Foto des Tages – Brandende Tank in Basra

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

klik voor groter exemplaar Gisteren hebben Britse troepen de gevangenis bij Basra bestormd en met tanks de muren neergehaald om op deze wijze twee landgenoten te bevrijden die eerder waren opgepakt door de Iraakse autoriteiten nadat ze, vermomd als Arabieren, het vuur hadden geopend op Irakese politie agenten.

Bij deze bestorming zijn enkele Britten in brand gezet, zie foto.

Natuurlijk vraagt dit om een verklaring van de Britse minister van defensie, John Reid;

We remain committed to helping the Iraqi government for as long as they judge that a coalition presence is necessary to provide security. Wink wink, nudge nudge, say no more.(BBC)

Nee, dat verklaart een hoop.

Reacties (6)

#1 Jan des Bouvrie

Wat er daar echt is gebeurd zullen we nooit weten. Voor hetzelfde geld zijn die opgepakte Britten het slachtoffer van een of andere wraakactie van de Iraakse autoriteiten. Dat de Britten hun troepen beschermen in een oorlogssituatie lijkt me logisch.

  • Volgende discussie
#2 Pelayo

Ik heb begrepen dat Basra het territorium is van de Badr brigade’s, dat die het feitelijke bewind voeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Je hebt bij elk opstootje wel een paar herrieschoppers die benzinebommen bij zich hebben.

Britse regering gisteravond (op BBC): “De tank was per ongeluk tegen de gevangenismuur aangereden, drie Britten zijn vrij en ongedeerd, er is geen sprake geweest van een conflict, we werken volop samen met de autoriteiten in Basra”. Yes, minister.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Carlos

Maar die jongens die uit die tank springen, zijn die ook ongedeerd?

Dit nieuwsbericht toont eens te meer de waanzin van de situatie aan en lijkt daarmee zo verschrikkelijk veel op de rotzooi in Vietnam destijds (ja ik weet het, dat sommige mensen het niet leuk vinden dat ik die parallel trek maar het ligt er ook zo dik bovenop, het valt niet meer te ontkennen).

Ik heb een hekel aan lynchende menigten, het is vooral het grenzeloze egoïsme van de massa tegen één individu dat me raakt. Dus ongeacht hoe deze vork in de steel zat ontglipte mij een onderbuikachtige vloek toen ik die britse jongen zag vechten voor zijn leven. (of is dat nou juist dat latente racisme wat in ieder mens schuilgaat en je in een split second onbewust een zijde laat kiezen?)

Ach fuck ik ben weer veels te eerlijk zo vroeg op de ochtend, dit komt me weer duur te staan. (en daar heb je de marokkaanse schoonmakers alweer die mijn bureau komen poetsen, tijd voor nog een bak koffie…)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jan des Bouvrie

@Carlos: ik las gisteravond in het Parool dat de commandant die je op de foto in de hens ziet staan, met lichte verwondingen er vanaf is gekomen dankzij zijn beschermende kleding. Je kunt dus weer rustig slapen ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

Ja heel vervelend voor die brandende britse boys inderdaad, maar uiteindelijk zijn er alleen Irakeze overleden bij de actie!

Vreemd ook: Dezelfde ordediensten aanvallen die je eigenlijk zou moeten bijstaan! Vergeet niet dat die militairen er momenteel zijn op uitnodiging van de Iraakse regering om de Iraakse politie te helpen orde te handhaven.

  • Vorige discussie