Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 09-02-2019

Dat scheelde niet veel. Midden vorige week begon het ineens te vriezen. In het weekend daalde de temperatuur naar –15. En ja hoor, zoals Elders voorspeld had verschenen elke avond de ijsmeesters in het nieuws. Elfstedenkoorts noemt hij dat. Donderdag werd de dag geprikt: zaterdag. Iedereen blij want dan kon je de hele dag kijken. Zelf keek ik ook wel uit naar de elfstedentocht, maar ik werd al dat gezeur eromheen toch een beetje zat. Het is allemaal voor niets geweest. Vijdag begon het te dooien. Het is nu al 8 graden boven nul dus een elfstedentocht zit er weer niet in. Jammer. Maar aan de andere kant ben ik wel blij. Want de waterledingen van de buren waren bevroren. En ze kwamen allemaal hier langs voor water en om te douchen. Elders had een kraantje open laten staan. Dan kon de leiding niet bevriezen. Mama vond het verspilling van water. Maar het werkte wel.

Het echt leuke nieuws was dat Italië weer een democratie is. Maandag hebben de militairen de macht teruggegeven aan de regering. Daardoor is Italië ook weer lid van Europa. Er waren in alle steden grote feesten en meteen demonstraties om de legerleiding te straffen. Ook werden overal kantoren van de neofascisten in brand gestoken. Mama zei dat het volk kennelijk al weer terugverlangde naar de staatsgreep. Koning Willem Alexander hield een toespraak op televisie. Hij vertelde dat de tijd van dictaturen nu echt voorbij is en riep alle militairen in de wereld op de democratie na te streven en te respecteren. Wat me wel verbaasde is hoe arm Italië in dat ene jaar is geworden. Meer dan 50% van de bevolking is werkeloos. Ik hoop dat het snel beter wordt voor de mensen daar.

De koning hield trouwens nog een toespraak deze week. Naar aanleiding van de oproep van de Verenigde Naties om nu onmiddellijk de uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen te halveren. Vorige week bevestigde de VN dat het CO2-gehalte van de atmosfeer tot boven de 400 deeltjes was gestegen. Dat zijn er 400 per miljoen, op zich lijkt dat niks. Maar men denkt dat de wereld gevaar loopt als dat getal 420 wordt. Nederland haalt nu al veertig procent van zijn energie uit CO2-vrije bronnen. Dat moet veel meer worden volgens koning Willen IV (zo noemt oma Gruitje hem, zelf wil hij niet zo heten), omdat wij ook moeten compenseren voor landen die het geld niet hebben om de CO2-uitstoot zo snel te stoppen. Ik zag op televisie dat veel partijen tegen dat compenseren zijn. Onbegrijpelijk, laten zij dan liever de aarde naar de flits gaan?

Er is ook veel goed nieuws over CO2. De president van de VS heeft zeer strenge wetten afgekondigd om binnen vijf jaar de uitstoot van broeikasgassen te halveren. China heeft maatregelen aangekondigd om de uitstoot van CO2 onmiddellijk te stoppen. Dat kan volgens Elders niet, maar hij vindt het al mooi dat ze het eindelijk willen doen. Ook India en Brazilië willen maatregelen nemen. En een hoop kleine landen. Uit Rusland komen weinig reacties. Het land zegt al genoeg gedaan te hebben door op kernenergie over te stappen. Elders denkt dat Rusland andere problemen heeft. Al drie procent van de bevolking zou een ongeneeslijke vorm van tbc hebben. Die mensen worden opgeborgen in zogenaamde sanatoria. Mama noemt het concentratiekampen. Ze zitten daar gewoon op hun dood te wachten, griezelig.

Met Jup gaat het erg goed op zijn nieuwe school. Mama zegt dat ze nog geen verbetering ziet, maar ik merk dat hij soms probeert te reageren op dingen die we tegen hem zeggen. Wat ik heel grappig vind is dat men op die school de Nintendo 4Dii gebruikt om contact te maken. Er is zelfs een speciaal spel voor autisten. Eindelijk doen ze iets nuttigs met computers, zei oma Gruitje. Ik probeerde uit te leggen dat een Nintendo geen computer is, maar volgens oma is er geen verschil. Weet zij veel.

