Foto des Tages – Global Warming

climatechange_snow.jpg
Demonstranten voor het State House in Annapolis, Maryland eisen -op een overtuigende wijze- aandacht voor global warming. Hier werd een ambitieus voorstel gepresenteerd om in deze Amerikaanse staat de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% te reduceren in 2050 zelfs tot 90% (BalitmoreSun). De foto bereikte het reactionaire Drudge Report (de smaadblogger die precies 10 jaar geleden het Lewinsky schandaal scoopte) en een stroom van spottende reacties in de comments was het resultaat.

 1. 2

  @ 1: Wereldwijsheid he…

  Je weet wel — de wetenschap die onderwijst dat primitief barbarisme veel intenser, beter en vooral echter is dan maatschappij-vormen waarin je twee keer zo lang leeft, een stuk gezonder en gelukkiger bent en tijd hebt om te gaan protesteren in plaats van jezelf dood te ploeteren op het land om voor je voedsel te zorgen.

  Oela boela! Trommel, trommel, trommel, …

 2. 3

  @2: primitief barbarisme… Welke boekjes gebruik je, iets uit de 17e eeuw?

  Overigens zijn jager-verzamelaars veel minder van hun tijd kwijt aan ploeteren voor hun eten dan wij in onze geindustrialiseerde wereld, daarbij ook nog eens in aanmerking nemende dat we de jager-verzamelaars hebben teruggedrongen naar de minst vruchtbare streken van de planeet. Ik moet de eerste studie nog tegenkomen waarin bewezen wordt dat ze minder gelukkig zijn.

 3. 4

  Nonsens. Dat arbeid de middelen verschaft om zonder significante verdere inspanning aan voedsel te komen wil niet zeggen dat arbeid gelijk staat aan ploeteren voor voedsel. De arbeid bestaat bijvoorbeeld uit het bouwen van een huis. Het verkrijgen van het voedsel kost nog steeds een even insignificante inspanning.

  Gelukkig maar want dan hebben we nog wat tijd en energie voor al die andere dingen _zoals_ het bouwen van dat huis, of het leren voor geneeskundige, of het bouwen van technologie om te communiceren met veel verschillende mensen, of andere planeten mee te gaan onderzoeken, of …

 4. 6

  Heeft ‘ie daarbuiten ook zo’n comfortabel verwarmd huis en mooie computer om weblogs mee te lezen? En z’n gehandicapte zoontje, wat vindt die van de relatieve waardes?

 5. 7

  “Heeft ‘ie daarbuiten ook zo’n comfortabel verwarmd huis en mooie computer om weblogs mee te lezen?”

  Nee, maar dat hoeft niet, want hij kan lekker trommelen!

  “En z’n gehandicapte zoontje”

  Tsja, die is de lul. Als je niet kan trommelen, dan is er geen reet te doen, daar in dat Afrika. Wat dat betreft is het net Drenthe, maar dan nog zonder de zuipketen.

 6. 8

  @6: Nee, want de jager-verzamelaar is meestal vrijwel bezittingsloos, omdat hij geen vaste verblijfplaats heeft (alle jager-verzamelaars die in gebieden woonden waar ze wel een vaste woonplaats hadden, zijn verjaagd door de agro/industrie-gemeenschappen). Wordt hij ongelukkiger omdat hij geen huis of computer heeft?

 7. 11

  @10: Dat is waar. De vraag is natuurlijk of dat nu als ernstig/vervelend/ongelukkig ervaren wordt. Of moeten wij ons gelukkig prijzen met het feit dat we langzaamaan invalide worden, steeds incapabeler, de laatste tien jaar van ons leven ziek zijn en gewoonlijk eindigen met pampers om, dementie, seniliteit of andere mensonterende degeneratieve toestanden.

 8. 12

  Mwah, internationale migratie gaat over het algemeen van minder ontwikkelde (in technologisch-economische zin) naar meer ontwikkelde samenlevingen. Blijkbaar is het antwoord op jouw vraag ‘ja’.

  Zelfs tussen gebieden waar de materiële levenstandaarden vrij weinig uiteenlopen zijn hordes mensen bereid het emotioneel zeer intensive proces van migratie te ondergaan (zie de twee miljoen Polen in West-Europa, of de miljoenen Mexicanen in de V.S.).

  Trouwens zijn de relatieve lonen voor laag-opgeleide werknemers in Duitsland wel degelijk net zo laag als in Amerika.