Foto des Tages – Bouwvak in India

De Indiase economie draait als een tierelier. En dus wordt er erg veel gebouwd. Leuk, zou je zeggen. Behalve als je bouwvakker bent in Bangalore, de op drie na grootste stad van het land. Dan mag je zeker geen hoogtevrees hebben. Zeker niet op dit soort krakkemikkige bouwstellages. Hoeveel doden zouden hier al gevallen zijn, ten bate van de opkomende welvaart? U zou ze niet willen tellen…

 1. 6

  Toch doet me dit denken aan de bouw van b.v. het Empire State Building in de jaren 30 in de VS. Als je daar de foto’s van ziet is het niet veel anders. Volgens de Wiki vielen daar 5 doden (officiële getal) in ruim 400 dagen bouwtijd.

  De vraag Hoeveel doden zouden hier al gevallen zijn, ten bate van de opkomende welvaart? U zou ze niet willen tellen… zou dus mee kunnen vallen. Maar dat er doden vallen lijkt vrij zeker. Ik heb gezocht maar kan geen getallen vinden zo snel.

 2. 14

  Waarom is het niet leuk voor de bouwvakker in Bangalore als er werk voor hem is? Het werk dat je gekozen hebt doen lijkt me stukken leuker dan wegrotten in de goot en je organen verkopen om te overleven (om maar even het alternatief te geven).

 3. 15

  @Bismarck
  Ja, fraai die tegenstelling tussen orgaan verkopen of werken op de steiger.

  Maar:

  1) het is de vraag of die arbeiders echt vrije keuze hebben. Dat kun je je zelfs in Europa soms afvragen. Als er brood op de plank moet worden de keuzes minder (al die plaggenhut bewoners van eind 19e eeuw in Drente leefden daar natuurlijk volledig uit vrije keuze: lulkoek dus)

  en

  2) dat is nog geen argument om krakkemikkige steigers te gaan gebruiken.

  Kortom wat wil je eigenlijk zeggen?

 4. 16

  Heeft Joid* zand in zijn steigerbuis?

  LOL @ NCRV websiteje. De ene Joid is de andere niet, denk ik.

  Voordeel van bamboe is dat je er niet zo doof van wordt. Goed bouwen begint bij goede bevestigingen. Als je goeie skefklemmen gebruikt, moet je ook met bamboe goed kunnen bouwen, denk ik. Loopplanken zouden ook wel helpen.

 5. 19

  @Hans R #32: Allemaal uitbuiting door het grootkapitaal, he?

  Is dit nu progressief of zo? Het feit dat mensen in India goed brood kunnen verdienen negatief uitleggen omdat ze nog geen verstikkende arbowet hebben?

  Welvaart is ook slecht voor het milieu, valt me mee dat dat nog niet is genoemd. Ach en wee.

  Die Indiërs hebben ook geen levensloopregeling, heb ik gehoord. Schandelijk, he?

 6. 20

  Is dit nu progressief of zo? Het feit dat mensen in India goed brood kunnen verdienen negatief uitleggen omdat ze nog geen verstikkende arbowet hebben?

  Als er geld is voor veel glas en beton is er ook geld voor degelijk steigermateriaal.

 7. 21

  @Jeroen
  Ach ach ach…
  En dat alles is een argument om maar gammele steigers te hebben. Dat is niet links, rechts, grootkapitaal of communistisch. Dat is dom. Bij ongelukken gaat nl. menselijke ervaring verloren. En dat is altijd duur. Zowel zakelijk als menselijk.

  Ik sluit me verder aan bij su.

 8. 22

  @15 & 20: Er was al betoogd dat het met dat steigermateriaal wel goed zat. Er is gewoon werk met die mooie gebouwen, dat is goed. Immers arbeiders uitbuiten gaat het beste met een tekort aan werk, dat zagen de kapitalisten in de 18e eeuw al in.

  Dus ja, ik denk dat de bouwvakkers (pas op dat is een vak dat enige schooling vergt) het zeker leuk vinden. Ze zullen waarschijnlijk betere salarissen en arbeidsvoorwaarden hebben dan de meeste andere arbeiders in India.