Elders is erg blij met zijn nieuwe werk. Hij moet meteen aan de slag met een groot project, Wijken heet het. Hij moet met zijn team uitrekenen wat de gevolgen zijn voor Nederland als het toch onder water loopt. Volgens Elders gaan we dan allemaal op de Veluwe wonen. Maar dat is een grapje, dat vertelt hij al heel lang. Het beste nieuws heb ik voor het laatst bewaard: 876 punten op de XElect-toets. Maar vier punten onder de hoogste score. Dat betekent dat ik naar elke school kan. Ik was zo blij dat ik vergat boos te kijken toen meester Wijnvlek me Peentje noemde.

 1. 1

  Ik wil wèl lullig doen, for a change. Dit soort verhalen interesseert toch werkelijk geen hond? Kleuterig geschreven, leesboog veel te groot en geen zin die onmisbaar is. Sorry, ‘kleuterig’ m/z ‘kloterig’. ’t Lijkt goddomme Ot en Sien wel vanuit historisch-materialistisch perspectief. Bah!
  Ik kom hier maar even omdat ik gisteravond ook wat geplempt had rond het al dan niet voortzetten van Sargasso en zie nu dat met dit soort ongetwijfeld goed bedoelde verhalen Sargasso zeer zeker de vergetelheid in zal schuiven.
  Time for a change, broederTs & zusterTs!

 2. 2

  Kunnen die mensen die maar niet willen begrijpen dat dit virtueel geschreven is door een klein meisje nu eindelijk eens een paar hersencellen aan gaan slingeren?

 3. 4

  @ Rene
  Dat dit de bedoeling was hoeft er niet bij, linkje niet nodig, tekening niet nodig.
  ’t Verandert aan de waardeloosheid van het stuk echter niks. Kinderen kunnen beter, volwassenen die als kinderen schrijven ook. Heel wat beter.
  Daarnaast moet ik bijna kotsen van dat CO2 gezeik, maar dit terzijde. Nog een terzijde: je moet me toch eens uitleggen wat dat is, ‘virtueel schrijven’. Virtuoos is het in elk geval niet. Enfin, had ik ook niet verwacht.

 4. 5

  U koppelt het woord “virtueel” aan het verkeerde werkwoord in die zin.

  Verder mag gelden dat het me al wel duidelijk was dat wij van andere dingen moeten braken. Laat gegeven zijn dat ik het verhaaltje tot nu toe wel leuk vind. Een immens stuk leuker dan GS “content” toch in ieder geval. Maar ik geef toe — veel zegt dat niet.

 5. 6

  Rene,
  Wij zijn het enorm eens, ik vind het niks, jij vindt het wel leuk. Over smaak valt te twisten (in tegenstelling tot wat wel gedacht wordt), maar dan moet er wel een begin van smaak zijn.
  Waar jij kennelijk niet over beschikt.
  Prettige dag nog.

 6. 10

  Carlos, jongen toch, vanwaar die onderdrukte woede? ’t Is gewoon een kudtverhaal en veel meer zeg ik niet. Mag ik? Vertel jij me maar eens wat je er zo geweldig aan vindt, heb ik ook wat te lachen.

 7. 11

  Ik vind dat nattebever op een nette manier aangeeft wat er mis is met deze kletspostings.

  Waarom moet gezonde kritiek direct in de kiem gesmoord?

  Geen ruimte voor open discussie?

 8. 12

  @nattebever> t is inderdaad een draak van een verhaal, wel geestig dat er nog een plek op de internetz is waar ze in de CO2 hoax geloven. En inderdaad wat is iedereen toch boos hier.

 9. 17

  Misschien komt er dit jaar weer een elfstedentoch, het is buiten wel erg koud.
  Trouwens dat Italië weer een democratie is of is gebleven komt mede omdat Nederland zo royaal was/dom was om grote hoeveelheden aardgas voor een enorm lage prijs te verkopen aan Italië dat toen nog dreigde anders zaken te gaan doen met de Sovjet-Unie en weer facistisch te worden .
  Flip de Kam heeft er ruim een decennium geleden een mooi verhaal over geschreven in het NRC; De verkwisting van een bodemschat
  http://www.nrc.nl/W2/Lab/Profiel/Aardgas/baten.html

 10. 19

  Carlos, je bent een beetje vreemde snuiterT, wist je dat? Wat is er zo geweldig aan het verhaal? Dat vroeg ik je. Bedoel je met je antwoord te zeggen dat het volkomen zinloos is dat iemand z’n tijd verdoet met het schrijven van die onzin?
  Tja, dan heb je een erg sterk punt.

