Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 09-03-2019

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Hoera, we krijgen weer internet. Elders gaat een paar dagen per week thuiswerken. Daarvoor krijgt hij een internetaansluiting. Bovendien kan hij via zijn werk bij een heleboel dure informatiesites, best makkelijk voor school. Ik weet nu ook hoe zijn werk heet: EFAR. Dat staat voor ecological footprint analysis & research. Ze adviseren de regering over de gevolgen van beslissingen voor het milieu. Elders houdt zich vooral bezig met de gevolgen van het nieuwe Deltaplan. Overigens doet de regering niet veel met de adviezen. Maar het betaalt goed zegt papa.

Over het milieu gesproken, ik heb van oma Gruitje een nieuw spel voor de Nintendo gehad. Het heet Gaia en dat gaat precies over het milieu. Je moet als een soort superpresident een wereld besturen. Alle beslissingen die je neemt hebben onverwachte gevolgen voor de wereld. Maar je kunt die gevolgen van te voren berekenen met modellen. Die modellen maak je met een modellenwizard. Eerst wist ik niet wat ik ermee moest, maar nu ik er een tijdje mee gespeeld heb, begin ik het heel leuk te vinden. Tot nu toe lukt het niet om mijn wereld goed te laten draaien, maar het gaat steeds iets beter.

De storm van vorige week blijkt toch meer schade veroorzaakt te hebben dan men dacht. Niet alleen Terschelling is in tweeën gebroken, maar op Ameland is de zee ook behoorlijk ver doorgedrongen. En daar is het in het bewoonde gedeelte, niet in het natuurgebeid. Als er nog zo’n storm komt dit jaar dan is het westelijk deel met Hollum en Ballum gescheiden van het oostelijk deel met Nes en Buren. In Noord-Holland blijkt de duinenrij ernstig aangetast. En een aantal dijken langs de kust blijkt ondermijnd door de druk van het hoge water. Op het nieuws was het goed te zien. Het ging bijna elke dag over versnelde uitvoering van het nieuwe deltaplan. Paniekvoetbal noemt mama dat.

De Amerikaanse president, Schwarzenegger heet ie geloof ik, overleefde afgelopen zondag een moordaanslag. Hij raakte wel gewond, maar niet ernstig. Tegen de verslaggevers zei hij: “I will be back”. Papa en mama moesten daar vreselijk om lachen. Het schijnt dat hij filmacteur is geweest en dat toen ook altijd zei. Het was trouwens al de derde aanslag op de president. Ik begrijp niet dat ze nog de straat op durven. President Obama werd uiteindelijk ook vermoord en zijn opvolger kwam in een rolstoel terecht. Dat is wel het laatste wat ik worden wil, president.

Het meest trieste bericht van deze week vond ik toch wel dat de Orang Oetan niet meer in het wild voorkomt. Wel heeft de Indonesische palmoliemaatschappij een grote dierentuin op Borneo ingericht voor deze apen, maar dat is toch niet hetzelfde als lekker vrij in je eigen bos slingeren. Maar ja, het bos is er niet meer. En het zal volgens Elders ook nooit meer terugkomen, omdat de aardlaag met elke tropische storm dunner wordt. Zelfs de taaie oliepalmen zouden moeite hebben om te overleven. Indonesië lijkt zich geen zorgen te maken, omdat er nog genoeg olie onder Borneo zou zitten. Van de andere mensaap, de Gorilla, zijn er nog maar hooguit 150 die in het wild leven. Jammer dat de griepepidemie van 2016 geen 5 miljard mensen heeft gedood in plaats van 5 miljoen. Dan zou er nu nog genoeg natuurbos over zijn.

Ik ben er niet meer zo zeker van dat ik naar het Montessori Lyceum wil. Ik wil namelijk graag naar dezelfde school als mijn beste vriendin en Joenee mag van haar vader geen vwo doen. Hij zegt dat het geen zin heeft een hoge opleiding te volgen als je allochtoon bent, omdat je er toch niks mee kunt. Ze moet voor een eenvoudige opleiding kiezen en een bijbehorende baan. Haar kinderen hebben later misschien meer kans, denkt hij. Joenees moeder is het er niet mee eens. Zij vindt dat je moet doen wat je kan. Mama heeft Joenee aangeboden met haar ouders te gaan praten, ook.al denkt ze dat er wel een grond van waarheid in de bezwaren van haar vader zit. Ik hoop zo dat haar vader zich om laat praten.

0

Reacties (7)

#1 Ronald

Geenstijl gepeupel kom er maar in.

 • Volgende discussie
#2 Martijn

Jammer dat de griepepidemie van 2016 geen 5 miljard mensen heeft gedood in plaats van 5 miljoen. Dan zou er nu nog genoeg natuurbos over zijn.

Penelope solliciteert hiermee nu al naar een AIVD-dossier als toekomstige Earth Liberation Front terroriste.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 larie

Ach..mijn vermoeden is dat wij als wandelende zeewaterzakken om microorganismen te transporteren (de bazen zeg maar) er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de concurrentie niet te drukkend wordt…de verdunnig zal komen maar de tijd is nog niet rijp.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gronk

Tot nu toe lukt het niet om mijn wereld goed te laten draaien, maar het gaat steeds iets beter.

Ah, Ender’s Game: die simulaties worden steeds moeilijker en moeilijker, en op een gegeven moment vervang je de simulatie door de echte wereld, zonder het te zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Martijn

Penelope heeft overigens een vrij masculine schrijfstijl. Van een meisje van twaalf verwacht je dat ze begint met meerdere paragrafen over dat ze niet naar dezelfde school mag als haar beste vriendin en over hoe oneerlijk de wereld wel niet is, ipv dat ze dat even achteraan stopt na wat gekeuvel over computers. ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Share

Adriaan klinkt toch vrij masculin. Hoewel je nooit weet of dit niet stiekem van de lollige broer Bas komt..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Martijn

Misschien wil A. van Garde voorspelbare seksepatronen in het taalgebruik doorbreken.

 • Vorige discussie