Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 11-05-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Soms is de werkelijkheid enger dan een spannend boek. Een tijdje terug zag ik op tv dat de zon al sinds 2006 verminderde activiteit toont. Tenminste wat betreft zonnevlekken. Dat zijn een soort vulkaanuitbarstingen aan het oppervlak van de zon. Zo’n verminderde activiteit zou ook tot minder warmte leiden, dacht men. Maar nu blijkt dat de zon de laatste tien jaar nauwelijks minder warmte is gaan produceren. In Amerika is er een professor die denkt dat de zon zal opzwellen en heter zal worden. Het leven op aarde zou daardoor onmogelijk worden. Het kan nog wel duizend jaar duren voor het echt gevaarlijk wordt. Maar de professor pleitte ervoor om nu al aan een evacuatievloot van ruimteschepen te beginnen. Een Nederlandse deskundige vond het een onzinverhaal. Hij zei dat schommelingen in de warmteafgifte van de zon er altijd al geweest zijn. ’s Avonds in bed lig ik nu wel vaak te fantaseren hoe langzaam al het water verdampt zodat je naar Engeland kunt lopen.

Enge berichten waren er genoeg deze week. In de Rwandese provincie Congo is een rare ziekte uitgebroken, waardoor al honderden mensen zijn overleden. De mensen worden steeds slomer en uiteindelijk doen ze helemaal niets meer tot ze overlijden. Een team van de wereld gezondheidsorganisatie doet nu onderzoek, maar een oorzaak is nog niet gevonden. Men vermoedt dat het iets te maken heeft met het eten van apen of andere wilde dieren. Een uitbraak van tbc in Mongolië heeft ertoe geleid dat China de grens met Rusland heeft gesloten. Direct vliegverkeer is ook niet meer mogelijk, wat de Russen erg boos heeft gemaakt. Aan beide kanten van de grens worden steeds meer soldaten opgesteld. Als het maar niet op oorlog uitdraait met al die kernwapens.

We mogen blij zijn dat we een auto van Elders werk krijgen. De benzineprijzen zijn ineens flink gestegen. Een liter kost nu al meer dan vier euro. Volgens Elders zal de prijs binnenkort wel weer zakken. Hij denkt dat de oliehandel geschrokken is van de kwaliteit van de eerste olie uit de noordelijke ijszee. Die zou erg vuil zijn en vol zwavel zitten. Maar het is helemaal niet gezegd dat alle bronnen zulke olie opleveren.

“Almere heeft het” is al jarenlang de slagzin van Almere. Nou, dat klopt dan weer eens aardig. De bouw van de nieuwe bibliotheek in Almere heeft jarenlang geduurd. Een tijd terug vielen er nog stukken af. En nu is hij gedeeltelijk ingestort. Sommige vloeren en muren blijken geen betonijzer te bevatten. Voorlopig zitten we dus zonder bibliotheek. De bibliotheken van de stadsdelen zullen nu de boeken gaan uitlenen. Krijgen die eindelijk wat meer keus. Maar ik moet mooi wel een eind blijven fietsen voor mijn boeken. Hoewel, de bieb zit vlakbij school.

Op school zijn we druk bezig met repeteren voor de musical. Hij heet Waterland en gaat over Nederland in 2100. Een groot deel is overstroomd en sommige scholen staan op palen. De kinderen gaan met bootjes naar school in plaats van met de fiets. Het verhaal hebben we voor een deel zelf verzonnen, voor een deel is het een aangepast verhaal uit Bangladesh. Een jongen die niet helemaal normaal is wordt gepest en verdwijnt dan met zijn boot. Dan vraagt iedereen in de klas zich af wat hij of zij zelf verkeerd gedaan hebben. En op het eind duikt de jongen toch weer op en wordt door iedereen geaccepteerd. Oma Gruitje vindt het een watjesverhaal. Ze zou liever zien dat een meisje de hoofdrol heeft en dat we nog wat meer tijd besteden aan de tafels. Ouwerwets, maar daar is zij een oma voor. Ze vindt trouwens ook dat ik wat meer over mezelf moet vertellen. Kom op zeg, daar zit niemand op te wachten over driehonderd jaar.

0

Reacties (5)

#1 Rene

@ A: De vorm begint onder de inhoud te leiden…

Kleine meisjes hebben het niet over verminderde activiteit. Misschien bijvoorbeeld dat “ie het minder goed doet”? En gebouwen storten niet gedeeltelijk in, daar “breekt ineens een heel stuk af!!”.

Met subjectief beoordeelbare inhoud kan je de vorm niet zo laten verworden hoor ;-)

  • Volgende discussie
#2 Rene

Ah, mag ik comment-edit tijd expansie om alsnog “lijden” te schrijven?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Boekhouder Berend

Ik weet niet Rene. Hoeveel meisjes van 12 jaar zullen uberhaupt iets anders in hun dagboek schrijven dan pony’s, paardjes en kleertjes. Ze heeft vast een rapport met allemaal tienen. En verminderde actoviteit nam ze gewoon over van tv. Peentje is zo’n meisje dat leert van haar omgeving. Zeldzaam, maar ze bestaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Rene

Ach kom op.

Als het nou een jongetje was geweest…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

Ach, A. van Garde staat ondanks zijn naam in een grote traditie van houterig formulerende SF-schrijvers. Gezien de exponentiële toename in het aantal diagnoses is het ook helemaal niet raar om te veronderstellen dat in de nabije toekomst iedereen Asperger heeft.

  • Vorige discussie