 11. 20

  @ Carlos: Het is (uiteraard) maar een klein verzoek maar vind je het goed om gewoon geen antwoord te geven? Dit gaat immers toch gewoon eindeloos door. Zinloos indeed.

 12. 22

  @carlos> en jullie zijn allemaal zo zuur en onbeleefd. Ik vraag me af of je dat ook zou zijn als je me in het echt zou ontmoeten. Het niveau valt me hier echt oprecht tegen. Ben echt een GS veteraan, maar het niveau is op GS echt een stuk hoger, op het gebied van humor, vriendelijkheid, argumentatie. En als er gescholden wordt grijpt er wel iemand in. Redenen genoeg om hier een slekker te blijven plakken…

 13. 23

  Het lijkt er veronrustend sterk op, dat veel van de aliens op deze site, nog niet het verschil hebben leren kennen tussen een teevee en een internet. Ik bedoel maar, roepen tegen je scherm is zo heel erg 2001.

 14. 24

  “Hoog tijd voor nattebever om z’n eigen ondergepiste burcht weer op te zoeken.

  Geen onderdrukte woede, hooguit wat moedeloos over de zinloosheid van het bestaan van sommige mensen.

  Ik zou zeggen superjan: stop nog wat poppers in je hol en stuiter lekker verder. Opgroeien duurt even.”

  ” Het lijkt er veronrustend sterk op, dat veel van de aliens op deze site, nog niet het verschil hebben leren kennen tussen een teevee en een internet. Ik bedoel maar, roepen tegen je scherm is zo heel erg 2001.”

  Intellectueel proza, daar dwing je respect mee af jongens!

 15. 31

  “Ik vraag me af of je dat ook zou zijn als je me in het echt zou ontmoeten.” vraagt superjan zich af.

  Well superjan, ik heb in die zeven jaar wel eens een paar van mijn trollen ontmoet en ik kan zeggen ze zijn dan heel kruiperig, beleefd en schuldbewust. Het kan natuurlijk aan mijn superieure fysiek liggen dat imponeert, maar ik denk dat veel van die boze blanke mannen die doorgaans op GS biotopen heel goed weten dat ze de grens van het betamelijke overschrijden. Internet maakt dapper en zo ontving Sargasso inde afgelopen 24 uur alweer drie doodsbedreigingen, over beleefdheid gesproken.

 16. 32

  @ Carlos

  Begrijp ik nou goed dat jij een dergelijk artikel als het bovenstaande kwalitatief sterk vindt?

  En jouw reacties, die woeste razernij elke keer, waarom moet dat nou?
  Er is maar zelden een discussie waarin jij niet iemand verrot scheldt of dreigende taal begint uit te slaan. Wat is dat?

 17. 33

  Klaplong=Plofkip , de gemiddelde vaste bezoeker hier heeft je allang uitgekotst. Waarschijnlijk ook de reden voor je recente naamsverandering. Je was van het begin af aan een wilde provocatie, en ja van mij kreeg je wel eens een tik op je vingers. Jammer he?

 18. 34

  Ja, had je indertijd niet die DREKNEK, het gevreesde etterzweertje der bloggerdom, wat in het echt een afgrijselijk lelijk puisterig toonbeeld van overbodigheid was?
  Hoe harder en vaker zoiets schreeuwt – heb ik indertijd geleerd – hoe ellendiger het er zich in het echte leven van afbrengt.

 19. 35

  @carlos> nou dat zal je met mij niet gebeuren denk ik. Ik kruip voor niemand. Niet voor weesie,waar ik wel respect voor heb. En zeker niet voor jou. Mijn fysiek. Ach wat doet 5 jaar kickboksen met een mens. We gaan elkaar wel beter leren kennen, tenzij je me bant, want ik wordt een vaste gast hier als het mag. Jullie intrigeren me mateloos.

