet goed, maar niet slecht genoeg om in bed te blijven. Ik speel dus de hele dag verpleegster. Normaal zou oma wel komen helpen, maar die ligt ook in bed. En op oma Holland hoeven we echt nooit te rekenen. Als zij het woord griep al hoort sluit ze zich in huis op. Terwijl ze toch in september al een griepprik heeft gehad. Op tv zag ik dat dit de zwaarste griepepidemie van deze eeuw is. Bijna 1 procent van de bevolking is nu ziek. Er vallen gelukkig niet veel doden, maar vooral oude mensen lopen een risico. Bizar was het bericht dat een beroemde viroloog is overleden door complicaties van de griep. Ik hoop maar dat iedereen hier weer beter is voor ik zelf ziek word.

In Groningen is een gebied geëvacueerd nadat er verhoogde concentraties CO2 gemeten waren. Al jaren wordt daar CO2 in een oud gasveld gepompt, afkomstig van de aardgascentrale en de industrie bij Delfzijl. Griezelig. Ik heb wel eens gelezen over valleien waar CO in blijft hangen en waar dan allemaal skeletten van gestorven dieren in liggen. Dat kon hier niet gebeuren zei iemand van het gewest Noord, maar toch blijft het raar. Een oude opa vertelde dat men het had kunnen weten omdat hij vroeger als kind ook al gas aan kon steken dat op bepaalde plekken uit de bodem kwam.

  1. 2

    Zijn vader heeft een handelsbedrijf. Hij exporteert gebruikte vrachtwagens naar Zuid-Amerika en importeert koffie en bananen

    Amir’s vader is overduidelijk een coke dealer, met een louche im-en export bedrijfje als dekmantel. Ik zou mijn dochter niet laten uitwonen door iemand uit zo’n criminele familie, maar Penelope valt waarchijnlijk op dit soort types.

  2. 4

    een heleboel vrouwen moeten eerst een paar foute mannen verslijten, toch ?

    Dat is waar. Maar, kom op zeg, Almere Hout?? Daar zou een zelfs een meisje als Penelope geeneens gratis coke moeten willen snuiven en/of roken. Kijk, als Amir nu in bijvoorbeeld de Amsterdamse grachtengordel woonde dan kon ik het nog begrijpen, maar om op zo’n jonge leeftijd al zo weinig principes hebben beloofd niet veel voor de toekomst.