Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 17-08-2019

De zomervakantie is al bijna weer om. Op tv hebben ze het vaak over een hete zomer. Maar over het weer gaat het dan vast niet. Want het giet al weken achter elkaar en echt warm is het ook niet. Met hete zomer bedoelen ze rottigheid in de wereld. Nou, dat is er volop. Zo zag ik deze week een reportage over de staatsgreep in Iran. Het blijkt dat de regering zelf de rotzooi veroorzaakt had. Na het Israëlische bombardement op de lanceerinstallaties heeft de regering alle gezinnen bewapend en opgeroepen tot de heilige oorlog. Binnen een week braken in Teheran gevechten uit tussen verschillende groepen. Duizenden doden. De zogenaamde bewakers van de revolutie werden afgeslacht. Het werd zo erg dat het leger in moest grijpen.

In China zijn de opstanden hun derde week ingegaan. Het leger grijpt hier niet echt in. Dat zou kunnen betekenen dat zij het niet eens zijn met de regering. Eerst dacht men dat de bevolking in opstand kwam vanwege de slechte hulpverlening na de doorbraak van de stuwdam in juli. Maar nu blijkt dat het gaat om een tekort aan vrouwen. Sinds er pillen op de markt zijn om te kiezen of je een jongen of een meisje krijgt worden er alleen nog maar jongens geboren. Nu bestaat al 55% van de bevolking uit mannen. De boze demonstranten eisen dat de regering de pillen verbiedt en de verkopers straft. Volgens mij is het beter als ze de pillen voor een meisje in het doosje voor een jongen stoppen. Dan is het probleem zo opgelost.

Aardbevingszwerm, dat was een woord waar ik nog nooit van gehoord had. Ik zag het van de week bij NGL. In Amerika maakt men plannen om de bevolking uit een groot gebied rond Yellowstone weg te halen. Er zijn al maanden lange series van kleine aardbevingen aan de gang. Dat noemt men zwermen, net zoals van bijen. Volgens deskundigen is dat een teken dat er een uitbarsting kan komen. De grond in Yellowstone blijkt in 10 jaar 15 meter omhoog gekomen te zijn. Dat vindt men nogal snel gaan. Een professor vergeleek de lava met kokend water. Als een belletje opstijgt is het nog klein, maar aan het oppervlak zet het opeens uit. Dat zou nu onder Yellowstone ook gebeuren. Het was geen verhaal om vrolijk van te worden. In het ergste geval krijgen we een nieuwe ijstijd. Kan Elders wel ophouden met werken, want als er weer veel zeewater bevriest is het overstromingsgevaar geweken.

Ik kijk veel tv met dat rotweer. Zo zag ik een documentaire over de moord op president Obama. Het is nog steeds niet duidelijk waarom de moordenaar het heeft gedaan. De eerste verklaring was dat het een rascist was die zwarte mensen haatte. Dat hij daarom geen zwarte president kon verdragen. Maar er blijken nu ook aanwijzingen te zijn dat Israël er achter zat. Obama had geëist dat de bezette gebieden teruggegeven zouden worden aan de buurlanden. Als Israël dat niet deed dan zou Amerika het niet meer helpen. Papa en mama noemen het een typische complottheorie, maar oma Gruitje zegt dat het haar niks zou verbazen.

Dinsdag moet ik mijn boeken en mijn laptop ophalen. Voor bijna alle lessen heb ik straks de computer nodig. Dat lijkt me wel leuk, maar aan de andere kant zijn boeken makkelijker. Eerlijk gezegd ben ik wel een beetje zenuwachtig. Allemaal nieuwe mensen om me heen. Van mijn school gaan maar twee kinderen naar het lyceum, alleen Joenee en ik. Gelukkig gaat die stomme Lisangda niet mee. Die rot meid moest me altijd hebben. Ik hoop dat ze met vakantie in Teheran was, die putamien.