 20. 36

  Precies Crachat, dat was er een van.
  En ik weet nog veel meer van die opzich best wel aandoenlijke jongen. Maar je houdt als verantwoordelijke voor een blog toch altijd die verantwoordelijkheid om fatsoenlijk te blijven en niet alles te zeggen wat je weet of wilt zeggen. En dan komen er weer een paar pedante passanten roepen dat je onbeleefd bent, been there done that…

  En oja niet reageren is ook een optie, maar soms gun ik mijzelf ook wel eens wat.

 21. 39

  die kruising tussen pedantie, onwetendheid en vooringenomenheid, ijdelheid,zelfoverschatting.
  Carlos, op je blog worden gasten voor nazi uitgemaakt, of pedo ook leuk, keer op keer op keer. Ook als er heel vriendelijk wordt gereageerd. Jij pikt dat? Waardeloos jongen.

 22. 40

  @ Carlos

  Bedoel je dat je nu ook tikken op vingers aan het uitdelen bent, Carlos?

  Treurig hoor, elke keer weer met het schuim op de lippen, sombere scheldpartijen in de reaguurvelden van je eigen margeblogje neerpennen. Wil er eens iemand wat zeggen over een stukje, eindelijk, krijgt ie met jou te maken!

  Het is me toch wat, elke nuance is een provocatie zegt Carlos. En dat noemt zich salonblog? Zo ken ik er nog wel een paar.
  Redelijke discussie is met jou niet te voeren, wat doe je nou eigenlijk? Waar ben je nou eigenlijk mee bezig? Er zijn ook mensen die aan jouw blog wél een positieve bijdrage leveren, waarom ga je het voor hen zitten vergallen?

  Ik heb het al eens eerder gezegd, nu nogmaals: Carlos je hebt last van penisnijd, heel zeldzaam onder mannen, maar get over it, alsjeblieft! En houd die boel hier een beetje netjes.

  (Van plofkip naar klaplong vond ik een guitige overgang, daarom vermeld ik ook sinds de naamswisseling mijn vorige nick in het webadres: t.a.f.k.a. plofkip)

 23. 43

  @carlos> ik ken wel wat mensen die jullie hoog hebben zitten, politici en zo. ik zal ze eens wijzen op de echte inhoud van sargasso.

 24. 45

  @ Crachat

  Wat is jouw relatie nou precies tot Carlos? Elke keer dat gehoest achter Carlos aan met dat halfslappe gemurmel, waarom doe je dat?
  Loop je in het echt ook altijd twee passen achter ome karel aan?

 25. 47

  “mensen die aan jouw blog wél een positieve bijdrage leveren, waarom ga je het voor hen zitten vergallen?”

  De oude truuk, probeer een wig te drijven tussen Carlos en de rest van de redactie. Vaak geprobeerd nooit gelukt. Ik sta voor mijn bloggers en ga al helemaal niet in op huichelachtige opmerkingen “Carlos vind je dit nou niet ook een heel slecht stuk”.

 26. 49

  @mp> zeker zeker. Alleen hebben mensen soms een veel te idealistisch beeld van deze site. tijd voor een reality check. Hoe durven die larven hier mij keer op keer voor nazi en pedo uit te maken, terwijl de grote baas het goedpraat. I am shocked.

 27. 50

  Zeg superjan, je hebt de onbeleefdheid om een vete met Ketsman hier te komen uitvechten. Alsof je vechtend door mijn voortuin rolt, alle bloemen vernielend, en vervolgens tegen mij roept: “doe er wat aan lakse idioot”.

  Theoretisch gezien vind ik dat het mogelijk moet zijn om iemand pedo en nazi te noemen, vrijheid van meningsuiting heet dat.

 28. 52

  Nee, kloplang; het is netzogoed mijn site, venteke. En ik ben net zo goed aan het volgen wat het pleps hier plempt. En hoe het met penisenlargement bezig is. En hoe me dat na verloop van tijd begint te vervelen. En dat het een beetje mag ophouden.

 29. 53

  Voor alle kutkneuzen die keer op keer lopen te zaniken ‘dat het weer niks is’: ik vind het wel wat. Al was het alleen maar omdat jullie zo ontzettend happen, iedere keer.

