Fotos des Jahrhunderts – Three Centuries

threecenturies2.jpg
Dit is het voorhoofd van een 102 jaar oude Chinese vrouw die werd geboren onder het bewind van China’s laatste keizer, de Bokseropstand en twee wereldoorlogen meemaakte, het maoïsme overleefde. Al die tijd woonde ze in hetzelfde lemen huisje achter het Beijing Hotel en de laatste tijd was ze bang dat ze haar huis moest verlaten door de uitbreidingen van het hotel.

Ze is een van de ouderen die worden geportreteerd in de fotoserie Living in Three Centuries. Indrukwekkende karakterkoppen die nog kunnen verhalen van de franse loopgraven in WOI en het besturen van stoomboten op de Mississippi.

 1. 1

  De foto’s spreken voor zichzelf. Toch is het de moeite om de bijbehorende text te lezen. Daar word je heel stilletjes van.
  Heel mooi Carlos, heel mooi.

 2. 2

  Ze is een van de ouderen die worden geportreteerd in de fotoserie Living in Three Centuries. Indrukwekkende karakterkoppen die nog kunnen verhalen van de franse loopgraven in WOI en het besturen van stoomboten op de Mississippi.

  En als je je best doet, kun je ze betrappen op uitspraken in de trant van “Damn niggers”.

 3. 7

  @6 Mooi dat uw Wout op z’n foutje wijst … Mar voor ons (gewone stervelingen) is het soms toch stressen hoor; reaguren in de Sargasso wereld.

 4. 8

  @S’z..taalmeneren/dames zuigen, als ik zo vrij mag zijn. De taal ( meer of minder afgesproken begrenzingen van een abstract begrip, zeg maar afgeproken entiteit) is van U en mij. d of dt of t hoofd of kline dingetjes, NIET ter zake.

 5. 17

  webmaster..ik kan niet zonder U..ben opgegroeid met een (1) tv in de straat..5 cent betalen dan kijken enzo. Eerste kleur-uitzending met een groepje voorbuigangers op straat bij een winkel, neuzen tegen het raam..willem o duys visglas”kijk eens wat een prachtige kleuren van dit tapijt”

  Ik buig mijn hoofd :(

  Hoe met het (link en pic) nu nou toch potverdrie..

 6. 19

  Lieve lieve larie,
  onderaan het invoerveld waar je je commentaar tikt staat in het lichtgrijs “Toegestane HTML-tags”, klik erop en er ontvouwt zich een tekstje. Kijk vooral goed naar de voorbeelden en kopieer ze in het commentaarveld, pas ze aan met de link en tekst die je bedoelt, zo moet het lukken.

  Veel succes, de Webmeesteres.

 7. 26

  Mooi oud.

  Zwerver van 42 heeft dezelfde getaande karakteristieken als menig 100+ jarige. Dat er nog mensen rondlopen onder keizer van China geleefd, in WO I hebben gevochten en Hoover de hand geschud…surreal. Mijn opa was van 1889. 86 jaar geworden. 30 jaar geleden R.I.P.

 8. 27

  Mijn opa is vlak voor de jaarwisseling overleden, 90 jaar. Alsof je een boek van een hele eeuw in Europa dicht slaat. Ik zal zijn relativeringsvermogen missen. Toen ik hem enkele jaren terug ongerust vroeg wat hij nou van Pim Fortuyn vond sprak hij “Ach ik heb Had-je-me-maar overleefd, dit overleven we ook wel weer”. Hij had gelijk.

 9. 31

  Die mazzel had ik niet Carlos. Althans, nog een opa of oma op volwassen leeftijd. Vaag dus. Hadden huisje in boeren no-man’s land in Z.Vla. Smokkelde (België) voor een centje extra boter heen en sigaretten o.i.d terug. Een reusachtig jachtgeweer ook. ’s- Ochtends palingfuiken legen, levend villen en op nuchtere maag met reuzel in de pan opbakken. “Smullen” als je het gewend bent. En een meester in op stang jagen: in de waterput schuilt “Jan Haak” maar vooral moffen…altijd en overal die vervloekte Moffen. Niet gek, steeds om niks opgepakt, eten e.d. geconfisqueerd en vader en ooms in werkkampen en huisje lag (nog steeds) tussen die bunkers dus ja…

  En uren “voorlezen” uit de krant. De meest fantastische verhalen. Maar: alles uit de duim gezogen. Analfabeet. Een keer raaien van welke nationaliteit de mensen waren die het huis als vakantiehuis kocht na overlijden. Daar zijn daarna best nog wat ruiten gesneuveld.

  Maar, dat slijt: Moffenhaat. Gewone Duitsers dus.

  Alles wat naar fascisme riekt niet.

 10. 32

  Volgens de tekst is de vrouw 102. In 2007? Zo ja dan is van 1905 en kan ze Bokseropstand niet hebben meegemaakt en heeft ze niet in 3 eeuwen geleefd. Hendrikje Schipper heeft wel bewust in 3 eeuwen geleefd. Zo kon ze zich in 2005 – ze was toen 115 jaar – de kroning van Wilhelmina in 1898 nog herinneren.

  @Carlos; Met alle respect voor je grootvader maar de vergelijking tussen Fortuyn en Had-je-me-maar gaat helemaal nergens over. Had-je-me-maar ( Cornelis de Gelder) was een alcoholverslaafde zwerver die voor de grap in de Amsterdamse gemeenteraad werd gekozen. Ideetje van een paar anarchisten als protest tegen de invoering van het algemeen kiesrecht. Nog voor hij plaats kon nemen in de raad werd hij naar een ontwenningskliniek gestuurd. Dit speelde zich af in 1921. Je opa was toen 4.

