Fragmenten uit het danboek van Penelope Bijtring | 01-10-2022

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ik ben toch wel blij dat ik op deze school zit en niet op het OVC. Toen zij twee weken geleden een dagje naar Disneyland gingen baalde ik als een fayak. Maar wat we dinsdag deden was behoorlijk uniek, dus per saldo leuker. We zijn met onze klas naar het onderzoekcentrum voor drugs en verkeer in Zandvoort geweest. Het instituut ligt op het terrein van een voormalig racecircuit. Nu autoraces in ons land verboden zijn wordt het terrein gebruikt voor allerlei verkeersonderzoek. Het instituut heeft apparatuur ontwikkeld waarmee ze van een heleboel drugs het effect op de hersenen kunnen simuleren. En dat dan zonder moeilijke toestanden als sondes in je hoofd enzo. Je krijgt een band om je hoofd, die wel erg kan prikken trouwens. Daarmee worden gerichte pulsjes je hersenen ingestuurd om de werking zodanig te beïnvloeden dat het effect hetzelfde is als van drugs. Het resultaat blijkt met name heel goed bij partydrugs die je uithoudingsvermogen vergroten, zoals bijvoorbeeld AMC. Omdat de zwager van mevrouw Al-Hamedi hier werkt, mochten we meedoen aan een proef, die eigenlijk bedoeld is om de apparatuur in te regelen.

Bij de ontvangst vertelde meneer Jafahri, de zwager, ons over het experiment. Eerst zouden ze onze hersenactiviteit in rust bekijken. Daarna terwijl we in een rijsimulator met een auto zouden rijden. Vervolgens ging hij een drugsimulatie doen terwijl we zouden autorijden. We zouden zelf geen verschil zien tijdens het rijden. Maar als we later de opname terug zouden zien, dan zou ons wel degelijk een verschil opvallen. Volwassen proefpersonen zouden de proef ook nog eens in combinatie met alcohol doen, maar dat mochten wij niet. Machootje Rortiges beweerde natuurlijk meteen dat hij wel alcohol mocht. Hetgeen me niks zou verbazen, want wat is die gozer stom zeg. Voor de lunch deden we de proeven zonder de NITS (neurological interference transmission system). Ik wou maar dat ik die term niet aan tafel gebruikt had, want Elders is meteen weer in zijn verzameling ouwe lullen cd’s gedoken. En helaas bleek zijn oude speler nog te werken ook. Het rijden was trouwens erg leuk. We moesten twee keer: eerst om het te leren en toen om echt te meten.

Na de lunch deden we de echte proef. Ik voelde wel een verschil. Maar de meesten merkten niets. Toen we achteraf de opnames bekeken zag iedereen dat de rit met de simulator veel roekelozer was: harder de bocht door, later remmen, harder rijden. Er waren ook een paar aanrijdingen geweest, maar de apparatuur gaf aan dat die opzet waren. Je hoeft niet te vragen welk clubje dat leuk vond. Tijdens de slotpresentatie vertelde meneer Jafahri dat het remmende effect van AMC op je aangeboren voorzichtigheid door alcohol nog met een factor tien versterkt werd. Zelfs fietsen met een combinatie van deze drug en alcohol zou gevaarlijk kunnen zijn. Hij drukte ons op het hart om dit gevaar beslist te vermijden. In het laatste uur mochten we kijken op de testbaan voor geautomatiseerd verkeer. Er reden allemaal dezelfde bestelautootjes zonder bestuurders met dezelfde snelheid achter elkaar in een cirkel, terwijl op een weefgedeelte voortdurend autootjes uit- en invoegden. Het bleek dat de test vooral bedoeld was om de veiligheidssystemen bij normaal gebruik te testen. Dat automatisch rijden was al tientallen jaren een koud kunstje, vertelde een mevrouw met een onnatuurlijk strak jurkje. Maar de systemen die in werking moesten treden bij een storing bleken nog steeds niet voldoende betrouwbaar. Op de terugweg hadden we wel geautomatiseerd wegverkeer kunnen gebruiken. We stonden vier uur in de file en waren pas na negenen thuis. Toch best wel een leuke dag. En ik kan nu al bijna autorijden.

Het grote nieuws van deze week was de epidemie in China. Het zou om een gewone griep gaan. De Chinese regering heeft er de laatste jaren veel aan gedaan om een universeel griepvaccin te ontwikkelen. Nu blijkt dat bijna iedereen de laatste paar jaar is ingeënt. Het resultaat was in het begin uitstekend. Maar nu worden steeds meer mensen ziek. De regering ontkent dat het aan het vaccin ligt en suggereert dat het om een heel nieuwe variant van de griep gaat. Er zijn echter geleerden die beweren dat het vaccin op lange termijn ongunstig inwerkt op het immuunsysteem en dat mensen daardoor weer vatbaar worden voor griep. Dat zal wel de reden zijn dat het middel hier nog steeds niet is toegelaten. Gelukkig maar want er is sprake van veel doden.

Morgen gaan we naar oma Gruitje. Ze is enorm opgeknapt. De kunstblaas lijkt goed aan te slaan. Ze heeft geen last van afstotingsverschijnselen. Ik had het van de week nog met haar over de zegeningen van de moderne geneeskunde. Zelf koestert zij een diep wantrouwen tegen alles wat naar ziekenhuis ruikt. Maar ze moest wel toegeven dat dit een mooie uitvinding is. Biotechnologie, zei Jup wijsneuzerig. Nog maar vijf jaar geleden zou ze een stoma gekregen hebben. Nu hoeft ze alleen maar een soort amulet tegen haar navel te houden en ze plast.

0

Reacties (4)

#1 Micha

Nou, er zit in ieder geval iets met drugs in.
Maar geen woord over haar prille, en ontluikende gevoelens en de daaruit voortvloeiende behoefte om eens flink te gaan rampetampen, jammer, gemiste kans.

  • Volgende discussie
#2 Boekhouder Berend

He Micha, het zijn fragmenten. Misschien heeft ze vorige maand wel geneukt (kennelijk is dat jouw ultieme kick). Die aflevering krijgen we helaas niet te zien. Ik vraag me af of daar boze opzet achter zit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Micha

Misschien heeft ze vorige maand wel geneukt (kennelijk is dat jouw ultieme kick)

Ik ben fervent fan van Penelope, haar sexleven (of liever gezegd het ontbreken daaraan) is inderdaad iets waar ik mij grote zorgen om maak.

Dit kan toch geen gezonde Hollandse meid zijn??!?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Toni

Verkeersonderzoek op Zandvoort? Daar is tegen die tijd een mooi “seafront” ontwikkelingsplan geweest. Verkeerzonderzoek doen we in Flevoland op de RDW baan of ten zuidwesten daarvan op het ANWB test terrein. http://maps.google.com/maps?ie=UTF8&ll=52.45363,5.503893&spn=0.019275,0.022616&t=h&z=15

  • Vorige discussie