 30. 55

  @carlos> gelul ik ben helemaal niet aan het vechten, en ben altijd netjes gebleven. jouw ketsman blijft schelden. jij grijpt niet in. wat maakt jou dat?

  De rest van je verhaal, is te idioot voor woorden.

 31. 61

  Fight, fight, fight,
  doet me denken aan vroeger op het schoolplein waar we altijd om een stel vechtende sukkels samendromden en hen opjutten totdat de leraar tussenbeide kwam.

 32. 64

  Inderdaad met Carlos als gloeiend, dreinend middelpunt elke keer weer net te ver over het kookpunt gebracht.
  Ik vraag me trouwens af, hoe dat er aan toe gaat in de bedrijfskantine van Carlos… (he psss…. das die ene… die met dat blogje waar hij telkens zijn bezoekers verrot scheldt! Pas op ssst… straks hoort ie je, hij heeft laatst nog een collega aanger…..)

 33. 71

  Ja, ik lees veel moois. Iemand die zegt “mijn bloggers” … even kijken of ik de context kan vinden, anders heb ik straks een vooroordeel.

 34. 72

  Kompleet NEGEREN aub @Carlos Crachat et al, is de enige optie mijnsinziens.

  En ik doel op die personen die in dat woord gelijk neger en? zien…if U get my drift. Gewoon even een kleine vakantie nemen.

 35. 75

  @el el> ik heb nog nooit gevochten buiten de ring en hou het ook liever bij argumenten, hoewel ik de argumenten van Carlos teleurstellend vind tot nu toe.

 36. 81

  Jaap je weet toch hoe dat werkt? Zodra er daadwerkelijk inhoudelijk een reactie komt op iets gaan mensen die onzeker zijn hun veiligheid in de groep halen “zijn bloggers”
  Meestal komt dit voort uit onzekerheid van de eigen positie en stellingen. Aangeleerde referentie kaders zijn nou eenmaal moeilijker te verdedigen, als je nooit zelfstandig heb nagedacht over die referentie kaders. Komt misschien nog wel als we wat vaker op de koffie komen en aan de hand van een echt kritisch debat bepaalde (waan)ideeën aan de kaak stellen..

 37. 82

  @superjan ik heb hier voorlopig wel genoeg aan geloof ik. Andere kant is een kutje van 14 jaar dat ouwe mannen uitlokt en ze dan voor pedofiel uitscheldt; heb ik het dan gesnapt daar?

 38. 83

  Deze vind ik nog het leukst tot nu toe:

  Rene | 13 December 2008 | 21:16

  @ Carlos: Het is (uiteraard) maar een klein verzoek maar vind je het goed om gewoon geen antwoord te geven?

 39. 84

  Wel heel slim trouwens, dit. Mooie opbouw, verzamelen… heel strategisch van Sargasso. Daar heb ik wel waardering voor. Ben benieuwd wanneer en in welke vorm dit terugkomt. Het gegniffel is hier in het noorden hoorbaar (en ook best oirbaar).

 40. 86

  @paaps> ja dat heeft wel iets van een… “herr flick achtige charme” waarbij ik niet refereer aan de oorlog, maar aan het rollenspel tussen herr flick en zijn charmante assistente.”

 41. 87

  Rammsteinchen
  Toekomstig opstel en als de profetische woorden waarheid blijken te zijn dan moet Berlusconi of een opvolger Italië omvormen tot een militare dictatuur, zijn we nog niet van het CO2 gedoe af en is er weer geen Elfstedentocht.

  ..
  PS hiernaast zie ik opeens een google ad Gratis book pover profetie, heeft klimaatsverandering iets te maken met de eindtijd… spannend..

 42. 89

  Zei ik al niet dat het ‘time for a change’ was, zie nr. 1?
  Goed bezig, Sargassoowtjows. Zo wordt het nog wat.
  Wil iemand trouwens het fatsoen hebben om dat hele kudtverhaal te deleten? Kleine moeite, maar groots gebaar.

 43. 92

  Hoe zou het dagboek eruit zien als het een hoax was, net zoals de zure regen (wat inderdaad niet helemaal een hoax was maar overdreven). Iets van alle co2 heffingen hebben de economie van de EU lamgelegd en we werken allen voor Chinese en Russische bedrijven die alle infrastructuur en bedrijvigheid hebben opgekocht omdat ze in hun economie een voordeel hadden omdat ze geen heffingen hadden.

