1. 1

  Geen gemakkelijke vraag. Of eigenlijk wel, het is alletwee, het is zowel cultuur als dierenmishandeling, net als stierengevechten.

  Waar het denk ik maar om gaat is of het verboden moet worden? Als in Nederland stierengevechten plaatsvinden zou ik daar tegen zijn maar ik vind wel dat de Spanjaarden het zelf mogen weten. Het is hun land, Spanje is een democratisch land. Iedereen kan zijn zegje doen en laat de meerderheid maar beslissen. Evenzo met deze hanengevechten (ik heb in ieder geval de indruk dat ze legaal zijn).

  In Amerika zijn hondengevechten nu enorm populair maar die zijn wel illegaal.

 2. 3

  Ben het ook met Theedoek eens…

  Ik vind het dan ook belachelijk als men in Nederland tegen dit soort praktijken (lees: Hanen- stierengevechten e.d.) actie gaat voeren…

  Erg flauw!

 3. 6

  @5: Tja, om bepaalde (eigenlijk best wel onduidelijke, misschien dus juist onbepaalde) reden wordt er nogal veel onderscheid gemaakt tussen de rechten van mensen en dieren. Blijkbaar vindt een meerdereid van de westerse landen het bezitten, doden en mishandelen van mensen verwerpelijk, maar van dieren meestal niet (bepaalde hypocriete uitzonderingen daargelaten). Ik geef toe dat ik daar zelf ook aan meedoe.

  Vroeger was dat wel anders trouwens (toen was slavernij heel gewoon).

 4. 8

  Als ik zou mogen kiezen zou ik liever een leven lang vertroeteld worden om dan in de kracht van mijn bestaan een eindgevecht tegen een andere man te voeren en te sterven (ook al lijd ik urenlang gigantisch) dan dat ik in een donker hol met duizenden soortgenoten kapotgepikt te worden om dan nog voor ik volgroeit ben te worden vermoord.

  En of het voor de maatschappij nuttiger is om dieren te eten, of tot schoenen te verwerken, dan met elkaar laten vechten is ook behoorlijk twijfelswaardig. Als je kijkt naar de economische activiteit die ermee gegenereerd wordt en het geluk dat het de kijkende mensen oplevert dan leveren die vechtende hanen een stuk meer “waar voor hun lijden” dan het kippeboutje dat je onder GTST naar binnen slobbert.

  Dus welk argument blijft dan nog over om hanen niet te laten vechten maar wel onder de slechtst denkbare omstandigheden vet te mesten en voor ze volgroeit zijn op te eten?

 5. 9

  Freek, het bioindustrie argument dat je erbij haalt heeft er niks mee te maken, zeker voor vegetariërs niet. Ik zou mijn leven als kip ook niet willen sluiten in het huis van een sadistische kippenneuker. Met het vertroetelen valt het overigens wel mee/tegen, als je de foto’s bekijkt zie je dat de hanen hun kroonkwabjes (of hoe heten die flapjes op hun kop?) afgeknipt geworden geweest krijgen.

 6. 11

  Als Spanjaard zou ik zeggen tegen Nederlanders die stierengevechten willen verbieden dat Nederlanders eerst maar een minder laks moeten handelen ten opzichte van de meisjesbesnijdenis in Nederland.

 7. 12

  Eens, met Carlos. Er zijn genoeg vormen van vermaak die geen aantasting zijn van de kwaliteit van leven van een dier die evenveel plezier kunnen opleveren.

 8. 13

  Het veroordelen van hanengevechten aan de andere kant van de wereld, terwijl je diezelfde avond wel bioindustriekip eet (of scharrelkip) is hypocriet. Dat wou ik alleen maar even aangeven.

  Omdat ik consequent probeer te zijn en wel bioindustriekip eet omdat ik biologische kip te duur vind kan ik deze hanengevechten niet veroordelen.

  (en er zijn natuurlijk vegetariers en mensen die alleen biologische producten eten, maar de meerderheid van de mensen die hanengevechten dierenmishandeling noemen zijn dat nu eenmaal niet)

 9. 14

  In vnl. Latijnse en Aziatische landen de hanen (of stieren) opfokken, agressie opkweken…hebben enigszins nog een “bestaan”…in Nederland?:

  “De haantjes zijn overbodig en worden direct gedood. Jaarlijks worden om deze reden in Nederland 60 miljoen dieren vrijwel direct na de geboorte vergast, versnipperd en soms verdronken. Met het vergassen worden de diertjes in een zak met koolzuurgas gedaan. Het kan een halve minuut tot soms meer dan een half uur of langer duren voordat alle diertjes dood zijn. De tweede manier is het gebruik van de versnipperaar zoals die normaal gebruikt wordt als hakselaar voor snoeihout. De versnipperaar vernietigt in een mum van tijd een dozijn levende kuikentjes.”

  En hobbyisten dumpen overtollige haantjes gewoon in de natuur. Op bepaalde plekken rond het Kralingse Bos stikt het er soms van. Kweek, sterven aan een virus of een langzame hongerdood, of worden aangereden…

  2 dieren tegen elkaar tot bloedens en de dood toe…dat weer niet. Honden, hanen..hersenloos, hoef ik niet te zien. Een traditioneel stierengevecht daarentegen wel.De opmaat met picadors? en paarden in hoornwerende vesten…de dolksteek achter de nek direct in het hart. Met de bedoeling dat het beest meteen gaat strijken. Maar dan toch ook vaak peristaltisch bloedspugend doorstrompelend…en dan hopen dat de toreador als een lappenpop drie meter door de lucht geslingerd op de hoorns geregen beland…

  Tja…cultuur en mishandeling zijn op hetzelfde tijdstip ontsproten. Vanaf het moment dat de mens ingrijpt in de natuur, het evenwicht verstoort en overgaat tot het houden en opkweken van dieren achter gaas, in hokken of aan een riem.