Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 05-10-2024

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dat was me schrikken. Ik zal er dit jaar nog hard aan moeten werken. Geen enkel exact vak mag beneden de zeven zijn. Heb ik daar nou niet eerder van gehoord of schroeven de universiteiten hun eisen ineens op? Ik ga maandag toch eens in de schoolbieb kijken wat er in de brochures van vorig jaar stond. Gelukkig sta ik wel meer dan een zeven voor de exacte vakken, maar door de zenuwen kun je op het eindexamen lelijk uitglijden. Joenee weet nog steeds niet wat zij wil. Lucht- en ruimtevaart lijkt haar wel wat, maar haar wiskunde is maar net voldoende. En dan hangt de toestand in haar geboorteland als een baksteen boven haar hoofd. Of was het een zwaard? Sinds Pakistan in tweeën is gesplitst wordt de roep om terug te keren sterker. Het nieuwe Pakistan kan mensen met een opleiding goed gebruiken. Zowel haar vader als haar moeder zouden zo een goede baan krijgen. Aan de andere kant is de veiligheidssituatie nog niet florissant en dan zeg ik het voorzichtig. Eigenlijk is er een permanente staat van oorlog met het kalifaat van Afghanistan, dat nu ook al op gespannen voet leeft met Iran.

Jup doet het geweldig op school. Hij is natuurlijk nog steeds contactgestoord, een autist. Maar hij kan beter met cijfers overweg dan een gemiddelde wiskundige. Rekenen in meer dan drie dimensies is voor hem nu net zo vanzelfsprekend als een knuffel voor ons. Hoewel, toen ik vorige zondag thuiskwam sloeg hij zijn armen om mijn middel. Ik wist gewoon niet wat ik moest doen. Omgekeerd had dat tot een uitbarsting geleid. Die therapie daar doet echt wonderen. Inmiddels correspondeert hij met Amerikanen en Chinezen over het idee dat de ruimte niet leeg is, maar dat er toch een soort aether bestaat. Toegegeven, de mensen met wie hij contact heeft zijn allemaal buitenbeentjes, maar zijn leraar wis- en natuurkunde kan geen gat schieten in het bijbehorende rekenwerk. En ik moet eerlijk toegeven, terwijl ik vier klassen hoger zit snap ik eigenlijk niet waar hij mee bezig is. Toch een idiot savant dus, mijn broertje. Zelf zegt hij dat hij beter met mensen om zou kunnen gaan als ze net zo voorspelbaar zouden zijn als wiskunde. Tja.

De toestand in het Yellowstone Park in de VS blijft het voornaamste nieuws. Iedere deskundige die op tv verschijnt zegt hetzelfde: een uitbarsting had men verwacht. Maar een rustige lavastroom, zoals die nu naar boven komt, daar had niemand op gerekend. Het schijnt ook al weer honderden miljoenen jaren geleden te zijn dat zoiets voor het laatst gebeurd is. Het is zonder meer spannend om te zien. Afgelopen week kwam de lavastroom aan bij een rijtje toeristische blokhutten. Lang voor de lava er was gingen zij al in vlammen op. Er zal wel niemand meer ingezeten hebben. Al zag ik op het internet hetzelfde filmpje met een hoop gegil. Voorspelbaar. Dat er lava omhoog komt is blijkbaar op zich geen probleem. De oude krater van Yellowstone is grotendeels onbebouwd op een informatiecentrum en wat toeristische accommodatie na. Maar als de lava blijft opborrelen dan ontstaat er een enorm lavameer. Op den duur zal er ook wel een vulkaan groeien, denk ik. Al die lava brengt nogal wat giftige gassen en CO2 in de atmosfeer. En daar zitten we net niet op te wachten. Zelfs als het lavameer maar een tiende wordt van de grote lavavlakten in Oost-Rusland lang geleden, dan hebben we zo maar weer een graad opwarming van de atmosfeer te pakken. En dat terwijl die opwarming net een beetje begint af te vlakken.

De warme golfstroom blijkt inderdaad zo goed als stil te liggen. Er is dan ook een koortsachtige reeks van activiteiten ter voorbereiding op de komende winter. Over twee weken verschijnt een voorlichtingsfolder met o.a. tips voor het aanleggen van een noodvoedselvoorraad, voor noodisolatie in oude huizen, voor het voorkomen van bevriezing van leidingen en nog veel meer. De supermarkten en doe-het-zelf ketens waren kennelijk al op de hoogte, want het regent aanbiedingen voor nuttige producten, die je twee jaar geleden aan de straatstenen niet kwijt had gekund. Elders is ook al aan de slag gegaan. Hij heeft luiken gemaakt om ramen dicht te kunnen maken en drie elektrische radiatoren gekocht voor noodgevallen. Verder heeft hij een aggregaat in de schuur gezet met een aardige benzinevoorraad. Op zolder staan een paar vaten voor water in geval de waterleiding weer bevriest. Volgend jaar krijgen we misschien een open haard, als we een vergunning kunnen krijgen. Ik vroeg wat die ging bijdragen aan de CO2-uitstoot, maar mama bezwoer me dat het alleen voor noodgevallen was. Gek, maar ik zag me al bijna in berenvellen rondlopen.

Volgende week geen aflevering van Penelopes danboek.

0

Reacties zijn uitgeschakeld