 44. 96

  Berendje, je kunt wel praatjes hebben, maar begin dan in ieder geval met het juist spellen van ‘geteisem’.
  Onnozelaar.

  En laat dat kudtverhaal eens deleten!

  O ja, en graag een berenlul met satehsaus, kan dah?

 45. 97

  Carlos
  Goed punt, maar CO2 uitstoot is internationaal, dus de bronlanden hebben daar net zo veel last van als de niet co2 bronlanden. Denk je niet dat dat een issue kan gaan worden, je ziet nu al Arabische oliestaten en Rusland zwaar investeren in westerse bedrijven en infrastructuur. Ook in de US kopen ze alles goedkoop op wat los en vast zit, en daarna verkloten ze je milieu alsnog. Want geld wat van ver komt heeft minder moraal dan geld (investeringen) die je van dichtbij haalt.

 46. 102

  Oh Grote El El, ’t zijn niet de bomen waar ’t me aan ontbreekt. Ik bouw bruggen, dat is mijn business.
  Dat niemand bij Sargasso het lef heeft om de schrijverT van het stukje te vertellen dat-ie beter kan gaan metselen of paaldansen is buitengewoon triest. Lafheid en meeloperij, oh Grote El El, meer is er niet bij.

  Het lijkt mij nuttig jou en anderen daar op te attenderen. Don’t shoot the messenger. Of wel, like I give etc.

 47. 104

  Pfff nog steeds bezig of de 6% co2 uitstoot die de door de mens word gecreerd van belang is bij een eventuele opwarming van de aarde?
  Wanneer gaan mensen eens daadwerkelijk nadenken. De minimale temp verhoging die er komt is gewoon het natuurlijk verloop, juist de linkse kliek zou gewoon ontzettend blij moeten zijn met een verhoging van de temp. aangezien dat betekend dat met name in afrika er weer meer regen zal vallen, wat op zijn beurt weer een vruchtbare grond oplevert, waardoor er weer meer plantjes groeien die de overtollige hoeveelheid co2 weer gebruiken om zuurstof te maken.

 48. 107

  repulse, en een hogere temperatuur zal er voor zorgen dat er minder fossiele brandstoffen nodig zullen zijn om onze huizen te verwarmen ;p

 49. 111

  @ ronald
  Belangrijkste van de temp verhoging vind ik dat de dames dan het hele jaar door in minirokjes over straat kunnen paraderen. Moeten we alleen nog even onze islamitisch vrienden dingen zoals man en vrouw zijn gelijk in rangorde en nee het maakt niet uit wat je koran, hadith en sharia zeggen leren.

 50. 113

  @seven: Helaas is dat nou net een voorziening die heel veel van onze database kost. Hij is dus net weer even uitgezet.
  Als de meute morgen weer verder getrokken is, zet ik het weer aan.

 51. 115

  Oh Grote El El, je bent toch niet bang dat ik de hele tijd Krishnamurti ga citeren?
  ’t Idee van die redactievergadering is wel geestig. Ik ga nooit naar vergaderingen, vind ik een totale waste of time. Tenzij ik er vet voor betaald word, wat soms gebeurt. Sprokkel een euro 5.000 bij elkaar en ik kom een uur een praatje houden.

 52. 118

  Nee, El El (SWT), ik draag geen stropdassen, geen pakken, geen spijkerbroeken, maar ‘normale’ kleding. Wel kick ik op hele dure schoenen, dat is een soort gekkigheidje van me. Neem aan dat je daar niet al te moeilijk over doet.

  Als ik jou er een plezier mee kan doen, wil ik ook nog wel een slobbertrui aantrekken. Prijs wordt dan iets hoger, laten we zeggen euro 6.000 per uur.

 53. 124

  @steeph
  Waarom? Jullie zijn toch niet bang voor een beetje realisme gecombineerd met wat bijtende humor?
  Kom op ik neem aan dat er toch wel iemand is binnen de sargassosekte die het stijloze roze leger met inhoudelijke argumenten de tent uit kan slaan?

