1. 1

  *zucht* Correlatie is nog geen causaal verband.

  Hier het artikel.

  Conclusions These data suggest that both general adiposity and abdominal adiposity are associated with the risk of death and support the use of waist circumference or waist-to-hip ratio in addition to BMI in assessing the risk of death.

  Het gaat hier dus om het woordje associated. Maar ook het tweede gedeelte (assessing the risk of death) laat zien dat het niets of individuele gevallen zegt, alleen over groepen.

 2. 2

  Deze zin uit het persbericht is dus niet aangetoond:

  Een lager of hoger gewicht verhoogt de kans op overlijden.

  Het is ook in strijd met de bedachte, maar niet onderzochte, verklaring:

  Buikvet is schadelijker dan ander vet omdat het stoffen produceert die bijdragen aan het ontstaan van ziekten.

  Het is schadelijk voor de wetenschap dat de onderzoekers (of hun persvertegenwoordiger) dit zo presenteren.

 3. 7

  onderzoeks bureautjes moeten eens ophouden met onderzoeken om wat te zeggen om te zeggen en mensen die er gevoelig voor zijn bang te maken met onnodige dingen. de mensen die ze onderzocht hebben zijn er misschien 100, moet dat dan meteen voor de hele wereld gelden. iemand van 50 die dik is kan best weleens 100 worden, dus het is allemaal slap geouwehoer. Mensen die 1 keer per week chips eten kunnen ook eerder dood gaan dan mensen die dat niet doen, inderdaad slaat nergens op. Dit onderzoek ook niet. De ene dikkere getailleerde vrouw van 50 is niet de andere dikkere getailleerde vrouw van 50 er zijn nog 100derden andere dingen waarom mensen eerder doodgaan.