 11. 33

  “…werd hij naar een ontwenningskliniek gestuurd…”
  …en kwam weer terug in de stad, Had-je-me-maar overleed in 1931, toen mijn opa als 14-jarige zijn eerste baan had.

  De vergelijking met Fortuyn klopt in zoverre dat ook Had-je-me-maar het volk naar de mond praatte.

 12. 34

  Ach, opa’s. De ene was een klootzak, maar zat wel in het verzet, de andere vocht in zat in Canada toen de oorlog uitbrak, en vocht met de Irenebrigade in Normandië. Maar daarna ook weer in Indonesië.

  Helaas allebei te vroeg overleden om er een zinnige vraag over te kunnen stellen.

 13. 35

  @33: Even iets harder dan. Je weet totaal niet waar je over praat. Had-je-me-maar heeft helemaal niks toegevoegd. Het volk naar de mond praatte zeg je. Waar heb je het over. Neem eerst de feiten van de historie tot je en kom dan met een oordeel.

  Je laat blijken overtuigd te zijn van het foute aan Fortuyn en meent dat te moeten staven met nikspraat over Had-je-me-maar.

  Nou vooruit,jij je zin. Er is een overeenkomst tussen Fortuyn en Cornelis de Gelder. Beiden zijn naar voorgeschoven door groeperingen. Had- je-me-maar door anarchisten die niets zagen in algemeen kiesrecht. Fortuyn door vastgoedboeren die gewoon een vingertje in de bestuurlijke pap wilden hebben.

 14. 36

  Nog een overeenkomst je noemt het zelf al: Had-je-me-maar heeft helemaal niks toegevoegd, Fortuyn ook niet.

  Door de bezopen pias uit te hangen en gratis drank voor het volk te beloven werd Had-je-me-maar in de raad gekozen. Fortuyn deed niet veel anders, alleen was hij niet dronken en dakloos maar woonde hij in een kasteeltje en droeg italiaanse maatpakken ipv een stinkende oude jas.

  Fortuyn en Had-je-me-maar zijn gewoon allebei voorbeelden van hoe het volk bereid is haar stem te geven aan idioten en hofnarren.

 15. 37

  Ik vind het een prachtige serie.

  Terzijde, een bepaald smaldeel van de reaguurders hier op Sargasso reageert met regelmaat onevenredig heftig op Carlos’ bijdragen, Waar komt dat toch vandaan? Thijs de Poedel meent Carlos op een fout te moeten betrappen in zijn post terwijl Carlos de tekst overneemt van de website. De foto’s zijn gemaakt in een periode van 1987 – 2005, waarom dan aannemen dat die Chinese vrouw niet in 3 eeuwen heeft geleefd. Je kunt hoogstens zeggen dat de website niet geheel duidelijk is op dit punt. En dan vertelt Carlos een anekdote over het sterven van een familielid en dan komt er nog een totaal idiote en ongepaste reactie, hoe de overleden opa van Carlos het in zijn hoofd haalde de het populisme bij de opkomst van Fortuyn te vergelijken met het populisme met de had-je-me-maar beweging.

 16. 38

  Je was me net voor MP. Wel frappant inderdaad. Dat als iemand zijn door opa meegegeven relativeringsvermogen en laatste wijze raad opnoteert…er dan ene Thijs de Poedel meteen als een rauzschnautzer bovenop duikt om hem eens fijntjes op een geschiedenisfeitje te wijzen en rücksichtslos kruisverhoor te onderwerpen.

  Je zou ze tegen de muur willen zetten.
  Wangedrocht van de natuur overigens, poedels. Klopt evolutionair helemaal niks meer van. Lijkt hélemaal nergens meer naar. Laat er maar eens een paar los in het bos, zonder die bespottelijke dekjes. Wel eens zo’n potsierlijk bijgeknipt vachtje zien schijten in een park? Nee? Eens goed naar kijken dan.

  Overigens zat ik er ook op feiten naast.
  1893. 83 jaar. 33 jaar geleden overleden. En “ruitjes ingekinkeld” was een slooppand.

 17. 39

  @ 37 Inderdaad MP. Temeer daar de motivatie voor deze ‘serie’ uit het overlijden van ’s mans eigen opa komt.
  Een weinig respect, kan dan echt geen kwaad.

 18. 40

  @MP en Carlos: Ik neem aan dat postings bedoeld zijn voor discussie. De eerste zin van mijn reactie was ‘met alle respect voor je opa’. In die context had de ‘toon’ inderdaad anders gekund. Excuus.

  Het inhoudelijke meningsverschil blijft.

 19. 41

  Poes Larie (#8), ja ja ja. Jàààà. Heb behalve m’n talen ook m’n sociolinguïstiek gestudeerd, dus duw me nou maar niet in het hokje van de spellingsfreaks. Edoch, als Carlossie “Chinese” schrijft, dan … En het is ook zoooo’n veel voorkomende fout (net zoals euro / Euro) dat ik dacht het toch even AAN TE GEVEN. Tenslotte, wat zou de Cultuur zijn zonder Discipline ?

 20. 42

  @41 Het is democratie in de praktijk, ieder moet z’n zegje kunnen doen. Maar evengoed moeten er ook mensen waken dat het geen SMS cultuur (cultuur, hier in de betekenis van ‘uitwas’, wildgroei) wordt.