 54. 125

  121 Steeph
  Proberen ze op GS al jaren, kijk maar in het archief. De voornaamste reden dat ik ergens reageer zijn de reaguurders. Dit blog vind ik wel interessant, zoveel bekenden net alsof je een nieuw café binnenstapt en meteen mensen herkent. Daarbij gs verliest het persoonlijke contact met de reaguurder en zondigt tegen eigen gepreekte idealen, maar het is wel een groot blog daar kan je het ook niet iedereen naar de zin maken. Hier is meer ruimte voor zelfreflectie? Was hier eerder ook wel eens zelfs met een reactie in een windmolentopic.

  PS je wilt toch, zo leid ik af uit de poll en de sectie “gastbijdragen” invloed en nog meer reacties, lezers?

  \\\Aangezien Sargasso het grootste Nederlandse nieuwsblog is dat dagelijks bericht over politiek, cultuur en wetenschap mogen wij ons inmiddels verheugen op belangstelling van het Binnenhof, universiteiten, bedrijven en maatschappelijke organisaties.///

  Het is maar hoe je grootste definieert niet. Iedereen is marktleider als je je eigen definities kan stellen.

 55. 126

  ps Heeft er soms iemand weer een linkje gezet in de comments bij dat andere blog? Of komen jullie ook allemaal voor de diepere levensvragen en kwalitatieve inhoud op dit blog af?

 56. 130

  nattebever | 13 December 2008 | 23:50
  Oh Grote El El, ooit gedacht dat onderstaand linkje nog eens op Sargasso zou verschijnen? Zitten mooie schoenen tussen.

  Mis wel de prijslijst!

 57. 132

  test. Dit is mijn eerste keer op het interweb. Ik drukte wat letters in de witte balk bovenaan en toen kwam deze bladzijde met allemaal tekst. Nu druk ik wat letters in dit groene vierkant. test.

 58. 133

  @129/130
  Dat van die bedreigde diersoorten spreekt me erg aan. In restaurants vraag ik dan ook altijd of ze niet iets hebben dat met uitsterven bedreigd wordt. Kijken ze je raar aan – wonderlijke wereld. Met schoenen ben ik nog niet zo ver, maar tnx voor de tip.

  Van Lier schoenen vind ik te solide, te ambachtelijk. Lijkt me meer iets voor paarse broeken.

 59. 135

  He, gezellig. Ik wou dat ik mee kon doen.

  Krijg opeens weer een flard verlangen naar de schier eindeloos ongecontroleerd wauwelende stuiteravonturen op Katendrecht en kroegen bij de Maashaven (komt zo soms voor een paar procentjes in het achterhoofd opborrelen…*moet het onderdrukken*)…en me ook weer eens volledig leeg te laten lopen…

  Jammer, m.o. afgesproken (racefietsend) heen-en-terug naar…? *afh. van wat de wind doet*

  Unieke Vogels daar…zijn GS-ers watjes bij…

  Slaapt Lekker.

 60. 137

  Ik heb daar al meermalen voor gepleit. We stevenen af op een Malthusiaanse ramp deze eeuw, dus er is veel voor te zeggen om het taboe op kannibalisme op te heffen. Enige ethische kwestie lijkt me of je persé moet wachten tot iemand echt dood is of daarbij een handje mag helpen. Ik heb een voorkeur voor het laatste, maar goed, daar kun je over van mening verschillen.

  De hele problematiek Sub-Sahara zou daarmee, dit even en passant, voor een groot deel zijn opgelost.
  *Laat die mensen toch*

 61. 144

  @nattebever, zou je dan, Van Lier fan die ik ben, jouw mooiste keuze uit hun collectie kunnen aanwijzen? Die italiaan vond ik er redelijk veel lijken op een van mijn Van Lier schoenen.

