Foto des Tages | Fighting Ebola with..

ebola_SL_475
Tony Banbury, Head of the UN Mission for Ebola Emergency Response @UNMEER, is in Sierra Leone aangekomen. Op dit bord houdt men de doden bij van de afgelopen dag. Als dat de beschikbare middelen in de bestrijding van deze crisis aldaar vertegenwoordigd, is de uitdaging evident.
Intussen stijgt het aantal gevallen nog steeds. Hoewel de exponentiële trend er niet meer in zit.

 1. 1

  Hoewel de exponentiële trend er niet meer in zit.

  Op basis van een schouder in een grafiek, waarvan de bijbehorende tellingen naar alle berichten te laag en onjuist zijn, lijkt me dit een optimistische bewering (zie ook Ebola Ambulance van 16 oktober (21 oktober alhier).

  Als ik de berichten zie ben ik nog niet zo ver met mijn conclusie.
  Ik hoop dat ik het mis heb.

 2. 2

  Het CDC houdt nu zelf een interne correctiefactor van 2,5 aan ten opzichte van het aantal geregistreerde gevallen en doden. Het werkelijk aantal ligt dus nu al rond de 25.000. De lijkt me behoorlijk exponentieel.

 3. 3

  @1 en @2 Het is een lastige. Die correctie factor houden ze al een maand of 2 aan. Dus dat maakt voor de trend niet veel uit.
  Zelf twijfel ik. Liberia lijkt wat meer grip te krijgen. Maar cijfers blijven achter.
  Sierra Leone is grote puinhoop. Dus mogelijk dat daar heel veel meer gevallen zijn en ook nog steeds exponentiele groei.
  Grootste vraag zal nu zijn, gaat het over de grens heen (bv naar Ivoorkust)

 4. 5

  Stress en angst verhogen de cortisolspiegel in je lichaam. Mensen die veel stress hebben (en veel bang zijn) hebben daardoor een hogere kans op hart- en vaatziekten.
  De voortdurende bangmakerij voor ebola, mexicaanse griep, kanker en terrorisme heeft waarschijnlijk ook al via deze indirecte route geleid tot sterfgevallen.
  Komt nog eens bij dat bang zijn een erg onprettig gevoel is.

  Ik maak mensen liever blij dan bang.

 5. 6

  @5: Kijk @Hans, dat je angst als ongezond ziet (en dat vaak ook nog ziet als iets wat opzettelijk wordt gegenereerd door overheden en zo) is tot daar aan toe.

  Dat je het in een context plaatst als ebola doet mij toch op zichzelf aan jouw geestelijke gezondheid twijfelen. De manier waarop je angst hier plaatst maakt er een allesverklarend en dus nietszeggend haargroeidrankje van.

  Ebola is een virus dat besmettelijk is.
  Kijk er op die manier eens naar.

  Angst zit tussen je oren, een virus zit in je bloed.

 6. 7

  @6:

  een virus zit in je bloed.

  Net zoals de antilichamen tegen dat virus.
  De mensheid is nog nooit eerder uitgestorven, zuiver. Niet aan de pest, niet aan influenza. Dat zal dus deze keer ook niet gebeuren.

 7. 8

  @7:

  De mensheid is nog nooit eerder uitgestorven, zuiver. Niet aan de pest, niet aan influenza. Dat zal dus deze keer ook niet gebeuren.

  Aan deze denkfout zijn al een hoop mensen overleden. Als het oversteken van de straat altijd goed is gegaan, mag je daaruit niet concluderen dat het de volgende keer ook wel goed zal gaan.

  Niet dat ik denk dat de mensheid door deze ebola-epidemie zal uitsterven. Dat jij dit toch noemt illustreert mooi dat een normale discussie met jou over dit probleem niet mogelijk is, en het past in het patroon dat het welzijn van de Afrikanen voor jou niet zo’n hoge prioriteit heeft.

  Het zijn er nu al te veel, toch Hans?

 8. 9

  @8:

  dat het welzijn van de Afrikanen voor jou niet zo’n hoge prioriteit heeft.

  Jouw en mijn welzijn heeft een zeer lage prioriteit bij de Afrikanen, bedoel je.

  dat een normale discussie met jou over dit probleem niet mogelijk is

  Dat komt alleen omdat jouw idee van normaal heel anders is dan mijn idee.
  We kunnen het eens worden over dat feit. En dat iedereen zijn mening hier mag blijven geven.

 9. 10

  @9:

  Jouw en mijn welzijn heeft een zeer lage prioriteit bij de Afrikanen, bedoel je.

  Nee, dat bedoel ik niet. Maar ik wil best toegeven dat er in Afrika mensen wonen die even ongevoelig zijn voor de problemen van anderen als Hans Verbeek.

  We kunnen het eens worden over dat feit.

  Jouw denkfout in #7 is ook een feit. Kunnen we het daar dan ook over eens worden?

 10. 11

  Blijkbaar tellen hier alleen de ebola doden, niet de maatschappelijk ontwrichting met afbraak van de hulpverlening en dus veel andere slachtoffers.

 11. 12

  @10: er leefden nog nooit zoveel mensen in Afrika als nu (in 2014).
  Dat is niet mijn verdienste.
  Er zijn ook nog nooit zoveel Afrikanen gestorven als er dit jaar zullen sterven. Ook daar heb ik helemaal niets mee van doen, Cerridwen, het is niet mijn schuld.

  Blijf jij maar vanuit je ivoren toren roepen dat ik er barbaarse ideeën op nahoudt. Ik gun je het fijne gevoel, dat je daarvan krijgt en alle plusjes, die je er mee scoort. :-)