 9. 24

  @Bismarck
  Stevigheid van de steiger is nog iets anders dan veiligheid. En naar dat laatste ziet hij er toch niet echt uit. Maar ik ben met je eens dat de kans dat de arbeiders het leuk vinden om te klimmen en klauteren aanwezig is.

  Dat ontslaat de aannemer niet te zorgen voor veiligheidsmateriaal. In de westerse wereld wordt veiligheid vaak ook als vervelend gezien.

  Pas als er iemand naar beneden dondert waarbij zijn hersenen over de stoep spetteren wordt er nagedacht.

 10. 26

  Stevigheid van de steiger is nog iets anders dan veiligheid. En naar dat laatste ziet hij er toch niet echt uit.

  Zucht. Iemand heeft al gezegd dat bamboo niet zwakker is dan staal. Waarom denk jij dat jij het met je lekenkop beter ziet dan everybody else?

  Voor de verandering ben ik het eens met Bismarck: als een van jullie een industrialiseringproces weet te noemen waarin arbeiders het net zo goed kunnen hebben als de gemiddelde Nederlandse werknemer anno 2007, laat maar horen.

  Dat ontslaat de aannemer niet te zorgen voor veiligheidsmateriaal. In de westerse wereld wordt veiligheid vaak ook als vervelend gezien.

  Wat probeer je te zeggen? Dat de mensen in India slechter af zijn dan de gemiddelde Nederlander? Nou, dat is erg diepzinnig van je hoor…

 11. 27

  Nee. Vooral verbieden zo’n stellage, dan kunnen die Indiërs tenminste weer doen wat echt van ze verwacht wordt, namelijk het opruimen en afbreken van (giftige) schepen uit de rest van de wereld.

 12. 28

  Het fundamentele verschil tussen deze steiger en die in Nederland lijkt me niet te zitten in het verschil tussen bamboe en staal. Het grote verschil is dat het bij ons vrij gebruikelijk is om niet alleen een geraamte te bouwen, maar daar ook planken in te leggen. Dat kan toch niet zo duur zijn en het lijkt me een stuk veiliger.

 13. 29

  @JSK#26
  Ik weet dat een meer dan ongezonde hekel aan mij hebt maar je moet wel blijven lezen lijkt me.

  Zucht. Iemand heeft al gezegd dat bamboo niet zwakker is dan staal. Waarom denk jij dat jij het met je lekenkop beter ziet dan everybody else?

  Ik constateer volgens mij dat de steiger stevig genoeg is – inderdaad dat was al geconstateerd – maar dat die steiger daarmee nog niet veilig is. Ik zie alleen de structuur op de foto. Geen planken en geen leuningen.

  Wat probeer je te zeggen? Dat de mensen in India slechter af zijn dan de gemiddelde Nederlander? Nou, dat is erg diepzinnig van je hoor…

  Nee, ik zeg precies wat ik zeg nl. dat – ook als werknemers het leuk vinden om te klimmen en tegen veiligheidsmaatregelen zijn – de aannemer toch de verantwoordelijkheid heeft om voor veiligheidsmateriaal te zorgen.

  Ik weet niet wat je doel van je reactie is maar als je tegen me aan wil zeiken en zeuren zeg het dan even dan hoeven we inderdaad nooit meer naar elkaar te reageren. Botte opmerkingen maken is nog iets anders dan gewoon moedwillig niet lezen.

 14. 30

  Waarom denk jij dat jij het met je lekenkop beter ziet dan everybody else?

  Hier zeggen de professionals het ook: gaten waar je doorheen kunt vallen zijn [blink]GEVAARLIJK[/blink].

  Voor de verandering ben ik het eens met Bismarck: als een van jullie een industrialiseringproces weet te noemen waarin arbeiders het net zo goed kunnen hebben als de gemiddelde Nederlandse werknemer anno 2007, laat maar horen.

