Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 15-06-2019

Zelfmoordaanslagen. Zelfs als het er honderden per dag zijn zoals nu, toch lig je er niet wakker van. Maar deze week veranderde alles. We zaten al in de klas toen de zusjes El-Kunami binnenkwamen, de oudste heet Mirsa, de jongste ken ik niet goed. Meneer Wijnvlek zei iets over te laat komen. Mirsa barstte daarop in tranen uit. Ze ging met mevrouw Mandil de klas uit. Haar zusje liep meteen achter haar aan. Even later kwam mevrouw Mandil spierwit de klas binnen. Ze fluisterde meneer Wijnvlek wat in. Die klapte onmiddellijk in zijn handen en zei dat we zo snel mogelijk onze jassen moesten pakken en zo ver mogelijk bij het schoolgebouw vandaan moesten gaan samen met een van de klassenmoeders. Ik kreeg meteen buikkramp want ik dacht aan een aanslag. En ik had gelijk. Toen we naar buiten renden zag ik dat de vader van Mirsa uit zijn auto kwam. In zijn hand had hij een soort walkietalkie zoals Jup heeft, maar dan zwart. Hij schreeuwde iets met om het andere woord Allah erin terwijl hij naar de school liep. Meneer Wijnvlek sprong op hem af en sloeg de walkietalkie uit zijn handen. Een klassenvader sprong daarna ook bovenop de man. Die liet zich vrij makkelijk overrompelen. Wat er daarna gebeurde weet ik niet, want ik werd weggesleurd door mevrouw Makereel.

De andere dag werden we in kleine groepjes apart gezet onder leiding van een soort psycholoog. Voor traumaverwerking, zo heet dat geloof ik. De vrouw, die Archangel of zoiets heette, vroeg ons wat voor indruk de aanslag op ons gemaakt had. Maar we wisten helemaal niet wat er precies gebeurd was. Het bleek dat de vader zijn dochters in school op had willen blazen. De zusjes bleken een bomgordel om te hebben. Ze konden hem niet zelf bedienen, er zat een ontvanger op. Toen werd ik een beetje draaierig. Ik zei dat ook en mocht gaan liggen. Daarna ging iedereen liggen, ook de traumadeskundige, die begon te huilen. We huilden tenslotte allemaal en dat luchtte enorm op. Toen kwamen de vragen. Waarom wil een vader zijn eigen kinderen opblazen? De mevrouw zei dat we ons moesten voorstellen dat de Duitsers onze koning hadden opgeblazen of het Rijksmuseum of een ander Nederlands symbool. En dat we daar zo kwaad om werden dat we iets van de Duitsers wilden opblazen. Sommige moslims vonden het heel gewoon om daarbij zichzelf of familie als bom te gebruiken. Joenee die in mijn groepje zat werd boos. Zulke mensen zijn geen moslims, zei ze. Toen vroeg de mevrouw of haar ouders het niet erg vonden dat de Al-Aqsa moskee was opgeblazen. Haar vader was erg boos geweest, dat weet ik nog. Maar zomaar mensen doden was volgens hem een enkele reis naar de hel, zei Joenee. We praatten nog een tijd verder. De vrouw vroeg wat voor ons een reden zou zijn om wraak te nemen. Bijna iedereen noemde het vermoorden van zijn familie of lievelingsdier. Alleen Danus Hempman noemde zijn favoriete groep: de IJshockey Gays. Maar die gozer is nou eenmaal een mindi.

Na het gesprek mochten we naar huis. De rest van de week hadden we vrij. Papa en mama waren naar een aparte bijeenkomst voor ouders geweest. Het was de bedoeling dat zij zouden leren hoe ze hun kinderen moesten helpen als die problemen kregen met eten en slapen enzo. Maar al snel was er ruzie ontstaan doordat iemand had geëist dal alle moslims de zaal uit moesten. Het liep uit op een enorme vechtpartij waar door de politie een einde aan werd gemaakt. Elders is nog meegenomen naar het politiebureau, want hij had iemand een dreun verkocht die met een mes stond te zwaaien. Tenminste, het was geen mes, maar dat dacht hij. Op AlmareTV zag ik gisteren dat de kinderen El-Kunami naar een pleeggezin gaan en naar een andere school. De vader en de moeder zitten in de gevangenis. Sinds op Al-Jazeera het bericht is geweest dat Iran misschien de Al-Aqsa moskee heeft opgeblazen en niet Israel, nemen de aanslagen gelukkig een beetje af. Maar ik ben nog steeds bang om naar buiten te gaan.

Verder heb ik weinig te vertellen. Alleen dat opa en oma Holland erg boos waren dat er geen haring is gevangen in de Noordzee. Het gaat inderdaad niet goed met de Noordzee zoals Greenpeace zegt. De haringschepen zijn eindelijk binnen. Ze hadden al een week uitstel om de vangst binnen te halen, maar nu blijkt dat er bijna geen haring meer is. De viswinkels verkopen Hollandse nieuwe uit Canada. Misschien had de minister van Landbouw en Visserij het verbod op de haringvangst beter niet op kunnen heffen. Ik vind het niet erg, als ik zo’n vis met uitjes alleen maar zie word ik al misselijk.

  1. 1

    Je had eigenlijk moeten beginnen met die laatste paragraaf. Boeien hoor die fictionele dagboek fragmenten, ware het niet dat dat al 150 jaar geleden uitgevonden was met Strindberg, Hamsun, Miller etc, alleen waren dat nog interessante persoonlijkheden ipv inhoudsloze IT medewerkers in een consumptiemaatschappij. Nog iets gebeurd in de wereld?