Foto des Tages – Slachtoffer van Nautificatie?

walvisbotsdood

Het lijkt wel of botsingen tussen schepen en walvissen steeds vaker voorkomen? Of hier sprake is van walvisisering of juist nautificatie van de wereldzeeën óf dat het allemaal slechts vuige perceptie is moet onderzoek maar duidelijk maken. De meest recente dodelijke botsing leverde in ieder geval een tragisch en bijna surrealistisch beeld op: een dode blauwe vinvis -het grootste dier op aarde- drijft op haar rug in het Santa Barbara Channel bij Californië met daarnaast een bootje met lijkschouwende onderzoekers (geen daders voor zover bekend).

 1. 1

  Op basis waarvan constateert men dat de blauwe vinvis op de foto gestorven is bij een botsing? Ik zou op de foto zichtbare verwondingen verwachten? In de andere linkjes scheppen ook geen zekerheid; het kan goed dat de walvissen al dood waren voor de gevallen waarbij zonder meer sprake was van een botsing. Het lijkt me bovendien een raar verhaal dat een walvis een lawaaierige boot over het hoofd zou zien?

  Wellicht is er helemaal geen sprake van walvisisering of nautificatie, maar gaan die beesten ineens veel sneller dood…

 2. 3

  @zmc
  Ik zie anders een deuk en zwelling. I.v.m. b.v. de steven van een kruiser zijn vrachtschepen van voren stomp dus het kan best kloppen dat je daardoor geen wonden en uitpuilende ingewanden ziet. Ziehier:

  Flinke optetter gehad, niet als een mes door de boter.
  Nautificatie én ontwalvisisering.
  Hoeveel nog?
  10.000?

 3. 4

  Doet me denken aan het identificeren van insectenlijkjes op nummerborden als ecologisch onderzoeksinstrument.

  Laten we dus niet gelijk in de rampspoed immer mehr reflex schieten.