  Argument van likmevestje. Als ze genoeg geld hebben om kantoorgebouwen neer te zetten waar de gemiddelde Nederlandse werknemer anno 2007 zich thuis zou voelen, dan is er ook genoeg voor wat loopplanken, ladders en netten.

 15. 31

  @30: Het komt niet zo vaak voor dat JSK en ik het eens zijn, dus moeten we er ook even iets van maken:

  Sinds wanner zijn er netten en ladders in de nederlandse constructie? Het enige verschil zit hem in loopplanken, die toch maar verradelijk zijn.

  Uiteindelijk ziet het er stukken veiliger uit dan de gemiddelde arbeidsomgeving in India. Als je dus wil klagen over arbeidsomstandigheden, dan zou je misschien beter kunnen beginnen met de suggesties die al gegeven zijn.

 16. 32

  “Bij ongelukken gaat nl. menselijke ervaring verloren. En dat is altijd duur. Zowel zakelijk als menselijk.”

  Nee hoor, niet in een land met 800 miljoen inwoners.

 17. 33

  Zeker niet met een overschot aan kerels :-P Daar in Azie moeten ze denk ik toch maar inleiding statestiek gaan geven op de basisschool…

 18. 34

  @Joid* 12 .. Naast boeken als “de poenschepper” en “de apenkermis” is “de flikkerende flikkert” waarschijnlijk een benelux uitgave die niet is uitgebracht vanwege het aanzetten tot homohaat onder bepaalde culturen .

 19. 35

  Steiger te Rotterdam in het jaar 2020:
  [IMG]http://img131.imageshack.us/img131/2630/minaretcairoji2.jpg[/IMG]

  Nou ja vakantiekiekje uit Cairo :) Ik geloof dat het in de Al-Mui’z straat was vlakbij de Bab Zuweila poort.

 20. 36

  Verdorie, plaats ik bij uitzondering een mooie afbeelding, valt ie weer weg uit de lijst met recente comments. Vervelende wordpress linkbug ook…

 21. 39

  @MP
  Mooie (aparte) foto trouwens. Lijkt net een sepia-afdruk maar linksonder zie je een blauw koepeltje. Moet dus toch kleur zijn.

  En inderdaad: mooie steiger :)

 22. 40

  @HansR,

  Het was nogal stoffig daar…een heel bijzondere stad, ik was daar ten tijde van het uitbreken van de tweede golfoorlog. Ik had kort voor het uitbreken nog de beroemde Al-Azhar moskee bezocht. Vanuit het hotel in Aswan zag ik op CNN enige dagen later het schoenenkastje waar ik mijn schoenen in moest doen alvorens ik de moskee in mocht, door de lucht vliegen. Een woedende menigte was daar aan het demonstreren :)

 23. 43

  @HansR,

  Beetje verwarring die benaming, het was in ieder geval de inval in Irak. Ze waren ook niet het doel, maar een ‘deel’ van de bevolking zag het als een directe aanval op de Islam en de Arabische wereld…

 24. 46

  Heeft mr banner wel een steiger nodig om te flikkeren? Desondanks een goede reis, maar zo’n flikkerende flikkert als jij vervangen zal niet gaan vrees ik.

  Ruud oost bevlekt zich al spontaan als de omroepster van de ncrv in beeld komt. Zakdoek bij de hand houden tijdens het tv kijken ruud.

 25. 52

  Yep @ HansR, wellicht dat we elkaar elk weekend bij Appie passeren…Ik ben diegene met de berustende blik en door verstandige vriendin geschreven lijstje in de hand :(

  @MP. ik leer van u soms.

 26. 53

  @Larie
  Ah, die op de hoek van de markt daar in dat mooie kleine stadje aan de Rijn. Maar dat kan niet zo simpel want ik zit zo’n 1000 km zuidelijker. Als ik m’n oude buren daar binnenkort ga bezoeken zal ik opletten op die vage snuiter met z’n boodschappenbriefje die de weg in de supermarkt kwijt is en kromgebogen over het karretje zichzelf een weg baant… en neemt nog een slokje.