 62. 148

  Crachàt
  Volgens mij staat het je nu ook vrij om je daar te registeren en te commenten. De vijf tot tien vaste reaguurders, het vorige schrijfsel van dit dagboek had vijf comments, die hier rondhangen passen er nog wel bij en worden vast welkom geheten, het is best sociaal daar. Gebruik wel een vers emailadres, je weet het bij gs nooit…

 63. 150

  Jongens, wat een boosheid weer. Ik ben het met superjan eens dat het niveau op GS hoger ligt. Maar dat het ook om een direkter soort mens gaat, daar. Het is een beetje Leiden versus Rotterdam, zeg. Hier zijn de topics van een beter niveau, daar zijn ze beter geschreven. Maar daar kom je qua reaguursels wel sneller tot de kern. En wat die Penelope Bijtring sage betreft, die trekt nu al weken het gemiddelde hier naar beneden.

 64. 151

  Ik heb genoten, had nog wel meer willen lezen van boze (maar eloquente) Carlos. Kan dat niet als vaste rubriek? Zo een keer per week de roze horde van het ranzige marketingblog hier uitnodigen, om vervolgens Carlos erop los te laten. Ik amuseer me wel.

 65. 153

  “qua reaguursels wel sneller tot de kern” lees ik dat nu goed?

  Zoiets als een fraai geschreven topic van pakweg 100 woorden en reacties van maximaal 7 woorden van één lettergreep en dan tot de kern komen..

  De aristocratische driedeling van Plato zou in deze tijd een vierde laag moeten hebben. De derde onderverdeeld in twee lagen waarbij de onderste denkt tot de kern te komen met brabbelen.

 66. 158

  Welke schaduw in de grot is de uwe..de schaduw van de schaduw?..dat was mijn punt in deze, niet naar U gericht.

  B fair..de onzin hierboven veelal en dan dat vingerwijze gedoe naar hier (mijn hangplek) en dan wegen t.o.v. de kernreacties op gs??

  De posts op GS zijn nie slecht maar de reacties zo primitief en dan komt zo’n lul mij vertellen dat de reacties er hier niet toe doen..de schaduw van de schaduw mijnsinziens.

 67. 159

  Ik haat platonisten. Het zijn de mensen die niet in de realiteit willen leven, maar in plaats daarvan een absolute metafysische werkelijkheid nodig hebben om te kunnen bestaan. Of in elk geval naar te kunnen wijzen. Daar, nee daar ! Daar is het goed. Niet hier. Hier hebben we democratien, en lelijke, moderne muziek. We hebben een koning-filosoof nodig; waren we maar wat meer als de goden. Ga toch vliegen.

  Je kunt je best in je internet-togus betast voelen omdat er opeens een horde GS-reaguurders komt buurten, het doet niet pleiten voor je incasseringsvermogen. Iemand die zich op de wildwaterbaan die het internet heet waagt zonder incasseringsvermogen, heeft ze niet alle zes op een rijtje, wat ik je brom.

  En het is niet of je niet gewaarschuwd was.

 68. 162

  *kuch*

  “Het vasthouden aan haat is als het vasthouden van een heet stuk steenkool, met de intentie om het tegen iemand aan te gooien; jij bent degene die zich brandt.” Boeddha.

  Het is een projectie van je eigen, ontkennen, donkere kant op het object.

 69. 163

  larie | 14 December 2008 | 22:37
  .
  Terwijl jij vrolijk boedhistische citaten rondstrooit en de amateur-psycholoog uithangt, zal ik *wel* even ingaan op de zaak: ik hoef niets te ‘incasseren’ van een anti-democraat om te weten dat ik zijn ideologie niet pruim. Plato was, op heel veel punten, een verderfelijke filosoof, en de enige ‘incassering’ die ik daarvoor heb moeten ondergaan, was hem lezen. Zijn fascisme, zijn beoogde klassen-maatschappij, zijn nep-religie, zijn koning-filosoof, zijn anti-democratische gehalte; het doet me allemaal de gal tot ver boven het strottehoofd stijgen. Maar o ja – hij was voor de gelijkschakeling tussen man en vrouw (die zaken waren niet heel goed geregeld in het Athene van 400 v Chr.) – dus was hij een goed man. Bah !

  Ik ben een politiek mens; ik vind dat een vereiste in een volwassene. En zodoende heb ik politieke tegenstanders, wier ideeen ik somtijds wel kan waarderen, maar zeker ook verafschuwen. Als jij denkt dat ik daarmee een brandend stuk houtskool in mijn handen houdt, prima; je hebt me betrapt – ook ik heb een mening. En ik heb handschoenen aan van asbest.